Hitsaaminen onnistuu jokaiselta

Kuva:

MAINOS -

Hitsaaminen saattaa kuulostaa vaikealta ja vaaralliselta, varsinkin, jos siitä ei paljoa ymmärrä. Ensimmäinen mielikuva, joka monelle syntyy hitsaamisesta on mahdollisesti se, että kipinät vain lentelevät, kun suojakypärällä, -laseilla ja muilla -varusteilla varustettu henkilö hitsaa terästä tai metallia. Hitsaamisen ei kuitenkaan tarvitse olla vaikeaa, ja vaikkei olisi koskaan ennen edes nähnyt hitsauskonetta, voi hitsauksessa onnistua oikein hyvin.

Toki hitsauskoneita on erilaisia, eivätkä kaikki ole välttämättä sellaisia, joita aloittelijoiden ja hitsausta vasta opettelevien kannattaisi kokeilla heti ensimmäisenä. Esimerkiksitig hitsauskone sopii paremmin sellaisille, jotka ovat kokeilleet hitsaamista jo ennen. TIG-hitsausta käytetään monesti nimittäin esimerkiksi vaativien putkistojen, ohuiden aineiden ja alumiinien sekä erikoismetallien hitsaukseen. TIG-hitsauskonetta voi kuitenkin hyvin käyttää myös vaikkapa kotiverstaalla tai pienteollisuuskäytössä. Siitä ei synny paljoa myrkyllisiä kaasuja, hitsaussavua tai -roiskeita, joten koneella voi tehdä monia erilaisia hitsaustöitä. Kone on myös suhteellisen pieni ja kevyt, joten sitä voi myös tarpeen vaatiessa liikutella helposti paikasta toiseen.

TIG-hitsauksen lisäksi muita yleisiä hitsausmenetelmiä ovat puikkohitsaus sekä MIG/MAG-hitsaus. Aloittelijan onkin parempi aloittaa hitsaus näillä kahdella menetelmällä. Kun on saanut kokemusta ja varmuutta hitsaamiseen, voi siirtyä kokeilemaan TIG-hitsausta.

Pidä huoli turvallisuudesta

Huolimatta siitä, millä laitteilla hitsaa ja onko aloittelija vai kokenut hitsaaja, tulee hitsauksessa aina muistaa ottaa huomioon turvallisuus. Hitsaukseen liittyy monia vaaratekijöitä, joten on äärimmäisen tärkeää pitää huoli omasta ja mahdollisesti muiden ympärillä olevien turvallisuudesta. Esimerkiksi kipinät saattavat polttaa ihoa tai aiheuttaa tulipalovaaran, silmät saattavat vahingoittua kirkkaasta valosta ja ultraviolettisäteilystä johtuen ja ilmassa voi leijailla hengitykselle vaarallisia hitsaussavuja. Vaaratilanteita kannattaa siis ennakoida, jotta niiltä voi välttyä. Hitsauspaikalta tulee poistaa helposti syttyvät materiaalit ja sammutuslaitteisto kannattaa olla lähettyvillä. Riittävä ilmastointi auttaa suojautumaan hitsaussavuilta.

Päällä olevat suojavarustukset tulee niin ikään aina olla kunnossa hitsausta tehdessä. Hitsatessa tulee totta kai suojata silmät, mutta myös koko vartalo. Silmiä, korvia ja hiuksia suojataan hitsauskypärällä, jossa tulee olla myös tummennetut suojalasit. Kypärän avulla suojataan siis koko kasvojen alue.

Käsissä tulee olla paksut ja korkeaa lämpötilaa kestävät nahkahanskat. Jaloissa tulee puolestaan käyttää umpinaisia saappaita tai muita vastaavia kenkiä. Muu vartalo tulee peittää vaatteilla, jotka eivät syty helposti. Vaatteiden materiaali ei siis kannata olla keinokuitua. Näin ei tule polttaneeksi ihoansa, ja on muutenkin suojassa kipinöiltä ja kuumuudelta.

Hitsausta voi myös opiskella

Jos hitsaaminen kiinnostaa, mutta sitä ei uskalla kokeilla omin päin, voi sitä opetella myös esimerkiksi eri kursseilla. Monelle kurssille voi ilmoittautua ilman minkäänlaista aiempaa kokemusta hitsaamisesta. Niissä tehdään yleensä paljon erilaisia käytännön harjoituksia, joten hitsauksen perusteet oppii varmasti. Jos hitsaamisesta haluaa puolestaan ihan ammatin, voi vaikkapa ammattikoulussa opiskella levyseppähitsaajaksi.