MAINOS

Sadevesijärjestelmät, lumiesteet ja muut kattoturvatuotteet omakotitaloon – mitä tuotteita tarvitaan, ja miksi?

MAINOS - KOURUSET -

 
Uuden omakotitalon valmistumisen loppuvaiheilla rakentajan eteen tulee sadevesijärjestelmien ja kattoturvatuotteiden hankinta. Kattoturvatuotteet ovat kiinteistön turvavarusteita, eli ne ovat rakennusmääräysten mukaan pakollisia useimmissa kohteissa, mutta poikkeuksia voivat olla erityisen loivat sekä sirotepinnoitteiset huopakatot. Nykyään suositut valmiit tai puolivalmiit talopaketit eivät useinkaan sisällä sadevesijärjestelmiä tai kattoturvatuotteita, vaan ne on hankittava omatoimisesti erikseen. Mikäli rakennusprojektin kustannuksissa haluaa säästää, on edellä mainitut tuotteet mahdollista asentaa myös itse.  

Sadevesijärjestelmät, eli vesikourut ja syöksytorvet  

Vesikourujen ja syöksytorvien tehtävänä on ohjata vesikatolle kertyvä vesimassa hallitusti sadevesikaivoihin, pitäen rakennuksen perustukset ja rakenteet kuivina. Sadevesijärjestelmää hankkiessa tärkeimmät pohdittavat asiat liittyvät vesikourujen ja alastulojen malliin, kokoon ja väriin.  

Sadevesijärjestelmiä on saatavilla sekä puolipyöreänä että kanttisena mallina, ja kiinnityksen räystäälle voi toteuttaa joko kourun sisäpuolisin tai ulkopuolisin kannakkein. Ulkopuoliset kannakkeet ovat ehdottomasti suosituin kiinnitystapa, sillä se helpottaa kourujen puhdistamista roskista ja irtolehdistä. Useimmissa pientalokohteissa käytetään 125 mm leveitä vesikouruja sekä halkaisijaltaan 100 mm kokoisia syöksyputkia, mutta suuremmissa rakennuksissa myös isommat vesikouru- ja alastulokoot voivat olla perusteltuja ratkaisuja.  

Materiaalina sadevesijärjestelmissä on suositeltavaa käyttää sinkittyä ja pinnoitettua teräspeltiä, jonka korroosionkestävyys on huippuluokkaa. Alumiiniin verrattuna teräspelti on vesisateella hiljaisempi ja se kestää säänvaihteluita huomattavasti paremmin. Suorittamalla huoltotoimenpiteet säännöllisesti, on teräksestä valmistetun sadevesijärjestelmän käyttöikä vuosikymmenien mittainen.  

Lumiesteet   

Lumiesteet ovat pientalon merkittävin turvavaruste, etenkin talviaikaan, sillä niillä estetään katolle kertyvän lumen putoaminen ja siitä aiheutuvat vahingot ihmisille ja kiinteälle omaisuudelle. Lumiesteet ovat tarpeelliset kaikilla yli 1:8 (7 °) jyrkillä katoilla ja ne on asennettava vähintään rakennuksen sisäänkäyntien ja kulkuväylien kohdille, mutta varmin ratkaisu on asentaa ne koko lappeen mitalle. Lumiesteitä koskeviin määräyksiin voit tutustua täällä.  

Erilaisille katemateriaaleille on suunniteltu yksilölliset kiinniketyypit ja kiinnitysratkaisut. Profiilipeltikatoilla lumiesteet kiinnitetään ruuveilla pellin läpi ruoteisiin, kun taas tiilikatolla hyödynnetään tiilirivin alle kiinnitettävää apupuuta. Lukko- ja konesaumakatoilla kiinnikkeet puristetaan vastaraudoin kiinni katteen saumoihin. Bitumi- eli huopakatoilla käytetään päällyshuovan alle asennettavia alusrautoja, jotka varmistavat katteen vedenpitävyyden.  

Edelliset talvet ovat olleet maassamme poikkeuksellisen runsaslumisia, ja tämän myötä moni pientaloasuja on havahtunut nykyisten lumiesteiden riittämättömyyteen. Lumiesteiden riittävä määrä on siis tärkeää, mutta yhtä oleellista on huolehtia, ettei katolle kerääntyvä lumimassa pääse kasvamaan liian suureksi. Vaikka lumiesteet pitäisivät lumen hyvin katolla, saattaa liian painava lumimassa aiheuttaa vaurioita katon rakenteisiin.    

