Klassisen musiikin soittimien hinnat voivat yllättää

Kuva:

MAINOS -

Klassisen musiikin soittoharrastuksen voi hyvin aloittaa edullisella soittimella, mutta taitojen karttumisen myötä alkeistunteja varten hankitun soittimen äänen sävyt alkavat kuulostaa vaisuilta laadukkaampien soittimen rinnalla. Tämän ovat kokeneet lukemattomat soittoharrastukseen hurahtaneet muusikonalut. Parempilaatuisten orkesterisoittimien hinnat saattavat olla moninkertaisia aloittelijan soittimiin verrattuna ja ammattilaisten käyttämien soittimien hinnat liikkuvat vieläkin suuremmissa summissa. Palkitun ja laajaa kansainvälistä arvostusta nauttivan Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin (KPKO) muusikoiden käsissä soivat kymmenien tuhansien eurojen arvoiset soittimet. Kaikkien soittimen arvoja on vaikea määrittää ja osa ammattilaisten käyttämistä soittimista on tarjottu muusikon käyttöön erilaisten kulttuurisäätiöiden kautta.

 

Ammattimuusikon paikasta KPKO:ssa haaveilevan ei tarvitse ensimmäiseksi soittimekseen ostaa tuhansien eurojen hintaista soitinta. Alkuun soittoharrastuksessa pääsee lähes kaikkien soittimien osalta muutaman satasen investoinnilla. Edullisen hintaluokan soittimia on myös usein tarjolla käytettyinä aktiivisten harrastajien hankittua paremman luokan soittimen tai motivaation lopahdettua. Jos oma motivaatio oppia soittamaan jotain instrumenttia on korkealla, kannatta harkita saman tien paremman tason soittimen hankintaa. Hyvälaatuinen soitin säilyttää paremmin arvonsa ja on pitkällä tähtäimellä parempi hankita kuin halpa soitin. Soittoharrastuksen alkuinvestoinnin rahoituksessa voi hyödyntää kohtuullisen koron omaavaa lainaa, jonka voi löytääLainaa helposti -palvelun avulla. Rahaa tarvitaan myös soitto-opetuksen kustantamiseen. Uuden soittimen kallis hinta ja harrastuksen jatkuvat kulut voivat aluksi hirvittää, mutta klassisen musiikin soittoharrastus on hintansa arvoista.

 

Soittoharrastus kehittää aivoja

 

Soittoa harrastavien aivotoimintaa on tieteellisesti tutkittu ja on todistettu, että soittoharrastus kehittää kognitiivisia ja motorisia taitoja. Lapsilla soittoharrastus auttaa kehittämään keskittymiskykyä, muistikapasiteettia ja päättelytaitoja. Älykkyysosamäärää mittaavissa testeissä klassista soittoa harrastavat ovat saaneet muita parempia tuloksia. Toki koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa ja kokea soittoharrastuksen hyviä vaikutuksia. Työmuistiaan voi aina kehittää soittoharrastuksen avulla ja tästä hyötyvät varsinkin ikääntymisen aiheuttamista vaikutuksista kärsivät vanhemmat ihmiset.

 

Soittoharrastuksen aloittamiselle on runsaasti hyviä syitä, mutta tärkein huomioitava seikka on harrastajan motivaatio. Aikuisen soittoharrastusta aloittavan kannattaa miettiä omia motivaatioitaan ja mahdollisuuksiaan käyttää aikaa soittoharrastukseen. Ilman motivaatiota harrastus on lähinnä taakka, joka jossain vaiheessa jää muun tekemisen jalkoihin. Aivoja kehittävää hyötyä soittoharrastuksesta ei saa myöskään pakottamalla. Lasten vanhempien on annettava lapselle itselleenmahdollisuus valita lasta kiinnostava soitin, jonka opiskelun hän aloittaa. Tämä onnistuu esimerkiksi lasten musiikkileikkikoulussa tai musiikkiopistojen soitinesittelytilaisuuksissa. Motivaation syntymisen myötä nuori tai vanhempi soitto-opiskelija sitoutuu harrastuksen vaatimaan jatkuvaan harjoitteluun.  Säännöllinen harjoittelun ja sen aikaansaaman kehittymisen myötä harrastukseen sidotut rahat tuottavat runsaasti henkistä pääomaa ja hyvinvointia, joka tekee harrastuksen rahallisesta panostamisesta kannattavaa.

 

Arvokkaimmat soittimet tarjotaan usein säätiöiden kautta muusikoille

 

Harrastajan kehittyessä valitsemansa soittimen parissa alkaa nopeasti kehittyä toiveita aina vain paremmasta soittimesta. Ammattilaistason soittimien hinnat ovat vähintään nelinumeroisia, mutta todellisten huippumuusikoiden tavoittelemat soittimet nousevat hinnoiltaan käsittämättömiin lukuihin. Kalleimmat orkesterisoittimet ovat täysin klassisen musiikin ammattimuusikontulojen ulottumattomissa. Muusikoiden peruspalkalla tällaisten soittimien hankinta on mahdotonta.

 

Parhaimmat soittajat voivat saada säätiöitä mesenaateiksensa, jolloin säätiön kokoelmiin hankittu arvosoitin annetaan muusikon käyttöön määräajaksi. Esimerkiksi Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin taiteellisena johtajana toimiva viulisti Malin Broman käyttää ruotsalaisen Järnåker-säätiön lainaamaa vuodelta 1709 olevaa Stradivarius viulua. Viulun tarkkaa hintaa on vaikea määritellä, mutta se on varmaa, että ilman hyväntekeväisyyttä harjoittavien säätiöiden tukea ei tätä viulua orkesterimuusikon palkalla elävän käsissä nähtäisi ja kuultaisi.

 

Yhteenveto

 

Ensimmäinen tavoite soittoharrastuksessa on musiikista nauttiminen ja onnistumisen elämyksen kokeminen. Riittävän laadukkaan soittimen hankkiminen on ensiaskel harrastuksesta nauttimisesta. Mikäli aloittaa soittoharrastuksen halvimmalla mahdollisella soittimella, voi pian harrastuksen kehittymisen myötä varautua pian uuden parempilaatuisen soittimen hankitaan. Todella kalliit huippuinstrumentit ovat vain oman alansa huippumuusikoiden käsissä ja heilläkin pääsääntöisesti vain lainassa. Oman harjoitussoittimen hankitaan kannattaa kuitenkin panostaa ja valita, jos vain mahdollista, omaa harjoittelumotivaatiota paremmin ylläpitävä kaunissointinen klassinen instrumentti.