Kolumnit

Outi Yli-Arvo. Kuva: Jukka Lehojärvi

Outi Yli-Arvon kolumni: Sähköistä arkea

Viime talveen varauduttiin pelonsekaisin tuntein. Kotitalouksissa jännitettiin sitä, kuinka korkealle sähkön hinta nousee, ja mikä vielä pahempaa, riittääkö sähköä kaikille. Yksi jos toinenkin tarkisti, että taskulamppuun on olemassa lipaston laatikoissa sopivia paristoja ja puhelimen lataamiseen on käytettävissä varavirtalähde.

Sähkön hinta nousi, ja meidänkin taloudessamme pohdittiin jo viime vuoden puolella pörssisähköön siirtymistä. Olin itse epäileväinen, sillä pohdiskelin minkälaisissa lukemissa sen hinta tulisi olemaan, jotta ei mentäisi ojasta allikkoon. Mietin myös sitä, olisiko sähkön kulutusta mahdollista kohdentaa halvemmille tunneille sekoittamatta liikaa arjen sujuvuutta. Lopulta tämän vuoden puolella teimme sopimuksen pörssisähköstä.

Laitoin astianpesukoneen pyörimään vasta Euroviisujen semifinaalin jälkeen huokeaan nollan sentin hintaan.

Apuna sähkön hinnan seuraamisessa on puhelimeen ladattava sovellus. Myönnän, että olen jäänyt siihen jo koukkuun. Astianpesukoneen ajastan käynnistymään yleensä yöllä kello kahdelta, jolloin sähkön hinta on usein halvimmillaan. Tiskikoneen uskallan pyörittää yöllä, koska herkkäunisena todennäköisesti heräisin, jos tiskikone sattuisi menemään rikki. Pyykkiä en uskalla pestä öisin, sillä kylpyhuone sijaitsee toisessa päässä taloa. Turvallisuussyistä pesen pyykit viikonloppuisin, jolloin sähkön hinta on yleensä myös alhainen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Esimerkiksi vappuaattona pörssisähkön hinta käväisi jopa miinuksen puolella. Minäkin keräilin silloin talosta kaikki mahdolliset kipot ja kupit saadakseni tiskikoneen pyörimään. Sateisen ja viileän ratsastustunnin jälkeen kiuaskin lämpeni. Tiistai-iltana ajattelin käynnistää tiskikoneen, mutta huomasin, että keskiviikon vastaisena yönä sähkö oli ilmaista puolesta yöstä eteenpäin. Niinpä laitoin astianpesukoneen pyörimään vasta Euroviisujen semifinaalin jälkeen huokeaan nollan sentin hintaan.

Kun puolestani valmistan ruokaa, en seuraa sähkön hintaa. Päivällinen kun on valmistettava joka päivä siihen aikaan, kun nälkäiset vatsamme alkavat sitä kaivata. Tosin, jos suunnitelmissa on monta tuntia uunissa hautuvan lihapadan valmistaminen, kurkkaan kyllä sovelluksesta, minkälaista hintaa sähköstä silloin peritään.

Fingridin mukaan Suomessa sähkön säästöllä oli ajoittain jopa todella merkittävä vaikutus sähkön riittävyyteen viime talvena. Sähkön säästö oli hyvällä tasolla myös silloin, kun sähkön hinta oli matala.

Kun on tottunut siihen, että sähköä tulee katkaisijasta painamalla, oli viime talvi oiva herätys kaikille. Kannattaa jatkaa samaan säästäväiseen malliin paitsi kukkaron myös ympäristön kannalta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä