Kotiin palannut pakolainen löysi vain istuttamansa puut Etelä-Sudanissa

Satu Helin

Kun John Kiziwoz pääsi palaamaan takaisin kotikyläänsä Etelä-Sudanin Piborissa, kodista oli jäljellä vain hänen istuttamansa puut.

– En ollut uskoa silmiäni. Kaikki, aivan kaikki oli viety. Koti oli hajotettu ja sen rakennusaineet viety. Kaikki, mitä nyt näet, on uutta. Jopa kävelykeppini oli otettu, Kiziwoz kertoo.

Kiziwoz oli joutunut pakemaan väkivaltaisuuksia puolitoista vuotta aiemmin. Kapinalliset saapuivat kylään ja ryhtyivät ampumaan. Kyläläiset pakenivat savannille.

Sisällissota on riehunut Etelä-Sudanissa jo kaksi vuotta. Väkivaltaisuuksien seurauksena Etelä-Sudanissa on yli 1,6 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Osa pakolaisista on halunnut palata kotiseudulle, vaikka rauhansopimuksen ehdot ovat toteutuneet huonosti. Kiziwoz kertoo tunnelmistaan videolla.

UUSIMMAT UUTISET

Leo-Pekka Tähti valittiin historiallisesti Vuoden urheilijaksi

Useasti valintakeskusteluissa vahvasti esillä ollut Leo-Pekka Tähti valittiin vihdoin Vuoden urheilijaksi tiistaina. Tähti nappasi ykkössijan kerättyään äänestyksessä 5 017 pistettä.

- Vuoden 2012 jälkeen tästä ei ole oikein uskaltanut haaveilla, liikuttunut Tähti sanoi Helsingin Areenassa voittajalle jaettava kultakiekko sylissään.

Vuonna 2012 Tähti sijoittui kolmanneksi, mutta tällä kertaa napsahti jättipotti.

Tähden takana toiseksi tuli tenniksenpelaaja Henri Kontinen, kolmanneksi nyrkkeilijä Mira Potkonen, neljänneksi maantiepyöräilijä Lotta Lepistö ja viidenneksi jääkiekkoilija Patrik Laine. Kontisen äänipotti oli 4 537 ja Potkosen 3 890 pistettä.

Urheilugaalan Vuoden urheilija -valinta herättää usein runsaasti mielipiteitä jo ennakkoon, ja niin oli myös tällä kertaa.

Tähti, 33, pani ympärillään käydyn ennakkokeskustelun merkille, vaikka hän pyrki pysymään siitä hieman sivussa.

- Keskustelu on jo sinällään hyvin myönteinen asia. Paraurheilu ja ehkä pienet lajit laajemminkin pääsevät tätä kautta entistä enemmän esille.

Tähden valinta Vuoden urheilijaksi on historiallinen, sillä koskaan aiemmin vammaisurheilija ei ole Suomessa vienyt ykkössijaa.

Vastoinkäymisten jälkeen voittoon

Urheilutoimittajien tekemässä valinnassa Tähden puolesta painoi etenkin Rion paralympialaisten 100 metrin kelauskulta T54-luokassa. Kesällä hän juhli EM-kultaa.

Tähti itse ei pidä viime vuotta tähänastisen uransa parhaana. Hänen listallaan ykköseksi nousee Lontoon paralympiavuosi 2012.

- Kaikkien vastoinkäymisten jälkeen tämä menee varmaan top kolmeen, Tähti sanoi.

Vastoinkäymisillä Tähti tarkoittaa kyynärpäävammaa, joka vei hänet kesällä tähystykseen.

- Aika huima tarina kehittyi sitten loppuvuodeksi, suomalaiskelaaja riemuitsi.

Huima oli myös Kontisen, Potkosen, Lepistön ja Laineen vuosi.

Kontinen nakutti nelinpelissä turnausvoittoja, joiden joukossa olivat Wimbledonin sekanelinpelin ja Lontoossa pelatun ATP:n finaaliturnauksen ykkössijat.

Potkonen ylsi olympia- ja MM-pronssille sekä EM-hopealle.

- Olihan se mahtava vuosi. Riossa oli mahtava otella. Ne olivat elämäni hienoimpia otteluita, kun sain fiiliksen ja tekemisen riemun kehään, Potkonen tiivisti.

Tokio välkkyy mielessä

Tähden mielessä välkkyvät Tokion vuoden 2020 paralympialaiset.

- Haluaisin huipentaa ja lopettaa urani mahdollisimman menestyksekkäästi Tokiossa, hän sanoi.

