"Sote ja valinnnanvapaus eivät lykkäänny muutaman päivän viivästyksestä"

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) ja sisäministeri Paula Risikko (kok.) rauhoittelivat sote-uudistuksen valinnanvapausratkaisun lykkääntymisestä syntyneitä epäilyjä.

Uudistus yritetään nyt saada eduskuntaryhmien käsittelyyn ensi viikon torstaina.

– Muutaman päivän lisäaika, jonka hallitus päätti ottaa, on itse asiassa jo sunnuntaina sovittu, Saarikko sanoi toimittajille eduskunnassa.

Saarikon mukaan valinnanvapauslaki tarvitsee vielä sote- ja perustuslakiasiantuntijoiden arvion muutamasta kohdasta, jotta esitys saisi lausuntokierroksella mahdollisimman hyvän vastaanoton. Asiantuntijoiden määrää on laajennettu niin, että siinä on myös markkinoiden ja yksityisen sektorin edustus.

– On edelleen täysin tavoiteltavaa, että esitys valinnanvapaudesta lähtee lausunnolle marraskuussa. Päälinjoista ja valinnanvapauden työkaluista on hyvä poliittinen yksituumaisuus. Nyt on kysymys vain muutaman yksityiskohdan hiomisesta, Saarikko sanoi.

Risikko: Saimme lisäaikaa lukea perusteluja

Sisäministeri Paula Risikon (kok.) mukaan asiassa ei ole dramatiikkaa.

– Lain perusteluista saatiin viimeinen versio myöhään eilen illalla, joten kukaan ei ollut ehtinyt sitä yön aikana lukea. Katsomme vain, että perustelut ovat samat, jotka on sovittu pykälissä.

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan kokoomus ja keskusta olisivat olleet erimielisiä siitä, mitä erikoissairaanhoidon asiakasseteleistä viikonlopun neuvotteluissa sovittiin.

Risikko kiisti, että asiakassetelistä tai sen laajuudesta olisi erimielisyyttä.

Saarikko myönsi, että asiakasseteli on yksi asia, jota vielä hiotaan. Sitä voidaan hänen mukaan tarjota esimerkiksi asumispalveluihin, kuntoutuspalveluihin ja kotipalveluihin.

– Yksi osa valinnanvapautta on se, että sen pitää tulla voimaan hallitusti. Uudistuksen vaiheistus, asiakassetelin laajuus ja velvoittavuus ovat sellaisia asioista, joista haluan varmistua, että ne kestävät eduskunnassa edessä olevan tarkastelun.

Hallituksen reformiministerityöryhmän piti alun perin kokoontua torstaiaamuna kuittaamaan valinnanvapauslakiluonnoksen sisältö. Se piti esitellä hallituspuolueiden eduskuntaryhmille torstaina iltapäivällä, minkä jälkeen lakiluonnos piti julkistaa.

Nyt tämä lykkääntyy siis ainakin viikolla.

Ylen mukaan kiista koskee sitä, onko asiakasseteli subjektiivinen oikeus kuten sisäministeri Paula Risikko (kok.) on sanonut. Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) mielestä sellaisesta ei olisi sovittu, vaan oikeus perustuu sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisen arvioon siitä, mitä palveluja asiakas tarvitsee.

Saarikon mukaan on tärkeätä, että julkisen talouden kestävyys ja valinnanvapauden toimivuus voidaan varmistaa ja että se on aidosti toimeenpantavissa 18 maakunnassa, jotka jatkossa sosiaali- ja terveyspalveluja järjestävät.

UUSIMMAT UUTISET

Kiista maahanmuutosta kuumentaa EU-huippukokousta

EU-maiden välinen solidaarisuus tai sen puute puhuttaa EU-huippukokouksessa Brysselissä. Maahanmuutto on kokouksen tuhdin asialistan todennäköisesti vaikein kysymys, sillä neuvottelut turvapaikkajärjestelmän uudistamisesta ovat olleet pitkään jumissa.

Suomesta kokouksessa on pääministeri Juha Sipilä (kesk.).

Huippukokouksia johtava Donald Tusk nostatti kokouksen alla myrskyn kritisoimalla pitkään sorvattua mekanismia turvapaikanhakijoiden sisäisistä siirroista.

EU-maat ovat yrittäneet sopia Dublin-järjestelmän uudistamisesta vuoden 2015 pakolaiskriisin jälkimainingeissa, mutta neuvottelut ovat olleet vaikeat. Rakenteilla on ollut mekanismi, jolla turvapaikanhakijoita siirrettäisiin EU:n sisällä, jos johonkin maahan kohdistuu poikkeuksellisen suuri paine.

Neuvottelut ovat niin pahasti jumissa, että tänään tarkoituksena on vain keskustella ilman päätöksiä. Uudistuksen toivotaan etenevän kevään aikana uuden puheenjohtajamaan Bulgarian vedolla.

Mahtuu asialistalle silti jotain, jossa maat ovat edenneetkin. EU-johtajien odotetaan juhlistavan puolustusyhteistyötä, joka on ottanut vuoden aikana ison harppauksen. Uusi rakenteellinen puolustusyhteistyö käynnistettiin virallisesti maanantaina.

Illalla EU-maat ovat päättämässä Venäjän vastaisten talouspakotteiden jatkamisesta jälleen puolella vuodella. Pakotteita jatketaan, koska Minskin sopimus ei ole edennyt, vaan sotatoimet Itä-Ukrainassa jatkuvat.

EU-johtajat ovat koolla huomennakin, jolloin asialistalla ovat talous- ja rahaliiton uudistukset ja brexit.

Hrachovina torjui ja Ojamäki laukoi Tapparan toiselle sijalle

Tampereen Tappara otti toisen sijan haltuunsa jääkiekkoliigassa keskiviikkona. Joukkue kaatoi kotonaan kouvolalaisen KooKoon 3-0. Tappara nousi pisteellä ohi Turun Palloseurasta ja on nyt kymmenen pistettä kärkiseura Oulun Kärppiä perässä.

Niko Ojamäen kaksi maalia siivittivät Tapparan kolmeen pisteeseen.

Maalilla Dominik Hrachovina torjui kauden neljännen nollapelinsä. Tshekkivahti venyi kiekon tielle 23 kertaa. Eriskummallista oli se, että Hrachovina torjui avauserässä peräti 15 kertaa, mutta päätöserässä vain kerran.

Taistelu suorasta puolivälieräpaikasta käy tällä hetkellä kiivaana. Neljäntenä olevan Helsingin IFK:n ja kahdeksantena olevan jyväskyläläisen JYPin ero on vain kolme pistettä.

Keskiviikkona HIFK taipui kuopiolaiselle KalPalle kotonaan 2-3. Alexander Ruuttu iski vieraille kaksi häkkiä. KalPa nousi voitollaan viivan paremmalle puolelle kuudenneksi.

Porin Ässät kapusi puolestaan viidenneksi päihittämällä SaiPan vieraissa 4-3. Tappiolla lappeenrantalaiset valahtivat sen sijaan seitsemänneksi. Puolustaja Teemu Vuorisalo laukoi Ässille kaksi osumaa.

JYP matkasi Brnosta Vaasaan häviämään

Tiistaina Mestarien liigassa paikan välieriin saavuttanut JYP oli kiirehtinyt Tshekin Brnosta Vaasaan. Matkaväsymystä tai ei, mutta JYP joutui antautumaan Sportille maalein 2-4. Sportin voiton hahmo oli maalivahti Mika Järvinen 35 torjunnallaan. Kotijoukkueesta löytyi neljä eri maalintekijää.

Täydestä pistepotista huolimatta Sport jatkaa taulukossa viimeistä edellisenä.

Sen edellä niin ikään 35 pisteessä on Hämeenlinnan Pallokerho, joka hävisi kotonaan Tampereen Ilvekselle 1-2. Ilves on puolestaan HPK:ta pisteen edellä.

Liigan viimeisenä yhä majaileva Mikkelin Jukurit otti taas voiton. Tällä kertaa kaatui kotona Lahden Pelicans 4-1. Jukurit pommitti jo avauserään ratkaisevan tuntuiset kolme maalia. Isäntien pisterohmu oli tehot 1+2 kirjannut Teemu Tallberg.

"Sotapelit" pöydällä presidentinvaalitentissä - Niinistö ihmetteli niiden harrastamista

Kriisit ja niissä mahdollisesti syntyvät liittoumat. Presidenttiehdokkaiden tentissä MTV:llä ulko- ja turvallisuuspolitiikan isoista linjoista haettiin lämpöä keskusteluun "sotapeli"-pohdinnoilla. Aiempiin vaalipaneeleihin verrattuna ensimmäisessä tv-tentissä vastaehdokkaat pyrkivät aiempaa napakammin haastamaan istuvaa presidenttiä Sauli Niinistöä.

Kokoomustaustainen, kansanliikkeen ehdokkaana oleva Niinistö kiisti, että olisi avannut yhtään ainoata sotapelikeskustelua.

- Päinvastoin vuosien mittaan olen ihmetellyt sitä, että miksi niitä jatkuvasti myös media harrastaa. Ne ovat hyvin seksikkäitä varmasti, Niinistö sanoi.

Mukana tentissä oli nyt myös kansanliikkeen ehdokas Paavo Väyrynen. Väyrysen mielestä näyttää siltä, että ne jotka ajavat sitä, että Suomen pitää tavalla tai toisella sotilaallisesti liittoutua, luovat sitä mielikuvaa, ettei voida jäädä ulkopuolle, jos tulee sotilaallinen selkkaus tai sota.

- Totta kai jos Suomi on uskottavalla tavalla sotilaallisesti liittoutumaton, puolueeton maa, me voimme jättäytyä sotien ja selkkausten ulkopuolelle, Väyrynen sanoi.

Vihreiden ehdokkaan Pekka Haaviston mukaan kriisin kuvan pitää olla realistinen. Jos mietitään kriisejä, mihin Suomi voi joutua, niin Haaviston mukaan huoltovarmuutta koskevat kriisit ovat todellisia.

- Ne voivat johtua ympäristösyistä, ne voivat johtua muualla tapahtuneista kriiseistä. Meidän on hyvä harjoitella tämän tyyppistä varustautumista, millä tavalla suomalaisia elätetään täällä sitten, kun esimerkiksi laivaliikenne ei toimi, Haavisto sanoi.

Vaalit lähestyvät vauhdilla

MTV:n tentti on ensimmäinen suora televisiotentti. Tätä ennen muut presidenttiehdokkaat ovat kohdanneet jo useammassakin vaalikeskustelussa, joita ovat järjestäneet muun muassa mediat ja järjestöt.

Seuraava tv-keskustelu on jo huomenna, jolloin he kohtaavat Ylen vaalitentissä.

Vaalit odottavat jo reilun kuukauden päässä. Presidentinvaalien ensimmäinen kierros järjestetään sunnuntaina 28. tammikuuta. Jos toinen kierros tarvitaan, se järjestetään sunnuntaina 11. helmikuuta.

Loppuvuoden gallupeissa presidentti Sauli Niinistön kannatus on näyttänyt niin vahvalta, että hänet voitaisiin valita jatkokaudelle jo ensimmäisellä kierroksella. Viime viikolla julkaistun Alma-kyselyn mukaan Sauli Niinistöä äänestäisi presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella 64 prosenttia suomalaisista, jos vaalit järjestettäisiin nyt.

Kyselyn perusteella kansanliikkeen ehdokkaan Niinistön kilpailijat ovat edelleen kaukana perässä.

Auer haluaa koppikorvauksia myös seksirikostuomionsa ajalta - vaadittu summa paisuu liki 2,5 miljoonaan

Miehensä murhaan syyttömäksi todettu Anneli Auer vaatii Suomen valtiolta korvauksia myös ajasta, jolloin hän istui seksuaalirikostuomiotaan.

Auer vangittiin epäiltynä miehensä tappamisesta syksyllä 2009. Useiden oikeudenkäyntien jälkeen hänet todettiin lopulta virallisesti syyttömäksi joulukuussa 2015. Ennen sitä Auer kuitenkin tuomittiin erillisessä oikeudenkäynnissä muun muassa lapsiin kohdistuneista törkeistä seksuaalirikoksista. Seksuaalirikostuomio on lainvoimainen.

Auer vaatii nyt valtiolta miljoonakorvauksia ajasta, jonka hän istui syyttömänä murhasta. Valtiokonttori maksoi Auerille viime vuoden syksynä jo noin puoli miljoonaa euroa niin kutsuttuja koppikorvauksia ja tulojen vähentymisiä. Valtiokonttorin mukaan Auer istui syyttömänä vankilassa 611 päivää.

Auer vaatii korvaussumman korottamista jopa liki 2,5 miljoonaan euroon. Auer laskee, että vankeuspäiviä kertyi yli tuhat, kun otetaan huomioon ne, joiden aikaan hän oli murhasta tutkintavankeudessa ja istui samalla seksuaalirikostuomiotaan.

- Jos murhatutkintavankeutta ei olisi ollut, olisin päässyt koevapauteen (seksuaalirikostuomiosta) jo aiemmin. Olisin voinut myös hakea avotaloon, jossa perhevapaat olisivat olleet pidemmät ja jossa olisin voinut opiskella ja työskennellä, Auer sanoi keskiviikkona Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa, jossa järjestettiin Auerin ja valtion välisen riitajutun pääkäsittely.

Auerin mukaan murhajuttuun liittyneet pitkät vapaudenmenetykset romuttivat hänen välinsä kolmeen nuorimpaan lapseensa.

- Vuoden 2011 kesällä olen viimeksi pari kertaa nähnyt nuorimmat lapseni. Sen jälkeen olen tavannut vain vanhinta tytärtäni, Auer kertoi.

Auer vaatii 400 000 euroa nettibisneksestä

Valtio pitää Auerin vaadetta perusteettomana. Valtiokonttorin viimevuotisessa ratkaisussa päiväkohtainen korvaus nousi jo ennätysmäiseen 800 euroon. Tavanomainen korvaus on noin 100 euroa päivältä.

Valtion asianajaja Kimmo Kariola korosti, että koevapauteen ja vankilomalle pääseminen on harkinnanvaraista.

- Ne ovat osa vankeusaikaa. Korvausta voidaan maksaa vain menetetystä vapaudesta, Kariola sanoi.

Valtio ja Auer ovat erimielisiä myös siitä, olisiko Auerin nettiyritys jatkanut kasvuaan, jos Aueria ei olisi vangittu murhasta epäiltynä. Valtiokonttori myönsi Auerille viime vuonna korvausta tulojen vähentymisestä 57 000 euroa, mutta Auer vaatii 400 000:ta euroa.

Auerin oikeudelle toimittaman liiketoimintasuunnitelman mukaan hänen pyörittämänsä verkkosivustot olisivat tuottaneet ainakin yli 700 000 euroa viidessä vuodessa. Valtio ei tähän usko.

- Kun takalautana on kuitenkin se, että syyskuussa 2011 alkoi toinen vankeusrangaistus (seksuaalirikoksista), joka olisi viimeistään lopettanut tulonmuodostuksen, Kariola sanoi.

Pro, Dansken ja Nordean pankkiväki antoivat lakkovaroituksen - pankkikonttorit voivat sulkeutua välipäivinä

Ammattiliitto Pro, Nordean henkilöstöä edustava Nousu sekä Dansken henkilöstöyhdistys ovat antaneet lakkovaroituksen rahoitusalalle sopimusneuvottelujen takkuilun takia. Mahdollinen lakko olisi joulun välipäivinä, 28. ja 29. joulukuuta. Lakko sulkisi pankkikonttorit ja pankkien puhelinpalvelut.

Valtakunnansovittelija Minna Helleilmoitti illansuussa olevansa yhteydessä osapuoliin ja päättävänsä jatkotoimista lähipäivinä.

Kiistaa neuvotteluissa on ollut erityisesti työajoista ja palkankorotuksista. Työnantajapuoli, Finanssiala ja Palvelualojen työnantajat, haluaa teettää töitä myös viikonloppuisin. Nyt lauantaityöstä on sovittu paikallisesti ja vapaaehtoisesti.

- On vaikea ymmärtää, miksi työnantaja vastustaa paikallisen sopimisen lisäämistä. Vai onko niin, että työnantajan tavoite on koko ajan ollut työnantajan määräysvallan lisääminen? Muilla aloilla vannotaan paikallisen sopimisen nimiin, mutta rahoitusalalla halutaan paluuta isäntävaltaan, moitti Pron finanssisektorin johtaja Antti Hakala liiton tiedotteessa.

Palkankorotuksissa kiistaa on syntynyt palkankorotusten mallista. Pro haluaa, että yleiskorotuksen osuus on samaa luokkaa kuin muillakin yksityisillä aloilla. Työnantajat haluavat, että entistä suurempi osuus korotuksista sovittaisiin henkilökohtaisten keskustelujen kautta työnantajan päättämällä tavalla.

- Pankit ovat takoneet Suomessa viime vuosina miljardivoittoja. Pankkien tulokset mahdollistavat kyllä vähintään vastaavat palkankorotukset kuin muuallakin yksityisellä sektorilla, Hakala linjasi.

Rahoitusalalle määrättiin ylityökielto viime viikon perjantaista alkaen. Mahdollinen lakko alkaisi 28. joulukuuta aamukuudelta ja päättyisi keskiyöllä seuraavana päivänä. Työtaistelu koskisi kaikkia rahoitusalan töitä, ja kaikkia työehtosopimuksia noudattavia yrityksiä.

Alan työehtosopimuksen voimassaolo päättyi marraskuun lopussa. Neuvottelut uudesta sopimuksesta alkoivat lokakuussa. Sopimuksen piirissä on noin 20 000 henkilöä.

"Huh, huh, olipa tiukkaa", Laukkanen huokaili EM-kisojen hopeamitalistina

Mestaruutta puolustanut Jenna Laukkanen kamppaili 50 metrin rintauinnissa hopeamitalin lyhyen radan EM-kisoissa Kööpenhaminassa. Laukkasen hopea-aika 29,54 on matkan Suomen ennätys. Laukkasen entinen SE-aika oli 29,71.

Kilpailun voitti Liettuan Ruta Meilutyte ajalla 29,36. Ruotsin Sophie Hansson otti pronssin ajalla 29,77.

- Huh, huh. Olipas tiukkas kisa, Laukkanen kertoi kisasta Uimaliiton tiedotteessa.

- Muut tulivat kovaa jo semeissä. Ajattelin, että nyt pitää kyllä kaivaa ihan kaikki peliin finaalissa.

Laukkanen puolusti mestaruutta, mutta tällä kertaa myös hopea kelpasi.

- Tämä hopea maistuu todella hyvälle. On ollut niin vaikea vuosi, että tämä on tosi kova juttu, vaikkei kultaa tällä kertaa tullutkaan.

Laukkanen paransi vauhtiaan jokaisessa uinnissaan. Hän oli alkuerissä toiseksi nopein ajalla 29,93, välierissä kolmas ajalla 29,90 ja finaalissa taas kakkonen.

- Taidan olla vähän hitaasti käynnistyvä uimari, kun noin paljon paremmin meni kuin välierissä tunti sitten.

Alkuerissä ennätyksensä 29,85 uinut Ida Hulkko ei päässyt rintauinnin välierissä yhtä hyvään vauhtiin. Hän sijoittui ajalla 30,24 kymmenenneksi ja karsiutui finaalista.

Mimosa Jallow ui 100 metrin selkäuinnissa Suomen ennätyksensä tuntumaan. Aika 58,30 ei kuitenkaan riittänyt finaalipaikkaan, sillä hän jäi välierien aikavertailussa 12:nneksi.

Myös Andrei Tuomola jäi vaille loppukilpailupaikkaa. Hän oli miesten 50 metrin rintauinnin välierissä 14:s ajalla 26,77.

Unkarin Katinka Hosszu ui avauspäivän finaaleissa ylivoimaiseen voittoon 400 metrin sekauinnissa. Kliment Kolesnikov ja Aleksandr Krasnyh ottivat Venäjälle kaksi mestaruutta.

Kolesnikov voitti 200 metrin selkäuinnin ajalla 1.48,02, ja Krasnyh juhli mestaruutta 400 metrin vapaauinnissa ajalla 3.35,51.