Eskola valittiin jo toistamiseen Vuoden Kyläksi

Eskolan Kyläpalvelu Oy pitää yllä muun muassa päiväkotia entisellä koululla. Keittiö on yhteinen yrityksen lounasruokala Pikku-Pässin kanssa. Lounaalla Paula Pökkylä (vas.), Eemeli Huhtamäki, Peppi Huhtamäki, Jesse Ruuttula, Linda Peltokorpi, Aada Jämsä ja Taru Peltokorpi. KP/KAISA SUOMALA

Kaisa Suomala

KANNUS (KP)

Eskolan kylä Kannuksesta on Vuoden Kylä 2017. Eskola on ensimmäinen kylä, joka on valittu Vuoden Kyläksi kaksi kertaa. Edellisen kerran tunnustus tuli vuonna 2001.

Eskolan palkittiin monipuolisen toiminnan ansiosta. Valinnassa otettiin huomioon viiden viimeksi kuluneen vuoden aikaansaannokset. Eskolan kylällä on kaksi omaa yritystä, vireä kesäteatteri ja omin voimin aikaansaatua koulutoimintaa, jotka otettiin huomioon palkintokriteereissä. Lisäksi kylä hyödyntää aktiivisesti EU-hankkeita.

Valtakunnallinen Vuoden Kylä ja kunniamaininnan saavat kylät palkittiin lauantai-iltana Suomen historian ensimmäisen Maaseutuparlamentin gaalaillallisella Leppävirralla Pohjois-Savossa. Palkitsemisilla on pitkä perinne – kyseessä oli jo 33. kerta. Suomen Kylätoiminta ry nimesi gaalaillallisella myös Kylätoiminnan Tiennäyttäjät, Vuoden Maaseututoimijan ja Maaseutukasvon.

Noin 450 asukkaan Eskolasta Maaseutuparlamenttiin matkusti kahdeksan aktiivisen kylätoimijan delegaatio. Palkintoa olivat mukana pokkaamassa edustajat kolmesta eri yhteisöstä, jotka pitävät kylän vireyttä yllä: koulutoimintaa koordinoivasta vanhempainyhdistys Hanhikukosta, Eskolan kyläyhdistyksestä ja Eskolan Kyläpalvelu Oy:stä.

Eskolan kylätoiminnan keskipiste on nykyisin Eskola-Talo, entinen Hanhinevan koulu. Siellä toimii nykyisin kyläläisten perustaman palveluyrityksen lounasravintola ja päiväkoti sekä kotikouluna toiminnan aloittanut kyläkoulu, jonka opetuksesta vastaa nykyisin Lapinjärven kunta. Oppilaat ovat virallisesti sikäläisen Hilda Käkikosken koulun etäoppilaina. Kyläpalvelu tarjoaa myös muun muassa vanhusten kotipalvelua.

Erillinen yritys, Eskolan Kehitys Oy, puolestaan kehittää asumista Eskolassa.

Kylän kehitystoiminta virisi joitakin vuosia sitten vastareaktiona kyläkoulun sulkemiselle. Vuoden Kylä -palkintoraati kehuikin Eskolaa ennakkoluulottomasta toiminnasta vastoinkäymisten edessä.
Toinen titteli vahvoilla näytöillä

KANNUS (KP)

450 asukkaan Eskolan valintaa Vuoden Kyläksi 2017 perusteltiin maaseutugaalassa muun muassa seuraavasti:

”Eskola ei lannistu vastoinkäymisten edessä, vaan etsii ongelmiin ratkaisut. Kylä ottaa aina avoimesti vastaan uudet ideat, eikä koskaan sano ”ei”. Eskola pitää huolta koko kylästä: ’Hoidamme ja opetamme lapsemme, työllistämme nuoret, palvelemme ikäihmiset ja kuuntelemme kyläläisten tarpeita toimien niiden pohjalta’.

Eskola on kylä, joka on ottanut vastuun omasta tulevaisuudestaan ryhtymällä tuottamaan itse tarvitsemansa palvelut. Kylä omistaa oman palveluyrityksen ja on sitä kautta vahva toimija mm. SOTE-uudistuksessa ja lähipalvelujen järjestämisessä. Kyläyhtiön liikevaihto on noin 300 000 euroa. Kylällä on palvelusopimus kunnan kanssa.

Viimeaikaiset voimannäytteet voidaan tiivistää seuraaviksi: Eskolan Kyläpalvelu Oy, Eskolan kesäteatteri, Eskolan kyläkoulu ja Hankikukko ry sekä Eskolan Kehitys osakeyhtiö, joka hoitaa tonttien rakentamista, myyntiä ja markkinointia. Yhteistyö alueen Leader-ryhmien kanssa on mallikasta ja mahdollistanut mittavan hanketoiminnan.

Kylän vahva paikallinen identiteetti, omaleimaisen kulttuurin arvostus ja voimakas usko itseen kantavat Eskolan kylää vielä pitkälle tulevaisuuteen.”

Kommentit

Uutisella ei ole vielä yhtään kommentteja
Kommentoidaksesi ole hyvä ja
kirjaudu sisään