Sinkut tapaavat Love Bileissä Pietarsaaressa

Deittisirkuksen vetäjä Anna Uusiheimala. Kuva: Jan Kääriäinen
Deittisirkus järjestää ympäri Suomea sinkkutapahtumia, joissa kohtautetaan ihmisiä hauskalla ja rennolla tavalla. Perjantaina 10. helmikuuta Love Bileet saapuvat Pietarsaareen.

– Paikalla voi tulla ihan vain katsomaankin. Ohjelmaan osallistuminen ei ole pakollista, mutta yleensä käy niin jos joku ei ole halunnut esimerkiksi heti lähteä sokkotreffeille lennosta, niin vähän ajan päästä hän kuitenkin tulee pyytämään sokkotarraa, kun huomaa että muilla on hauskaa, kertoo Anna Uusiheimala Deittisirkuksesta.

Tilastokeskuksen tuoreimman tiedon mukaan Pietarsaaressa asuu yksin noin 3600 ihmistä, noin 1700 näistä on miehiä ja 1900 naisia. Miespuolisten henkilöiden määrä pietarsaarelaisten kokonaisluvusta on noin 9600 ja naispuolisten henkilöiden määrä on noin 9700. Voidaan todeta että jakauma niin mahdollisten sinkkujen ja sukupuolten kesken on alueella hyvin poikkeuksellisen tasaista.

Mikäli mukaan lasketaan lähialueiden yksinasuvien määrä, joista suuri osa on sinkkuja, niin määrä on liki 9800. Luoto 318, Pedersöre 848, Uusikaarlepyy 1 026 ja Kokkola 7 583.

UUSIMMAT UUTISET

Turun puukotusten pääepäilty vangittiin

Turun puukotusjutun pääepäilty on vangittu Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa todennäköisin syin epäiltynä kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksasta yrityksestä.

Poliisin tutkinnanjohtaja kertoi istunnon jälkeen, että poliisi selvittää edelleen sitä, ovatko Turun puukotuksen pääepäillyn henkilöllisyys ja ikä ne, jotka hän on ilmoittanut.

Käräjäoikeudesta saatujen tietojen mukaan tänään iltapäivällä käsitellään vielä neljän muun epäillyn vangitsemista. Poliisi kertoi, että kuudennen epäillyn kiinni saamiseksi tehdään kansainvälistä yhteistyötä.

Pääepäiltyä, 18-vuotiasta Abderrahman Mechkahia kuultiin videoyhteyden välityksellä Turun yliopistollisesta keskussairaalasta, jossa oli myös hänen asianajajansa.

Tutkinnanjohtaja rikoskomisario Olli Töyräs oli pyytänyt, että asiaa käsitellään tutkinnallisista syistä ilman yleisön läsnäoloa. Mechkahin asianajaja ei vastustanut tätä. Media pääsi saliin vain pieneksi hetkeksi käsittelyn aluksi. Pääepäilty makasi videokuvassa sairaalan sängyssä lakanan alla.

Paikalla Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa seuraamassa tapahtumia on kymmeniä median edustajia.

Toistaiseksi STT on saanut tiedon kolmen muun epäillyn vangitsemisvaatimuksesta. Myös 18-vuotiasta Mohamed Bakieria vaaditaan vangittavaksi samoilla rikosnimikkeillä kuin pääepäiltyä. Hän kiistää asianajajansa mukaan osallisuutensa tekoon.

Kahta muuta, 18-vuotiasta Ilyas Berrouhia ja 28-vuotiasta Abdederrazak Essarioulia, vaaditaan vangittavaksi samoilla nimikkeillä, mutta syytä epäillä -perusteella.

Todennäköisin syin -nimike tarkoittaa, että poliisi arvioi epäilyn olevan todennäköisemmin oikea kuin väärä. Syytä epäillä -nimike tarkoittaa, että rikosepäily näyttää vakuuttavalta, mutta asioista tarvitaan lisää näyttöä.

Viidennen, 24-vuotiaan miehen vangitsemisvaatimuksen nimikkeistä ei ollut vielä ennen puoltapäivää tietoa. Lisäksi juttuun epäillään liittyvän poliisin aiemman kertoman mukaan kuudeskin mies, joka on etsintäkuulutettu.

STT kertoo poikkeuksellisesti rikoksesta epäiltyjen nimet rikosepäilyn poikkeuksellisen luonteen vuoksi.

Perussuomalaisten Halla-aho: Tiedustelulaki ei yksin riitä torjumaan terroritekoja

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho pitää tiedustelulakia tarpeellisena, mutta yksin riittämättömänä keinona terrorismin torjuntaan. Hänen mukaansa hetken mielijohteesta tehtyjä tekoja ei pystytä torjumaan tiedustelun avulla.

- Kun kyse on usein yksittäisistä tekijöistä, jotka saattavat käyttää yleisesti saatavilla olevia välineitä kuten autoja ja veitsiä. Sellaisiin tekijöihin ja tekoihin on ennalta vaikea puuttua, oli tiedustelulaki mitä tahansa, Halla-aho sanoi puoleen eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Hyvinkäällä.

Halla-ahon mukaan ongelmana on se, että Suomeen tulee ihmisiä, jotka eivät ole suojelun tarpeessa, mutta käyttävät hyväksi turvapaikkajärjestelmää.

- Perimmäinen ongelma on se, että tänne tulee ihmisiä, jotka sisältävät paljon riskejä.

Jos perustuslakia muutetaan tiedustelulainsäädännön takia, perussuomalaiset aikovat Halla-ahon mukaan vaatia, että sitä voidaan muuttaa niin, että paperittomasti maassa olevien vapaata liikkumista voidaan rajoittaa.

- Yleinen riski on, että kielteisen turvapaikan saaneet ihmiset katoavat eikä kukaan tiedä, missä he ovat. Jos ihmistä ei voida palauttaa eivätkä he suostu vapaaehtoisesti palaamaan, heidät pitäisi ottaa säilöön, kunnes palauttaminen on mahdollista.

Ei ryhmäpäätöstä - yleinen mielipide puoltaa kiirehtimistä

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajan Leena Meren mukaan puolueen yleinen mielipide on, että tiedustelulaki pitäisi saada mahdollisimman pian voimaan. Meren mukaan puolueessa ei kuitenkaan ole ryhmäpäätöstä asiasta.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen kertoi tänään kutsuvansa eduskuntaryhmät heti syyskauden alussa neuvottelemaan tiedustelulakien uudistuksesta. Hän vetosi etenkin oppositiopuolueisiin, jotta perustuslain edellyttämä määräenemmistö saadaan aikaan.

Meri pitää tiedustelulain kiirehtimistä enemmän poliittisena kuin perustuslaillisena kysymyksenä.

- Itse katson, että mikä voisi olla yhtä hyvä syy kiireelliselle käsittelemiselle kuin se, että yritetään ehkäistä terrorismia.

Meri huomauttaa, että vaikka tiedustelulain voimaantuloa kiirehdittäisiin, lain sisältö pitää käsitellä erikseen.

Presidentti Niinistö uskoo eduskunnan täydentävän viranomaisten toimivaltuuksia

Presidentti Sauli Niinistön mukaan Turun terroristi-isku on järkyttänyt ihmisten turvallisuuden ja turvan tunnetta. Niinistö sanoi poliisin, pelastushenkilöstön ja kanssaihmisten tehneen Turussa kaiken, minkä voi. Muutenkin näin on tehtävä.

- Uskon, että eduskunnan riittävä enemmistö on valmis täydentämään viranomaisten puutteellisia toimivaltuuksia ja myös tarkoin selvittämään, ovatko resurssit turvan takaamisen riittävät, Niinistö sanoi puheessaan suurlähettiläspäivillä.

