Friggin pitkä työ palkittiin

Tommi Asplund piti kiitospuheen Etnogaalassa Friggin voitettua vuoden kansainvälistyjä -palkinnon. JORMA AIROLA

Anni Saari

HELSINKI (KP)

On tietysti vähän hassua, että kansanmusiikkiyhtye Friggille myönnettiin vuoden kansainvälistyjän palkinto vasta nyt. Friggin ensimmäisestä ulkomaankiertueesta on nimittäin aikaa kuusitoista vuotta. Mutta kun Etnogaala järjestettiin ensimmäistä kertaa vasta nyt, niin eipä palkintoa ole aiemmin ollut olemassakaan.
Petri Prauda
kertoikin palkintojenjakoseremonian jälkeen suhtautuvansa palkintoon eräänlaisena elämäntyöpalkintona.

Väärälle taholle palkinto ei joka tapauksessa mennyt. Kun Frigg perustettiin, siinä oli jäseniä sekä Suomesta että Norjasta, ja alusta saakka keikkoja tehtiin myös Suomen ulkopuolella. Nyt kaikki jäsenet ovat suomalaisia, mutta keikoista valtaosa on ulkomailla.

Palkinto osuu Friggin uralla sikäli oikeaan saumaan, että yhtye on aloittamassa entistä aktiivisempaa vaihetta ulkomaan keikkailussa.
Tero Hyväluoma
kertoo, että yhtye on juuri saanut omat keikkamyyjät mm. USA:han, Australiaan ja Japaniin sekä saksankieliseen Eurooppaan. Niinpä keikkoja ja kiertueita tulee jatkossa olemaan todennäköisesti entistä enemmän. Jo tähän mennessä oma keikkamyyjä on ollut Iso-Britanniassa ja Italiassa.

Alussa keikkojen järjestäminen oli paljolti yhtyeen jäsenten omissa käsissä. Hyväluoma sanoo, että Friggin perustajajäsenen ja entisen basistin Antti Järvelän panos oli erityisen merkittävä.

– Aluksi hyödynnettiin omaa kontaktiverkostoa. Mutta se ei riitä enää, toteaa
Alina Järvelä
. Friggin uralla merkittävä henkilö on ollut agentti Minna Huuskonen, joka on avannut heille ovia kansainväliselle kentälle.

Ovia on auennut myös tapahtumissa esittäytymisen myötä. Hyväluoma kertoo, että esimerkiksi vuoden 2012 Womex-messut toivat Friggille seuraavaksi vuodeksi paljon keikkoja. Womexissa hän ja Prauda olivat myös tänä vuonna luomassa kontakteja.

Menestyminen ulkomailla vaatiikin edelleen työtä myös bändiltä itseltään. Pitää jaksaa kiertää.

– Olemme kiertäneet Briteissä 4-5 vuotta, ja nyt soitamme siellä loppuunmyydyille saleille, Alina Järvelä kertoo

Suomessa Frigg
keikkailee harvakseltaan, ja syy on selvä. Suomen yleisöpohja ei riitä marginaalimusiikissa. Kun on kyse 7-jäsenisestä yhtyeestä, kulut ovat sen verran korkeat, että pienillä paikoilla ei ole tarpeeksi yleisöä kattamaan niitä.

– Viime vuonna teimme tosin Suomen-kiertueen niin, että pidimme ensin workshopin ja sitten soitimme keikan, Hyväluoma muistelee. Friggin kaikilla jäsenillä on myös muita bändejä ja töitä, ja niin sen Alina Järvelän mukaan pitääkin olla.

– Ei se sopisi meille, että tekisimme vain yhtä asiaa. Kaikki haluavat kuitenkin jatkuvasti kehittyä.

Friggillä on tuuraajarinki, josta voidaan tarvittaessa kysyä soittajia keikoille, jos jollakin työt menevät liian pahasti päällekkäin.

Tuttujen muusikoiden ringistä on löytynyt myös nykyinen vakiokokoonpano. Juho Kivivuori oli tuurannut Antti Järvelää basson varressa useita kertoja ja jäi vakituiseksi Järvelän jättäytyessä pois. Samaan aikaan kokoonpanoon liittyi kitaristiksi Anssi Salminen, joka niin ikään tunsi entisen kitaristin Lassi Logrénin pitkältä ajalta.

Etnogaalan
palkintojenjakoseremoniassa Friggistä puhuttiin JPP:n manttelinperijänä. Tätä nimitystä Friggin muusikot eivät mielipidettä kysyttäessä täysin allekirjoita.

– Minä en ole koskaan edes ajatellut sellaista yhteyttä. Mutta onhan meidänkin musiikkimme viuluvetoista, ja siinä on myös americanaa, pohtii Tero Hyväluoma.

Alina Järvelän mielestä Friggillä on nykyisin oma, erottuva tyylinsä. Lisäksi Friggin musiikissa on kielisoittimia, joita JPP ei käytä.

– Mutta on siitä varmasti alussa ollut hyötyäkin, jos meitä on verrattu JPP:hen. Ja ovathan he meille iso esikuva. He ovat tehneet musiikkia niin pitkään ja tekevät edelleen uutta.

Ulkomaille Friggiä ei viedä ”kaustislaisena” tai edes ”suomalaisena” yhtyeenä. Enemmän käytetään pohjoisuutta, pohjoista viulismia, ja nykyisin myös termiä ”Nordgrass”, joka viittaa bluegrass-musiikkiin.

Ensi viikolla Frigg on lähdössä Iso-Britannian kiertueelle. Seitsemän päivän aikana soitetaan seitsemän keikkaa. Tammikuussa yhtye esiintyy Glasgow:ssa Fiddlers´ bid -yhtyeen kanssa, ja kesäkuussa on edessä suuri Songlines-festivaalikeikka Lontoossa. Kulttuurivienti jatkuu.

Kommentit

Uutisella ei ole vielä yhtään kommentteja
Kommentoidaksesi ole hyvä ja
kirjaudu sisään