Amerikkalaistyylinen ravintola avasi ovensa Rantakadulla

Masi Isohanni on yksi uuden ravintolan yrittäjistä. Kuva: Markku Jokela
50-lukua henkivä Rock`n Roll Diner avasi perjantaina ovensa Kokkolan Rantakadulla. Amerikkalaiseen diner-tyyliin sisustettu ravintola levittäytyy kahteen kerrokseen.

Yläkerrassa on ravintola, jossa asiakaspaikkoja on kahdeksankymmentä. Alakerrasta löytyy baari, joka vetää parisataa asiakasta. Baari avataan ensi viikolla. Terassi avataan kesän mittaan.

Ravintolan ovat perustaneet Pauliina Lehtola, Helka Rahkonen ja Masi Isohanni. Diner-tyylinen ravintola on ravintola-alalla työskennelleiden Lehtolan ja Rahkosen pitkäaikainen haave. He pyysivät mukaan Isohannin ja yhdessä kolmikko on jalostanut ideaa.

Klassiseen diner-tyyliin lattia on mustavalkoruudullinen, pöytien ympärillä on muhkeita punaisia penkkejä.

Jukeboksi soittaa 50-luvun musiikkia yläkerrassa ja alakerrasta löytyy flipper sekä muita pelikoneita. Seiniä koristavat vanhojen autojen kuvat sekä vintage-kyltit.

Tarjolla on ribsejä, hampurilaisia, hot dogeja ja muita lihatuotteita.

– Kaikesta löytyy myös kasvisversio, Isohanni sanoo.

UUSIMMAT UUTISET

Pitäisikö natsien symbolit kieltää EU:ssa? Parlamentti keskustelee kiellosta tänään

Markku Uhari

Monimutkaisten brexit-neuvottelujen vaiheet ovat dominoineet parhaillaan käynnissä olevaa Euroopan parlamentin täysistuntoviikkoa Strasbourgissa. Parlamenttia puhuttavat myös muut asiat.

Mepit aikovat nimittäin tänään keskustella siitä, pitäisikö EU:ssa kieltää natseihin ja fasisteihin yhdistetyt symbolit ja iskulauseet.

Etukäteen puheenaiheesta on saatavilla tietoa poikkeuksellisen vähän, eikä parlamentti päätä tai äänestä siitä. Euroopan unionin puheenjohtajaneuvosto on kuitenkin ottanut asian täysistunnon ohjelmaan. Keskustelu järjestetään Suomen aikaa kello 16 alkavassa istunnossa.

Kroatialaismeppi vaati

EU:n tiedotustoimiston mukaan natsisymbolien kieltokeskustelu on lähtöisin parlamentin Alde-ryhmästä. Alden suomalainen parlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki (kesk.) kertoo Lännen Medialle, että keskustelua on vaatinut hänen kroatialainen kollegansa Ivan Jakovcic.

– Hänen puolueensa on Kroatian parlamentissa esittänyt kieltoa ja keskustelua siitä, ja maan hallitus on kieltäytynyt. Nyt hän on halunnut, että tämä tulisi EU-parlamentissa esille, Jäätteenmäki sanoo.

Euroopan unionilla ei Jäätteenmäen mukaan ole toimivaltaa kieltää kaikilta jäsenmailtaan natsisymbolien käyttöä. Tämä johtuu siitä, että kukin jäsenvaltio päättää itse omista rikoslaeistaan. Kansalliseen rikoslainsäädäntöön vaikuttavat kuitenkin kansainväliset sopimukset, joihin EU-valtiot ovat voineet sitoutua.

– Keskustellahan asiasta voi, ja odotan mielenkiinnolla, millaista keskustelua siitä tulee.

Prinssi Harryn tempaus raivostutti

Keskiviikkona käyty keskustelu natsisymbolien kiellosta ei ole ensimmäinen laatuaan EU:ssa. Osa jäsenmaista, ankarimmin Saksa, on vuosien ajan kieltänyt symbolit, kuten hakaristin ja natsitervehdyksen.

Merkkejä on rajoitettu laeilla myös muissa valtioissa. EU-tasolla äärioikeiston symboleihin otettiin puolestaan kantaa runsaat 10 vuotta sitten, vuonna 2005.

Tuolloin varsinkin saksalaismepit vaativat hakaristin EU-tasoista käyttökieltoa sen jälkeen, kun Britannian prinssi Harry oli kuvattu eräissä juhlissa saksalaissotilaan paita päällä. Hänen hihassaan oli kansallissosialistien käyttämä hakaristi. Harry myöhemmin pahoitteli tempaustaan.

BBC:n mukaan tuolloin EU-puheenjohtajamaana toiminut Luxemburg kuitenkin hylkäsi ehdotuksen, koska jäsenmaat eivät päässeet yksimielisyyteen siitä, mitä kaikkia symboleja pitäisi kieltää.

Äärioikeistolaisia liikkeitä kohtaan on alettu suhtautua Euroopassa kriittisesti myös muualla. Pirkanmaan käräjäoikeus kielsi Poliisihallituksen kanteesta Pohjoismaisen vastarintaliikkeen toiminnan marraskuussa. Käräjäoikeuden ratkaisu ei ole vielä lainvoimainen.

Poika kohtaa lähiön pihalla tytön, joka ei palele pakkasessa – Tv-elokuva saa viisi tähteä

Ystävät hämärän jälkeen

Talven hanki ja lehdettömät puut, betonilähiön piha ja keinu, yksinäinen, koulukiusattu Oscar. Näihin puitteisiin on vaikeata kuvitella vampyyritarinaa, mutta ruotsalainen John Ajvide Lindqvist kertoi semmoisen. Tomas Alfredsonin elokuva on onnistunut sovitus herkästä ja karmaisevasta romaanista. Oscarin viereen istahtaa toinen yhteä yksinäinen: tyttö nimeltä Eli, joka ei palele pakkasessa, mutta välttelee auringonvaloa. (Ruotsi 2008)

Yle Teema & Fem keskiviikko 13.12. klo 22.00

Saanko esitellä: Joe Black

Keskiajalla Kuolema raahusti viikatemiehen hahmossa. Kaapu oli repaleinen ja naama samoin. Työkalun ruosteensuojaus oli pettänyt. Nykyään ei moinen resupekka vakuuta ketään. Martin Brestin romanttisessa fantasiassa hän pukeutuukin smokkiin ja ottaa Brad Pittin hahmon. Kun vastaan tulee sairaan mediamogulin (Anthony Hopkins) suloinen tytär (Claire Forlani), alkaa kuolevaisten elämä kiinnostaa. (USA 1998)

TV5 keskiviikko 13.12. klo 21.00

Broken Flowers

Bill Murrayn koeteltu, muikea pokeri tekee selvää jälkeä Jim Jarmuschin hiljaa hykertävässä komediassa. Hän on Don, naistenmies evp., joka saa kuulla, että jossakin elää hänen 19-vuotias poikansa. Ethio-jazzin elävän legendan Mulatu Astatken lumoavat melodiat säestävät Donin kierrosta entisten heilojensa luo. Niin päästään tapaamaan Sharon Stonea, Frances Conroyta, Julie Delpyä ja muita karismaattisia naisia. (USA 2005)

Hero keskiviikko 13.12. klo 21.00

Pekka Eronen

Enontekiölle kaavaillaan seriffiä vastatoimena poliisivirkojen lakkauttamiselle

Enontekiö harkitsee kunnallisen sheriffin toimen perustamista, sillä kunnan poliisivirat loppuvat vuodenvaihteessa. Kyseessä on kunnanvaltuuston puheenjohtajan mukaan hätähuuto Enontekiön ja syrjäseutujen turvallisuuden ja yhdenvertaisuuden puolesta.

- Meillä on tunne, että valtiovalta on jättämässä meitä heitteille. Olemme neuvotelleet, käyneet poliittista keskustelua, olemme antaneet lausuntoja ja vedonneet muun muassa ministeriin, Lapin poliisiin ja poliisikomentajaan. Meitä ei ole kuultu eikä ole kuunneltu, jolloin on jouduttu tilanteeseen, jossa on harkittava kovempia toimia, kunnanvaltuuston puheenjohtaja Seppo Alatörmänen kertoo.

Hänen mukaansa tällä hetkellä toinen Enontekiön kirkonkylälle Hettaan sijoitetuista poliiseista on lomalla eikä palaa enää töihin. Toisen pesti loppuu helmikuussa.

- Viime viikolla poliisia odotettiin Hetassa 2,5 tuntia tilanteessa, jossa oli kysymys henkeen kohdistuvasta uhkaavasta väkivaltatilanteesta. Täällä ei pienistä pahoinpitelyistä tai taskuvarkauksista lähdetä soittelemaan.

Hänen mukaansa myös rekkaonnettomuudet aiheuttavat viikoittain ongelmia valtatie 21:n varrella. Liikenteenohjausapua on pyydetty jopa Norjasta.

"Emme niele selityksiä"

Alatörmäsen mukaan ylipäätään sillä, että partio lähtee ja tulee Enontekiöltä, on merkitystä.

- Näitä selityksiä, että meidän turvallisuudesta voidaan huolehtia, vaikka meillä ei ole omaa poliisia, me emme niele. Kyse on siitäkin, että tuntee paikallisen maaston, kulttuurin ja ihmiset.

Vajaan kahdentuhannen asukkaan Ruotsiin ja Norjaan rajoittuvassa kunnassa on Alatörmäsen mukaan paljon elämää ja siksi tarvetta viranomaisille.

- Meillä on saamelaisalue, kaksi suurinta paliskuntaa, lentokentän kautta kulkee merkittävä määrä matkailijoita ja paljon norjalaista rekkaliikennettä. Todellisuudessa tarvetta poliisille on, sillä ihmisiä on kunnan väkilukuun nähden moninkertainen määrä, Alatörmänen kertoo.

Perustetaanko kuntaan sitten todella kunnallinen seriffi vai onko kyseessä pelkkä julkisuustemppu?

- Nyt katsotaan tämä keskustelu, kunnan tehtävänä on taata turvallisuus, jos valtio sitä ei tee. Seriffi on nostettu esiin nimikkeenä, meillä on yksi valtuusto vielä tämän vuoden puolella, jossa voidaan alkaa miettiä määrärahoja ja muita. Näin pitkälle ei olla vielä menty, mutta harkinta on olemassa.

Harri Säteri odottaa kärsivällisesti ja tekee hommia - Floridan maalivahti odottaa yhä NHL-debyyttiään

Harri Säteri luisteli tiistaina NHL-jäällä, torjui laukauksia ja kuunteli Chicagon United Centerin meteliä. Mutta vain alkuverryttelyn ajan. Sen jälkeen Säteri siirtyi sivuun katselemaan, miten Florida Panthers kärsi kirvelevän 3-2-jatkoaikatappion Chicago Blackhawksille.

- Odotellaan kärsivällisesti ja tehdään hommia, Säteri hymyili pelin jälkeen Panthersin pukuhuoneessa.

Kärsivällistä odottelua ja hommien tekemistä Säteri on saanut harjoitella. Hän täyttää tässä kuussa 28, ja hänen debyytistään kotimaisessa Liigassa on kulunut lähes yksitoista vuotta ja NHL-varauksesta ensi kesänä kymmenen vuotta.

Tämän vuosikymmenen alussa Säteri tahkosi kolmen kauden aikana 129 ottelua AHL:n Worcester Sharksissa pääsemättä kertaakaan jäälle NHL-pelissä.

Sen jälkeen Säteri kiersi kolme kautta KHL:ää Vitjaz Podolskissa, kunnes nousi viime kevään MM-kisoissa Suomen ykkösmaalivahdiksi. Hän pelasi nollapelin puolivälierässä Yhdysvaltoja vastaan, ja se toi sopimuksen Floridaan.

