Svenska Dagbladet: Nordea on päättänyt siirtää pääkonttorinsa pois Ruotsista

Pääkonttori ollaan siirtämässä joko Suomeen tai Tanskaan. LEHTIKUVA / TIMO JAAKONAHO

Nordea ja Nordean hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos ovat jo päättäneet siirtää Nordean pääkonttorin pois Ruotsista, kertoo Svenska Dagbladet lähteisiinsä vedoten. Lopullinen päätös tehdään Nordean hallituksen kokouksessa tiistaina 30. toukokuuta. Pääkonttori ollaan siirtämässä joko Suomeen tai Tanskaan.

Nordean tiedotuspäällikkö Petter Brunnberg sanoo kuitenkin Ruotsin uutistoimisto TT:lle, ettei päätöstä ole tehty.

Nordean pääkonttorin siirrosta on keskusteltu jo helmikuun lopulta lähtien. Siirron taustalla on se, että pääkonttorin pitämisestä Ruotsissa on tulossa huomattavasti nykyistä kalliimpaa.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi viime viikolla, että hän on käynyt Nordean kanssa keskusteluja yhtiön pääkonttorin saamiseksi Ruotsista Suomeen. Sipilä uskoo vahvasti, että sijainti euroalueella on Nordealle etu.

Hänen mukaansa esimerkiksi veromuutosten on oltava ennakoitavissa ja niiden on oltava aina kohtuullisia.

- Pystyn antamaan pidemmänkin ajan lupauksen keskustan puolesta, että olemme osaltamme valmiita tällaisen ympäristön rakentamiseen ja ylläpitämiseen. Se on Suomen etu, Sipilä kertoi viime viikolla.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) on puolestaan ollut yhteydessä Nordean johtoon.

Pääministeri on neuvotellut myös sosiaalidemokraattien puheenjohtajan Antti Rinteen kanssa. Rinne on Sipilän mukaan samoilla linjoilla asiassa.

UUSIMMAT UUTISET

Suomessa festivaalijärjestäjät seuraavat Manchesterin tapahtumia tarkkaan

Suomessa festivaalijärjestäjät seuraavat tarkasti Manchesterin terrori-iskun jälkipuintia, koska esiin saattaa nousta jotain omassa tapahtumassa huomioitavaa. Turussa järjestettävän Ruisrock-festivaalin promoottori Mikko Niemelä toteaa, että Manchesterin terrori-iskusta kertoviin uutisiin oli vaikeaa herätä tiistaiaamuna.

- Kaikki mitä tapahtuu, vaikuttaa tietenkin myös meidän tekemisiimme. Saatamme keskustella tästä asiasta Ruisrockin turvallisuudesta vastaavan tahon kanssa, Niemelä pohtii Manchesterin pommi-iskun vaikutuksia Ruisrockiin.

Heinäkuussa järjestettävän Ruisrockin festivaalialueelle mahtuu yhteensä 35 000 ihmistä. Niemelä ei usko iskun erityisemmin vaikuttavan tapahtuman turvajärjestelyihin, koska niiden eteen on tehty työtä jo kauan aikaa.

- Meillä on turvatarkastukset kaikilla sisäänkäynneillä ja tarkastamme kaikkien laukut, Niemelä sanoo.

Niemelän mukaan Ruisrock työskentelee tiiviissä yhteistyössä poliisin sekä pelastuslaitoksen kanssa. Kaikki ovat toimintavalmiudessa lyhyelläkin varoitusajalla.

Niemelä kertoo festivaalijärjestäjien pitävän yhteyttä keskenään. Hän uskoo heidän keskustelevan Manchesterin tapahtumista, kun he tapaavat seuraavan kerran.

Helsingissä järjestettävä Maailma kylässä -tapahtuma polkaisee Suomen festivaalikauden käyntiin viikonloppuna. Tapahtuman viestintäpäällikkö Johanna Eurakoski toteaa Manchesterin terrori-iskun olleen traaginen. Hänen mukaansa myös Maailma kylässä -festivaali tekee tiiviistä yhteistyötä poliisin kanssa.

Eurakosken mukaan poliisi on se taho, joka viime kädessä vastaa isojen tapahtumien turvallisuudesta.

- Minun tietojeni mukaan mikään ei viittaa siihen, että festivaalille ei olisi turvallista tulla, hän kertoo.

Manchesterin iskun uhreista nimetty vasta muutamia

Terrori-iskussa Manchester Arenan läheisyydessä sai surmansa 22 ihmistä ja ainakin 59 haavoittui. Haavoittuneiden joukossa on 12 alle 16-vuotiasta.

Viranomaiset eivät ole vielä nimenneet kaikkia uhreja. Tämä kuolonuhreista tiedetään:

Nuorin uhri 8-vuotias tyttö Lancanshiresta

Nimetyistä uhreista nuorin oli 8-vuotias Saffie Rose Roussos Leylandista Lancashiresta. Hän osallistui Manchester-areenalla pidettyyn konserttiin äitinsä ja isosiskonsa kanssa, jotka haavoittuivat iskussa ja ovat perheen ystävien mukaan sairaalassa.

Tytön koulun mukaan hän oli luonteeltaan hiljainen, kohtelias ja luova. Koulun johtajaopettajan Chris Uptonin mukaan lämmintä ja kilttiä Roussosia kaipaa koko koulu.

18-vuotias terveydenhoidon opiskelija

18-vuotiaan Georgina Callanderin kuoleman on vahvistanut hänen koulunsa. Callander opiskeli terveydenhoitoalaa. Hänen edellinen koulunsa kuvaili häntä ahkeraksi ja hyvin pidetyksi oppilaaksi niin opettajien kuin muiden oppilaidenkin joukossa.

26-vuotias mies Lancanshiresta

Iskussa kuoli myös 26-vuotias John Atkinson Burysta Lancanshiresta. Hänen kuolemansa on vahvistettu hänen lähipiiristään.

Muistosivuksi muutetulla Facebook-sivulla Atkinsonia muistellaan "todellisena herrasmiehenä", jolla oli paljon rakkaita läheisiä.

32-vuotias nainen oli konsertissa perheensä kanssa

32-vuotiaan Kelly Brewsterin kuoleman on vahvistanut hänen perheensä medialle. Brewster oli iskun kohteeksi joutuneessa konsertissa siskonsa ja siskontyttönsä kanssa. Perheen mukaan Brewster osui räjähdyksen eteen suoremmin kuin hänen siskonsa ja siskontyttönsä, mikä suojasi näitä räjähdyksen koko voimalta.

Britanniassa kiitellään Manchesterin iskun uhreja auttaneita - kodittomat auttoivat haavoittuneita, ihmiset avasivat kotiensa ovet

Britanniassa on surtu Manchesterissa tapahtuneen terrori-iskun uhreja ja toisaalta kiitelty vuolaasti näiden auttajia.

Iskun sattumanvaraisiksi sankareiksi nousi muun muassa joukko kodittomia, jotka olivat iskun aikaan areenan katetussa käytävässä. Räjähdyksen jälkeen ainakin kaksi koditonta miestä auttoi haavoittuneita, kertoo uutistoimisto AFP.

Chris Parker, 33, ja Stephen Jones, 35, kertoivat medialle yrittäneensä auttaa ja lohduttaa räjähdyksen keskelle joutuneita.

- Räjähdys heitti minut maahan. Kun pääsin ylös, vaistomainen ajatukseni oli juosta takaisin (räjähdyspaikalle) ja yrittää auttaa, Parker kertoi Press Association -uutistoimistolle.

Hän pysähtyi auttamaan vakavasti haavoittunutta pikkutyttöä, joka makasi muiden haavoittuneiden joukossa.

- Kiedoin hänet yhteen konsertissa myynnissä olleeseen t-paitaan ja kysyin häneltä, missä hänen äitinsä ja isänsä ovat. Tyttö sanoi, että isä on töissä ja äiti tuolla kauempana.

Parker yritti auttaa myös naista, jonka arvelee olleen noin 60-vuotias.

- Hän kuoli käsivarsilleni. En ole sen jälkeen lakannut itkemästä.

