Paikallisuutiset

Kaikille 17-vuotiaille ajokortin mahdollistava lakiuudistus on jämähtänyt eduskuntaan

Esityksen mukaan 17-vuotiaiden henkilöautokortti ei olisi voimassa yöllä kello 00–05 välisenä aikana.
Esityksen mukaan 17-vuotiaiden henkilöautokortti ei olisi voimassa yöllä kello 00–05 välisenä aikana. Kuva: Jussi Nukari

Kaikille 17-vuotiaille ajokortin mahdollistava uudistus on jämähtänyt eduskuntaan, sillä esityksessä on vielä paljon selvitettävää ja mahdollisia ristiriitaisuuksia. Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja Suna Kymäläinen (sd.) sanoo, että valiokunnan mietinnön valmistuminen venyy syksyyn.

– Meillä on siinä sen verran ollut ongelmia, että se ei tänä keväänä ehdi valmistumaan, Kymäläinen sanoo.

Hallituksen esityksen mukaan jokainen 17-vuotias voisi saada B-luokan ajokortin vanhempiensa suostumuksella. Nykyään 17-vuotiaat voivat saada henkilöautokortin poikkeusluvalla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Esityksen mukaan 17-vuotiaiden henkilöautokortti ei olisi voimassa yöllä kello 00–05 välisenä aikana. Lisäksi 17-vuotias saisi kuljettaa vain yhtä matkustajaa kerrallaan.

Liikenne- ja viestintävaliokunta on pyytänyt liikenne- ja viestintävirasto Traficomilta lisää selvityksiä uudistuksen vaikutuksesta muun muassa liikenneturvallisuuteen.

Kymäläinen sanoo, että lakiuudistuksen on tarkoitus parantaa liikenneturvallisuutta, mutta se, että jatkossa kaikki 17-vuotiaat voisivat saada ajokortin, saattaa olla tavoitteen kanssa ristiriidassa.

Tällä hetkellä 17-vuotiaat voivat saada ajokortin poikkeusluvalla muun muassa urheiluharrastuksen tai opiskelun perusteella, ja lähes kaikki sitä hakeneet ovat luvan saaneet.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Poliisihallituksessa uudistukseen suhtaudutaan kriittisesti. Erityisen huolissaan Poliisihallitus on siitä, miten poliisilla riittää aika valvoa lain noudattamista etenkin viikonloppuisin.

– Joudumme priorisoimaan kiireelliset henkeen ja terveyteen kohdistuvat työtehtävät, esimerkiksi pahoinpitelyt ja rattijuopot, ensin. Jos jää aikaa, valvomme tietenkin tätäkin asiaa. Tämäntyyppinen valvonta ei kuitenkaan ole prioriteeteissa kauhean korkealla. On paljon muutakin tehtävää, eikä poliisille ole tulossa lisää resursseja, sanoo poliisitarkastaja Tuomo Katajisto Poliisihallituksesta.

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) sanoo, että poliisin valvontaa helpotetaan sillä, että 17-vuotiaiden olisi merkittävä auto alaikäisen kuljettajan tunnuksella.

– Kun tällainen kulkuneuvo tulee yöaikaan vastaan, on ilmiselvää, että kuljettaja rikkoo lakia, Harakka sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mutta eikö tämä tunnus ole helppo jättää pois?

– Lakia ei tietenkään voi kirjoittaa sillä tavalla, että kaikki sitä noudattaisivat. Tietysti on pidettävä huoli, että seuraamukset ovat riittävän vakavia, Harakka sanoo.

Jos 17-vuotias ei pitäisi tunnusta, seuraisi siitä 40 euron liikennevirhemaksu. Yö- tai matkustajarajoituksen rikkominen rinnastuisi ajo-oikeudetta ajamiseen, josta poliisi voi määrätä kuljettajalle ajokiellon.

Katajiston mukaan ajokielto on yleensä pelotteena tehokas.

Poliisihallituksen huolena on, että uudistus saattaa heikentää liikenteen kokonaisturvallisuutta, kun poliisi ei pysty tekemään valvontaa tehokkaasti ja yhä useampi 17-vuotias saattaa hankkia ajokortin.

Harakan näkemyksen mukaan uudistus parantaisi liikenneturvallisuutta.

– Ne kohtalokkaat onnettomuudet tapahtuvat öisin tai silloin, kun on paljon ihmisiä kyydissä, hän sanoo.

Traficomilla on tiedot onnettomuuksista, joissa kuljettajana oli 17-vuotias. Niiden mukaan 23 prosenttia nuorten kuljettajien henkilövahinko-onnettomuuksista vuosina 2019–2021 tapahtui kello 00–05 yöllä.

26 prosentissa onnettomuuksista 17-vuotiaalla kuljettajalla oli kyydissään enemmän kuin yksi matkustaja, ja kello 00–05 tapahtuneista onnettomuuksista melkein puolessa matkustajia oli kaksi tai enemmän.

17-vuotiaiden henkilöautonkuljettajien onnettomuuksissa kuoli 17 ihmistä vuosina 2019–2021.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä