Kokkola-lehti
Kokkolan kaupunki teki toisena peräkkäisenä vuotena erinomaisen tuloksen: "Huikeaa ja mahtavaa" – Verotulojen kasvu yllätti sekä kaupunginjohtaja Stina Mattilan että syksyllä eläköityvän talousjohtaja Jari Saarisen – Katso Saarisen videohaastattelu
Kahden koronavuoden saldo julkisessa taloudessa jakaantuu jyrkästi kahteen osaan. Valtio on joutunut pakon edessä ottamaan miljardi toisensa perästä lisää velkaa.
Osa tästä potista on jaettu kunnille, jotka ovat tehneet parin edellisen tilivuoden aikana erinomaista tulosta. Kokkola ei tee tässä suhteessa poikkeusta. Ei tehnyt viime vuonnakaan. Kaupunginhallitus saattoikin hyväksyä vuoden 2021 tilinpäätöksen hyvillä mielin.
Pelkästään koronatuilla ei Kokkolan viime vuoden 5,68 miljoonan euron ylijäämä selity. Ei edes suurelta osin. Ennen kaikkea verotulojen 10 miljoonaa talousarviota suurempi kertymä (yhteensä 212 miljoonaa euroa) oli niin kaupunginjohtajaStina Mattilalle kuin syksyllä eläköityvälle talousjohtajaJari Saariselle iloinen yllätys.
Katso video:
.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; width:100% } .lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }
– Tuloverokehitys oli viime vuonna erittäin hyvää. Tuloveroissa ei ole mitään koronatukia eikä avustuksia näkyvissä eli siinä on puhtaasti meidän palkkasummamme ja kuntalaisten siitä maksamat verot, Saarinen korosti.
Stina Mattila kuunteli torstain tiedotustilaisuudessa tyytyväisenä Saarisen esitystä viime vuoden keskeisistä numeroista.
Siinä missä Saarinen käytti parikin kertaa laatusanaa "mahtava", Mattilan valitsi sanakseen "huikea". Näin superlatiivisia ilmauksia ei kuntien tilinpäätösinfoissa ole yleensä ilmoille lennellyt.
– Olihan tämä huikea vuosi, kun ottaa huomioon koronatilanteenkin. Henkilökunta on venynyt, vanunut ja tehnyt uskomattomia suorituksia. Se ei näy pelkästään hyvässä tuloksessa, vaan myös henkilöstöraportissa monelta osalta, Mattila kiitteli.
Yhdelle henkilölle kaupunginjohtaja jakoi erityistunnustuksen.
– Jarin ammattitaito, tapa analysoida ja tehdä on huippuluokkaa. Hän on ollut minulle tosi tärkeä yhteistyökumppani ja työkaveri. Jarin viiltävät analyysit ovat omaa luokkaansa, Mattila suitsutti.
Kokkolan kaupungin vastuulla oleva lainapotti pienentyi hyvän tuloksen saatteleman viime vuonna selvästi. Viime vuoden lopussa Kokkolan kaupungilla oli velkaa 228,1 miljoonaa euroa. Siinä on edellisvuoteen vähennystä 18,2 miljoonaa euroa. Asukasta kohti velkaa oli 4 761 euroa.
Kun mukaan otetaan koko kaupunkikonserni eli kaupungin omistamat yhtiöt, todellisuus tuplaantuu eli kokonaisvelkamäärä on 447 miljoonaa euroa.
Venäjän viisi viikkoa sitten aloittama hyökkäyssota Ukrainassa asettaa koko maailmantaloudelle suuren epävarmuustekijän, jonka katveessa ei olla Keski-Pohjanmaallakaan.
Ennen Ukrainan sotaa kaikki näytti edelleen hyvältä Kokkolan kaupungin taloudessa. Verotulojen kasvuvauhti ei hiipunut tammi-helmikuun aikana.
– Kokonaisuutena verotulojen kertymä oli aika mahtavaa ja myös alkuvuosi meni vielä mahtavasti. Tammi-helmikuussakin verotulojen kasvu oli seitsemän prosenttia, Saarinen intoutui suorastaan hehkuttamaan.
Yhdeksän kuukauden kuluttua kuntatalous ottaa uuden asennon, kun hyvinvointialueet ottavat hoitaakseen sote-palvelut sekä pelastustoimen. Se asettaa kuntataloudenkin uuden haasteen eteen.
Yksi konkreettinen sellainen Kokkolassa on urheilupuistokokonaisuuden rakentaminen. Hintalapuksi sille on jo vakiintunut 50 miljoonaa euroa, mutta lopullinen arvio on vasta tarkentumassa ja työn alla, kun urheilupuiston toteuttajaksi valittu allianssi ryhtyy hommiin.
Urheilupuistoyhtiön toimitusjohtaja Timo Sivula kertoi Keskipohjanmaalle tällä viikolla toiveenaan, että kaupunginvaltuusto myöntäisi yhtiölle lainatakauksen rakentamista varten. Se on myös Stina Mattilan ja Jari Saarisen näkemys.
– Pitää ymmärtää, että urheilu- ja tapahtumapuiston kokonaisuus ei ole mikään eliittiurheiluhanke, vaan kaikkien kaupunkilaisten hanke ja palvelee hyvin monenlaista ja monien ikäryhmien liikuntaa. Lisäksi erilaiset tapahtumat, messut ja konsertit ovat tärkeä osa sitä, Jari Saarinen korosti.
Kaupunginhallituksen hyväksymää henkilöstöraporttia tilinpäätösinfossa esitteli palvelussuhdepäällikköRiikka Parkas-Tieva.
Viime vuoden lopussa kaupungin työntekijämäärä oli 2 333. Näistä 79 prosenttia oli vakituisessa ja 21 prosenttia määräaikaisessa työsuhteessa.
Työhyvinvoinnin yksi mittari eli sairauspoissaolot hieman kasvoivat osin tietysti koronan vuoksi. Sairauspoissaolojen määrä henkilöä kohti oli viime vuonna 16,56 päivää, kun vuoden 2020 keskiarvo oli 16,01. Luku on niukasti alle kunta-alan keskiarvon (16,7).
Lähes puolet (48,8 prosenttia) henkilöstöstä ei ollut vuoden 2021 aikana päivääkään sairauslomalla.
Kokkolan kaupunki 2021
Toimintatuotot (€) 46 244 921,78
Toimintakulut 339 780 296,39
Toimintakate -293 535 374,61
Verotulot 212 247 453,78
Valtionosuudet 102 593 670,00
Rahoitustuotot ja -kulut -567 629,88
Vuosikate 20 738 119,29
Poistot ja arvonalentumiset 14 609 268,24
Tilikauden tulos 6 340 840,94
Satunnaiset tuotot ja kulut 211 989,89
Tilikauden ylijäämä 5 680 949,71
Lähde: Kokkolan kaupunki