Jones kertoo yrittäneensä auttaa itkeviä lapsia, joita pommi oli haavoittanut.

- Jos en olisi auttanut, en olisi voinut elää itseni kanssa jätettyäni lapsia sellaiseen tilanteeseen. Ei kodittomuus tarkoita sydämettömyyttä, ITV:n haastattelema Jones sanoi.

Parkerille ja Jonesille on avattu rahankeräyksiä verkossa.

Kiitosta ovat saaneet myös iskupaikan lähistön asukkaat, jotka kutsuivat sosiaalisessa mediassa turvapaikkaa ja yösijaa etsiviä koteihinsa.

Myös pelastustyöntekijät ja poliisi ovat saaneet kiitosta.

Britannia nosti terrorismin uhkatason korkeimmalle tasolle

Britannia on nostanut terrorismin uhkatasonsa viisiportaisen asteikon korkeimmalla tasolle. Terrorismin uhkataso Britanniassa on nyt kriittinen. Tämä tarkoittaa, että uuden iskun mahdollisuuden katsotaan olevan välitön.

Asiasta kertoneen pääministeri Theresa Mayn mukaan Britanniassa ei voida jättää huomioimatta sitä, että eilisen iskuun voi liittyä laajempi joukko ihmisiä.

Mayn mukaan Britannia myös siirtää sotilashenkilöstöä avustamaan aseistettuja poliiseja. Sotilashenkilöstö korvaa Mayn mukaan aseistetut poliisit strategisissa paikoissa.

- Tämä mahdollistaa sen, että poliisi saa merkittävästi lisää aseistettuja viranomaisia valvomaan tärkeimpiä paikkoja, pääministeri sanoi.

- Saatatte myös nähdä armeijan henkilöstöä tietyissä tapahtumissa kuten esimerkiksi konserteissa ja urheilutapahtumissa.

Poliisin avuksi siirrettävät sotilashenkilöstö toimii poliisin alaisuudessa.

Britannian terrorisminvastaista toimintaa johtava Mark Rowleyn mukaan päätös uhkatason nostamisesta tehtiin tutkintaan liittyvän epävarmuuden takia.

- Kriittinen (taso) on hyvin epätavallinen ja harvinainen askel, BBC kertoo Rowleyn kommentoineen asiaa.

Erillisessä lausunnossa Rowley kehottaa britannialaisia pysymään rauhallisina, mutta valppaina.

- Manchesterin terrori-iskun tutkinta on laaja, nopeasti etenevä ja siinä edistytään hyvin, Rowley sanoi lausunnossaan.

BBC kertoo, että poliisi ja puolustusministeriö edelleen selvittävät yhteistyön tarkempia yksityiskohtia.

Terrorismin uhkataso oli Britanniassa aiemmin vakava, joka tarkoitti, että terrori-iskun mahdollisuutta pidettiin hyvin todennäköisenä. Edellisen kerran terrorismin uhkataso on nostettu Britanniassa korkeimmalle tasolle vuoden 2007 Glasgow'n lentokenttäiskun jälkeen.

Kyseessä on kolmas kerta, kun uhkataso on nostettu korkeimmalle tasolle, kertoo BBC.

Media: Manchesterin terrori-iskun tekijä matkusti mahdollisesti Libyaan hieman ennen iskua

Manchesterin terrori-iskun tehnyt mies vieraili mahdollisesti Libyassa vain hieman ennen pommi-iskua, kertovat mediat.

The Times -lehden mukaan miehen lähipiiri kertoo, että tämä matkusti Libyaan ja palasi vain päiviä ennen iskua. Viranomaiset eivät ole vahvistaneet tietoa. Mediassa on myös arveltu, että mies olisi voinut matkustaa Libyan kautta Syyriaan. Tätäkään tietoa viranomaiset eivät ole vahvistaneet.

Manchesterin terrori-iskun tekijä oli brittiviranomaisten mukaan 22-vuotias Salman Abedi. Hän kuoli iskussa.

Mediatietojen mukaan Abedi oli libyalaistaustainen ja kotoisin Manchesterista.