- Olen ihan eri maalivahti ja mieleltänikin ihan eri kaveri kuin nuorena poikana täällä. En stressaa niin paljon pelihommista enkä pistä itselleni niin paljon painetta kuin nuorena, Säteri vertasi nykyistä itseään edellisen Pohjois-Amerikan kierroksen aikaiseen maalivahtiin.

Tällä kaudella Säteri pelasi kaksitoista ottelua AHL:n Springfield Thunderbirdsissa, jossa hänelle kirjattiin torjuntaprosentti 90,6 ja päästettyjen maalien keskiarvo 2,76.

Säteri hymyili kysymykselle siitä, miltä paluu AHL:ään tuntui

- Ei se huonolta tuntunut, tiesin sen että aloitan alhaalla. Kolmoseksi mä sainasin tänne, joten oli aika varma että sieltä aloitan. Mutta siksi tänne tulin, että saisin pelejä NHL:ssä.

Säterin jokapäiväinen työ on alkukauden ajan ollut totuttelua pohjoisamerikkalaiseen peliin.

- Nyt kun Euroopasta taas tuli tänne, täytyy sopeutua peliin. Kaukalo on erilainen, trafiikkia on paljon enemmän ja ohjauksia tulee enemmän.

Panthersin maalilla vuorottelivat alkukauden Roberto Luongo ja James Reimer, ja uransa loppuliukua venyttävä Antti Niemikin pääsi pelaamaan yhden ottelun.

Itsenäisyyspäivänä Säteri nostettiin AHL:stä Panthersiin, kun ykkösmaalivahti Luongo loukkasi jalkansa. Luongon sairauslomasta odotetaan pitkää, ja sen vuoksi Säterin unelma ensimmäisestä NHL-ottelusta on lähempänä toteutumista kuin kertaakaan aiemmin.

Hänen edellään on enää James Reimer, joka pysäytti Blackhawksia vastaan 25 laukausta.

Säteri sanoo, että ero hänen ja NHL:ssä pelaavien maalivahtien välillä on mahdollisuus päästä pelaamaan.

- Niin mä ainakin haluan uskoa. En ainakaan keksi mitään erityistä syytä, se on vain se että saa tilaisuuden.

Floridan vieraspelikierros jatkuu torstaina Coloradossa. Harri Säteri tekee taas töitä ja odottaa kärsivällisesti.

- Toivotaan, Säteri hymyili.

Alabaman vaalit olivat märkä rätti Trumpin kasvoille - senaattoriksi nousemassa demokraattien Jones

Yhdysvalloissa Alabaman osavaltion senaattorivaaleista muodostui nöyryyttävä takaisku presidentti Donald Trumpille, joka tuki ennen vaaleja näyttävästi republikaanien ehdokasta Roy Moorea.

Moore on rämpinyt kohuissa, sillä lehtitietojen mukaan hän lähenteli alaikäisiä tyttöjä 1970-luvulla. Äärivanhoillinen entinen tuomari on kiistänyt syytökset.

Demokraattien Doug Jonesin voittoa on luonnehdittu poliittiseksi maanjäristykseksi, sillä ensi kertaa 25 vuoteen Alabaman senaattori on demokraatti. Lisäksi viime vuoden presidentinvaaleissa Trump löi vastaehdokkaansa demokraattien Hillary Clintonin Alabamassa 28 prosenttiyksiköllä.

Alabaman senaattorin paikka vapautui, kun Jeff Sessions nimitettiin oikeusministeriksi.

Kun lähes kaikki äänet oli laskettu, Jones oli saamassa äänistä 49,9 prosenttia ja Roy Moore 48,4 prosenttia, kertoo muun muassa CNN. Moore itse ei ole kuitenkaan myöntänyt vaalitappiotaan, vaan on antanut ymmärtää vaativansa äänten uudelleen laskemista. Tosin Alabaman lain mukaan äänet lasketaan automaattisesti uudelleen vain, jos äänimäärien ero on puolen prosenttiyksikön sisällä.

Alabaman vaaliviranomaisten täytyy vahvistaa vaalitulos viimeistään 3. tammikuuta.

Alabaman vaalilla on merkitystä myös koko liittovaltion politiikan kannalta. Republikaaneilla on ollut 100-paikkaisessa senaatissa 52 paikkaa. Nyt paikkamäärä on kutistumassa 51:een.

Jones teki mahdottomasta mahdollisen

Trump onnitteli Twitterissä Jonesia kovan työn takana olleesta voitosta. Samalla hän kuitenkin huomautti, että republikaaneilla on uusi mahdollisuus kamppailla samaisesta senaattorin paikasta hyvin pian.

Vaikka Trump tuki ennen vaaleja Moorea, monet johtavat republikaanipoliitikot pelkäsivät, että Mooresta olisi tullut puolueelle rasite ja hyvä ase demokraattien käsiin

63-vuotiaalla Doug Jonesilla ei uskottu olevan mahdollisuuksia republikaanien vankalla tukialueella. Jones nimittäin uskoo ilmastonmuutokseen ja aborttioikeuteen.

Jones on saavuttanut kannuksia muun muassa oikeustapauksessa, jossa hän syytti kahta Ku Klux Klanin jäsentä dynamiittihyökkäyksestä mustien kirkkoon Alabaman Birminghamissa vuonna 1963. Hyökkäyksessä kuoli kaksi mustaa koulutyttöä.

Vaalivoitostaan Jones sanoi olevansa häkeltynyt.

- Olemme näyttäneet maalle keinon, jolla voimme tulla yhtenäiseksi, Jones sanoi kannattajilleen Birminghamissa.

Tillerson: Yhdysvallat valmis neuvottelemaan Pohjois-Korean kanssa ilman ennakkoehtoja

Yhdysvaltain ulkoministerin Rex Tillersonin mukaan Yhdysvallat on valmis aloittamaan neuvottelut Pohjois-Korean kanssa ilman ennakkoehtoja.

Asiaa Washingtonissa tiistaina kommentoineen Tillersonin mukaan ensimmäinen tapaaminen voitaisiin järjestää ilman ennakkoehtoja. Hänen mukaansa tapaaminen olisi hyvä järjestää, vaikka sen aikana puhuttaisiin esimerkiksi säästä.

Tillerson sanoi myös haluavansa, että Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean edustajat voisivat tavata kasvotusten, jotta maat voisivat miettiä, mihin suuntaan ne olisivat valmiita etenemään.

"Aika näyttää keskusteluiden vaikutuksen"

Pohjois-Koreassa vieraillut YK:n poliittisten asioiden johtaja Jeffrey Feltman kertoo Pohjois-Korean viranomaisten sanoneen hänelle, että sodan välttäminen on tärkeää. Feltman tapasi Pohjois-Korean ulkoministerin ja varaulkoministerin Pohjois-Korean pääkaupungissa Pjongjangissa viikonloppuna.

Feltmanin mukaan Pohjois-Korea ei kuitenkaan konkreettisesti ehdottanut keskusteluiden jatkamista. Hän kertoo kuitenkin sanoneensa Pohjois-Korealle, että hänen vierailunsa pitäisi nähdä vasta alkuna.

Feltmanin mukaan Pohjois-Korean edustajat kuuntelivat argumentteja tosissaan, mutta eivät sitoutuneet mihinkään.

- Luulen, että heidän täytyy kuitenkin pohtia sanomisiamme johtajansa kanssa, Feltman sanoo.

- Aika näyttää, mikä on keskusteluidemme vaikutus. Uskon, että olemme jättäneet oven raolleen, hän sanoo.

KCNA: Kim vannoo tekevänsä maastaan maailman vahvimman ydinasevaltion

Pohjois-Korean valtiollisen uutistoimiston KCNA:n mukaan maan johtaja Kim Jong-un on vannonut tekevänsä Pohjois-Koreasta "maailman vahvimman ydinasevaltion". KCNA:n mukaan Kim lausui kommenttinsa tiistaina.

Pohjois-Korea on tehnyt useita ydin- ja ohjuskokeita, ja jännitteet Korean niemimaalla ovat kiristyneet. Maa teki tuoreimman ohjuskokeensa marraskuun lopussa ja laukaisi mannertenvälisen ballistisen ohjuksen, joka putosi Japanin aluevesille.

----

Korjattu aiempaa uutista klo 6.58: Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un vannoo tekevänsä maastaan maailman vahvimman ydinasevaltion, ei ydinvoimavaltion.

Anneli Auerin valtiolta vaatimia miljoonakorvauksia käsitellään käräjillä

Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa käsitellään tänään Anneli Auerille maksettavia korvauksia. Miehensä murhaan syyttömäksi todettu Auer vaatii valtiolta miljoonakorvauksia syyttömänä vankilassa istumisesta.

Auer vaatii niin sanottuja koppikorvauksia sekä korvauksia tulojen vähentymisestä yhteensä liki 2,5 miljoonaa euroa.

Viime vuoden syksynä Valtiokonttori maksoi Auerille jo noin puolen miljoonan euron korvaukset. Ratkaisun mukaan hän istui syyttömänä vankilassa 611 päivää.

Valtiokonttorin Auerille myöntämä 800 euron päiväkorvaus oli ennätyksellisen suuri. Tavanomainen korvaus syyttömänä vangituille on noin 100 euroa yhdeltä vankeuspäivältä.

Lännen Media kertoi tiistaina, että oikeudessa selvitetään muun muassa sitä, oliko Auerista tulossa menestyvä internetyrittäjä juuri ennen miehensä Jukka S. Lahden murhaa.

Auerin liiketoimintasuunnitelman mukaan hänen pyörittämänsä verkkosivustot olisivat tuottaneet ainakin yli 700 000 euroa viidessä vuodessa, jos vangitseminen ei olisi katkaissut yrittäjänuraa, Lännen Media kertoi. Valtion teettämän arvion mukaan nettibisnes taas ei ollut kovin menestyksekästä.

Lähes kymmenen vuoden prosessi

Jukka S. Lahti surmattiin perheen kotona joulukuussa 2006. Auer vangittiin murhasta epäiltynä vasta noin kolme vuotta myöhemmin.

Käräjäoikeus tuomitsi Auerin elinkautiseen vankeuteen loppuvuodesta 2010, mutta kesällä 2011 hovioikeus katsoi Auerin syyttömäksi. Korkein oikeus palautti kuitenkin murhajutun uudestaan käräjille uusien todisteiden takia.

Toisellakin kierroksella Auer tuomittiin käräjillä ja katsottiin syyttömäksi hovissa. Korkein oikeus ei antanut syyttäjille enää valituslupaa, ja Auerista tuli virallisesti syytön joulukuussa 2015.

Murhajutun jatkuessa Auer tuomittiin kuitenkin vankilaan muun muassa lapsiin kohdistuneista törkeistä seksuaalirikoksista. Auer on suorittanut tuomion, mutta haki siihen purkua korkeimmasta oikeudesta. Korkein oikeus hylkäsi purkuhakemuksen viime vuonna.

Finnairin lennot kulkeneet lähes normaalisti Helsinki-Vantaalla - eilistä matkustajakaaosta puretaan yhä

Helsinki-Vantaan lentoasemalla Finnairin lennot ovat kulkeneet aamulla lähes normaalisti, mutta viivästyksiä on vielä odotettavissa eilisen ruuhkan jäljiltä, kertoo Päivyt Tallqvist Finnairin viestinnästä. Hänen mukaansa muutama yksittäinen lento on jouduttu perumaan aamulla.

Korvaavien lentoyhteyksien etsintä eilen ilman lentoa jääneille matkustajille jatkuu edelleen.

- Työ jatkuu aamun aikana, ihan vielä emme ole saaneet kaikille korvaava reittiä hankittua, Tallqvist summaa.

Tallqvist kertoo, että noin 4 500 matkustajaa jäi eilen ilman lentoa ja useita satoja ihmisiä joutui yöpymään lentokentällä, sillä hotellimajoitusta ei onnistuttu kaikille järjestämään. Osa Finnairin matkustajista jäi jumiin myös ulkomaille.

Yhteensä Finnair joutui perumaan yli 60 yhdensuuntaista lentoa, ja eiliset viivästykset heijastuvat tämän päivän liikenteeseen.

- Kaukolentomme Aasiaan lähtivät eilen illalla niin myöhässä, että ne palaavat myöhästyneinä tänään takaisin, Tallqvist sanoo.

Tallqvist arvioi, että tilanne palautuu normaaliksi huomiseen mennessä.

Tuuli oli suurin syy

Kenttää ylläpitävän Finavian viestintäpäällikkö Annika Kåla korostaa, että Helsinki-Vantaan lentoliikenteen eiliset ongelmat aiheutti ennen kaikkea voimakas sivutuuli. Hankalasta suunnasta puhaltaneen tuulen vuoksi Helsinki-Vantaalla oli eilen päivällä käytössä vain yksi kiitotie. Samaan aikaan tullut lumisade vaikeutti tilannetta, sillä käytössä ollutta poikittaiskiitotietä piti puhdistaa lumesta.

- Jos ei olisi tuullut, niin kaikki kiitotiet olisivat olleet käytössä. Silloin olisi voitu puhdistaa yhtä, ottaa liikennettä toiselle ja sitten taas vaihtaa. Meillä on aika hiotut prosessit siinä, Kåla sanoo.

Finnairin Tallqvist toteaa myös hankalan sään olleen suurin syy suman syntyyn. Kun kaikki kiitotiet avautuivat uudelleen eilen illalla seitsemän jälkeen, oli ruuhka Tallqvistin mukaan jo niin paha, ettei sumaa pystytty enää purkamaan.

- Ihmiset joutuivat valitettavasti odottamaan koneissa koneen lähtöä ja sitten yöllä myöskin koneesta pois pääsyä, Tallqvist sanoo.

Hän lisää, että ruuhka näkyi myös matkatavaroiden käsittelyssä.

- Olemme nyt saaneet purettua kaikki yön aikana Helsinkiin tulleet matkatavarat ja niitä toimitetaan asiakkaille pitkin päivää, Tallqvist sanoo.

Tatli iski vakuuttavasti Euroopan mestariksi

Suomalaisnyrkkeilijä Edis Tatli oli Francesco Pateraa vastaan isketyn EM-ottelun jälkeen tyytyväinen ja huojentunut. Tunnelma oli täysin eri kuin edellisessä Patera-kamppailussa, jonka jälkeen Tatli puhisi pettymystään.

Syy mielialaeroon oli selvä: keväällä Tatli hävisi Pateralla, tiistaina hän vei Helsingissä vakuuttavan voiton. Samalla Tatli palasi ammattilaisten kevyen sarjan Euroopan mestariksi. Tuon tittelin hän menetti keväällä, joten suomalaisiskijä sai belgialaisesta revanssin.

- Ei ollut missään vaiheessa hätää. Tyrmäys oli lähellä varmaan kolme kertaa, mutta vastustaja lähti niistä tilanteista hyvin pois, Tatli sanoi voittonsa jälkeen.

Peukaloon sattui

Tatlin ammattilaisuran saldo on tiistain jälkeen 30 voittoa ja kaksi tappiota.

Myös tuomareiden papereissa Tatli oli iskujuhlan selvä voittaja. Hän vei kamppailun nimiinsä 3-0 ja pistein 119-109, 119-109, 119-110.

Tatli aloitti Kisahallin ottelun vauhdikkaasti ja hallitsi avauseriä. Kolmannessa erässä hän satutti peukaloaan, ja pari seuraavaa erää suomalainen oli avaushetkiä vaisumpi. Sen jälkeen ottelu palasi uomiinsa, ja Tatli vei ansaitun voiton.

- Vedin oikean koukun, joka osui vähän huonosti. Peukalo on nyt kipeä, mutta toivottavasti siinä ei ole mitään sen kummempaa, Tatli kuvaili tilannetta, jossa hän satutti itsensä.

Tatli oli ottelussa edellistä Patera-kohtaamista selvästi aktiivisempi.

- Tavoitteenani oli olla aggressiivinen, ja se onnistui. Vähän rennommin olisin voinut jossain vaiheessa ottaa. Se hoidetaan sitten tulevissa matseissa.

Tatli on puhunut useaan otteeseen tavoittelevansa MM-ottelua. Hän on otellut MM-vyöstä urallaan kertaalleen.

- Tämä oli selvä voitto ja hyvä esitys minulta: nälkäinen ja päättäväinen. Aina kritisoin itseäni, mutta nyt kaikki meni hyvin, Tatli iloitsi Töölön Kisahallissa isketyn ottelun jälkeen.

Mäki tyytyväinen Tatliin

Myös Tatlin valmentaja Pekka Mäki oli suojattiinsa tyytyväinen.

- Pitkäkätistä kaveria vastaan on vaikea otella kaukoetäisyydeltä. Oli turvallisempaa pitää painetta ja pyrkiä puolietäisyydelle. Voittajasta ei pitäisi olla jossiteltavaa.

Mäki ei vielä paljastanut Tatlin lähitulevaisuuden suunnitelmia. Tatli kertoi ennen Patera-kamppailua haluavansa seuraavaksi joko MM-otteluun tai sinne vievään kamppailuun.

- Mehustellaan tätä voittoa nyt vähän aikaa. Katsotaan alkuviikosta, mitä kerrotaan, Mäki vihjasi salaperäisesti.

Helsingin nyrkkeilyilta ei ollut valtava yleisömenestys, sillä esiotteluiden aikana penkkirivistöillä oli valtavasti tyhjää. Myös Tatlin kamppailun aikana lehtereillä oli reippaasti tilaa, mutta yleisöön tuli eloa, joka purkautui voitonjuhlina ja EM-vyön nostamisena ilmaan.

Kalajoki ratkaisee loma-asuntojen osoiteongelman

Kalajoen kaupunki ratkaisee ensimmäisenä Suomessa kokonaisvaltaisesti loma-asuntoalueilla asuvien "vailla vakinaista osoitetta" -ongelman. Ongelma on tuttu myös muissa suurissa ja voimakkaasti kasvavissa matkailukeskuksissa. Kaupunginhallitus esittää, että muuttohaluisia autetaan tarjoamalla siirtymäaikana poikkeamis- ja muutosluvat kirjansa Kalajoelle siirtäville maksutta.

Kalajoen Hiekkasärkkien matkailukeskuksen loma-asuntoalueella on merkittävä määrä myös vakituisia asukkaita. Maistraattien ohjeen mukaan loma-asunnoissa asuvat merkitään väestötietojärjestelmään merkinnällä "vailla vakinaista asuntoa". Kalajoen kaupunki on pyrkinyt vuosien aikana tuloksetta vaikuttamaan siihen, että käytäntöä muutettaisiin.

Maankäyttö- ja rakennuslain 1.5.2017 voimaan tullut muutos sallii loma-asunnon muuttamisen vakituiseksi rakennusjärjestyksen määräyksellä kaava-alueiden ulkopuolella. Asemakaava-alueilla tämä on mahdollista vaiheittaisen asemakaavan muutoksella. Kalajoen kaupunki käynnistääkin alkuvuodesta 2018 muutosprosessin, jolla mahdollistetaan vapaa-ajan asuntojen muutos pysyviksi asunnoiksi.

Ennen osittaista kaavamuutosta asukas voi hakea vapaa-ajan asunnolleen muutosta vakituiseksi asunnoksi poikkeusluvalla. Kalajoen kaupunginhallitus päätti esittää muutosta rakennusvalvontataksaansa niin, että loma-asunnon muuttamisesta vakituiseksi asuinrakennukseksi ja siihen liittyvästä alueellisesta poikkeamispäätöksestä ei peritä siirtymäaikana maksua.

Hiekkasärkkien matkailukeskuksen alueelle on valmistunut meren rantaan kaksi uutta kaava-aluetta, Kesäranta ja Marina, jotka kiinnostavat yhä useampaa vakituisen asumisen merkeissä. Hiekkasärkät on yksi Suomen voimakkaimmin kasvavista matkailukeskuksista.