Tähti on lajinsa supertähti, jolla on tilillään peräti viisi paralympiakultaa. Tavoitteita on kuitenkin jäljellä.

- Haluaisin parantaa maailmanennätystäni. Tuntuu, että rahkeissa on vielä varaa, jos kroppa pysyy terveenä, hän sanoi viitaten satasen ME-aikaansa 13,63.

Kelaajatähden mukaan suomalaismedian ja koko urheiluyleisön tietämys paraurheilusta on lisääntynyt viime vuosina.

- En halua, että paraurheilua silitellään. Rion paralympialaiset menivät Suomelta huonosti, eikä sitä jälkipyykkiä ole mielestäni mediassa täysin pesty, Tähti muistutti rehellisesti.

Laine johti jääkiekkoilijoiden palkintomarssia

Vuoden nuori urheilija, Vuoden läpimurto ja Vuoden urheilija -äänestyksen viides sija. Jääkiekkoilija Patrik Laineen huikea viime vuosi ei jäänyt huomiotta Helsingissä järjestetyssä Urheilugaalassa.

Aivotärähdyksestä toipuvaa Lainetta ei gaalassa tosin nähty, sillä hänen NHL-kautensa on kesken. Laine lähetti kaksi napakkaa videotervehdystä.

- Morjesta. Kiitos tosi paljon. Oikein otettu olen, Laineen ytimekäs viesti kuului, kun Läpimurto-palkinto oli julkistettu.

Hetkeä myöhemmin kuva palasi jälleen Laineeseen, kun Vuoden nuoren urheilijan palkinto oli kuulutettu ilmoille.

- Morjesta, Laine aloitti toistamiseen videolla, jolla taustalla näkyi postikorttimaisema palmuineen.

Suomalaishyökkääjän vuoteen mahtui henkilökohtaisten saavutusten lisäksi muun muassa Suomen mestaruus Tapparassa, alle 20-vuotiaiden MM-kulta ja miesten MM-hopea. Myös Laineen tulokaskausi Winnipeg Jetsissä on sujunut loistavasti.

Jääkiekkoilijat olivat Urheilugaalassa vahvasti esillä, sillä alle 20-vuotiaat maailmanmestaruuteen johdattanut Jukka Jalonen valittiin Vuoden valmentajaksi.

Jalosen valmentama nuorten mestariryhmä valittiin Vuoden joukkueeksi ja Kasperi Kapasen MM-tittelin ratkaissut maali Vuoden sykähdyttävimmäksi urheiluhetkeksi.

- Rohkea ilmapiiri, hyvä itseluottamus ja positiivinen vire. Pystyimme olemaan tiukoissa paikoissa parhaimmillamme, Jalonen kehui kultaryhmää.

Nykyisin Jokereita valmentavalle Jaloselle Laineen korkealento ei ole ollut yllätys.

- Itse en ole juurikaan parempia pelaajia valmentanut, iästä riippumatta. Noin korkea taso NHL:ssä on totta kai vähän yllätys minullekin, Jalonen sanoi.

Poliisi julkaisi sarjahukutusjutusta tuomitun miehen kuvan

Poliisi on julkaissut sarjahukutusjutusta tuomitun miehen kuvan verkkosivuillaan. Poliisi etsintäkuulutti tuomitun Pekka Tapani Seppäsen aiemmin tänään, kun Pohjois-Karjalan poliisipartiot eivät tavoittaneet miestä tämän kotiosoitteesta aamulla.

Seppänen tuomittiin tänään 14 vuoden ja 6 kuukauden vankeuteen Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa. Tuomio tuli muun muassa 2 taposta, 3 tapon yrityksestä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Rikoskomisario Kimmo Wetterstrandin mukaan 51-vuotiaan miehen etsimiseksi ei ole erillistä operaatiota, vaan sitä tehdään normaalin poliisityön ohessa.

- Kun olemme tulleet julkisuuteen asian kanssa, niin on tullut erilaisia ilmoituksia siitä, että henkilö on nähty siellä sun täällä. Nyt perkaamme sitä, pitääkö mikään niistä paikkaansa.

Hovioikeus kertoi päätöksessään noin vuosi sitten, miksi käräjäpäätös miehen vangitsemisesta oli sen mukaan kumottava. Oikeus muun muassa totesi, että neljän eri tapauksen yhtäläisyydet puhuivat miehen syyllisyyden puolesta.