Äärijärjestö Isis otti iskun nimiinsä eilen iltapäivällä propagandatoimistonsa kautta välitetyllä viestillä. Viranomaiset eivät kuitenkaan tiistaina vahvistaneet yhteyttä äärijärjestöön.

Manchesterin poliisi kertoi eilen Twitterissä, että iskun tutkintaan liittyen on tehty ainakin kaksi pidätystä ja yksi valvottu räjäytys.

Terrori-iskussa sai surmansa ainakin 22 ihmistä ja ainakin 59 haavoittui. Viranomaiset julkaisivat tiistaina ensimmäisiä uhrien nimiä, mutta monista ei ole vielä kerrottu tarkempia tietoja.

Lontoon pormestari: Emme taivu terrorin edessä

Lontoon kaduilla partioi Britannian uhkatason noston ja Manchesterin terrori-iskun takia lähipäivinä normaalia enemmän poliiseja, sanoo Lontoon pormestari Sadiq Khan.

Hän vakuuttaa, että Lontoon viranomaiset tekevät kaikkensa, jotta kaupungin asukkaat ja vierailijat ovat turvassa. Hän pyytää ihmisiä olemaan valppaina ja ilmoittamaan viranomaisille kaikesta epäilyttävästä.

Khan sanoo myös, ettei britannialaisten kääntäminen toisiaan vastaan "barbaarisilla terroriteoilla" tule koskaan onnistumaan, eivätkä britit "taivu terrorin edessä".

Khan julkaisi lausuntonsa Twitterissä.

Suomen ja Venäjän lapsiasiavaltuutetut sopivat yhteistyöstä

Venäjän ja Suomen lapsiasiavaltuutetut Anna Kuznetsova ja Tuomas Kurttila ovat sopineet suuntaviivoista yhteistyölle.

- Tässä lähdetään rakentamaan hedelmällistä yhteistyötä, yhteisen ajattelun, seminaarien ja asiantuntijoiden kautta, Kurttila kertoi.

Hänen mukaansa valtuutettujen allekirjoittama yhteistyömuistio ei ole Suomen ja Venäjän välinen sopimus. Se sitoo vain lapsiasiavaltuutettuja.

Suurimpina askeleina Kurttila näkee sen, että Venäjän kollegan kanssa keskusteltiin hyvin monesta asiasta.

- Myös pidin arvokkaana, että jokainen maa luo oman lainsäädäntönsä ja naapurin on hyvä sitä tuntea, puolin ja toisin.

Kuznetsova on ollut Kurttilan vieraana kolmen päivän ajan. Vierailu Suomeen oli Kuznetsovan ensimmäinen ulkomaan virkamatka.

Myös vaikeita aiheita esillä

Esillä oli vaikeita aiheita, joista yksi koski disinformaatiota, jota on havaittu Suomen ja Venäjän lapsiasioihin liittyvissä asioissa.

- Totta kai, kun käsittelemme erilaisia tendenssejä, mitä on erilaisilla tasoilla eri ongelmissa, niin eihän niistä ongelmista pidä eikä haluta vaieta, vaan yhdessä löytää niihin ratkaisuja.

Kurttila sanoi tiedotustilaisuudessa, että asioiden käsittely julkisuudessa ei lisää luottamusta vaan lisää väärinymmärryksiä. Hänen mielestään keskusteluissa erimielisyyksiä ei löytynyt, mutta on asioita, joista ajatellaan eri lailla.

- Esimerkiksi kasvatuskulttuureissa on erilaisuuksia ja siinä, mikä on ajatus perheen yksityisyydestä.

Joitakin yksittäisiä tapauksia tarkasteltiin valtuutettujen mukaan hyvin yleisesti.

- Konkreettisista tapauksista puhuttiin siinä mielessä, miten niiden kaltaisissa asioissa yleisesti asiat ovat kehittyneet, Kuznetsova kertoi.

- Nimet ja paikkakunnat eivät meitä kiinnosta, Kurttila jatkoi.

Vihreitä miehiä torjuva lakiesitys sai kiitosta eduskunnassa

Tunnuksettomia sotilaallisia joukkoja eli niin sanottuja vihreitä miehiä koskeva lainmuutosesitys sai kiittävän vastaanoton eduskunnassa tiistaina.

