MAINOS

Mitä on biotiini ja miten se vaikuttaa sinun hiuksiisi?

MAINOS -


Yksinkertaisesti biotiini on vesiliukoinen vitamiini, joka kuuluu B-vitamiiniperheeseen. Siitä käytetään myös nimeä H-vitamiini. Tätä vitamiinia löytyy pieniä määriä ruoista, kuten munat, maito ja banaani. Kehosi tarvitsee biotiinia muuntamaan tiettyjä ravintoaineita energiaksi ja sillä on myös tärkeä rooli ihon, kynsien ja hiusten terveyteen, lisää voit lukea sen eduista täältä. 

Jos et saa tarpeeksi biotiinia, saatat kokea hiustenlähtöä tai hilseilevää punaista ihottumaa. Puute on kuitenkin harvinaista, mutta saatat huomata sitä sisältävien tuotteiden hyödyn. HairLust -tuotteiden avulla voit ehkäistä hiustenlähtöä, tässä käymme lyhyesti läpi, miten biotiini vaikuttaa sinuun ja sinun hiuksiisi. 

Miten biotiini vaikuttaa hiuksiisi?

Biotiini on B7-vitamiini ja sen puutos voi aiheuttaa normaalia enemmän hiusten lähtöä. Keratiini on  hiusten tärkein proteiini ja biotiini parantaa kehosi keratiinitasoa. Itse biotiinin vaikutusta hiuksiin on tutkittu vain vähän, eivätkä tutkijat tähän mennessä ole varmoja, mitä se todella tekee hiuksillesi. Tähän mennessä on vain vähän näyttöä siitä, että lisääntynyt biotiinin määrä edistäisi hiusten kasvua.

Biotiinia on kuitenkin testattu naisilla, joilla on ohuet hiukset ja tulokset ovat olleet lupaavia. Tutkimusten mukaan hiusten kasvu oli lisääntynyt useilla alueilla ja hiuksia irtosi huomattavasti vähemmän. Hiustuotteilla, kuten shampoot, hoitoaineet ja hiusöljyt, jotka sisältävät biotiinia, kerrotaan ehkäisevän hiusten ohenemista ja lisäävän hiusten kiiltoa.

Mitä muita etuja biotiinin käytöllä on?

Biotiini on elintärkeä kehollemme, se tukee kehomme muita entsyymejä, jotka muuttavat ja pilkkovat syömäsi ruoan energiaksi. Sen on todettu myös auttavan diabeetikoita. Biotiinipuutos voi häiritä verensokerin tai glukoosin säätelyä, jotkin tulokset osoittavat, että veren biotiinipitoisuudet voivat olla pienemmät diabeetikoilla. Vaikka tutkimustulokset ovat olleet ristiriitaisia, on biotiinilisällä olevan hyötyä diabeteksen hoidossa. 

Hiusten lisäksi keratiinia löytyy ihostasi ja kynsistäsi. Vitamiinin vaikutus ihoon voi johtua sen vaikutuksesta rasvan aineenvaihduntaan. Tämä prosessi on tärkeä terveellisen ihon ylläpitämiseksi, ja se voi heikentyä ihmisillä, joilla on alhainen biotiinipitoisuus. Biotiini voi parantaa ihon terveyttä, jos sinulla on biotiinista puutos, se näkyy iho-ongelmina, kuten punaiset, hilseilevät ihottumaläiskät. Biotiinin on myös katsottu voivan auttaa parantamaan psoriaasia. Biotiinipuutos voi olla syynä hauraisiin kynsiin, jotka helposti liuskottuvat ja katkeilevat. Biotiinilisästä voi olla apua ja se voi parantaa kynsien vahvuutta.

Onko biotiinin käytöllä haittoja?

Lisäämällä biotiinipitoisia ruokia ruokavalioosi ei aiheudu riskejä. Koska biotiini on vesiliukoinen vitamiini, ylimääräinen biotiini kehossasi huuhtoutuu virtsasi läpi. Tästä syystä mahdollinen yliannostus on epätodennäköistä, mutta sekin saattaa olla mahdollista. Mikäli sinulle kehittyy epätavallista tai odottamatonta ihottumaa biotiinin lisäämisen jälkeen, ota yhteys lääkäriisi. 

Loppusanat

Biotiini on tärkeä vitamiini kehollemme, jota saamme tietyistä ruoista luonnollisesti. Sitä lisäämällä voi olla moni terveydellisiä vaikutuksia niin ihosi, kynsiesi sekä hiustesi hyvinvointiin. Se voi ehkäistä hiusten irtoamista ja ohenemista.