Kokkola-lehti
Pääkirjoitus: Kilpailutus kismittää ja riepoo
Viime viikon lehdessä ollut purkaus kaupungin hankinnoista on nostattanut ison porun. Se on hyvä asia. Kun kansa puhuu, pysyy päätöksenteko pirteänä. Kilpailutus on hankala asia, mutta se ei saa estää siitä puhumista.
Kun pitkän linjan poliitikko älähtää aiheesta, se tarttuu muihinkin. Ja onhan näitä ollut – kilpailutuksia, joissa oman kaupungin yrittäjät ovat jääneet nuolemaan näppejään. Viimeksi porukka on äimistellyt miljoonasopimusta, jolla kaupunki sitoutuu ostamaan energiansa Turusta. Kokkolan Energia hävisi niukasti.
Täytyy sanoa heti kärkeen, että en tunne Kokkolan kaupungin hankintapolitiikkaa riittävästi. Usein kilpailutus teetetään asiantuntijoilla – kuten sähköjutussa – koska oma hankintapäällikkö puuttuu.
Sinänsä hankintapolitiikka ei voi olla kovin erilainen eri kunnissa. Hinta ja laatu ratkaisevat, eikä siihen ole nokan koputtamista. Jos sähkösopimuksessa kriteerinä ovat hinta ja toimitusvarmuus, halvin hinta voittaa. Siksi Turun Energia nappasi potin.
Tarjouspyyntöön voidaan kuitenkin lisätä erilaisia pykäliä, joiden pohjalta paikallinen voi hinata osakkeitaan ylöspäin. Hyvä esimerkki tästä löytyy Oulusta. Siellä päätettiin jo vuosia sitten, että kaikilla kaupungin hallinnonaloilla kilpailutuksiin lisätään vajaakuntoisten ja pitkäaikaistyöttömien työllistäminen. Tämä tarkoittaa sitä, että olipa kyseessä sitten rakennusurakka tai uusien tietokoneiden hankinta kouluille, yrityksen on sitouduttava työllistämään maahanmuuttajia, pitkäaikaistyöttömiä tai vajaatyökykyisiä. Tämä nosti kaupungin omien yritysten kilpailukykyä: mistäpä muualta tulleet osaisivat tai jaksaisivat hankkia töihin näihin kohderyhmiin kuuluvia ihmisiä?
Tämä on vain yksi esimerkki. Kilpailutus on raakaa puuhaa. Monissa EU-maissa käytetään kaikki tarmo, jotta omia voitaisiin suosia – vaikka juuri se on kilpailutuksen vastaista. Täytyy muistaa sekin, että kaupungin hankinnan maksaa veronmaksaja. Hänen etunsa on, että kisat voittaa edullisin tarjous.
Iso asia on kuitenkin kokonaistaloudellisuus, tuo ärsyttävä sana. Se tarkoittaa sitä, että kun mahdollisimman moni on töissä, kaupungin kassaan kilisee hyvin verorahaa. Ja työtä kaupunkiin tuovat muun muassa kilpailutukset, joissa joskus myös paikallinen voittaa. Samalla voittaa kaupunki, kun yritys palkkaa paikallista poppoota töihin.
outi.airola@kokkolalehti