Oikeus kiinnitti kuitenkin huomiota siitä, että poliisi ei ollut esimerkiksi nimennyt asianomistajia vuoden 2007 tapauksesta. Miehen kesämökillä kaatui tällöin vene ja miestä syytettiin sittemmin oikeudessa tapon yrityksistä, joista hänet tuomittiin oikeudessa. Lisäksi paikkatutkimuksen sanottiin hovioikeuden mukaan tukevan rikosepäilyä, mutta tutkimuksen tuloksia ei esitelty oikeudelle.

- Oikeudelle vangitsemisvaatimuksen tueksi annetut tiedot ovat niukkoja ja ylimalkaisia, Itä-Suomen hovioikeus totesi ratkaisussaan.

Oikeuden mukaan sen ei ollut mahdollista arvioida selvityksen perusteella tekojen tahallisuutta tai sitä, oliko epäillyille henkirikosten yrityksille todennäköisiä syitä.

STT ei ole tavoittanut jutun tutkinnanjohtajana toiminutta Jarmo Valliusta keskusrikospoliisista kommentoimaan vangitsemispäätöstä ja poliisin sitä varten toimittamia tietoja.

Poliisi: Kotietsinnälle oltava erittäin pätevät perusteet

Poliisi muistuttaa, että se ei voi suorittaa kotietsintöjä muihin osoitteisiin, jos sillä ei ole päteviä perusteita olettaa miehen löytyvän kyseisestä paikasta.

- Etsintäkuulutus ei muuta tätä millään lailla. Tällä on tavoitteena estää poliisin mielivaltaa ja auttaa veronmaksajien oikeuksia, mikä on aivan oikein. Emme voi mennä summan mutikassa mihin tahansa osoitteeseen, vaan pitää olla erittäin pätevät syyt kotietsinnän tueksi, Wetterstrand sanoo.

Wetterstrandin mukaan muutaman tunnin kateissa olon perusteella on liian aikaista kutsua miehen toimintaa pakomatkaksi, vaikka mies onkin etsintäkuulutettu.

- Olemme eläneet vasta muutaman tunnin vangitsemispäätöksen jälkeen, eli ei pidä vielä tehdä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä.

- Ei ole aivan tavatonta, että ihmistä etsitään käräjäoikeuden vangitsemispäätöksen jälkeen. Tapauksia on kuukausittain, Wetterstrand sanoo.

Asianajaja: En tiedä missä mies on

Myöskään Seppäsen asianajajana sarjahukutusjutussa toiminut Jukka Ketonen ei iltapäivällä ollut tietoinen päämiehensä olinpaikasta. Näin ollen Seppänen ja Ketonen eivät ole myöskään ehtineet pohtia mahdollista hovivalitusta.

- Nyt on niin, että en ole saanut päämiestäni tänään kiinni yrityksistä huolimatta. En ole myöskään itse ehtinyt perehtyä tuomioon, eli tiedän vasta lopputuloksen.

Ketosen mukaan hänellä ei ole tietoa Seppäsen olinpaikasta.

Puolustusministeriön Juusti: Politiikka ei saa olla hankintojen pääkriteeri

Puolustusministeriön kansliapäällikön Jukka Juustin mukaan puolustuspolitiikan nostamien materiaalihankintojen pääkriteeriksi voi pahimmillaan johtaa huonoon ja kalliiseen lopputulokseen. Paasikivi-Seurassa puhunut Juusti mainitsi varoittavana esimerkkinä Maavoimien NH90-helikopterien hankinnan, jossa haluttiin korostaa ideologisista syistä eurooppalaista yhteistyötä.

- Siinä huumassa unohdettiin yksi tärkeimmistä hankintaperiaatteista, jonka mukaan Suomeen hankitaan vain valmista palveluksessa olevaa puolustusmateriaalia, Juusti sanoo.

Juusti korostaa, ettei pelkkä hankintapäätös luo tiiviimpää yhteistyösuhdetta osapuolten välille. Yhteistyötä pitää tietoisesti rakentaa kuten Suomi teki Yhdysvaltojen kanssa Hornet-hävittäkaupassa, Juusti sanoo.

Hornetien 7-10 miljardin euron seuraajahankkeesta Juusti odottaa värikästä keskustelua ja vakuuttaa kannattavansa avoimuutta. Hän kuitenkin toteaa, ettei "tavallisella kuluttajalla" ole mitään mahdollisuutta verrata hävittäjäehdokkaita järkevästi toisiinsa. Tarjousten tekeminen yhteismitallisiksi ja soveltuvuuden arvioiminen Suomen puolustukseen on Juustin mukaan hankeasiantuntijoiden tärkein tehtävä.

