Paikallisuutiset
Turkin presidentti haluaa muuttaa Hagia Sofian takaisin moskeijaksi – rakennus toimi kirkkona 900 vuotta ennen ottomaanien valloitusta
Turkissa oikeus käsitteli torstaina Hagia Sofian muuttamista takaisin moskeijaksi. Päätös annetaan asiassa 15 päivän kuluessa.
Istanbulissa sijaitseva Hagia Sofia valmistui vuonna 537 kristinuskon johtavaksi kirkoksi. 900 vuoden jälkeen ottomaanit valtasivat Konstantinopolin, ja Hagia Sofiasta tuli islamin suurimpia moskeijoita vuonna 1453.
Hagia Sofia muutettiin moskeijasta museoksi vuonna 1935. Se oli hallituksen päätös aikana, jolloin elettiin ensimmäisiä vuosiaMustafa Kemal Atatürkin perustamassa maallisessa Turkissa.
Nyt Turkin presidenttiTayyip Erdogan on ehdottanut rakennuksen muuttamista moskeijaksi. Oikeusjuttu haastaa 1930-luvulla tehdyn hallituksen päätöksen laillisuuden. Asiasta kertovat muiden muassa uutistoimisto Reuters ja Deutsche Welle.
Yhdysvaltain ulkoministeriMike Pompeo kehotti keskiviikkona Turkkia säilyttämään Hagia Sofian museona.
Yhdysvaltain uskonnollisen vapauden lähettiläsSam Brownback on myös sanonut, että Hagia Sofialla on suunnaton hengellinen ja kulttuurinen merkitys miljardeille eri uskontojen edustajille, ja siksi se pitäisi säilyttää museona.
Ekumeeninen patriarkka ja ortodoksikristittyjen hengellinen johtajaBartolomeos I puolestaan varoitti, että muunnos murtaisi idän ja lännen välisen yhteyden aikana, jolloin ihmiskunta tarvitsee yhtenäisyyttä enemmän kuin koskaan koronaviruspandemian vuoksi.
– Hagia Sofian muuttaminen moskeijaksi aiheuttaa pettymyksen miljoonille kristityille eri puolilla maailmaa, Bartolomeus sanoi Reutersin mukaan.
Bartolomeus toimii Istanbulissa.
Yhdysvaltain lisäksi myös Kreikka on ilmaissut huolensa muunnoksesta.
Turkin ulkoministeriMevlut Cavusoglu arvosteli ulkomailta tulleita kannanottoja.
– Tämä asia kuuluu kansallisen suvereniteetin piiriin. Se on tärkeää, mitä Turkin kansa haluaa, Cavusoglu sanoi tv-haastattelussa.
Nykyisin Hagia Sofia on Istanbulin tunnus ja yksi Turkin suosituimpia nähtävyyksiä. Se kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin.
Turkissa useat ryhmät ovat kampanjoineet jo pitkään moskeijaksi muuttamisen puolesta. Erdogan, joka on harras muslimi, tuki julkisesti ryhmien vaatimuksia ennen paikallisvaaleja viime vuonna.
Monien turkkilaisten mukaan moskeija sopisi museota paremmin Turkkiin, joka on muslimimaa. Mielipidekyselyjen mukaan suurin osa turkkilaisista kannattaa moskeijaksi muuttamista.
Valtapuolue AKP, jota johtaa presidentti Erdogan, on ottanut Hagia Sofian osaksi nationalistista retoriikkaa.
– Hagia Sofia on meidän maantieteellistä omaisuuttamme. Miekoilla sen vallanneilla on myös omistusoikeus, sanoi AKP:n varapuheenjohtajaNuman Kurtulmus Deutsche Wellen mukaan.
AKP on viime aikoina menettänyt suosiotaan. Hagia Sofia nähdäänkin yhtenä keinona kasvattaa kannattajamäärää.
Rakennuksen politisointi ei saa varauksetonta hyväksyntää.
– Viimeisen 1 500 vuoden ajan rakennus on palvellut kahta maailmanuskontoa, eikä arkkitehtuuria ole tarvinnut muuttaa perusteellisesti. Maailmassa on vain joitakin tällaisia rakennuksia. Niitä täytyy suojella, kuvaili Deutsche Wellelle historioitsijaEdhem Eldem Istanbulin Bogazicin yliopistosta.
– Haluammeko sulkea tämän perinnön ja piilottaa sen? Emmekö mieluummin haluaisi esitellä sitä koko maailmalle?