Niinistö totesi maahanmuuton herättävän jyrkästi toisistaan poikkeavia ehdotuksia niin rajojen sulkemisesta kuin pakkopalautusten vastustamisesta.

- Monet taas eivät näe asiaa näin yksiselitteisenä. Ne monet ovat tässä oikeassa.

Niinistö korosti Suomen noudattavan sekä omaa oikeusjärjestystään että sitovia kansainvälisiä sopimuksia.

- On siis syytä tehdä selväksi: Suomi ei voi sulkea rajojaan sulkeutumatta itse.

Niinistö muistutti, että turvapaikkaa haetaan myös perusteettomasti ja siksi oikeus määrää Suomessa laittomasti olevia palautettavaksi.

- Oikeuslaitoksemme on maailman eturiviä, myös turvapaikka-asioissa. Sen ratkaisujen yleinen ylenkatsominen tai suoranainen vastustaminen horjuttaa koko yhteiskuntajärjestystämme, Niinistö totesi.

Presidentin mukaan maahantulo ei ole päättymässä ja Suomessa on siksi edessä vaikea keskustelu.

- Miten ylläpitää humaania yhteisöämme samalla vaarantamatta sitä? Tämä keskustelu on syytä käydä perinpohjaisesti.

Suomen turvallisuusasema vakaa, maailma tulenarassa tilanteessa

Presidentti Niinistö arvioi Suomen kansainvälisen aseman maan kokoon nähden vahvaksi ja turvallisuusaseman vakaaksi. Koko maailman Niinistö sen sijaan näkee olevan erittäin tulenarassa tilanteessa.

Niinistö viittasi muun muassa Ukrainan konfliktiin, joka on juuttunut pakoilleen epävakaaseen tilaansa eikä myönteistä kehitystä ole havaittavissa. Syyriassa taas inhimillinen kärsimys jatkuu, mutta länsi ja erityisesti Eurooppa on edelleen voimaton. Myös Turkin tilanne huolestuttaa, ja Pohjois-Korean ydinaseohjelmassa on kyse jo globaalista - ei vain alueellisesta - turvallisuudesta..

Niinistön mukaan nyt olisi suurta kysyntää vakaudelle, vastuulliselle johtajuudelle ja yhteisistä pelisäännöistä kiinnipitämiselle.

- Ikävä kyllä tarjontaa kovin vähän. Niinistö totesi.

Harvoihin myönteisiin merkkeihin kansainvälisistä prosesseista Niinistö luki tilanteen vakiintumisen Euroopan unionissa.

- Talous kasvaa ja samoin on kansalaisten unionia kohtaan tunteman luottamuksen laita. Myös vaaleissa on nähty vakauden voittavan, Niinistö luetteli.

Suomen kannalta erityisen rohkaisevana Niinistö piti EU:n turvallisuuspoliittisen roolin määrätietoisen vahvistamisen.

- Siitä on aikaa kun EU on viimeksi ollut itse itseään vahvistavan positiivisen kierteen äärellä. Tätä mahdollisuutta ei tule hukata.

Niinistö piti myös hyvänä EU:n ja Venäjän välisen dialogin aktivoitumista.

- Oma kokemukseni keskusteluistani presidentti Putinin kanssa Savonlinnassa oli, että vaikka Venäjä on monissa asioissa edelleen järkähtämätön, hakee se nyt muualla myös rakentavampaa otetta, Niinistö sanoi.

Kaikkonen kutsuu eduskuntaryhmät koolle tiedustelulain vuoksi

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen sanoo kutsuvansa eduskuntaryhmät heti syyskauden alussa neuvottelemaan tiedustelulakien uudistuksesta. Hän vetoaa etenkin oppositiopuolueisiin, jotta tarvittava ja perustuslain edellyttämä määräenemmistö saadaan aikaan.

- Uudistusta ei voi enää vitkuttaa, emmekä voi odottaa asiassa ensi vaalikauteen, Kaikkonen sanoi.