Talotikkaat  

Talotikkailla tarkoitetaan seinätikkaita, palotikkaita sekä lape- eli kattotikkaita. Seinätikkaat asennetaan kiinteästi rakennuksen seinään ja niitä käytetään maasta vesikatolle nousemiseen. Pienten lasten kiipeämisen estämiseksi seinätikkaiden alin puola jätetään 1000–1200 mm korkeuteen maasta. Tämän lisäksi asiaton seinätikkailla kiipeily voidaan estää erillisellä kiipeilyesteellä.  

Lapetikkaat toimivat seinätikkaan jatkona vesikatolla liikkumista varten. Lapetikkaita käytetään kuljettaessa katolla harjaa kohti, kun taas kattosillalla liikutaan lappeen suuntaisesti vaakatasossa. Lapetikkaat asennetaan kiinteästi vesikattoon hyödyntäen katemateriaalikohtaisesti suunniteltuja kiinnikkeitä. 

Palotikkaita eli hätäpoistumistikkaita käytetään 2-kerroksisessa rakennuksessa, jossa on ikkuna yli 3,5 metrin korkeudella. Ne toimivat pelastustienä hätätilanteen, kuten tulipalon sattuessa. Hätäpoistumistikkaita on saatavilla myös aukaistavana versiona, joka vapautuu käytettäväksi, kun tikkaan suljettuna pitävä sokka vapautetaan yläkerran ikkunasta käsin. Mikäli palotikasta ei voida asentaa suoraan ikkunan alle, voidaan ikkunan kautta poistumista helpottaa ikkunan alle asennettavilla vaakaputkilla tai erillisellä turvakahvalla, joka helpottaa tikkaille siirtymistä.  

Kattosillat  

Lapetikkaiden lisäksi vesikatolla liikkumiseen käytetään kattosiltaa. Kattosillalla liikutaan aina vaakasuuntaisesti lapetta pitkin. Kiinnitys tapahtuu samoilla kattokiinnikkeillä kuin lumiesteiden kiinnitys, ja kävelytaso säädetään oikeaan kulmaan säätölevyjen avulla. Kuten muissakin vesikaton turvatuotteissa, saa siirtymäetäisyys huollettavan kohteen ja kattosillan tai lapetikkaan välillä olla enintään 400 mm.  

Kattosiltaan on saatavilla myös kiinnityspisteitä putoamissuojavarusteille, jotka ovat pakolliset yli 2-kerroksissa tai 8 metriä korkeissa rakennuksissa. Kävelytason kylkeen voidaan liittää vaakakisko, jonka vaunu kulkee käyttäjän mukana siltaa pitkin. Edullisempana kiinnityspisteratkaisuna voidaan käyttää RST-köysikiinnikettä, joka asennetaan kiinteään paikkaan kattosillan kylkeen. Huomaathan, että mikäli kattosillassa käytetään putoamiselta suojaavia turvavarusteita, on sillan asennus suoritettava vahvemmalla luokan 2 kiinnityksellä.  

Mistä sadevesijärjestelmät ja kattoturvatuotteet voi hankkia, ja miten?  

Sadevesijärjestelmät ja kattoturvatuotteet on mahdollista tilata valmiiksi paikalleen asennettuna tai vaihtoehtoisesti ne voi hankkia tarvikkeena ja hoitaa asennuksen itse. Asennuksia hoitaa useat eri asennusliikkeet ympäri maan, tarvikkeet taas on helpointa hankkia verkosta, sillä tällöin suurikokoisille ja pitkille tarvikkeille saa tilattua kuljetuksen suoraan kotipihaan. Katemateriaalikohtaisten kiinnikkeiden ja selkeiden asennusohjeiden ansiosta itse asentaminen on varsin suoraviivaista, mutta korkealla työskennellessä on tärkeää huolehtia asianmukaisesta putoamissuojauksesta.  


Kouruset Oy:n verkkokauppa on Suomen suosituin sadevesijärjestelmien ja kattoturvatuotteiden verkkokauppa, joka palvelee asiakkaitaan 30 vuoden kokemuksella. Löydät tarjonnasta laajan valikoiman kotimaisia ja kaikki rakentamisen vaatimukset täyttäviä laatutuotteita. Täyden valikoiman oma varasto mahdollistaa nopeat toimitukset asiakkaille, jopa saman arkipäivän aikana.