Rannikko-Pohjanmaan metsästäjät varuillaan susien vuoksi

Pyynti alkaa, koiria jää kotiin

Kannuksen Krekilässä riistakameraan tallentui kuva viiden suden laumasta. Lauman jäsenet tappoivat elokuussa reviiriltään metsästyskoiran. Viikonloppuna sudet kävivät koiran kimppuun Kaustisella, jossa on tehty havaintoja susiparista. Riistakamerakuva: Esko Erkkilä

Kati Jylhä

KAUSTINEN/LOHTAJA (KP)

Ketunpyynti sai ikävän käänteen lauantaina Kaustisen Jylhässä, kun susi tai sudet tappoivat ajokoiran haukulta. Edellisen kerran metsästyskoira menetettiin elokuussa Kannuksen Krekilässä, jossa havaintojen mukaan liikkuu viiden suden lauma. Jälkien puutteessa ei voida osoittaa, kävivätkö saman lauman jäsenet koiran kimppuun myös Kaustisella.

Mahdollista se on, toteaa Kaustisen metsästysseuran puheenjohtaja Toni Peltoniemi, jonka mukaan susien reviiri voi olla useamman Kaustisen kunnan kokoinen, pari tuhatta neliökilometriä ja enemmän. Vielä huolestuttavampaa tosin on, jos metsästysalueelle on kotiutunut toinenkin susilauma, joka on erikoistunut tappamaan koiria.

– Pidän erittäin huolestuttavana, että sudet tappavat koiria puhtaalta haukulta. Vellikellosta ei voi puhua, sudet eivät syö koiria, mutta jonkinlainen kutsu koiran haukunta niille on.

– Kaikki sudet eivät pidä koiria kilpailijoinaan. Esimerkiksi Suupohjan alueella on kolme todennettua susilaumaa. Siellä on 15–20 sutta, mutta ei ainoatakaan koiratappoa ainakaan vielä.

Koirat pidettävä liikkeellä

Keski-Pohjanmaalla metsästyskoiria on viimeisen kolmen vuoden aikana menetetty jo useita. Esimerkiksi Ullavassa sudet ovat tappaneet kaksi koiraa ja kaksi muuta ovat joutuneet raadelluiksi. Lauantainen tapaus on Kaustisen ensimmäinen, ja sellaiseksi se toivon mukaan jää.

Toni Peltoniemen mukaan tilanne tulee vaikuttamaan alkavaan hirvenpyyntikauteen, ei vaan Kaustisella, vaan myös Kannuksessa, Kälviällä, Toholammilla ja Ullavassa. Kaustisen hirvenpyytäjät lähtevät kyllä edelleen koirien kanssa metsälle, mutta aiempaa valppaampina.

– Meidän täytyy mennä ronskimmin haukulle ja pitää koirat liikkeellä. Tuskin sudet tulevat aivan kengänkärjeltä hakemaan. Pahimmilla alueella yhtäkään koiraa ei jätetä metsään.

Peltoniemi pitää koko Perhonjoen pohjoispuolta niin riskialttiina, ettei kaikkein sitkeimpiä haukkujia kannata viedä sinne. Lohtajan hirviporukka jättää koiransa kokonaan kotiin, kun pyynti suuntautuu Kannuksen Krekilään

– Emme pyydä siellä koirilla. Merenrannaltakin on jo yksittäisiä susihavaintoja, mutta siellä koiran pystyy vielä päästämään vapaaksi, toteaa lohtajalainen Esko Erkkilä, jonka jämtlanninpystykorvan sudet tappoivat kesken karhunpyynnin elokuussa vain viidentoista minuutin haukun jälkeen.

Vaikeutuva metsästys näkyy teillä

Lohtajan ratkaisu tietää metsästäjille aiempaa enemmän kävelemistä ja pyynnin vaikeutumista. Toni Peltoniemen mukaan monessa seurassa, myös Kaustisella hirviporukan keski-ikä on niin korkea, että koirat ovat välttämättömyys pyynnin onnistumiselle. Peltoniemi toimii Pohjanmaan riistaneuvoston varapuheenjohtajana ja tietää asemansa puolesta, millainen paine metsästysseuroilla on huolehtia alueensa hirvikannasta. Mutta jos metsästysharrastus ja koirapyynti vähenevät susien vuoksi, seurat eivät välttämättä saa käytettyä kaikkia hirvilupiaan.

– Ja se taas näkyy hirvikolareiden määrässä ja metsätuhoissa, Esko Erkkilä huomauttaa.

Yksistään Kokkola–Vaasa -tieosuudella ajettiin viime vuonna 98 hirvikolaria, Rannikko-Pohjanmaan kahdentoista riistanhoitoyhdistyksen alueella onnettomuuksia oli 66.
Kaikki susihavainnot syytä ilmoittaa

Kati Jylhä

KAUSTINEN (KP)

Luonnonvarakeskuksen mukaan Suomessa on tällä hetkellä 150–180 sutta. Kaustisen metsästysseuran puheenjohtajan
Toni Peltoniemen
mukaan metsästysseurat ovat yksimielisiä siitä, että Keski-Pohjanmaan osalta kanta-arvio on alakantissa. Peltoniemi toivookin, että kaikki susihavainnot ilmoitettaisiin.

Juuri muuta asian eteen ei voida tehdä. Susi on EU:ssa tiukasti suojeltu laji. Tällä hetkellä susien vuotuinen kaatokiintiö poronhoitoalueen ulkopuolella on 53 eläintä. Tuohon määrään lasketaan kaikki, myös liikenteessä kuolleet yksilöt.

Kaustiselle kaatolupaa haetaan tulevalle talvelle, ja Toni Peltoniemi uskoo, että se myös saadaan. Sudenpyynti vaatii valkean maan ja tarkan kohdentamisen.

Yhden suden kaato ei kuitenkaan ratkaise ongelmaa, jos lauma on jo oppinut pitämään reviirilleen tulleita metsästyskoiria kilpailijanaan ja tappaa ne ravintokilpailijoina. Koko lauman kaatamiseen lupia taas on turha odottaa. Sen metsästäjät tietävät kysymättäkin.

Kommentit

Uutisella ei ole vielä yhtään kommentteja
Kommentoidaksesi ole hyvä ja
kirjaudu sisään