Haussa edullinen laina? Huomioi nämä luvut ennen sopimukseen suostumista!

Lainaa hakiessa usein mielessä pyörii jo ensimmäinen rahallinen hankinta. Yksityiskohdat jäävätkin tämän vuoksi monelta sopimusvaiheessa katsomatta. Tehokkain tapa välttyä maksuongelmilta ja todella hyötyä lainasta on tutustumalla sen ehtoihin jo alkuvaiheessa.
Lainaa hakiessa usein mielessä pyörii jo ensimmäinen rahallinen hankinta. Yksityiskohdat jäävätkin tämän vuoksi monelta sopimusvaiheessa katsomatta. Tehokkain tapa välttyä maksuongelmilta ja todella hyötyä lainasta on tutustumalla sen ehtoihin jo alkuvaiheessa. Kuva:

MAINOS

Lainasopimuksissa viljellään paljon sellaista sanastoa, joka ei monelle tavan suomalaiselle ole tuttua. Todellisen ja nimellisen vuosikoron ero, tilinhoitomaksujen syy sekä kuukausierien ulkopuoliset maksut ovat usein hämärän peitossa.

Seurauksena on, että lainaan liittyy usein enemmän kuluja, kuin lainanhakija sopimukseen sitoutuessa odottaa. Koska lainanhoitokulujen määrä ja suuruus vaihtelee pankkien välillä paljon, on eri rahoituslaitosten vertailu jo lainaa etsiessä tärkeää. Kilpailutuksessa auttaa muun muassa Lainat.fin kattava ja suomenkielinenlainavertailu, joka vertaa puolestasi jopa 25 ennalta seulottua pankkia ja lainanantajaa.

Vaikka lainavertailut hyödyntämällä säästääkin kallisarvoista aikaa itseä mihinkään sitomatta, voi eri toimijoiden sivuihin toki tutustua myös itse. Kun saatavilla olevasta tarjonnasta on löytänyt mielestään kiinnostavan toimijan, kannattaa sivuston lainaehdoista tarkistaa seuraavat seikat.

Avausmaksu 

Sopimuksen laatimisen jälkeen lainan tullessa tilille veloitetaan siltä yleensä avausmaksu. Kyseisen lisäkulun suuruus riippuu täysin hakijasta, tämän pyytämästä rahasummasta sekä lainanantajan hinnastosta. Muiden käytäntöjen ohella myös hinnastoon kannattaa tutustua tarjoajan omilla sivuilla.

Vaikka toisinaan avausmaksua ei veloiteta laisinkaan, joutuu moni jo helpottunutta rahatilannettaan juhlinut yllättymään ikävästi, kun tililtä veloitetaankin jopa useiden satojen eurojen suuruinen summa. Siksi kannattaakin tarkistaa jo rahoituslaitoksia verratessa, miten kyseinen maksu suoritetaan tietyn lainanantajan kohdalla.

Kuukausierä

Lainan lyhennys tehdään kuukausittain,eli kuukausierissä. Näiden suuruus määräytyy lainasumman sekä takaisinmaksulle myönnetyn laina-ajan mukaan. Tavallisesti kuukausierän muodostaa lainan lyhennys, korko sekä mahdolliset lisäkulut.

Jotkin rahoituslaitokset ja pankit tarjoavat takaisinmaksulle enemmän joustavuutta, kuin toiset. Voikin siis olla esimerkiksi mahdollista, että tiettynä kuukautena lainaa ottanut pystyy lyhentämään tätä tavallista suuremmalla summalla saadakseen velan nopeasti alta pois.

Toisinaan lainanantajat myös tarjoavat asiakkailleen lyhennysvapaata, jonka aikana heidän ei tarvitse maksaa lainan lyhennystä, vaan pelkät korot ja juoksevat kulut. Tästä on suuri apu kuukausina, jolloin rahavarat ovat normaalia tiukemmat.

Korko

Kaikille rahoituslaitoksille ja pankeille yhteistä on se, että niiden lainoista on maksettava lainanantajalle korkoa. Koron suuruus puolestaan vaihtelee eri toimijoiden välillä. Mitä pienempi korko, sitä vähemmän laina tulee sen ottajalle kokonaisuudessa maksamaan.

Lainavertailua hyödyntämällä pankit ja rahoituslaitokset laskevat hakijalle juuri tälle laaditun, henkilökohtaisen lainatarjouksen, josta myös koronkin näkee. 

Todellinen vuosikorko

Kun yllämainittuun lainan korkoon lisätään kaikki lainanhoitoon liittyvät lisäkulut, kuten avausmaksu ja tilinhoitopalkkio, saadaan selville lainan todellinen vuosikorko. Koska tähän lukuun on lisätty kaikki lainasta maksettavat kulut, on siitä suuri hyöty lainan todellisten kuukausittaisien kulujen tarkastelussa.

Tämän vuoksi todellinen vuosikorko toimii myös oivana ja nopeana keinona erottaa reilut lainatarjoukset tyyriimmistä. Mitä pienempi todellinen vuosikorko, sitä edullisemmaksi myös laina lopulta koituu.

Tilinhoitopalkkio

Kuukausittain takaisin maksettavista lainoista peritään usein myös muita lainanhoitokuluja, joihin tilinhoitopalkkiokin lukeutuu. Sitä voidaan verrata pankkien veloittamiin palvelumaksuihin, joskin se lisätään lainan yhteyteen, eli sähköisesti tai postitse lähetettävään laskuun.

Jos henkilöillä on useita eri lainoja, joutuu tämä yleensä maksamaan useaa eri tilinhoitopalkkiota. Avausmaksusta poiketen tilinhoitopalkkio on harvoin suuri, mutta senkin summa vaihtelee eri lainojen välillä.

Lainoja yhdistämällä voi pienentää sitä summaa, mikä lainojen takaisinmaksun aikana muutoin menisi useisiin eri tilinhoitopalkkioihin. Pienestä summasta kertyy myös lainojen tapauksessa helposti huomattava rahamäärä, etenkin henkilölle, jonka rahatilanne saattaa olla jo ennestään tiukka.