Kaikkonen sanoi eduskuntaryhmän kokouksen alussa Savonlinnassa myös, että hallituksen pitää punnita huolellisesti, pitäisikö poliisin, rajavartiolaitoksen ja suojelupoliisin määrärahoja edelleen lisätä budjettiriihessä.

Kaikkonen otti kantaa myös turvapaikkapolitiikkaan, jota pitää hänen mukaansa edelleen osin korjata, sillä nyt järjestelmää voi käyttää väärin.

Laittomasti Suomessa olevat pitää Kaikkosen mukaan saada pois maasta nykyistä nopeammin.

- On harkittava myös sitä, että ne, jotka eivät poistu Suomesta vapaaehtoisesti, kootaan tiukemman valvonnan palautuskeskuksiin. Viranomaisten on tiedettävä, missä paperittomat ja kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet ovat ja mitä he tekevät, Kaikkonen sanoi.

Sipilä: Supo saanut käytännössä sen rahoituksen mitä pyytänyt

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ei tällä erää lupaa suojelupoliisille lisärahaa Turun tapahtumien vuoksi.

Supon määrärahoja lisättiin kehysriihessä, Sipilä toteaa.

- Oikeastaan supo on saanut, mitä on pyytänyt, ja sinne on lisätty suhteessa supon budjettiin merkittävät summat.

Supo kertoi eilen, että Turun puukotuksista epäillystä tuli alkuvuodesta vihje Lounais-Suomen poliisille, joka toimitti tiedon suojelupoliisin käyttöön. Tämäntyyppisiä vihjeitä on tullut viranomaisille parin viime vuoden kuluessa yli tuhat, joten niiden tarkistamista joudutaan supon mukaan priorisoimaan voimakkaasti.

Sipilän mielestä kriittinen kysymys on nyt se, mitä tapahtuu turvapaikanhakijalle kielteisen päätöksen jälkeen, kun palautus toimeenpannaan tai henkilö odottaa valituspäätöksen ratkaisua.

- Se on hyvin kriittistä aikaa. Voi kuvitella, että siinä on syrjäytymisvaara ja henkisesti varmasti raskas aika odottaa. Ja siinä on myöskin vaara radikalisoitumiselle ja erilaisille vaikutuksille.

Sipilän mukaan tätä aikaa pitää nyt erityisesti pohtia ja etsiä keinoja, mitä sille voitaisiin tehdä.

Trump: Joukkojen hätiköity vetäminen Afganistanista loisi tyhjiön, jonka terroristit täyttäisivät

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin mukaan USA:n joukkojen hätiköity vetäminen Afganistanista loisi tyhjiön, jonka terroristit täyttäisivät. Trump puhui aiheesta julkistaessaan Yhdysvaltain uuden Afganistanin- ja Etelä-Aasian -strategian.

Trump on aiemmin kritisoinut yhdysvaltalaisjoukkojen läsnäoloa Afganistanissa, kutsuen sitä ajan ja rahan haaskaamiseksi. Trump kertoikin vaistonsa ensin käskeneen häntä vetämään joukot pois. Hän oli kuitenkin muuttanut mieltään, sillä joukkojen vetäminen johtaisi terroristeja hyödyttävään lopputulemaan.

Trumpin mukaan Afganistanissa ei ole varaa samanlaisiin virheisiin kuin Irakissa. Trumpin mukaan terroristit valtasivat alueita Irakista heti Yhdysvaltain joukkojen vetäytymisen jälkeen.

Trump ei kertonut Afganistaniin lähetettävien joukkojen määrää, mutta Valkoisen talon lähteiden mukaan Trump olisi jo valtuuttanut puolustusministeri James Mattisin lähettämään 3 900 sotilasta lisää. Yhdysvalloilla on tällä hetkellä Afganistanissa noin 8 400 sotilasta.

