Svenska Dagbladet: Nordea on päättänyt siirtää pääkonttorinsa pois Ruotsista

Pääkonttori ollaan siirtämässä joko Suomeen tai Tanskaan. LEHTIKUVA / TIMO JAAKONAHO

Nordea ja Nordean hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos ovat jo päättäneet siirtää Nordean pääkonttorin pois Ruotsista, kertoo Svenska Dagbladet lähteisiinsä vedoten. Lopullinen päätös tehdään Nordean hallituksen kokouksessa tiistaina 30. toukokuuta. Pääkonttori ollaan siirtämässä joko Suomeen tai Tanskaan.

Nordean tiedotuspäällikkö Petter Brunnberg sanoo kuitenkin Ruotsin uutistoimisto TT:lle, ettei päätöstä ole tehty.

Nordean pääkonttorin siirrosta on keskusteltu jo helmikuun lopulta lähtien. Siirron taustalla on se, että pääkonttorin pitämisestä Ruotsissa on tulossa huomattavasti nykyistä kalliimpaa.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi viime viikolla, että hän on käynyt Nordean kanssa keskusteluja yhtiön pääkonttorin saamiseksi Ruotsista Suomeen. Sipilä uskoo vahvasti, että sijainti euroalueella on Nordealle etu.

Hänen mukaansa esimerkiksi veromuutosten on oltava ennakoitavissa ja niiden on oltava aina kohtuullisia.

- Pystyn antamaan pidemmänkin ajan lupauksen keskustan puolesta, että olemme osaltamme valmiita tällaisen ympäristön rakentamiseen ja ylläpitämiseen. Se on Suomen etu, Sipilä kertoi viime viikolla.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) on puolestaan ollut yhteydessä Nordean johtoon.

Pääministeri on neuvotellut myös sosiaalidemokraattien puheenjohtajan Antti Rinteen kanssa. Rinne on Sipilän mukaan samoilla linjoilla asiassa.

UUSIMMAT UUTISET

Presidentti Niinistö uskoo eduskunnan täydentävän viranomaisten toimivaltuuksia

Presidentti Sauli Niinistön mukaan Turun terroristi-isku on järkyttänyt ihmisten turvallisuuden ja turvan tunnetta. Niinistö sanoi poliisin, pelastushenkilöstön ja kanssaihmisten tehneen Turussa kaiken, minkä voi. Muutenkin näin on tehtävä.

- Uskon, että eduskunnan riittävä enemmistö on valmis täydentämään viranomaisten puutteellisia toimivaltuuksia ja myös tarkoin selvittämään, ovatko resurssit turvan takaamisen riittävät, Niinistö sanoi puheessaan suurlähettiläspäivillä.

Niinistö totesi maahanmuuton herättävän jyrkästi toisistaan poikkeavia ehdotuksia niin rajojen sulkemisesta kuin pakkopalautusten vastustamisesta.

- Monet taas eivät näe asiaa näin yksiselitteisenä. Ne monet ovat tässä oikeassa.

Niinistö korosti Suomen noudattavan sekä omaa oikeusjärjestystään että sitovia kansainvälisiä sopimuksia.

- On siis syytä tehdä selväksi: Suomi ei voi sulkea rajojaan sulkeutumatta itse.

Niinistö muistutti, että turvapaikkaa haetaan myös perusteettomasti ja siksi oikeus määrää Suomessa laittomasti olevia palautettavaksi.

- Oikeuslaitoksemme on maailman eturiviä, myös turvapaikka-asioissa. Sen ratkaisujen yleinen ylenkatsominen tai suoranainen vastustaminen horjuttaa koko yhteiskuntajärjestystämme, Niinistö totesi.

Presidentin mukaan maahantulo ei ole päättymässä ja Suomessa on siksi edessä vaikea keskustelu.

- Miten ylläpitää humaania yhteisöämme samalla vaarantamatta sitä? Tämä keskustelu on syytä käydä perinpohjaisesti.

Suomen turvallisuusasema vakaa, maailma tulenarassa tilanteessa

Presidentti Niinistö arvioi Suomen kansainvälisen aseman maan kokoon nähden vahvaksi ja turvallisuusaseman vakaaksi. Koko maailman Niinistö sen sijaan näkee olevan erittäin tulenarassa tilanteessa.

Niinistö viittasi muun muassa Ukrainan konfliktiin, joka on juuttunut pakoilleen epävakaaseen tilaansa eikä myönteistä kehitystä ole havaittavissa. Syyriassa taas inhimillinen kärsimys jatkuu, mutta länsi ja erityisesti Eurooppa on edelleen voimaton. Myös Turkin tilanne huolestuttaa, ja Pohjois-Korean ydinaseohjelmassa on kyse jo globaalista - ei vain alueellisesta - turvallisuudesta..

Niinistön mukaan nyt olisi suurta kysyntää vakaudelle, vastuulliselle johtajuudelle ja yhteisistä pelisäännöistä kiinnipitämiselle.

- Ikävä kyllä tarjontaa kovin vähän. Niinistö totesi.

Harvoihin myönteisiin merkkeihin kansainvälisistä prosesseista Niinistö luki tilanteen vakiintumisen Euroopan unionissa.

- Talous kasvaa ja samoin on kansalaisten unionia kohtaan tunteman luottamuksen laita. Myös vaaleissa on nähty vakauden voittavan, Niinistö luetteli.

Suomen kannalta erityisen rohkaisevana Niinistö piti EU:n turvallisuuspoliittisen roolin määrätietoisen vahvistamisen.

- Siitä on aikaa kun EU on viimeksi ollut itse itseään vahvistavan positiivisen kierteen äärellä. Tätä mahdollisuutta ei tule hukata.

Niinistö piti myös hyvänä EU:n ja Venäjän välisen dialogin aktivoitumista.

- Oma kokemukseni keskusteluistani presidentti Putinin kanssa Savonlinnassa oli, että vaikka Venäjä on monissa asioissa edelleen järkähtämätön, hakee se nyt muualla myös rakentavampaa otetta, Niinistö sanoi.

Kaikkonen kutsuu eduskuntaryhmät koolle tiedustelulain vuoksi

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen sanoo kutsuvansa eduskuntaryhmät heti syyskauden alussa neuvottelemaan tiedustelulakien uudistuksesta. Hän vetoaa etenkin oppositiopuolueisiin, jotta tarvittava ja perustuslain edellyttämä määräenemmistö saadaan aikaan.

- Uudistusta ei voi enää vitkuttaa, emmekä voi odottaa asiassa ensi vaalikauteen, Kaikkonen sanoi.

Kaikkonen sanoi eduskuntaryhmän kokouksen alussa Savonlinnassa myös, että hallituksen pitää punnita huolellisesti, pitäisikö poliisin, rajavartiolaitoksen ja suojelupoliisin määrärahoja edelleen lisätä budjettiriihessä.

Kaikkonen otti kantaa myös turvapaikkapolitiikkaan, jota pitää hänen mukaansa edelleen osin korjata, sillä nyt järjestelmää voi käyttää väärin.

Laittomasti Suomessa olevat pitää Kaikkosen mukaan saada pois maasta nykyistä nopeammin.

- On harkittava myös sitä, että ne, jotka eivät poistu Suomesta vapaaehtoisesti, kootaan tiukemman valvonnan palautuskeskuksiin. Viranomaisten on tiedettävä, missä paperittomat ja kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet ovat ja mitä he tekevät, Kaikkonen sanoi.

Sipilä: Supo saanut käytännössä sen rahoituksen mitä pyytänyt

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ei tällä erää lupaa suojelupoliisille lisärahaa Turun tapahtumien vuoksi.

Supon määrärahoja lisättiin kehysriihessä, Sipilä toteaa.

- Oikeastaan supo on saanut, mitä on pyytänyt, ja sinne on lisätty suhteessa supon budjettiin merkittävät summat.

Supo kertoi eilen, että Turun puukotuksista epäillystä tuli alkuvuodesta vihje Lounais-Suomen poliisille, joka toimitti tiedon suojelupoliisin käyttöön. Tämäntyyppisiä vihjeitä on tullut viranomaisille parin viime vuoden kuluessa yli tuhat, joten niiden tarkistamista joudutaan supon mukaan priorisoimaan voimakkaasti.

Sipilän mielestä kriittinen kysymys on nyt se, mitä tapahtuu turvapaikanhakijalle kielteisen päätöksen jälkeen, kun palautus toimeenpannaan tai henkilö odottaa valituspäätöksen ratkaisua.

- Se on hyvin kriittistä aikaa. Voi kuvitella, että siinä on syrjäytymisvaara ja henkisesti varmasti raskas aika odottaa. Ja siinä on myöskin vaara radikalisoitumiselle ja erilaisille vaikutuksille.

Sipilän mukaan tätä aikaa pitää nyt erityisesti pohtia ja etsiä keinoja, mitä sille voitaisiin tehdä.

Trump: Joukkojen hätiköity vetäminen Afganistanista loisi tyhjiön, jonka terroristit täyttäisivät

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin mukaan USA:n joukkojen hätiköity vetäminen Afganistanista loisi tyhjiön, jonka terroristit täyttäisivät. Trump puhui aiheesta julkistaessaan Yhdysvaltain uuden Afganistanin- ja Etelä-Aasian -strategian.

Trump on aiemmin kritisoinut yhdysvaltalaisjoukkojen läsnäoloa Afganistanissa, kutsuen sitä ajan ja rahan haaskaamiseksi. Trump kertoikin vaistonsa ensin käskeneen häntä vetämään joukot pois. Hän oli kuitenkin muuttanut mieltään, sillä joukkojen vetäminen johtaisi terroristeja hyödyttävään lopputulemaan.

Trumpin mukaan Afganistanissa ei ole varaa samanlaisiin virheisiin kuin Irakissa. Trumpin mukaan terroristit valtasivat alueita Irakista heti Yhdysvaltain joukkojen vetäytymisen jälkeen.

Trump ei kertonut Afganistaniin lähetettävien joukkojen määrää, mutta Valkoisen talon lähteiden mukaan Trump olisi jo valtuuttanut puolustusministeri James Mattisin lähettämään 3 900 sotilasta lisää. Yhdysvalloilla on tällä hetkellä Afganistanissa noin 8 400 sotilasta.

"Me tapamme terroristeja"

Yhdysvallat lähetti joukkoja Afganistaniin syyskuun 11. päivän terrori-iskujen jälkeen vuonna 2001. Yhdysvallat jatkaa edelleen Afganistanin hallituksen joukkojen tukemista Taleban-liikettä vastaan, mutta Trumpin mukaan apua ei pidä pitää itsestäänselvyytenä.

Trump sanoi Yhdysvaltojen työskentelevän Afganistanin hallinnon kanssa niin kauan kuin nähtävissä on "päättäväisyyttä ja edistystä".

Trump myös vihjasi, että joskus tulevaisuudessa poliittinen sopimus joidenkin Talebanin osien kanssa voisi olla mahdollinen.

- Joskus, tehokkaiden sotilastoimien jälkeen, Afganistanissa voi ehkä olla mahdollista saada aikaan poliittinen ratkaisu, jossa on mukana elementtejä Taleban-liikkeestä.

Trump lisäsi, että Yhdysvallat ei aio rakentaa yhteiskuntaa Afganistanissa, vaan maan hallinnon tulee ottaa ohjat omiin käsiinsä.

- Me tapamme terroristeja, Trump tiivisti Yhdysvaltojen tehtävän.

Taleban: Afganistanista tulee Yhdysvalloille hautausmaa

Taleban-liikkeen mukaan Afganistanista tulee Yhdysvalloille hautausmaa. Taleban antoi lausuntonsa sen jälkeen kun presidentti Donald Trump oli julkistanut maan uuden Afganistan-strategian.

Trumpin mukaan Yhdysvaltojen hätiköity vetäytyminen Afganistanista loisi tyhjiön, jonka terroristit täyttäisivät. Aiemmin hän on kritisoinut amerikkalaisjoukkojen läsnäoloa Afganistanissa mutta sanoi nyt, että taistelu Talebania vastaan jatkuu.

Trump ei kuitenkaan kertonut, kuinka paljon lisäjoukkoja Afganistaniin lähetetään. Valkoisen talon lähteet ovat puhuneet noin 4 000 sotilaasta.

- Jos Amerikka ei vedä joukkojaan Afganistanista, Afganistanista tulee uusi hautausmaa tälle 2000-luvun suurvallalle, Talebanin edustaja Zabiullah Mujahid sanoi lausunnossaan.

Hänen mukaansa Yhdysvaltojen olisi sodan jatkamisen sijaan syytä pohtia soveliasta poistumisstrategiaa.

Niin kauan kuin maassa on yksikin amerikkalaissotilas ja he käyvät sotaa meitä vastaan, meidän pyhä sotamme jatkuu, Mujahid julisti.

"Pakistanilla paljon menetettävää"

Trump puhui kovin sanoin Afganistanin lisäksi Pakistanista, joka tarjoaa hänen mukaansa turvasataman rikollisille ja terroristeille. Trumpin mukaan USA lopettaa liittolaisensa tukemisen, jos se ei saa terrorismia kuriin.

- Emme voi enää olla hiljaa Pakistanin turvasatamasta terroristijärjestöille. Pakistan voi hyötyä paljon osallistuessaan toimiimme Afganistanissa. Sillä on paljon menetettävää, jos se jatkaa terroristien ja rikollisten suojelemista.

- Olemme maksaneet Pakistanille miljardeja ja miljardeja dollareita, kun se samaan aikaan tarjoaa paikan juuri niille terroristeille, joita vastaan taistelemme. Sen täytyy muuttua ja se muuttuu välittömästi.

Ulkoministeri Rex Tillersonin mukaan Trumpin päätös painostaa Pakistania ja lisätä sotilasoperaatioita Afganistanissa voi auttaa yhdysvaltalaisdiplomaatteja rakentamaan poliittisia ratkaisuja tilanteeseen.

Viljelty kala syrjäytti silakan suomalaisten sydämissä

Suomalaiset eivät syö enää silakkaa yhtä paljon kuin aikaisemmin. Vielä 1980-luvun alussa silakkaa syötiin yli 30 miljoonaa kiloa vuodessa, kun nykypäivänä vastaava luku on 5 miljoonaa kiloa. Luonnonvarakeskuksen (Luke) erikoistutkija Jari Setälä kertoo syyn muutokselle:

- Viljelty kirjolohi ja norjanlohi ovat vuosien varrella korvanneet silakan, joka aikaisemmin oli tavallisin laji markkinoilla.

Viljelty kala on helppo vaihtoehto kaupoille, ravintolanomistajille ja kuluttajille. Silakan kalastuksessa ei nimittäin voida koskaan tietää varmasti, kuinka suuri saalis on tulossa.

- Jalostuksessa ja kaupoissa kalojen saatavuus on tärkein vaatimus. Vain silloin, kun tiedetään, että saadaan kalaa, voidaan solmia sopimuksia, kirjoittaa menuja ja markkinoida. Myös kuluttajat arvostavat isoja luuttomia lohifileitä luisten pikkukalojen sijasta, kertoo Setälä.

Isojen kalojen käsittely on pienien kalojen käsittelyä tuottoisampaa sekä jalostajille että kaupoille.

Luken tutkija Jukka Pönni on samaa mieltä kollegansa kanssa.

- Suurin syy silakan vähentymiseen markkinoilla on se, että viljellyt kalat ovat syrjäyttäneet sen. Ennen syötiin enemmän silakkaa, kotona tehtiin silakkalaatikkoa ja armeijassa silliä syötiin joka toinen päivä. Loppujen lopuksi se ei maistukaan enää niin hyvältä.

Lohi on kuluttajien suosikki

Nykyisin selkeä enemmistö Keskon ja S-ryhmän myymistä kaloista on viljeltyjä. Silakan osuus koko kalamyynnistä on vain noin 3,5 prosenttia. Enimmäkseen lajia myydään säilykkeinä.

Kalamarkkinoiden ykkönen on norjanlohi. Toisena tulee kirjoloehi. Suurin osa myydyistä kaloista on ulkomaista.

S-Ryhmän tuoteryhmäpäällikkö Antti Oksa uskoo, että silakan myynnin laskun taustalla ovat kuluttajien tottumukset.

- Uusi kuluttajasukupolvi ei ole niin tottunut silakkaan. Se vähentää myös kalastajien määrää, joten on yhä vaikeampaa päästä käsiksi luonnonvaraisiin kaloihin.

Keskon tilanne on samankaltainen. Yhtiön osasto- ja myyntipäällikkö Janne Vuorisen mukaan silakkaa ostavat enimmäkseen vanhemmat kuluttajat.

- Norjanlohi on se kala, jota kuluttajat haluavat ostaa tällä hetkellä.

Vaikka viljelty lohi onkin nyt trendikästä, ovat Kesko ja S-ryhmä myös mukana Itämeri-projektissa.Kesko toi markkinoille uuden kalapihvin, joka on valmistettu Itämeren niin sanotusta roskakaloista. S-ryhmä pyrkii kehittämään yhteistyötään kotimaisten kalastajien kanssa ja lisäämään Itämerestä pyydettyjen kalojen määrää myymälöissään.

- Villeille kaloille, kuten silakalle, on kysyntää. Tavoite on, että silakkaa voitaisiin tulevaisuudessa tarjota entistä enemmän, Vuorinen kertoo.

Vähemmän myrkkyjä

Vaikka kiinnostus silakkaa kohtaan on vähentynyt, Pönnillä on kalasta positiivista sanottavaa.

- Kymmenen vuotta sitten silakka ja muut Itämeren kalat olivat erittäin dioksiidipitoisia, mutta tilanne on parantunut huomattavasti.

Ennen Suomi ja Ruotsi tarvitsivat erikoisluvan silakan myyntiin, koska sen dioksiinimäärät ylittivät EU:n asettamat rajat eikä kummassakaan maassa saada dioksiinia muista tuotteista. Nykyisin lupaa ei tarvita, sillä kalan dioksiinipitoisuus on vähentynyt merkittävästi.

Taksit saattavat jakautua ketjuihin - perinteiset välitysyhtiöt pohtivat voimien yhdistämistä

Taksialan tuntijat pitävät mahdollisena, että taksit saattavat jatkossa jakautua useampien suurien, jopa valtakunnallisten ketjujen ja tilausvälityskeskusten alle myös Suomessa.

Taksiala on vapautumassa kilpailulle ensi vuoden heinäkuussa. Jatkossa erilaiset taksiketjut voivat lisääntyä, ja asiakas voisi siten valita helpommin, mitä palvelua haluaa käyttää.

Liikenne- ja viestintäministeriössä uskotaan, että alalle voi syntyä esimerkiksi suurempia taksiyrityksiä tai eri yritysten yhteenliittymiä.

- Varmastikin taksiyrityksille voi tulla yhteistä brändäystä, vaikka ne eivät (sinänsä) olisikaan vain yksi yritys. Erottautuminen brändillä ja eri palveluilla on kilpailukeino, arvioi ministeriön hallitusneuvos Laura Eiro.

Taksialan organisaatioissa pidetään mahdollisena, että ainakin osa nykyisistä taksikeskusyhtiöistä yhdistäisi voimansa ja liittoutuisi valtakunnalliseksi taksiallianssiksi.

Taksiliitosta vahvistetaan, että pienet ja isot taksinvälitysyhtiöt eri puolilla Suomea ovat käyneet keskusteluja siitä, että voimia voitaisiin lyödä yhteen valtakunnallisesti.

- Eri vaihtoehdoista on keskusteltu, mutta mitään päätöstä ei ole vielä tehty. Uskon, että loppuvuoden aikana tullaan tekemään suurimmat päätökset, jotka tulevat näkyvästi esille, kertoo Taksiliiton hallituksen jäsen ja Oulun Aluetaksin hallituksen puheenjohtaja Kari Räihä.

"Luotettavuus kilpailuvaltti"

Esimerkiksi Ruotsissa joukko perinteisiä taksialan yrityksiä on mukana valtakunnallisessa Svea Taxi Allians -nimisessä yhteenliittymässä, joka markkinoi itseään muun muassa taksipalveluiden hyvällä laadulla, saatavuudella, turvallisuudella ja kestävillä toimintavoilla.

Myös Suomen suurin taksien tilausvälitysyhtiö Taksi Helsinki uskoo, että luotettavuuden korostaminen ja asiakassuhde on hyödyksi kilpailussa.

- Jos brändi on hyvä ja tunnettu, taksin voi ottaa turvallisin mielin, sanoo toimitusjohtaja Jari Kantonen.

Eri puolilla Suomea taksiorganisaatiot ovat ryhtyneet teippaamaan autojaan uuteen, yhtenäisempään väritykseen. Esimerkiksi Jyväskylässä autoja koristaa magentan eli aniliininpunaisen hallitsema logo, ja Helsingissä ja Oulussa autojen pohjaväri on jatkossa musta tai valkoinen.

Maanjäristys ravisutti turistien täyttämää saarta - kaksi kuollut

Italiassa ainakin kaksi ihmistä on kuollut maanjäristyksen iskettyä Napolinlahdella sijaitsevalle Ischia-saarelle, kertovat viranomaiset. Aiemmin yhdeksän ihmisen kerrottiin olevan kateissa.

Varhain tiistaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa kerrottiin, että Casamicciolan ja Lacco Amenon yhteisöt kokivat pahimmat tuhot.

- Rakennus romahti Casamicciolassa, ja raunioista pelastettiin kolme elossa olevaa ihmistä -- kaksi naista ja mies, viranomaiset kertovat.

Pelastustyöntekijät saivat tunteja kestäneiden ponnistelujen jälkeen myös seitsemänkuukautisen vauvan elossa ulos raunioista. Lapsen neljä- ja seitsenvuotiaat veljet ovat yhä loukussa, mutta he ovat elossa ja heihin on pystytty olemaan yhteydessä.

Italialaismedioiden mukaan toinen kuolonuhri on nainen, joka jäi kirkosta pudonneiden rakenteiden alle saaren pohjoisosassa. Toinen ruumis löydettiin vähän myöhemmin raunioista. Järistyksessä loukkaantui 25 ihmistä, joista useimpien vammat olivat lieviä.

Järistys tapahtui paikallista aikaa maanantaina illalla. Sen voimakkuudeksi mitattiin neljä. Ensimmäistä ja suurinta järistystä seurasi 14 jälkijäristystä.

Myös ainoa sairaala vaurioitui

Paikalliset pelastusviranomaiset kertoivat Twitterissä, että useat saaren rakennukset vaurioituivat tai romahtivat järistyksessä. Myös saaren ainoa sairaala vaurioitui, ja viisi potilasta jouduttiin evakuoimaan helikopterilla.

Pieni saari on suosittu lomakohde, jonka ruuhkaisin turistisesonki on parhaillaan käynnissä.

Monet ravintolat olivat täynnä ja kaupat auki, kun järistys alkoi. Sähköt saatiin takaisin muutamissa minuuteissa, mutta ihmiset olivat haluttomia palaamaan sisätiloihin ja pysyttelivät ulkona.

- Hirveä kokemus, kaikki heilui, rakennukset romahtivat... painajainen, järistyksessä ollut kirjoittaa Twitterissä.

Myrkkymunaskandaali ei ota laantuakseen - nyt myrkkyjäämiä löytyi Italiassa

Italiassa kananmunanäytteistä on löydetty hyönteismyrkky fiproniilin jäämiä, kertoo maan terveysministeriö. Myrkkyä on löydetty kahdesta näytteestä, joista toisen munat ovat Italiasta peräisin. Toisen näytteen alkuperää selvitetään.

Lisäksi Milanossa on vedetty myynnistä erä pakasteomeletteja, joista on löydetty jälkiä fiproniilista. Omelettien toimittajaksi kerrotaan saksalainen yritys. Viranomaisten mukaan 127 pakkausta on vedetty myynnistä, mutta 117 pakkausta on jo ehditty myymään asiakkaille.

Italian viljelijäjärjestö Coldiretti on kehottanut paniikin välttämiseksi maan hallitusta julkaisemaan listan tuotteista, joissa kemikaalijäämiä voi olla. Järjestön mukaan suuri osa maahan tammi-toukokuun aikana tuoduista munista oli peräisin Hollannista.

Belgia oli ensimmäinen maa, joka teki EU:lle virallisen ilmoituksen myrkkymunista heinäkuun 20. päivä, mutta Hollanti ja Saksa seurasivat pian perässä.

Jättivahingot tuottajille

Fiproniilia on löytynyt kananmunista ja munatuotteista liki paristakymmenestä Euroopan maasta. Niitä on löydetty myös Hongkongista.

Fiproniili-kemikaalia käytetään yleisesti koirien ja kissojen kirppujen ja punkkien torjuntaan. Käyttö tuotantoeläimille on kielletty.

Hollantilaisen maanviljelijäjärjestön mukaan hyönteismyrkky on aiheuttanut munantuottajille jopa 150 miljoonan euron vahingot. Kauppojen kärsimien rahallisten vahinkojen on arvioitu olevan kymmeniä miljoonia euroja.

Euroopan komissio pitää hätäkokouksen myrkkymunaskandaalin vuoksi syyskuussa.