MAINOS

Mitä lainojen yhdistäminen oikein tarkoittaa?

MAINOS - TYONTULEVAISUUS.Fi -

Alati kiihtyvä inflaatio on kiihdyttänyt ohjauskorkoja nousuun, ja moni on saattanut miettiä tässä tilanteessa lainojen uudelleen kilpailuttamista. Se onkin yksinkertaisesti järkevää tehdä ennen kuin lainojen korot ovat nousseet, sillä monissa tapauksissa on mahdollista saada lainat korkosuojaan, jolloin markkinan tilanteiden vaihtelut eivät vaikuta lainan hintaan.

Toinen järkevä asia on tehdä lainojen yhdistäminen. Netissä tarjolla paljon tietoa sekä kokemuksia lainojen yhdistämisestä. Netistä saatavan tiedon perusteella kuluttajan on helppo tehdä päätöksiä ja vertailla muiden lainanottajien tilannetta omaansa.

Lainojen yhdistäminen on prosessi, joka vastaa käytännön tasolla uuden lainan ottamista. Lainojen yhdistäminen eroaa kuitenkin siltä osin, että siinä uuden lainasumman rahamäärä kohdistetaan suoraan jo olemassa oleviin lainoihin, joten lainan määrä ei kasva.

Vaikka lainan yhdistäminen voi olla monessa tilanteessa erittäin järkevä ratkaisu, on myös olemassa tilanteita, joissa sitä ei kannata tehdä. Onkin tärkeää ymmärtää lainojen yhdistämisen hyvät ja huonot puolet ennen kuin tekee sen omien lainojensa kohdalla. Tässä tekstissä avaamme lainojen yhdistämisen hyviä ja huonoja puolia ja tämän tekstin luettuasi voitkin kenties helpommin tehdä päätöksen lainojesi tilanteesta.

Mitä etuja lainojen yhdistäminen tarjoaa? 

Lähtökohtaisesti lainojen yhdistämisessä on hyvin usein etuja. Saatavat edut verrattuna useampaan pienempään lainaan voivat olla niin taloudellisia kuin myös muita resursseja säästäviä. Ensisijaisesti lainojen yhdistäminen kuitenkin selkiyttää tilannetta niin lainan kokonaismäärän kuin kuukausimaksujenkin suhteen.

Lainojen yhdistäminen tarkoittaa yleensä yhden suuremman lainan ottamista. Suurempi lainan määrä tarkoittaa yleensä alhaisempaa korkoa, sillä suuremmassa lainasummassa pienemmän koron tuoma rahan määrä luotonmyöntäjälle on parempi. Toisaalta lainanottaja säästää myös lainanhoidonkuluissa, jotka voivat useissa pienlainoissa kymmeniin euroihin kuukaudessa. Yhdistämällä lainan, maksat vain yhtä tilinhoitomaksua tai muita kuukausittain perittäviä kuluja.

Toisaalta yhdistettyjen lainojen rahallinen hyöty voi toisinaan olla pieni, mutta sen henkinen helpotus voi olla huomattava. Yhtä lainaa on helpompi seurata, eikä eri eräpäiviä tarvitse muistella jatkuvasti. Yksi yksittäinen maksupäivä kuukaudessa on helppo muistaa ja sitä varten on yksinkertaista laittaa rahaa sivuun.

Entä sitten haitat? 

Lainojen yhdistämiseen liittyy kuitenkin myös mahdollisia haittoja. Kuten edellä jo mainittiin, voi joskus uudessa markkinatilanteessa, tilanne voi olla sellainen, että yhdistämällä lainojen korot vain kasvavat. Tällöin uuden lainan ottaminen ei kannata taloudellisesti.

Lainojen yhdistämistä pohtiessa on aina syytä käyttää hieman aikaa ja tutkailla vuosikorkoja nykyisten ja uuden lainatarjouksen välillä. Todellinen vuosikorko ottaa huomioon myös lainoihin kuuluvat kulut, joten niiden kautta vertaaminen on erityisen tärkeää.

Lainojen yhdistämisen huonona puolena voidaan mainita myös lainan takaisinmaksuajan mahdollinen kasvaminen. Siinä missä pienlainoja voi maksaa pois esimerkiksi vuodessa, voi isomman lainanmaksuaika venyä huomattavasti pidemmäksi. Lopun viimein eteen voi tulla tilanne, jossa maksatkin lainastasi enemmän korkoja, vaikka korkoprosentti olisikin alun perin hieman matalampi.

Pohdi tilannetta! 

Vaikka voidaankin sanoa yhteenvetona, että lainojen yhdistäminen on lähes aina järkevää, joutuu kuitenkin jokaisessa tilanteessa tekemään hieman laskutoimituksia. Nousuun lähteneiden korkojen takia vanhat lainat voivatkin olla halvempia kuin, mitä markkinoilla on nyt tarjolla ja tässä tilanteessa yhdistämistä ei välttämättä kannata tehdä.

Pysyvä etuna voidaan kuitenkin mainita yhdistelylainan helppous talouden ylläpidossa. Vaikka laina olisi hieman kalliimpi, on se selkeys kuitenkin monelle ihmiselle erittäin tervetullutta. Tällöin korkokuluissa maksaa hieman omasta mielenrauhastaan, mutta se voi todellakin olla rahanarvoinen asia. Lainojen yhdistäminen järkevyys on aina tilanneriippuvainen yksilöstä toiseen, joten on erittäin tärkeää tutkailla vaikuttavia asioita ja tehdä päätös, joka sopii omalle kukkarolle.