Paikallisuutiset
Korpelan Voimaan liittyviä valituksia on kirjattu Vaasan hallinto-oikeuteen runsaasti etenkin kahden viime vuoden aikana : "Voidaan pitää jopa poikkeuksellisena", sanoo Vaasan hallinto-oikeuden tuomari Jani Ruotsalainen
Parin vuoden takaista Kannuksen kaupunginhallituksen Korpelan Voiman ylimääräiseen yhtiökokoukseen liittyvää päätöstä ruoditaan yhä oikeusasteissa. Keskipohjanmaa uutisoi 31.8., että syynä on päätöksestä tehty uusi kunnallisvalitus hallinto-oikeuteen.
Vaasan hallinto-oikeudessa Korpelan Voima nousee esille poikkeuksellisen usein valitusten yhteydessä, vaikka edellä mainittu valitus onkin tehty Kannuksen kaupunginhallituksen päätöksestä. Vuosina 2012–2022 käsiteltyjä ja käsittelyssä olevia Korpelan Voimaan liittyviä tapauksia löytyy hallinto-oikeuden tilastoista yhteensä 36. Näistä seitsemässä valitus on jätetty ennen kyseistä ajanjaksoa, mutta ratkaisu on tehty vuonna 2012.
Kahdesta valituksen alaisesta päätöksestä on tehty useita valituksia. Kyseiset päätökset liittyvät Korpelan Energia Oy:n vesitalousasioihin. 36:sta valituksen alaisesta päätöksestä puolestaan kahdessa Korpelan Energia Oy on valittajan roolissa.
Vaasan hallinto-oikeuden tuomariJani Ruotsalainen on ollut mukana monissa Korpelan Voimaan liittyvien valitusten käsittelyissä viimeisen neljän vuoden aikana. Hän pitää valitusten määrää harvinaisen runsaana.
– Onhan näitä, siitä ei pääse mihinkään. Voidaan pitää jopa poikkeuksellisena, että yhteen tahoon liittyviä valituksia tulee näin paljon suhteellisen lyhyellä aikavälillä, kuten tässä tapauksessa esimerkiksi viimeisen kahden vuoden aikana, toteaa Ruotsalainen.
Vuodesta 2020 lähtien Vaasan hallinto-oikeuteen on kirjattu 27 Korpelan Voimaan liittyvää valitusta.
– Tässä täytyy huomioida myös se, että osa kyseisistä valituksista liittyy Korpelan Voiman jäsenkuntien tekemiin päätöksiin. Mutta kokonaisuus taas sitten liittyy Korpelan Voimaan, selventää Ruotsalainen.
Ruotsalaisen mukaan Vaasan hallinto-oikeus saattaa vastaanottaa paljon valituksia myös jonkin tietyn kunnan päätöksiin liittyen, mutta kunnissa on monia toimielimiä, ja valitukset liittyvät usein juuri eri toimielimiin.
Vuodesta 2020 lähtien tehdyistä Korpelan Voimaa koskevista 27:stä valituksesta lähes kaikki, 25, ovat yksityishenkilöiden tekemiä. Niistä Lestijärven kunnanvaltuutettuPentti Untinen (vas.) on tehnyt kymmenen valitusta ja Kannuksen kaupunginvaltuutettu Harri Mäki-Petäjä (kok.) yhdeksän.
Jani Ruotsalaisen mukaan ei ole harvinaista, että kunnallisvalituksia tulee paljon nimenomaan samoilta henkilöiltä. Se kertoo hänen mielestään kiinnostuksesta päätöksentekoa kohtaan.
– Osa ihmisistä ei tiedä lainkaan mitä kunnallisissa toimielimissä päätetään, varsinkaan silloin jos päätökset eivät kosketa omaa elämää millään tavalla. Ne saatetaan huomata vasta sitten, jos niistä tiedotusvälineissä kerrotaan. Osa ihmisistä taas on hyvinkin kiinnostuneita siitä, mistä asioista kunnassa päätetään, ja he myös seuraavat päätöksentekoa aktiivisesti. Silloin he helpommin myös puuttuvat epäkohtiin, jos he huomaavat, että päätöksenteossa on ollut heidän mielestään jotain virheellistä, Ruotsalainen kertoo ja lisää, että silloin henkilön on oltava perillä myös päätöksentekoprosesseista.
Pentti Untisen mielestä valveutuneisuus ja kiinnostus julkiseen päätöksentekoon on suorastaan kuntalaisen velvollisuus.
– Julkisen päätöksenteon on tapahduttava kuntalain mukaisesti. Olen huomannut, että Korpelan Voimassa laille ei anneta arvoa.
Esimerkkinä Untinen mainitsee muun muassa sen, että Korpelan Voiman kuntayhtymän hallituksen jäsenille ja toimitusjohtajalle ei myönnetty vastuuvapautta tilikausilta vuosina 2019–20, vaikka tilintarkastaja esitti vastuuvapauden myöntämistä.
– Jostain syystä päätettiin, että sitä ei myönnetä, eikä sitä ole perusteltu mitenkään. Julkisella sektorilla kaikki päätökset täytyy perustella.
– Jos julkisessa päätöksenteossa ei noudateta lakia, päätöksenteoltahan putoaa pohja pois. Julkiseen päätöksentekoon on voitava luottaa, tiivistää Untinen.
Korpelan Voimaan liittyvistä valituksista 16 on hallinto-oikeudessa vielä vireillä eli ne odottavat ratkaisua. Vireillä olevista valituksista kahdeksan koskee Korpelan Voiman kuntayhtymän yhtymävaltuuston tekemää päätöstä ja seitsemän yhtymäkokouksen päätöstä.
Jani Ruotsalainen on monissa vireillä olevissa tapauksissa myös esittelijän roolissa, ja hän arvelee, että joistakin valituksen alaisista päätöksistä on tarkoitus saada ratkaisuja ulos tämän syksyn aikana.
Ruotsalaisen mukaan viranhaltijapäätöksiin liittyvät käsittelyajat Vaasan hallinto-oikeudessa ovat tällä hetkellä noin vuoden. Jos valitukseen liittyy täytäntöönpanokieltoja, ne on käsiteltävä nopeammin.
Korpelan Voimaan liittyvien valitusten käsittelyajat ovat Ruotsalaisen mukaan saattaneet venyä keskivertoa pidemmiksi, mutta yleensä syynä on valituksen esittelijän vaihtuminen hallinto-oikeudessa. Siihen puolestaan syynä saattaa olla esittelijän tehtäväkuvan muuttuminen.
Kaikkiaan vuonna 2020 Vaasan hallinto-oikeuteen saapui 1 623 valitusta, ja vuonna 2021 valituksia kirjattiin 1 558. Luvuissa on mukana kaikki, yksityishenkilöiden lisäksi esimerkiksi kuntien, yritysten ja yhdistysten jättämät valitukset.
Korpelan Voima on Halsuan, Kalajoen, Kannuksen, Kaustisen, Lestijärven, Sievin ja Toholammin kuntien omistama kuntayhtymäkonserni. Konserniin kuuluvat Korpelan Voima kuntayhtymän lisäksi sen tytäryhtiöt Korpelan Energia, Lämpö Korpela ja Verkko Korpela.
19.9. kello 14.30 Muokattu otsikkoa.