Poikkeuksellisesti myös oppositiopuolueiden kansanedustajat kiittelivät hallituksen esitystä eduskunnan lähetekeskustelussa.

Esityksessä ehdotetaan aluevalvontalakia muutettavaksi siten, että lain soveltamisalan piiriin kuuluisi myös sellainen sotilaallinen uhka, jonka valtiollista alkuperää ei voida suoraan tunnistaa esimerkiksi sotilastunnusten perusteella. Samalla myös rikoslain alueloukkausta koskevaa säännöstä muutettaisiin kattamaan tunnuksettomat sotilaat.

Puolustusministeri Jussi Niinistön (ps.) mukaan nyt ehdotetulla lakimuutoksella tukitaan vihreiden miesten mentävä aukko Suomen lainsäädännössä.

- Tällä hetkellä voimassa oleva aluevalvontalaki on laadittu aikana, jolloin lähtökohtana oli, että Suomen alueellista koskemattomuutta loukkaisivat vieraat valtiot ja sotilasjoukot, jotka kantaisivat vieraan valtion asevoimien sotilastunnuksia, Niinistö sanoi eduskunnassa.

Hänen mukaansa Suomen turvallisuusympäristö on viime vuosina muuttunut huonompaan suuntaan eivätkä perinteiset uhkakuvat enää riitä mahdollisten uhkien hahmottamisessa.

Esimerkkinä Ukraina

Niinistö viittasi eduskunnassa Krimin valtaukseen ja tapahtumiin Itä-Ukrainassa, missä on käytetty tunnuksettomia mutta selvästi järjestäytyneitä valtiollisia aseellisia joukkoja.

- Tällainen toiminta on omiaan aiheuttamaan kohdevaltiossa sekaannusta. Se on omiaan hidastamaan valtion päätöksentekokykyä. Kyse on suuren mittakaavan systemaattisesta hämäämisestä, ilmiöstä, joka tunnetaan hybridivaikuttamisena tai hybridisodankäyntinä, Niinistö sanoi eduskunnalle.

- Hämää ja harhauta, siinä hybridisodankäynnin idea pähkinänkuoressa, Niinistö tiivisti.

Kansanedustajat istuntosalin eri laidoilta kiittelivät hallituksen esitystä. Suurimman oppositiopuolueen SDP:n Mika Kari piti hallituksen esitystä "äärimmäisen tarpeellisena".

Pienimmän oppositiopuolueen kristillisdemokraattien Antero Laukkanen puolestaan kiitteli hallituksen ketteryyttä ja nopeutta asiassa.

- Tämä lakiesitys osoittaa sen, että Suomi suhtautuu vakavasti muuttuneeseen turvallisuustilanteeseen koko Euroopan alueella, Laukkanen sanoi.

STT:n tiedot: Tuomas Pöystistä tulossa uusi oikeuskansleri

Alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti on STT:n tietojen mukaan nousemassa uudeksi oikeuskansleriksi. STT:n tietojen mukaan sote-uudistuksen valmistelua johtava Pöysti aloittaa viranhoidon vasta vuodenvaihteessa.

Oikeuskanslerin nimityksen valmistelee oikeusministeriö. Ministeriön nimitysesitys on keskiviikkona valtioneuvoston käsittelyssä, minkä jälkeen myöhemmin päivällä presidentti päättää nimityksestä valtioneuvoston ehdotuksen pohjalta.

Oikeuskanslerin nimitys oli tulossa valtioneuvoston istuntoon jo pääsiäisen jälkeen. STT:n tietojen mukaan oikeusministeriö oli jo ehtinyt ilmoittaa tehtävään hakeneille, että se esittää virkaan Turun yliopiston valtiosääntöoikeuden professoria Veli-Pekka Viljasta.

Nimitysasia kuitenkin mutkistui, koska Helsingin Sanomien tietojen mukaan presidentti Sauli Niinistö ei ollut halukas nimittämään Viljasta vaan Pöystin.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ilmoitti, että esitys lykkääntyy yli hallituksen puoliväliriihen. Riihessä hallituspuolueet päättivät siirtää Jari Lindströmiltä (ps.) oikeusministerin salkun Antti Häkkäselle (kok.). Päätös lykkääntyi edelleen, koska tuore ministeri tarvitsi harkinta-aikaa.

Pöysti sanoo, ettei halua kommentoida asiaa millään tavalla ennen presidentin päätöstä. Pöysti vastasi STT:n kommenttipyyntöön sähköpostilla.

Oikeusministeri Häkkänen ei vastannut STT:n kommenttipyyntöihin.

Johtanut sote- ja maakuntauudistusta

Tällä hetkellä Pöysti johtaa alivaltiosihteerinä sote- ja maakuntauudistusta. Aikaisemmin Pöysti on toiminut muun muassa Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtajana ja perustuslakivaliokunnan asiantuntijana. Koulutukseltaan Pöysti on oikeustieteen tohtori.

Valtioneuvoston oikeuskansleri ja eduskunnan oikeusasiamies ovat ylimpiä laillisuusvalvojia Suomessa. Oikeuskansleri valvoo hallituksen ja ministeriöiden sekä presidentin virkatoimien laillisuutta. Nykyinen oikeuskansleri Jaakko Jonkka jäi eläkkeelle toukokuun alussa.

Metsien käytössä paljon ristiriitaisuuksia ilmaston kannalta - jätätkö hakkaamatta vai rakennatko puutalon?

Suuri joukko suomalaisia metsätutkijoita varoittaa, että hakkuiden ja puunkorjuun lisääminen pienentää Suomen metsien hiilinielua ja vähentää metsien hiilivaraston kasvua. Tutkijoiden kanta ilmenee tänään julkaistusta Ilmastopaneelin raportista.

Metsien käytön vaikutukset ovat kuitenkin ristiriitaisia ilmaston kannalta. Muun muassa ilmastolle edullisen puurakentamisen lisääntyminen edellyttää hakkuita. Puun energiakäyttö puolestaan korvaa fossiilisia polttoaineita.

Metsien eri käyttömuodot, kuten puun tuotanto, hiilen sitominen ilmakehästä, metsien suojelu ja virkistyskäyttö, kilpailevat raportin mukaan keskenään.

- Tällä hetkellä keskustellaan hyvin voimakkaasti siitä, miten näitä pitäisi painottaa, kertoo ilmastopaneelin ja raportin valmisteluryhmän jäsen, Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Antti Asikainen.

Hänen mukaansa entistä enemmän ajatellaan, että metsien monimuotoisuuden säilyttäminen, puun tuotanto ja virkistyskäyttö voidaan eriyttää eri pinta-aloille. Yksimielisyyttä ei kuitenkaan ole, ja eriävät näkemykset ovat voimakkaita.

Esille selluteollisuuden laajentuessa

Hakkuiden lisääminen on noussut esille suomalaisen selluteollisuuden laajentuessa. Äänekosken biotuotetehdas sekä muutamat muut sellutehdasinvestoinnit lisäävät puun käyttöä Suomessa.

- Sellunkeiton kritisointi liittyy ilmastokeskustelussa siihen, että sellusta valmistettujen tuotteiden hiili pysyy vain lyhyen aikaa pois ilmakehästä ennen kuin ne poltetaan energiaksi, Asikainen sanoo.

Sellukattiloihin menevät harvennuksista saatava kuitupuu ja sahatavaraksi kelpaamattomat osat tukista. Asikaisen mukaan harvennukset ovat välttämättömiä.

- Jos vähennämme harvennuksia, seurauksena on se, ettei meillä ole tulevina vuosikymmeninä saatavissa järeätä puuta puurakentamiseen.

Ongelmana on kuitenkin, ettei harvennetun metsän tilavuus saavuta kiertoajan aikana harventamattoman metsän tilavuutta, vaikka metsään jätetyt puut kasvavat paremmin ja järeytyvät tukeiksi. Puuston hiilivarasto jää näin harvennetussa metsikössä harventamatonta pienemmäksi.