- Työrauhan takaamiseksi olisi toivottavaa, että julkisuudessa ei oteta voimakkaasti kantaa jonkun konetyypin puolesta tai vastaan, Juusti vetoaa hyvien neuvotteluasemien säilyttämiseksi.

Hänen mukaansa julkisuudessa esitetyt arviot uusien koneiden käyttökustannusten moninkertaisuudesta nykyisiin verrattuna eivät pidä paikkaansa.

Juuso-karhun näyttelyn avajaisia ihmeteltiin Helsingissä – taiteilija itse vetelee talviunia

Tuulia Rautio

Siinä se törröttää. Musta aito Juuso-karhun karva suuren taideteoksen reunassa helsinkiläisen kahvilagallerian seinällä. Tätä lähemmäs oikeaa karhua ei Helsingin Kalliossa taatusti pääse.

Mustikat nurmella -teos on yksi 18:sta Juuson taulusta, jotka on ripustettu nyt ensimmäistä kertaa kaiken kansan nähtäväksi.

– Moni on kysynyt, mutta nyt vasta näyttely sopi aikatauluihimme, kertoo Juuson toinen hoitaja Pasi Jäntti.

Kunnian sai trendikäs pieni kahvilagalleria Rupla Helsingin Kalliossa. Tiistain avajaisiin saapui kymmeniä Juusosta ja Juuson taiteesta kiinnostuneita ihmisiä.

Kuusamon suurpetokeskusta edusti paikalla vain näyttelyn kuraattorina toimiva Jäntti. Taiteilija itse vetelee talviunia. Suurpetokeskuksen toinen kuuluisuus, isäntä Sulo Karjalainen sai puolestaan jo Linnan juhlissa juhlahumua kerrakseen.

”Ainakin autenttisia”

Jäntti häärää juhlaväen keskellä sitäkin innokkaammin. Hän pyytää teosten ympärillä pörrääviä ihmisiä koskettamaan Juuson karvaa.

– Näiden teosten autenttisuudesta ei tarvitse ainakaan olla huolissaan, naurahtaa taiteen ammattilaiseksi esittäytyvä Marja-Liisa, mutta ei halua kertoa sukunimeään, ettei häntä kuulemma luulla taidepiireissä höntiksi.

Hän kyllä myöntää. että Juuson taide tekee juuri sitä, mitä hyvä taide tekee: saa aikaan tunnetilan. Juuson tapauksessa se on hyväntuulisuus.

Mikä on taidetta?

Kaverukset Roosa Ollila, Nelli Honkela ja Markus Mäkisyrjä eivät olleet aiemmin kuulleetkaan Juusosta. Honkela luki näyttelystä lehdestä ja houkutteli ystävänsä mukaan.

Juuson työt saivat kuvataidelukiota käyvän kolmikon pohtimaan sitä, mikä oikeastaan on taidetta.

– Hienompiahan nämä ovat kuin meidän työmme. Hyvät värit ja sommittelu, Honkela kehuu.

– Mietimme, että ymmärtävätkö eläimet taidetta. Voisiko meidänkin koira osata maalata? Ollila heittää.

Juuson hoitajalla Pasi Jäntillä on varma vastaus.

– Kyllä Juuso ihan selvästi huomaa, kuinka maalausalusta sen alla muuttuu, kun se sen päällä pyörii, Jäntti sanoo.

Jänttiä on jäänyt harmittamaan taiteilija, joka kieriskeli itse maalissa vastalauseena Juuson ”taiteelle”.

– Tämähän on täysin hyväntahtoista tekemistä, ei siitä kannata kenenkään suuttua. Katso nyt, kuinka ihmiset hymyilevät, Jäntti juttelee ja viittaa ympärilleen.

Juuson teokset auttavat myös lisäämään karhutietoutta: Helsingin näyttelyllä kerätään rahaa karhudokumenttiin.

Kuusamon suurpetokeskuksen Juuso-karhun taidenäyttely on avoinna 17.1.–12.2. Helsingissä kahvilagalleria Ruplassa, osoitteessa Helsinginkatu 16.

Mykkänen: Brittien itsevarma sävy voi olla osin neuvottelutaktiikkaa

Britannian pääministerin TheresaMayn esittämien brexit-linjausten itsevarma sävy voi olla osin neuvottelutaktiikkaa, arvioi ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok.) STT:lle.