"Me tapamme terroristeja"

Yhdysvallat lähetti joukkoja Afganistaniin syyskuun 11. päivän terrori-iskujen jälkeen vuonna 2001. Yhdysvallat jatkaa edelleen Afganistanin hallituksen joukkojen tukemista Taleban-liikettä vastaan, mutta Trumpin mukaan apua ei pidä pitää itsestäänselvyytenä.

Trump sanoi Yhdysvaltojen työskentelevän Afganistanin hallinnon kanssa niin kauan kuin nähtävissä on "päättäväisyyttä ja edistystä".

Trump myös vihjasi, että joskus tulevaisuudessa poliittinen sopimus joidenkin Talebanin osien kanssa voisi olla mahdollinen.

- Joskus, tehokkaiden sotilastoimien jälkeen, Afganistanissa voi ehkä olla mahdollista saada aikaan poliittinen ratkaisu, jossa on mukana elementtejä Taleban-liikkeestä.

Trump lisäsi, että Yhdysvallat ei aio rakentaa yhteiskuntaa Afganistanissa, vaan maan hallinnon tulee ottaa ohjat omiin käsiinsä.

- Me tapamme terroristeja, Trump tiivisti Yhdysvaltojen tehtävän.

Taleban: Afganistanista tulee Yhdysvalloille hautausmaa

Taleban-liikkeen mukaan Afganistanista tulee Yhdysvalloille hautausmaa. Taleban antoi lausuntonsa sen jälkeen kun presidentti Donald Trump oli julkistanut maan uuden Afganistan-strategian.

Trumpin mukaan Yhdysvaltojen hätiköity vetäytyminen Afganistanista loisi tyhjiön, jonka terroristit täyttäisivät. Aiemmin hän on kritisoinut amerikkalaisjoukkojen läsnäoloa Afganistanissa mutta sanoi nyt, että taistelu Talebania vastaan jatkuu.

Trump ei kuitenkaan kertonut, kuinka paljon lisäjoukkoja Afganistaniin lähetetään. Valkoisen talon lähteet ovat puhuneet noin 4 000 sotilaasta.

- Jos Amerikka ei vedä joukkojaan Afganistanista, Afganistanista tulee uusi hautausmaa tälle 2000-luvun suurvallalle, Talebanin edustaja Zabiullah Mujahid sanoi lausunnossaan.

Hänen mukaansa Yhdysvaltojen olisi sodan jatkamisen sijaan syytä pohtia soveliasta poistumisstrategiaa.

Niin kauan kuin maassa on yksikin amerikkalaissotilas ja he käyvät sotaa meitä vastaan, meidän pyhä sotamme jatkuu, Mujahid julisti.

"Pakistanilla paljon menetettävää"

Trump puhui kovin sanoin Afganistanin lisäksi Pakistanista, joka tarjoaa hänen mukaansa turvasataman rikollisille ja terroristeille. Trumpin mukaan USA lopettaa liittolaisensa tukemisen, jos se ei saa terrorismia kuriin.

- Emme voi enää olla hiljaa Pakistanin turvasatamasta terroristijärjestöille. Pakistan voi hyötyä paljon osallistuessaan toimiimme Afganistanissa. Sillä on paljon menetettävää, jos se jatkaa terroristien ja rikollisten suojelemista.

- Olemme maksaneet Pakistanille miljardeja ja miljardeja dollareita, kun se samaan aikaan tarjoaa paikan juuri niille terroristeille, joita vastaan taistelemme. Sen täytyy muuttua ja se muuttuu välittömästi.

Ulkoministeri Rex Tillersonin mukaan Trumpin päätös painostaa Pakistania ja lisätä sotilasoperaatioita Afganistanissa voi auttaa yhdysvaltalaisdiplomaatteja rakentamaan poliittisia ratkaisuja tilanteeseen.

Viljelty kala syrjäytti silakan suomalaisten sydämissä

Suomalaiset eivät syö enää silakkaa yhtä paljon kuin aikaisemmin. Vielä 1980-luvun alussa silakkaa syötiin yli 30 miljoonaa kiloa vuodessa, kun nykypäivänä vastaava luku on 5 miljoonaa kiloa. Luonnonvarakeskuksen (Luke) erikoistutkija Jari Setälä kertoo syyn muutokselle:

- Viljelty kirjolohi ja norjanlohi ovat vuosien varrella korvanneet silakan, joka aikaisemmin oli tavallisin laji markkinoilla.

