Paikallisuutiset
Keskipohjanmaan pääkirjoitus: Puolueiden kannatuksessa vain pieniä muutoksia, isoja tulossa syksyllä?
Perinteisesti sydänkesä tapaa olla poliittisen hiljaiselon aikaa.Ylen torstaina (2.7.) julkaisema mielipidetiedustelu on linjassa tämän perinteen kanssa. Niin pieniä olivat puolueiden kannatusmuutokset.
Poikkeuksellisen koronakevään aikana Sanna Marinin hallitus on saanut kansalaisilta kiitosta. Samalla pääministerin oma puolue SDP on lisännyt kannatustaan gallupista toiseen.
Ilmiö on toistunut monissa muissakin maissa. Odottamaton uhka ja sen torjumistoimet ovat kasvattaneet valtaa pitävien kannatusta. Tosin poikkeuksiakin on. Esimerkkejä löytyy sekä Suomen itärajan että Atlantin takaa.
Taloustutkimuksen tekemä tuorein kysely osoittaa SDP:n kannatuksen saavuttaneen ainakin toistaiseksi lakipisteeseensä ja kääntyneen laskuun. Reippaan prosentin (1,3) notkahdus mahtuu tutkimuksen virhemarginaaliin (2 prosenttiyksikköä suuntaansa), mutta saattaa silti olla oireellinen.
Syksyn tullen politiikan pöytä katetaan karuilla talousfaktoilla.
Syksyn tullen politiikan pöytä katetaan karuilla talousfaktoilla. Koronan pakottamana Suomen – niin kuin niin monien muidenkin maiden – on ollut käytännössä pakkovelkaantua hirmuisesti.
Vaikka kansallisvaltiot eivät tapaa velkojaan ikinä maksaa lopullisesti, velkasuhde ei voi loputtomiin kasvaa. Käytännössä se tarkoittaa sekä ”säästöjen” peitenimeä kantavia leikkauksia että ns. rakenteellisia muutoksia. Poliittista kannatusta kummallakaan ei hankita.
Vain muutama kuukausi massiivisten lisäbudjettien jälkeen ei leikkauksia tietenkään ryhdytä tekemään. Siinä ei olisi koronapandemian edelleen jyllätessä maailmalla mitään järkeä. Joku uskottava näkymä velkaantumiseen hillitsemiseen ja työllisyyden kohentamiseen hallituksen on syksyn budjettiriihessä silti löydettävä.
Juuri tässä kohtaa oppositiolle tarjoutuu mahdollisuus iskeä hallituksen selvimpään saumakohtaan. Se on vihervasemmiston ja keskustan välissä. Gallupien runteleman keskustan on pakko osoittaa kantavansa huolta maan taloudesta kokoomuksen ja perussuomalaisten rumputulessa.
Puolueiden kannatusluvut saattavat kokea syksyn tullen ja sen kuluessa suuriakin muutoksia. Perussuomalaiset menettivät koronakevään aikana piikkipaikkansa, mutta mistään romahduksesta ei voi puhua. Puolueen peruskannattajia eivät näytä myöskään juuri liikuttavan yksittäisten kansanedustajienmöläytykset, täysin sopimattomattviitit tai ajatuspajassa taotut merkilliset”tutkimukset”.
Utopistiselta myös tuntuvat perussuomalaisten ”vanhan samurain”Timo Soinin maalailut ”kraatterin kokoisesta” tarpeesta uudelle SMP:lle, joka koostuisi Soinista, kristillisdemokraateista, sinisten rippeistä ja keskustaan pettyneistä.
Historiallinen – Soinille arvatenkin kipeä – tosiasia on, että juuri hän otti kannatuksen maksimoimiseksi puolueeseen sen lopulta vallanneen joukon. Julkisuuteen voi tietysti heitellä minkälaisia viestejä hyvänsä. Aina löytyy joku kolkkapoikamaisen innokas toimittaja, jokanielaisee Soinin rapalan.
Varsinainen poliittinen todellisuus on aivan jossain muualla.