Mykkänen pitää hyvänä, että Mayn puhe näyttää selkiyttäneen tilannetta.

- Lähtöasetelman selkeytyminen saattaa helpottaa EU:n yhtenäisyyttä neuvotteluissa, mikä on elintärkeää, hän toteaa sähköpostitse Dubaista.

Mykkäsen mukaan britit näyttävät olevan valmiita laukaisemaan viralliset neuvottelut maaliskuussa. Hänen mielestään epäselvän välitilan pitkittyminen tuskin palvelee ketään.

Ministeri uskoo, että britit saattavat laskea pääsevänsä helpommin poliittisesti hyväksyttävään tulokseen laajan ja tiiviin vapaakauppasopimuksen sateenvarjon alla kuin pitämällä kiinni sisämarkkinasta käsitteenä.

- Laajan vapaakauppasopimuksen puitteissakin voidaan sopia useimmista meille tärkeistä asioista, jos yhteinen tahto mutkattomiin taloussuhteisiin voimistuu, kuten uskon.

Ulkomaankauppaministeri uskoo, että esimerkiksi keskinäisten tullien poistamisesta voidaan sopia, mutta kaupan byrokratian poistavaa tulliliittoa voi olla vaikea yhdistää Britannian haluun solmia omia poikkeavia kauppasopimuksia kolmansien maiden kanssa.

Soini: Mayn selkeä puhe poisti spekulaatioita

Ulkoministeri Timo Soinin (ps.) mielestä Mayn puhe oli selkeä ja linjakas. Se poisti epäselvyyttä ja spekulaatioita, Soini kommentoi sähköpostitse STT:lle.

Soinin mukaan on tärkeää havaita, että Britannian parlamentti tekee asiasta lopulliset päätökset sen jälkeen, kun neuvottelut on käyty.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) arvioi blogissaan, että puhe ei sisältänyt suuria yllätyksiä. Suomen kannalta keskeistä puheessa oli, että May ilmaisi Britannian valmiuden edistää ja ylläpitää maansa ja EU:n välisiä kauppasuhteita. Sipilä korostaa, että maa on Suomelle tärkeä kauppakumppani, ja tiiviiden kauppasuhteiden säilyminen on todella tärkeää.

Sipilä muistuttaa Eurooppa-neuvoston hyväksyneen kesällä, että yksittäisen jäsenmaan on kyettävä sitoutumaan jokaiseen unionin neljään vapauteen, joita ovat ihmisten, tavaroiden, palvelujen ja pääoman vapaa liikkuvuus.

- Britannia ei ollut halukas hyväksymään tätä kokonaisuutta. Se valitsi toisen tien. Tämä tie johdattaa maan EU:n sisämarkkinoiden ulkopuolelle.

Sipilä pitää myönteisenä myös sitä, että May korosti Britannian pysyvän tiiviisti mukana EU:n rintamassa turvallisuuspoliittisessa yhteistyössä ja terrorismin torjunnassa.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) arvioi niin sanotun kovan brexitin valitsemisen voivan tarkoittaa, että myös Britannian ja EU:n välisistä brexit-neuvotteluista voi tulla kovempia.

- Britannia on kertonut selvän tahtotilansa, mitä on odotettu. Nyt tiedetään linja, ja neuvotteluihin voidaan valmistautua, hän kertoo STT:lle.

Orpon mielestä Mayn linjaamat kovat tavoitteet EU-erolle ovat luonnollisia, koska prosessiin liittyy suuria taloudellisia intressejä. Orpo korostaa, että sekä Suomen että EU:n täytyy pitää tulevissa brexit-neuvotteluissa puolensa.

- EU-maat tarvitsevat vahvaa yhtenäisyyttä ja yhteistä kantaa, joka täytyy linjata huippukokouksessa.

Orpo korostaa, että neuvotteluissa täytyy huolehtia myös Suomen ulkomaankaupan eduista, jotta tärkeät kauppasuhteet Britannian kanssa säilyvät.

Saksa haluaa läheiset suhteet Britannian kanssa

Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier kommentoi Mayn puhetta toteamalla, että Saksa haluaa Britannian kanssa jatkossakin mahdollisimman hyvät, läheiset ja luottavaiset suhteet. Tämän päämäärän saavuttamiseksi Saksa toivoo rakentavia neuvotteluja.

