Paikallisuutiset

Lumilinko on uusi tuuletin! – Kokkolainen Alpo Martin ei luopuisi pari vuotta sitten hankkimastaan lingosta mistään hinnasta

Luminen talvi on taannut kovan kysynnän lumilingolle. Uuden tai edes käytetyn lingon saanti on nyt lähinnä arpapeliä.

Simo Kattilakoski

KokkolalaisenAlpo Martininin neljä vuotta sitten hankkima bensiinikäyttöinen lumilinko hoitaa lumityöt kätevästi ja heittää lumen riittävän kauaksi. Käsipelillä lumityöt olisivat huomattavasti raskaampia.

- Lingolla saa myös esteettisesti kaunista jälkeä, Martin tuumaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hän osaa nimetä vain yhden huonon puolen kiinalaisvalmisteisessa lingossaan.

En ole edes kokeillut eikä lumilingolla lehtiä voisikaan keräillä. Alpo Martin

- Linko on sen verran raskas, ettei sitä voi talon katolle raahata. Painoa lingolla on arviolta 80 kiloa. Mutta toisaalta kyllä kevät hoitaa aikanaan lumityöt katolla, Martin sanoo.

Alpo Martinin hankkiman lingon polttoaineena on pienkonebensiini, jota omistaja arvioi lumisena talvena kuluvan 7-8 litran verran.

- Tässä laitteessa on lisäksi moottoripyörän akku, jonka ansiosta linko on myös tehokas.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

- Lingolla pitääkin olla tehoa, koska sen on mentävä eteenpäin lumessa ja heitettävä lumi kauas. Olen huomannut, että viisivaihteisen koneen parhaan tehon saa paksussakin lumessa kakkosvaihteella. Silloin linko heittää lumen kunnolla.

Martin arvostaa lumilingossa nimenomaan tehokkuutta.

- Markkinoilla on pelkästään ladattavalla akullakin käyviä koneita, mutta akkukäyttöisten teho ei yksinkertaisesti riitä.

Alpo Martinin lumilinko on puhtaasti niin sanottu heräteostos, johon hän törmäsi market-reissullaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

- Vaimo teki ostoslistan, jossa tärkeimpänä oli erään tietyntyyppisen leivän hankinta. Aikani Minimanin leipähyllyjä kierrettyäni en tietenkään löytänyt sitä nimenomaista leipää ja luovutin. Kävelin sitten työkaluosaston läpi ja törmäsin linkoon. Ostin ja otin mukaani.

- Kotiin palattuani en hiiskunut heräteostoksestani ensin mitään. Annikki alkoi sitten ihmetellä, etteikö leipää löytynytkään ja kysyi, mitä ostin tilalle?

- Vastasin vain, että lumilingon, Martin naureskelee vaimonsa kanssa neljän vuoden takaiselle kauppareissulle.

Vaikka linko on ollut Martinilla jo neljättä talvea, niin pariin vuoteen sitä ei ole tarvittu.

- Tässä oli välissä kaksi vähälumisempaa talvea, joten en viitsinyt ottaa linkoa ollenkaan käyttöön. Viime kesänä aloitin jo heinäkuussa viritellä linkoa toimintakuntoon. Oletin, että nyt voisi olla taas runsaslumisempi talvi, Martin sanoo.

Alpo Martinin lumilinko on hinnaltaan keskitasoa. Martin muistelee maksaneensa lingosta 600–700 euroa.

- Olen ollut tosityytyväinen. Laite on Kiinassa tehty eurooppalaista talvea varten. Jos jotakin huonoa haluaa sanoa, niin laitteen takuuaika oli liian lyhyt, kun takuu päättyi kesällä. Minusta lumilingon takuuajan pitäisi aina ulottua seuraavaan talveen saakka, koska talvellahan sitä vain käytetään.

Lumilinko on suunniteltu nimensä mukaisesti vain lumen käsittelyyn. Esimerkiksi pihan lehtien keräämiseen ei lingosta ole.

- En ole edes kokeillut eikä lumilingolla lehtiä voisikaan keräillä. Kyllä siihen hommaan on toisenlaiset koneet, Martin huomauttaa.

Lumilingon suorituskyky on yllättänyt omistajansa positiivisesti useamman kerran.

- Jos on tarvetta mennä hangessa pihan perälle, niin ei muuta kuin päräyttää lingon käyntiin. Kyllä se avaa väylän umpihankeen kevyesti.

- En missään nimessä luopuisi lingosta tai vaihtaisi sitä pois. Torstainakin ajoin tunnin verran ja hoidin pihan kaikki lumityöt kuntoon. Lingolla saa myös katua auraavien koneiden jättämät palteet liittymästä kätevästi pois, Alpo Martin huomauttaa.

Lunta on tänä talvena riittänyt. Vaikka lumi on pääosin niin sanottua pakkaslunta, niin Alpo Martinin mukaan lumi on kuitenkin ollut yllättävän raskasta.

- Lumi on tullut tuulen kanssa ja kinostunut siten raskaaksi, tyytyväinen linkomies sanoo.

Gallup: Joko lumi kyllästyttää?

Fakta

Käsikäyttöinen lumilinko

Käyttövoimana bensiini, sähkö tai ladattava akku.

Liikkuu sekä eteen että taakse.

Hinta riippuu laitteen koosta ja tehosta.

Edullisimman sähkökäyttöisen laitteen saa runsaalla satasella.

Kalleimmat noin 1500 euroa.

Helppo käyttää, mutta turvallisuusohjeita noudatettava.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä