MAINOS

Kulutusluottojen korot ennätyksellisen matalalla

MAINOS - 

Taloustuotteiden vertailupalvelu VertaaEnsin.fi selvitti kulutusluottojen väliaikaisen korkokaton vaikutuksia lainamarkkinoihin vertailemalla lainasopimusten korkotasoa ennen ja jälkeen lain voimaantulon. Selvityksestä kävi ilmi, että hyväksyttyjen lainatarjousten korot ovat pudonneet huomattavasti heinäkuun 2020 jälkeen. Nyt on siis erinomainen tilaisuus kilpailuttaa lainat ja nauttia alhaisemmasta korkotasosta.

Hae lainaa VertaaEnsin.fi-palvelun kautta, niin voit saada kerralla tarjoukset useammalta pankilta. Hakemuksesi lähetetään yli 20 rahoituslaitokselle, joiden tarjouksia voit vertailla kätevästi todellisen vuosikoron ja lainan kokonaiskustannusten perusteella.

Väliaikainen korkokatto pähkinänkuoressa

Vuoden 2020 heinäkuussa voimaan tullut kulutusluottojen väliaikainen korkokatto rajoitti vakuudettomista lainoista perittävän koron 10 prosenttiin. Lakimuutoksen oli alun perin tarkoitus olla voimassa viime vuoden loppuun saakka, mutta voimassaoloa pidennettiin sittemmin 30.9.2021 asti. 

Lakimuutos koskee vain sen voimassaoloaikana nostettuja luottoja, joten aikaisemmin otettu laina kannattaa kilpailuttaa, mikäli sen korko on yli 10 prosenttia. Myös osamaksusopimukset ja luottokortit on rajattu lakimuutoksen ulkopuolelle, joten luottokorttivelka ja osamaksut voi olla järkevää korvata halvempikorkoisella kulutusluotolla.

 Korkokaton varjolla mainostetaan usein lainoja vähintäänkin harhaanjohtavasti, sillä monesta mainosartikkelista unohtuu maininta lakimuutoksen väliaikaisuudesta. Lainasta perittävä korko on rajattu 10 prosenttiin vain korkokaton voimassaolon ajaksi, joten jos sopimus tehdään tätä korkeammalla korolla, voi korko nousta syyskuun lopun jälkeen korkeimmillaan 20 prosenttiin. Tämä tekee lainatarjousten vertailun entistä tärkeämmäksi, sillä vertailemalla löytyvät varmimmin ne lainat, joiden korko todella on pysyvästi edullinen.


Kiristynyt kilpailu näkyy aiempaa matalampana korkotasona

Lainojen korkotaso on laskenut merkittävästi korkokaton seurauksena, vaikka lainasopimukseen onkin edelleen mahdollista kirjata yli kymmenen prosentin korko. Ennen heinäkuuta 2020 vain 28 % VertaaEnsin.fi-palvelun kautta otetuista lainoista myönnettiin alle 10 prosentin sopimuskorolla, mutta lakimuutoksen voimaantulon jälkeen lukema on noussut 61 prosenttiin. Selvästi yli puolet lainasopimuksen allekirjoittajista saa siis lainalleen pysyvästi edullisen koron.

  Taustalla näkyvät sekä itse tarjousten matalampi korkotaso että kuluttajien valveutuneisuus. Väliaikaisen korkokaton voimaantulon jälkeen 56 prosentille hakijoista tarjottiin edelleen lainaa yli 10 prosentin sopimuskorolla, mutta näiden lainojen nostoaste jäi paljon matalakorkoisempia lainoja alhaisemmaksi. On siis selvää, että kuluttajien odotukset lainan koron suhteen ovat tiukentuneet, eikä yli 10 prosentin nimelliskoron lainoille enää ole entisenlaista kysyntää.

Löydä edullinen korko vertailemalla lainatarjoukset

Vaikka yhä useampi lainantarjoaja on madaltanut korkojaan pysyvästi, tarjoaa moni rahoituslaitos edelleen yli 10 prosentin sopimuskorkoa. Tällöin nyt solmitun lainasopimuksen korko hyppäisi korkokaton voimassaolon päätyttyä jopa kaksinkertaiseksi. Kuluttajan kannalta onkin yhä tärkeämpää vertailla usean lainanmyöntäjän tarjoukset, sillä vain niin on mahdollista löytää edullisin saatavilla oleva lainatuote.

VertaaEnsin.fi-palvelun avulla voit vertailla peräti 23 eri pankin ja rahoituslaitoksen vakuudettomat lainat 500 eurosta aina 60 000 euroon asti. Hakemuksen täyttäminen vie vain pari minuuttia, minkä jälkeen suurin osa rahoituslaitoksista antaa lainapäätöksen niin ikään minuuteissa. Lainatarjoukset esitellään aina todellisen vuosikoron mukaisessa järjestyksessä, jotta edullisimman lainan tunnistaminen olisi mahdollisimman helppoa.

Lainavertailun lisäksi VertaaEnsin.fi-sivustolla voi kilpailuttaa sähkösopimukset, puhelinliittymät, luottokortit ja osakesäästötilit. Lisäksi sivusto tarjoaa ajankohtaista tietoa talousasioista viikoittain päivitettävän talousblogin muodossa. Blogista voit käydä tarkistamassa esimerkiksi korkokaton vaikutuksia käsittelevän selvityksen, jossa käsitellään lainojen hintatason lisäksi lakimuutoksen vaikutuksia suomalaisten maksuhäiriöihin ja lainahakemusten hyväksymisasteeseen.


VertaaEnsin.fi auttaa suomalaisia eri taloustuotteiden valinnassa tarjoamalla puolueettoman ja laajan vertailun usealle taloustuotteelle. Lisäksi sivustolta löytyy kattavasti ajankohtaista tietoa ja vinkkejä oman talouden hallintaan. Ilmaisen vertailupalvelun avulla kuluttaja säästää aikaa ja rahaa esimerkiksi edullisimpien rahoitustuotteiden, sähkösopimusten ja puhelinliittymien löytämisessä.