MAINOS

Selvitimme edullisimman tavan lyhentää lainaa

MAINOS -


Mikä on edullisin tapa lyhentää lainaa? Mistä lainan hinta kokonaisuudessaan muodostuu? Sortter avaa kolme tapaa lyhentää lainaa, jotta voit helpommin löytää itsellesi sopivimman vaihtoehdon.  

Lainanantaja ja lainanottaja sopivat ehdoista koskien lainasummaa, laina-aikaa, lainanlyhennystä, korkoja ja muita kuluja. Pankki tai rahoituslaitos usein myös määrittää ehdot itse tehden lainanottajalle tarjouksen, jonka tämä voi hyväksyä tai hylätä.  

Vakuudellinen ja vakuudeton laina

Lainat jaetaan vakuudettomaan lainaan kuten kulutusluottoon sekä vakuudelliseen lainaan kuten asuntolainaan. Vakuudellinen laina vaatii usein reaaliomistusta tai takaajia, ja vakuudellinen laina on usein vakuudetonta lainaa edullisempaa.  

Voit hakea vakuudetonta lainaa tarpeesi mukaan 1 000–60 000 euroa. Lainan hakeminen tapahtuu sinun ehdoillasi haluamallesi lainasummalle ja toivomallesi takaisinmaksuajalle. Voit valita maksuajan tarpeesi mukaan 1–15 vuoden välille.  

Lainanlyhennys edullisesti

On pääsääntöisesti kolme tapaa, jolla voit lyhentää lainaa.  

Annuiteettilaina: Maksat lainaa ja sen kustannuksia takaisin saman suuruisena lainanlyhennyksenä koko laina-ajan. Jos lainan viitekorko muuttuu, pankki muuttaa lainan maksuerää niin, että kuukausilyhennys kattaa maksettavan lainan ja muuttuneet korkokulut jäljellä olevan laina-ajan loppuun asti.  

Tasaerälaina: Maksat saman suuruisia lainanlyhennyksiä kuten annuiteettilainassa. Erona on kuitenkin, että viitekoron muuttuessa tasaerälainaan ei tehdä muutoksia. Tällöin laina-aika pidentyy, jos korko nousee. Päinvastoin laina-aika lyhentyy, mikäli korko laskee.  

Tasalyhennyslaina: Lyhennät lainaa aina saman verran, ja myös kertyneiden korkojen osuus muuttuu viitekoron muuttuessa. Kuukausilyhennyksen suuruus pysyy aina samana, jolloin velka lyhenee nopeammin ja tasaisemmin kuin toisissa vaihtoehdoissa. Korkojen määrä pienenee velan pienentyessä silloin, kun lainan korko pysyy samana.  

Lainanlyhennys itselle sopivassa ajassa

Sopiva kuukausierä on mitoitettu omaan talouteen niin, että sen maksaminen onnistuu helposti, vaikka jonakin kuukautena rahaa kuluisikin yllättäviin menoihin.  

Pitkä laina-aika pienentää kuukausittaisia lyhennyseriä, mutta kerryttää samalla korkokustannuksia pidemmältä ajalta, vaikka laina olisikin matalakorkoinen.  

Lainaa voi aina lyhentää nopeammin kuin sopimuksessa on sovittu. Muista kuitenkin ottaa yhteyttä lainanantajaan etukäteen välttyäksesi ylimääräisiltä kuluilta.  

Monet pankit myöntävät lainalle maksuvapaita tai lyhennysvapaita kuukausia. Lainan lyhennysvapaat kuukaudet tuovat joustoa lainan takaisinmaksuun, eikä niiden käyttämisestä tarvitse neuvotella erikseen, mikäli lyhennysvapaat kuukaudet kuuluvat lainanantajan palveluvalikoimaan. Maksuvapaa ja lyhennysvapaa kuitenkin pidentävät laina-aikaa, jolloin kustannukset nousevat.  

Mitä kannattaa ottaa huomioon lainaa hakiessa?

Pienikorkoinen laina on pankin osoitus luottamuksesta lainanhakijaa kohtaan. Lainan hinta muodostuu pääosin korosta ja mitä vahvemmin pankit uskovat saavansa lainatun rahan takaisin, sitä pienemmällä korolla ja edullisemmilla kustannuksilla laina voidaan myöntää. Tämä koskee sekä vakuudetonta että vakuudellista lainaa.  

Lainatarjouksen käsittelyssä huomioidaan hakijan tulot, menot sekä toivottu laina-aika.  

Lainaa voi myös hakea yhdessä toisen henkilön eli yhteishakijan kanssa. Yhteishakijan saaminen lainalle ei ole välttämätöntä, mutta pankki saattaa myöntää lainaa edullisemmalla korolla, kun lainalla on kaksi takaisinmaksajaa.  

Edullinen laina kilpailuttamalla

Suosittelemme aina kilpailuttamaan lainan, sillä pitkäaikainen asiakkuus ei välttämättä takaa halvinta lainaa omasta pankista.  

Lainaan voi liittyä koron lisäksi myös avaus- tai käsittelykuluja, jotka huomioidaan lainan todellisessa vuosikorossa. Pienin nimelliskorko ei siis takaa lainalle edullisinta kokonaishintaa.  

Voit kilpailuttaa lainan ilmaiseksi kotimaisen Sortterin avulla, jolloin näet jokaisesta lainatarjouksesta selkeästi lainan todellisen vuosikoron sekä lainan kokonaiskulut.  

Sortter tarjoaa lainalle parhaan koron takuun. Mikäli löydät myöhemmin kokonaiskuluiltaan halvemman lainan samoilta yhteistyökumppaneilta, Sortter maksaa sinulle lainakulujen erotuksen, parhaan koron takuun mukaisesti.  

Tutustu kotimaiseen Sortteriin ja kilpailuta lainat helposti.