Viljelty kala on helppo vaihtoehto kaupoille, ravintolanomistajille ja kuluttajille. Silakan kalastuksessa ei nimittäin voida koskaan tietää varmasti, kuinka suuri saalis on tulossa.

- Jalostuksessa ja kaupoissa kalojen saatavuus on tärkein vaatimus. Vain silloin, kun tiedetään, että saadaan kalaa, voidaan solmia sopimuksia, kirjoittaa menuja ja markkinoida. Myös kuluttajat arvostavat isoja luuttomia lohifileitä luisten pikkukalojen sijasta, kertoo Setälä.

Isojen kalojen käsittely on pienien kalojen käsittelyä tuottoisampaa sekä jalostajille että kaupoille.

Luken tutkija Jukka Pönni on samaa mieltä kollegansa kanssa.

- Suurin syy silakan vähentymiseen markkinoilla on se, että viljellyt kalat ovat syrjäyttäneet sen. Ennen syötiin enemmän silakkaa, kotona tehtiin silakkalaatikkoa ja armeijassa silliä syötiin joka toinen päivä. Loppujen lopuksi se ei maistukaan enää niin hyvältä.

Lohi on kuluttajien suosikki

Nykyisin selkeä enemmistö Keskon ja S-ryhmän myymistä kaloista on viljeltyjä. Silakan osuus koko kalamyynnistä on vain noin 3,5 prosenttia. Enimmäkseen lajia myydään säilykkeinä.

Kalamarkkinoiden ykkönen on norjanlohi. Toisena tulee kirjoloehi. Suurin osa myydyistä kaloista on ulkomaista.

S-Ryhmän tuoteryhmäpäällikkö Antti Oksa uskoo, että silakan myynnin laskun taustalla ovat kuluttajien tottumukset.

- Uusi kuluttajasukupolvi ei ole niin tottunut silakkaan. Se vähentää myös kalastajien määrää, joten on yhä vaikeampaa päästä käsiksi luonnonvaraisiin kaloihin.

Keskon tilanne on samankaltainen. Yhtiön osasto- ja myyntipäällikkö Janne Vuorisen mukaan silakkaa ostavat enimmäkseen vanhemmat kuluttajat.

- Norjanlohi on se kala, jota kuluttajat haluavat ostaa tällä hetkellä.

Vaikka viljelty lohi onkin nyt trendikästä, ovat Kesko ja S-ryhmä myös mukana Itämeri-projektissa.Kesko toi markkinoille uuden kalapihvin, joka on valmistettu Itämeren niin sanotusta roskakaloista. S-ryhmä pyrkii kehittämään yhteistyötään kotimaisten kalastajien kanssa ja lisäämään Itämerestä pyydettyjen kalojen määrää myymälöissään.

- Villeille kaloille, kuten silakalle, on kysyntää. Tavoite on, että silakkaa voitaisiin tulevaisuudessa tarjota entistä enemmän, Vuorinen kertoo.

Vähemmän myrkkyjä

Vaikka kiinnostus silakkaa kohtaan on vähentynyt, Pönnillä on kalasta positiivista sanottavaa.

- Kymmenen vuotta sitten silakka ja muut Itämeren kalat olivat erittäin dioksiidipitoisia, mutta tilanne on parantunut huomattavasti.

Ennen Suomi ja Ruotsi tarvitsivat erikoisluvan silakan myyntiin, koska sen dioksiinimäärät ylittivät EU:n asettamat rajat eikä kummassakaan maassa saada dioksiinia muista tuotteista. Nykyisin lupaa ei tarvita, sillä kalan dioksiinipitoisuus on vähentynyt merkittävästi.