Yhdysvallat jättää Unescon jo toista kertaa - Israel seuraa perästä

Yhdysvaltojen mukaan Unescon toiminta on Israelin vastaista. LEHTIKUVA/AFP

Yhdysvallat jättää Yhdistyneiden kansakuntien kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestön Unescon. Yhdysvaltojen mukaan Unescon toiminta on ollut Israelin vastaista. Yhdysvallat aikoo korvata täysjäsenyytensä erityisellä tarkkailijatehtävällä.

Yhdysvaltojen kauna Unescoa kohtaan juontaa juurensa aina vuoteen 2011, jolloin järjestö myönsi Palestiinalle järjestön täysjäsenyyden Israelin vastustuksesta huolimatta. Yhdysvaltojen mukaan Palestiinan valtio voidaan tunnustaa vasta osana laajempaa Lähi-idän rauhansopimusta.

- Tätä päätöstä ei tehty kevyin perustein. Se kuvastaa huolta Unescon kasvavasta velasta, järjestön kyvystä uudistua ja Unescon toistuvasta Israelin vastaisuudesta, perusteli ulkoministeriön edustaja Heather Nauert.

Unescon johtaja Irina Bokova sanoi päätöksen olevan erittäin valitettava ja samalla menetys kansainvälisyydelle.

Israel ilmoitti seuraavansa Yhdysvaltoja ja jättävänsä myös Unescon jäsenyyden.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) pahoitteli Twitterissä Yhdysvaltojen päätöstä.

- Erittäin huono uutinen. Yhä epävarmemmassa maailmassa tarvitaan eri maiden yhteistyötä, ei sen kuoppaamista, Orpo totesi.

Kyseessä on jo toinen kerta kun Yhdysvallat eroaa Unescosta. Viimeksi maa jätti järjestön vuonna 1984, suuttuneena silloiselle pääjohtaja Amadou Mahtar M'Bowille. Myös Britannia erosi. Tuolloin riita repesi Unescon yrityksistä luoda uusi kansainvälinen tiedonvälitysjärjestelmä, jonka piti muun muassa kohdella kehitysmaita oikeudenmukaisemmin. Yhdysvallat ja monet muut länsimaat näkivät suunnitelmissa yrityksen rajata lehdistön vapautta.

Yhdysvallat palasi Unescon jäseneksi vuonna 2003. Britannia palasi jo 1997.

UUSIMMAT UUTISET

May toivoo EU-mailta kunnianhimoa tuleville viikoille

Britannian pääministeri Theresa May toivoo, että EU-huippukokouksessa asetetaan kunnianhimoisia suunnitelmia tuleville viikoille brexit-neuvotteluissa. EU-johtajat ovat parasta aikaa koolla Brysselissä huippukokouksessa, jossa brexit on yksi asia muiden joukossa.

Britannia on toivonut, että neuvotteluissa päästäisiin nopeasti keskustelemaan EU:n ja Britannian tulevasta suhteesta, mutta toiveet eivät ole täyttymässä. EU:n 27 maata toteavat huomenna, että erosopimus ei ole vielä riittävän pitkällä, jotta uudesta suhteesta tai siirtymävaiheesta voitaisiin neuvotella.

EU-lähteiden mukaan EU:n 27 jäsenmaata päättävät kuitenkin, että ne aloittavat muodostamaan kantaansa siitä, minkälainen suhde Britannian kanssa luodaan. Tähän mennessä Britannia on ilmaissut selvästi, että se ei halua jäädä EU:n sisämarkkinoille, eikä tulliliittoon EU:n kanssa.

May aikoo pitää tänään EU-johtajille illallisen yhteydessä puheenvuoron, jossa hänen odotetaan hoputtavan kollegoitaan. May sanoi ennen kokousta toimittajille, että hän toivoo varsinkin ratkaisua kansalaisten oikeuksista mahdollisimman nopeasti.

Neuvotteluvastuu kuuluu erikseen nimetyille neuvottelijoille, eikä varsinaisia neuvotteluita ole tänään tarkoitus käydä. Huomenna EU-maat kokoontuvat 27 maan kesken.

- Tässä Eurooppa-neuvostossa on kyse monesta muustakin asiasta kuin lähtöneuvotteluistamme: puolustuksesta, turvallisuudesta, terrorismin vastustamisesta ja maahanmuutosta, ja aion osoittaa Britannian pysyvän niissä isossa roolissa, May sanoi ennen kokouksen alkamista.

Tutkintaryhmä selvittää Turun puukotusiskua

Hallitus on päättänyt asettaa riippumattoman tutkintaryhmän selvittämään Turussa elokuussa tapahtunutta puukotusiskua. Ryhmän on määrä tutkia, miten vastaavanlaisia tapahtumia voitaisiin tulevaisuudessa estää tai niiden seurauksia lieventää.

Tutkintaryhmä voidaan asettaa, kun kyseessä on poikkeuksellisen vakava tapahtuma. Tutkittavaksi voidaan ottaa erittäin vakava kuolemaan johtanut tai yhteiskunnan perustoimintoja uhannut tai vakavasti vaurioittanut tapahtuma, joka ei ole onnettomuus.

Vastaavat tutkimukset on aiemmin tehty 8-vuotiaan tytön surmasta, Myyrmannin pommista sekä Jokelan ja Kauhajoen kouluampumisista.

Tutkintaryhmää johtaa johtava tutkija Kai Valonen Onnettomuustutkintakeskuksesta. Jäseniä ovat psykologian tohtori Mika Hatakka, ensihoidon vastuulääkäri Vesa Lund Satakunnan sairaanhoitopiiristä, vanhempi tutkija Olli Ruohomäki Ulkopoliittisesta instituutista, vastuualueen johtaja Tarja Wiikinkoski Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastosta, filosofian maisteri Kari Ylönen ja maahanmuuttajatyön pääkoordinaattori Marja Nyrhinen Tampereen kaupungista.

Valonen kertoo, että selvityksessä on tarkoitus hyödyntää tietoa vastaavanlaisista tapauksista ulkomailla.

- Jos jossakin maissa on tutkittu näitä ja saatu hyviä johtopäätöksiä, niin ne tuodaan kyllä esille, hän sanoi STT:lle.

Laaja selvitys

Turun puukotusiskussa 18. elokuuta kuoli kaksi ja haavoittui kahdeksan ihmistä. Iskun pääepäilty määrättiin mielentilatutkimukseen viime viikon torstaina. Poliisi kertoi viimeksi syyskuun lopussa etsivänsä edelleen yhtä henkilöä iskuun liittyen.

Poliisi tutkii tekoja kahtena terroristisessa tarkoituksessa tehtynä murhana ja kahdeksana terroristisessa tarkoituksessa tehtynä murhan yrityksenä.

Tutkintaryhmä ei selvitä tapahtuman oikeudellista puolta vaan sitä, miten pelastustoimi, ensihoito, psykososiaalinen tuki, poliisi ja maahanmuuttoviranomaiset toimivat ja miten tiedonkulku organisaatioiden välillä pelasi.

Ryhmän selvitys on määrä luovuttaa hallitukselle ensi kesään mennessä. Siitä tulee julkinen, ja se sisältää selostuksen tapahtumien kulusta sekä turvallisuussuosituksia viranomaisille ja muille toimijoille.

Trafin Kari Wihlmanista tulee Liikenneviraston uusi pääjohtaja - Vehviläiselle ei jatkoa

Liikenneviraston pääjohtaja vaihtuu. Hallitus päätti tänään nimittää uudeksi pääjohtajaksi varatuomari Kari Wihlmanin.

Wihlman aloittaa tehtävässään vuodenvaihteessa. Hän siirtyy Liikenneviraston johtoon Liikenteen turvallisuusvirasto Trafista, jonka pääjohtajana hän on työskennellyt vuodesta 2010. Sitä ennen hän toimi Ajoneuvohallituksen ylijohtajana.

Wihlmanilla on takanaan pitkä ura liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalalla ja on työskennellyt Autorekisterikeskuksen, Ajoneuvohallintokeskuksen ja Trafin johtotehtävissä yhteensä 26 vuoden ajan.

Liikennevirasto vastaa liikenteen palvelutason ylläpitämisestä ja kehittämisestä valtion hallinnoimilla liikenneväylillä. Viraston henkilöstömäärä on noin 650.

Tehtävää nyt hoitava pääjohtaja Antti Vehviläinen tavoitteli myös jatkokautta.

Liikenneviraston nimityspolitiikka nousi otsikoihin keväällä, kun liikenne- ja viestintäministeriö antoi virastolle huomautuksen Vehviläiselle pedatusta virkanimityksestä, jonka piti alkaa hänen pääjohtajakautensa päättymisen jälkeen.

Vehviläinen siirtyy Viestintävirastoon johtamaan hanketta, jonka tavoitteena on 5G-teknologian käyttöönoton edistäminen Suomessa. Hankkeeseen sisältyy liikenne- ja viestintäverkkojen sekä liikenteen automaation kehittäminen.

--

Juttua on korjattu klo 14:28. Wihlman on varatuomari, ei oikeustieteen kandidaatti.

Hallitusryhmät valmiit hyväksymään soten valinnanvapauslain lähettämisen lausuntokierrokselle

Soten valinnanvapauslaki on etenemässä lausuntokierrokselle. Sekä kokoomuksen, keskustan että sinisten eduskuntaryhmät ovat hyväksyneet valinnanvapauslain lähettämisen lausuntokierrokselle.

Kokoomuksen ryhmä käsitteli asiaa iltapäivän kokouksessaan ja on valmis lähettämään neuvotteluratkaisun lausuntokierrokselle. Ryhmän puheenjohtajan Kalle Jokisen mukaan kokoomuksen ryhmä kiinnitti erityisen paljon huomiota potilaan näkökulmaan eli siihen, että valinnanvapausuudistus parantaa ihmisten hoitoonpääsyä.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen sanoi, että kokonaisuus hyväksyttiin ryhmässä lopulta yksimielisesti, mutta samalla todettiin, että se ei ole täysin ongelmaton. Kaikkosen mukaan ryhmä haluaa kuulla vielä asiantuntijoiden näkemyksiä ja arvioita valinnanvapaudesta. Jos lausuntokierroksella tulee selviä viestejä, että tätä pitää edelleen korjata, niin keskustan mielestä niin täytyy tehdä, Kaikkonen sanoi.

Myös sinisten eduskuntaryhmä hyväksyi esityksen etenemisen lausuntokierrokselle yksimielisesti, kertoo ministeri Sampo Terho (sin.). Terhon mukaan siniset ovat prosessin alusta saakka korostaneet haluavansa, että valinnanvapaus toteutuu. Terhon mukaan siniset haluavat, että valinnanvapaudesta tulee nyt jokaisen perusoikeus eikä vain varakkaiden etuoikeus.

"Julkisella sektorilla kustannuksia, joita yrityksillä ei ole"

Keskusta ja kokoomus ovat olleet eri linjoilla siitä, kuinka suuri rooli yksityisille yrityksille annetaan palveluiden tuottamisessa.

- Kieltämättä se meidän näkökulma on ollut nyt viime päivinä julkisen puolustamisessa, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi Brysselissä.

Vaatimuksisissa julkisen ja yksityisen puolen kilpailuneutraliteetista unohdetaan hänen mukaansa usein, että julkisella sektorilla on kustannuksia, joita yrityksillä ei ole.

- Kilpailuneutraliteetti täytyy katsoa tasapainoisesti molemmilta puolilta, jotta myöskin meidän hyvä julkinen järjestelmä pystyy vastaamaan uuteen tilanteeseen, jossa kilpaillaan asiakkaista.

Oppositio kritisoi hallituksen valinnanvapausesitystä markkinavetoiseksi

Oppositio ruoski hallitusta sote-uudistuksen tiimoilta eduskunnan kyselytunnin aikana.

Hallitus sai risuja muun muassa siitä, että se julkisti luonnoksen sosiaali- ja terveyspalvelujen valinnanvapauslaista juuri ennen kyselytuntia. Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoi, ettei materiaaleja voitu toimittaa oppositiolle ennen kuin asiaa oli käsitelty hallituksen eduskuntaryhmissä.

Oppositiopuolueista sote-ratkaisua kritisoitiin myös markkinavetoiseksi. Antti Rinne (sd.) ja Paavo Arhinmäki (vas.) sanoivat sen olevan täysin kokoomuksen malli.

Saarikko: Ei saa muodostua tavaratalovaikutelmaa

Valinnanvapauden äärelle ei saa muodostua tavaratalovaikutelmaa, vaan sote-ammattilainen arvioi aina palvelutarpeen. Näin kiteytti kantansa asiakasseteliin perhe- ja peruspalveluministeri Saarikko mennessään esittelemään kiisteltyä valinnanvapausmallia keskustan eduskuntaryhmälle.

Saarikon mukaan tämä oli keskustan ja kokoomuksen käsittelytapojen ero asiassa. Hän painottaa, että valinnanvapaus on väline, ei itsetarkoitus.

- Asiakasseteli on tässä mallissa maakunnille keino, jota sen asukkaille on tietyissä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa tarjottava. Lähtökohtaero käsittelytavassa (kokoomuksen ja keskustan) oli se, että itse painotan sitä, että valinnanvapauden äärelle ei saa muodostua tavaratalovaikutelmaa, vaan aina kaikki palveluiden saamiset perustuvat sote-ammattilaisen tekemään palvelutarpeen arviointiin, Saarikko kommentoi medialle.

Saarikko sanoo, että viime päivinä on keskusteltu valinnanvapauden yhden työkalun osiosta osana erikoissairaanhoitoa. Hän aikoo esitellä ryhmälle koko ison kokonaisuuden tänään.

- Pidän perusteltuna, että käymme hyvän ja analyyttisen keskustelun. Olen pitänyt ryhmää ajan tasalla matkan varrella myös neuvotteluista, eli sinänsä yllätyksiä heille ei ole tulossa.

Kataloniaan luvassa väkivaltaisuuksia, jos itsehallintoon puututaan - Katalonian johtajan vastaus ei kelvannut Espanjalle

Jos Espanjan hallitus ryhtyy purkamaan Katalonian itsehallintoa, luvassa on väkivaltaisuuksia, uskoo tutkija.

Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Teemu Tammikon mukaan suurin riski liittyy mielenosoituksiin ja siihen, että turvallisuusjoukot ryhtyvät tukahduttamaan niitä voimatoimin.

- Näissä yhteenotoissa tulee aina loukkaantumisia, kuten on jo nähty. On aina riskinä, että tulee myös kuolonuhreja, mikä kärjistäisi tilannetta entisestään, Tammikko arvioi STT:lle.

Espanjan hallitus ilmoitti aiemmin tänään, että Katalonian itsehallintoa ryhdytään purkamaan. Hallitus aikoo lauantaina hyväksyä asiaa koskevan perustuslain artiklan.

Artikla 155 antaa keskushallinnolle oikeuden ottaa maakuntien hallinto omiin käsiinsä kriisitilanteessa. Sitä ei ole koskaan aiemmin käytetty.

Tammikon mukaan nähtäväksi jää, kuinka laajasti hallitus aikoo puuttua Katalonian itsehallintoon. Hän uskoo, että Espanjan hallituksen päällimmäisenä tavoitteena on saada Kataloniaan uudet vaalit.

- En usko, että keskushallinnolla on halua nöyryyttää Kataloniaa sinänsä. Lähinnä heitä kiinnostaa kaataa Katalonian nykyinen hallitus ja saada järjestettyä uudet vaalit. Siihen riittäisi aika vähäinenkin itsehallinnon purkaminen, Tammikko sanoo.

Katalonian johtajan vastaus ei kelvannut

Espanja oli asettanut aamupäivään takarajan Katalonian johtajille ilmoittaa selkeästi, onko Katalonia julistautunut itsenäiseksi. Sen sijaan aluehallinnon johtaja Carles Puigdemont vaati Espanjan hallitusta vuoropuheluun.

Puigdemont sanoi espanjalaismedian julkaisemassa kirjeessä Espanjan pääministerille Mariano Rajoylle, että jos hallitus ei suostu neuvotteluihin, hän vie itsenäistymisen alueparlamentin äänestykseen.

Espanjan hallitus ilmoitti vain hetki Puigdemontin kirjeen julkaisun jälkeen, että hän ei ollut noudattanut takarajaa. Hallitus aikoo siksi jatkaa toimia "perustuslaillisen järjestyksen" palauttamiseksi Kataloniaan.

Katalonian aluehallinto järjesti kansanäänestyksen maakunnan itsenäistymisestä kuun alussa Espanjan hallituksen kiivaasta vastustuksesta huolimatta. Äänestyksessä 90 prosenttia äänestäjistä kannatti Espanjasta irtautumista. Äänestysvilkkaus jäi kuitenkin vain runsaaseen 40 prosenttiin.

Hovioikeus määräsi sarjahukutuksista tuomitun miehen mielentilatutkimukseen ja vaarallisuusarviointiin

Itä-Suomen hovioikeus on määrännyt sarjahukutuksista tuomitun miehen mielentilatutkimukseen ja vaarallisuusarviointiin. Hovioikeus antoi asiasta tänään välituomion. Asiasta kertoi ensin Yle.

Mies tuomittiin tammikuussa käräjillä 14,5 vuodeksi vankilaan muun muassa kahdesta taposta, kolmesta tapon yrityksestä sekä kuolemantuottamuksesta. Lisäksi hän sai tuomion heitteillepanosta, pahoinpitelystä, parituksesta ja alkoholirikoksesta.

Käräjäoikeuden mukaan miehen kiinteistöillä tai hänen seurassaan sattui yhteensä ainakin 15 hengenvaarallista tilannetta. Kahden uhrin kohdalla tilanteet toistuivat, kunnes ilmeisesti kolmas kerta johti molempien kohdalla kuolemaan.

Oikeuden mukaan Pekka Seppänen, 52, hukutti toisen uhreista kesämökkinsä matalaan rantaveteen Polvijärvellä. Toisessa tapauksessa mies kuoli nopeasti veneen kaatumisen jälkeen.

Seppänen oli käräjätuomion jälkeen kateissa päiviä, kunnes poliisi otti hänet kiinni Joensuusta. Seppänen yritti myös päästä odottamaan hovikäsittelyä vapaalle jalalle, mutta hovioikeus hylkäsi pyynnön keväällä.

Käräjätuomiosta valittivat Seppänen itse, syyttäjä ja useat asianomistajat.

Syyttäjän mukaan koko tuomio pitäisi suorittaa vankilassa

Puolustus on kritisoinut käräjätuomiota muun muassa yksipuolisuudesta. Puolustuksen mukaan käräjäoikeus ei ole arvioinut riittävän huolellisesti sitä, voiko hukkumisille löytyä muita kuin Seppäsen aiheuttamia syitä.

Mielentilatutkimusta ja vaarallisuusarviointia vaati ainakin syyttäjä, joka katsoo, että Seppäsen tuomiota pitäisi koventaa hovissa 15 vuoteen ja rangaistus pitäisi määrätä suoritettavaksi vankilassa kokonaan. Syyttäjän mukaan Seppänen pitäisi myös tuomita kahdesta taposta ja tapon yrityksistä, jotka kaatuivat käräjillä.

Tapausta on puitu hovioikeudessa tänä syksynä. Tuomio annettaan aikaisintaan loppuvuodesta.

Mustavesivaraani lisääntyi neitseellisesti Helsingin Tropicariossa

Mustavesivaraanin poikanen syntyi neitseellisesti Helsingin Tropicariossa lokakuun toisella viikolla, eläintalo kertoo.

Harvinainen tapahtuma sai alkunsa viime vuonna, kun yksin elävä varaaninaaras muni 14 munaa. Yksi munista näytti säilyttävän pyöreän muotonsa, ja se siirrettiin haudontalaatikkoon. Yhdeksän kuukauden päästä munasta kuoriutui 33 grammaa painava ja 29 senttimetriä pitkä poikanen.

Pedon poikanen ehti jo purra työntekijää käteen

Erittäin harvinaisen perhetapahtumasta tekee se, ettei mustavesivaraanin tiedetä lisääntyneen suvuttomasti aikaisemmin.

Normaalia suvullista lisääntymistä Tropicariossa ei puolestaan ole voinut tapahtua, koska kyseinen varaaninaaras ei ole elänyt vastakkaisen sukupuolen kanssa liki neljään vuoteen.

- Ihmeitten aika ei ole ohi, Tropicarion eläintenhoitaja Jarmo Lanki sanoo STT:lle.

Yleisö pääsee tutustumaan vauvavaraaniin heti kun Tropicariossa ollaan varmoja, että sen kasvu poikashuoneessa edistyy hyvin, sanoo Lanki.

- Poikanen on juuri alkanut syödä itse. Se syö kaksi isokokoista sirkkaa päivässä, Lanki kertoo.

Varaaninpoikanen on kuitenkin jo nyt osoittanut olevansa lajinsa kaltainen petoeläin. Kuvaustilanteessa se puri eläintalon työntekijän käden verille.

- Sehän on terveen pedon merkki, Lanki naurahtaa.

Syntymää edelsi liki neljän vuoden selibaatti

Alun perin varaanit saapuivat Helsingin Vallilassa sijaitsevaan Tropicarioon Saksasta toukokuussa 2010. Tropicarion varaaneista yksi on koiras ja kaksi naarasta. Kaikki yksilöt elivät aluksi samassa terraariossa, mutta aikuistuttuaan ne jouduttiin erottelemaan omiin terraarioihinsa loppuvuodesta 2013.

- Varsinkin tämän ryhmän varaanit yksinkertaisesti tappavat toisensa - niille käy ravinnoksi kaikki, Lanki kertoo erottelun taustoista.

Tropicario on tiedottanut harvinaisesta perhetapahtumasta niin kansainvälisille eläintieteellisille järjestöille kuin alan tutkijoillekin.

Muiden varaanien tiedetään lisääntyneen suvuttomasti vain muutaman kerran. Lisäksi eläintarhaolosuhteissa mustavesivaraani on lisääntynyt normaalilla tavalla vain kaksi kertaa, joista kummatkin kerrat tapahtuivat Costa Ricassa.

Voi kasvaa kuusikymmentäkiloiseksi

Suurvaraanien ryhmään kuuluva mustavesivaraani on nimensä mukaisesti täysin musta. Luonnossa elävä koirasvaraani voi kasvaa jopa kolmen metrin pituiseksi ja yli 60 kilon painoiseksi.

Mustavesivaraanin elinalue rajoittuu Thaimaan ja Malesian raja-alueen lounaisosaan, mutta sen luonnossa elävän kannan koosta ei ole tietoa. Laji nimettiin vasta vuonna 1988. Eläintarhoissa mustavesivaraaneita on nyt syntyneen lisäksi 12 yksilöä. Tropicariossa elävät varaanit ovat Euroopan ainoita mustavesivaraaneita.

Lauri Markkanen mehevistä lähtökohdista NBA-tulokaskauteen - tappelu harjoituksissa vahvisti suomalaisen asemaa

Koripalloilija Lauri Markkasen edustama Chicago Bulls ei missään nimessä kuulu NBA:n mestarisuosikkeihin, mutta se on silti sarjan kuumimpia puheenaiheita juuri nyt. Syynä on Bulls-pelaajien Nikola Miroticin ja Bobby Portisin välinen tappelu joukkueen harjoituksissa.

"Nyrkkipyykin" seurauksena Mirotic päätyi leikkaukseen ja Bullsin johtoporras määräsi Portisin kahdeksan ottelun pelikieltoon. Ensiarvioiden mukaan Mirotic on sivussa peleistä ainakin neljästä kuuteen viikkoon.