Steinmeier kuitenkin painotti, ettei Saksa osallistu Brexitin ehtoja koskeviin neuvotteluihin ennen kuin Britannia ilmoittaa virallisesti aikeestaan erota EU:sta.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk arvioi Twitterissä, että Mayn puhe tarjosi realistisemman kuvan siitä, mitä Britannia haluaa.

EU jäsenmaineen on Tuskin mukaan yhtenäinen ja valmis neuvotteluihin sitten, kun Britannia on ilmoittanut virallisesti aikeestaan erota EU:sta.

EU:n Tusk kiittelee Britannian tavoitteiden selkeytymistä

Britannian pääministerin Theresa Mayn brexit-puhe tarjosi realistisemman kuvan siitä, mitä Britannia haluaa, sanoo Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald TuskTwitterissä.

EU jäsenmaineen on Tuskin mukaan yhtenäinen ja valmis neuvotteluihin artikla 50:n jälkeen eli kun Britannia on ilmoittanut virallisesti aikeestaan erota EU:sta.

May esitteli suunnitelmiaan maan EU-eron varalle tämänpäiväisessä puheessaan. Mayn mukaan Britannia ei voi jäädä brexitin jälkeen osaksi EU:n sisämarkkinoita, koska maa haluaa kontrolloida EU-kansalaisten tuloa Britanniaan.

- Tarkoituksemme ei ole heikentää EU:n sisämarkkinoita. Haluamme, että EU menestyy, May sanoo.

Puheessaan May pohjusti tulevia eroneuvotteluja ja lupasi, että Britannian parlamentti pääsee äänestämään EU:n kanssa neuvoteltavasta brexit-sopimuksesta ennen sen voimaantuloa. Hän toteaa, että neuvottelut vaativat kompromisseja sekä mielikuvitusta ja on selvää, että kaikista asioista ei voida olla yhtä mieltä.

May on aiemmin luvannut käynnistää virallisen eroprosessin viimeistään maaliskuun loppuun mennessä. Eroilmoituksesta alkaa kahden vuoden neuvottelujakso, jonka aikana EU:n ja Britannian olisi päästävä sopuun eron ehdoista.

May sanoo olevansa luottavainen, että sopu löytyy sekä erosta että kauppasuhteista annetun ajan puitteissa.

Saksa toivoo hyviä suhteita

May toivoo, että Britannian suhteet muihin Euroopan maihin säilyvät läheisinä ja että kauppaa voidaan käydä jatkossa mahdollisimman vapaasti. Toive sai vastakaikua puheen jälkeen Saksasta, sillä ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier sanoi, että myös Saksa haluaa Britannian kanssa jatkossakin mahdollisimman hyvät, läheiset ja luottavaiset suhteet. Tämän päämäärän saavuttamiseksi Saksa toivoo rakentavia neuvotteluja.

May korosti puheessaan Britannian globaalia asemaa moneen kertaan. May haluaa, että Britanniasta tulee aiempaa vahvempi, reilumpi ja globaalimpi maa EU-eron jälkeen. Mayn mukaan yksi tärkeä seikka on, että Britannia pääsee neuvottelemaan omat vapaakauppasopimuksensa.

- Haluan poistaa kaupalta niin paljon esteitä kuin mahdollista, May sanoo.

Lisäksi Mayn mukaan Britannia haluaa neuvotella uuden tullisopimuksen EU:n kanssa. May sanoo suhtautuvansa avoimin mielin siihen, miten tulliliitto saavutetaan.

Salainen vessasynnytys paljastui ikävällä tavalla – Syyttäjä vaatii ehdollista pietarsaarelaisnaiselle

Nainen synnytti kesäkuussa 2013 salaa tyttölapsen kotinsa vessassa. Lapsi kuoli pian synnytyksen jälkeen. Syyttäjän mukaan nainen on aiheuttanut lapsensa kuoleman omilla laiminlyönneillään.

Nainen oli tapahtuma-aikaan 24-vuotias. Hän opiskeli, kävi töissä ja asui yhdessä vanhempiensa kanssa Pietarsaaressa. Hän oli tietoinen raskaudestaan, mutta salasi sen lähipiiriltään sekä lapsen isältä. Nainen ei myöskään käyttänyt neuvolapalveluita taikka ottanut yhteyttä terveydenhuoltoon raskaana ollessaan.

Syyttäjän mukaan nainen oli laskenut, että lapsi syntyisi elokuussa. Synnytys alkoi kuitenkin jo 27. kesäkuuta. Tuona aamuna nainen tunsi kipua ja vietti ison osan aamupäivästä vessassa. Lapsi syntyi viiden aikaan alkuillasta.

Nainen kertoi puolustuksensa suulla luulleensa kipuja vatsakivuiksi ja ymmärtäneensä synnyttävänsä vasta, kun lapsen pää jo näkyi. Syyttäjän mukaan naisen on pitänyt viimeistään iltapäivällä ymmärtää, että kyseessä on synnytys.

Naisen vanhemmat olivat kotona tapahtumahetkellä, mutta nainen ei missään vaiheessa pyytänyt vanhemmiltaan apua, vaikka nämä tiedustelivat naisen terveydentilaa iltapäivällä. Syyttäjän mukaan nainen on sen sijaan yrittänyt salata synnytyksen eikä ole hankkinut apua edes sen jälkeen, kun on arvioinut lapsen elottomaksi.

Synnytyksen jälkeen nainen on syyttäjän mukaan pyytänyt äitiään tuomaan voileivän ja sakset kertomatta, mihin hän saksia tarvitsee. Kun äiti on tullut vessaan, nainen on piilottanut lapsensa vessanpönttöön. Saksilla nainen olisi leikannut syyttäjän mukaan lapsensa napanuoran.

Tapahtuma selvisi vanhemmille alkuillasta, kun he kuulivat kovan, naisen pyörtymisestä aiheutuneen pamauksen vessasta. Vanhemmat ryntäsivät vessaan, ja naisen isä soitti puoli seitsemän jälkeen illalla ambulanssin paikalle.

Syyttäjän mukaan lapsi on menehtynyt luultavasti hapenpuutteeseen. Hapenpuutteen syyttäjä epäilee johtuvan joko siitä, että lapsi hukkui vessanpönttöön tai siitä, että nainen ei ole tehnyt oikeita elvytystoimenpiteitä lapsen hengitystä stimuloidakseen. Myös napanuoran vääränlainen katkaiseminen on syyttäjän mukaan osaltaan voinut vaikuttanut lapsen kuolemaan. Oikeudessa kävi myös ilmi, että jo ennen synnytystä osittain irronnut istukka on voinut niin ikään osaltaan vaikuttaa siihen, että lapsi vaikutti elottomalta syntyessään. Tätä syyttäjä ei kuitenkaan pitänyt lapsen todennäköisenä kuolinsyynä.

Syyttäjän mukaan lapsi olisi todennäköisesti elänyt, jos paikalla olisi ollut synnytyshetkellä hoitohenkilökuntaa tai jos nainen olisi synnyttänyt sairaalassa.

Syyttäjän mukaan rikos on kokonaisuutena katsoen törkeä. Hän vaatii naiselle ehdollista vankeusrangaistusta.

Oikeudenkäynti jatkuu huomenna keskiviikkona.

Jenni Mäkelä

Lintilä toivoo Terrafame-neuvotteluista ratkaisua tammikuussa

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoo, että Talvivaaran kaivosta pyörittävän Terrafamen rahoitusneuvotteluita yksityisen rahoituksen löytymiseksi käydään koko ajan. Hänen mukaansa neuvotteluille ei kuitenkaan ole asetettu takarajaa.

- Toivon ja uskon, että pystymme toivottavasti jo tämän kuukauden aikana asiasta informoimaan, viime vuoden lopulla elinkeinoministerinä aloittanut Lintilä sanoo.

Hallitus antoi marraskuussa valtio-omisteisen Terrafamen kaivostoiminnan rahoittamiseen 100 miljoonaa euroa lisää. Rahoituksen on määrä riittää kesään asti.

- Olen tyytyväinen, että varsinainen kaivostoiminta on siinä tilanteessa, missä se nyt on. Uskon Terrafamen olevan verrattain lyhyellä aikajänteellä terve yritys niin ympäristön kuin talouden osalta, Lintilä sanoi tiistaina politiikan toimittajien lounastilaisuudessa.

Aiemmin tammikuussa Lintilä sanoi STT:n haastattelussa, että yksityinen rahoittaja löytyy todennäköisemmin ulkomailta. Hänen mukaansa valtio jäänee osaomistajaksi kaivokseen, koska koko kaivoksen haluavan yksityisen rahoittajan löytymistä on vaikea kuvitella.

Valtio on laittanut Talvivaaran entistä kaivosta pyörittävään Terrafameen yhteensä jo noin puoli miljardia euroa. Terrafamen omistaa Suomen valtion kokonaan omistama Terrafame Group.

Ei leikkaisi listaamattomien yhtiöiden osinkohuojennusta

Lintilä suhtautuu varauksellisesti listaamattomien yhtiöiden osinkojen veroremonttiin. Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen ja Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen viime viikolla esittelemä raportti suositteli, että huojennettuja osinkoja saisi nostaa nykymallia vähemmän.

- Voi olla, että verotukseen tullaan muutoksia tekemään, mutta itse näkisin, että yrittäjyyden kannustavuuden kannalta en dramaattisia muutoksia lähtisi tekemään, Lintilä sanoi tiistaina politiikan toimittajien lounastilaisuudessa.

Nykyisessä verojärjestelmässä vahvasti huojennettuja osinkoja saa nostaa enintään kahdeksan prosenttia yhtiön omasta pääomasta. Raja on Etlan ja VATTin raportin mukaan hyvin korkea, mistä seuraa joissakin tapauksissa liiankin voimakas kannuste kasvattaa yhtiön nettovarallisuutta. Kannuste voi samalla jarruttaa investointien kohdentumista parhaiten tuottaviin kohteisiin.

- En ole ollenkaan varma, että huojennus ohjaa investointeja väärään paikkaan. Kannustavuuselementti on se painava tekijä, Lintilä kiistää raportin tulokset.

Raportti suosittelee listaamattomien yhtiöiden osinkoverotuksen tuottorajan laskemista lähemmäksi markkinakorkoja.

Suomen Yrittäjät on pitkään vastustanut muutosta, jonka jälkeen listaamattomista yrityksistä voisi nostaa vähemmän huojennettuja osinkoja. Viime viikolla Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen sanoi, että yrittäjäriskistä täytyy saada jokin tuotto, jotta kasvuun on motivaatio.

Williams ja Nadal ottivat vakuuttavat avausvoitot Australiassa

Suosikit etenivät tiistaina vakuuttavasti jatkoon tenniksen Australian avointen avauskierrokselta. Erityisen makealta voitto maistui Serena Williamsille ja Rafael Nadalille, joiden vire on viime aikoina ollut loukkaantumisten takia alamaissa.

Amerikkalaistähti Williams kukisti avausottelussaan vaarallisen sveitsiläisvastustajansa Belinda Bencicin 6-4, 6-3.

Maailmanlistan kakkonen Williams on pelannut loukkaantumisen takia hyvin vähän syyskuun Yhdysvaltain avointen jälkeen. Hän tavoittelee Melbournessa jo seitsemättä Australian avointen voittoaan, joka olisi samalla hänen 23:s grand slam -voittonsa ja nostaisi hänet yksin kaikkien aikojen tilaston kärkeen ohi Steffi Grafin.

Nadalille vammojen sotkema kausi 2016 oli suuri pettymys, sillä hän ei selviytynyt yhdessäkään grand slam -turnauksessa puolivälieriin asti. Australiassa Nadal on sijoitettu yhdeksänneksi, mutta avauskierroksella hän löi Saksan Florian Mayerin väkevällä esityksellä 6-3, 6-4, 6-4.

- Kroppa on kunnossa, se on tärkeintä. Jos kroppa ei ole kunnossa, kaikesta tulee paljon vaikeampaa, Nadal totesi.

Karlovic voittoon viidessä tunnissa

Myös miesten maailmanlistan kakkonen Novak Djokovic selvisi avauspelistään ilman erätappioita. Serbi kaatoi Espanjan Fernando Verdascon 6-1, 7-6 (7-4), 6-2.

- Olen hyvin tyytyväinen tulokseen, kun ottaa huomioon että arpa heitti minulle yhden avauskierroksen kovimmista vastustajista, Djokovic sanoi.

- Hän (Verdasco) on laatupelaaja, joka on ollut maailmanlistan top-10:ssä. Viime vuonna hän voitti Nadalin täällä.

Naisten kolmosijoitettu Agnieszka Radwanska hävisi yhden erän, mutta kukisti lopulta Bulgarian Tsvetana Pironkovan 6-1, 4-6, 6-1.

Miesten kolmossijoitettu Kanadan Milos Raonic taas voitti avausottelussaan Saksan Dustin Browin 6-3, 6-4, 6-2.

Päivän mammuttiottelusta vastasivat Kroatian Ivo Karlovic ja Argentiinan Horacio Zeballos, joiden kamppailu kesti viisi tuntia ja 14 minuuttia. Turnauksessa 20:nneksi sijoitettu Karlovic voitti lopulta 6-7 (6-8), 3-6, 7-5, 6-2, 22-20.