Markkanen oli Ylen haastattelussa vähäsanainen joukkuetovereidensa yhteenotosta.

- Silloin, kun korista pelataan ja kilpaillaan tosissaan, niin vahinkoja sattuu, hän totesi.

Bullsin joukkuehengessä voi siis olla parantamisen varaa, mutta Markkasen kannalta nujakoinnissa voi nähdä myös positiivista. Mirotic ja Portis kun kilpailevat peliajasta juuri NBA-tulokas Markkasen kanssa.

Markkasen ja Bullsin kausi alkaa perjantaiaamuna Suomen aikaa. Chicago kohtaa kauden avausottelussaan vieraskentällä Toronto Raptorsin. Vastoin ennakko-odotuksia Markkanen on Raptors-ottelussa Bullsin aloitusviisikossa. Tämän on vahvistanut Bullsin valmentaja Fred Hoiberg.

- Se on hänelle hieno mahdollisuus, Hoiberg sanoi Chicago Tribune -lehdelle.

Asiantuntijat: Tulokaspalkinto utopiaa

NBA:n mestariksi on yleisesti povattu Golden State Warriorsia. Esimerkiksi urheilukanava ESPN:n koripalloasiantuntijat valitsivat viime kauden mestarijoukkueen Golden Staten myös tämän kauden suurimmaksi ennakkosuosikiksi.

Markkasen edustaman Bullsin mahdollisuuksiin ei uskota. Chicago Tribunen toimittajat eivät usko Bullsin yltävän edes pudotuspeleihin.

Yksikään ESPN:n lajiasiantuntijasta ei veikannut Markkasta vuoden parhaan tulokkaan palkinnon saajaksi. Vuoden tulokas -palkinnon pokkaajaksi povattiin muiden muassa Philadelphia 76ersin Ben Simmonsia.

Henkirikoksista epäilty mies paljastui hiv-positiiviseksi - poliisi etsii mahdollisia seksikumppaneita

Raahessa kahden naisen taposta vangittua miestä epäillään nyt myös törkeästä pahoinpitelystä.

Poliisin mukaan epäilty on hiv-positiivinen ja ollut suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä ainakin yhden ihmisen kanssa. Epäilty ei ole kertonut seksikumppanilleen, että hänellä on hiv.

Virkavalta epäilee, että seksikumppaneita on muitakin. Poliisi pyytää, että Tuomas Kangasniemen (entisen Viirelän) kanssa vuosina 2016-2017 sukupuoliyhteydessä olleet ottaisivat yhteyttä poliisiin. Myös tätä aiemmin, esimerkiksi vuonna 2015, miehen kanssa kontaktissa olleiden on rikoskomisario Jan Sormusen mukaan suositeltavaa mennä varmuuden vuoksi testiin.

- On tärkeää, että mahdolliset seksikumppanit ilmoittautuvat poliisille sekä menevät hiv-testiin. He saattavat tietämättään kantaa hi-virusta ja tästä syystä olla hengenvaarassa. He voivat myös tietämättään tartuttaa virusta, poliisi varoittaa.

Yhteyttä voi ottaa poliisin vihjenumeroon 0295 416 194 tai sähköpostitse osoitteeseen tutkinta.raahe@poliisi.fi.

Onko epäillyllä muitakin väkivallantekoja kontollaan?

Kangasniemi vangittiin syyskuussa todennäköisin syin epäiltynä kahden naisen taposta. Uhreista vanhempi eli noin 65-vuotias nainen on epäillyn oma äiti. Nuoremman eli noin 25-vuotiaan naisen ja epäillyn keskinäisestä suhteesta ei ole saatu varmuutta.

- Sitä koetetaan selvittää, onko (nainen) ollut keskustelututtu vai tuttu pidemmältä ajalta, Sormunen sanoo.

Hänen mukaansa henkirikosten tekotavoissa on yhtäläisyyksiä. Etenkin toisen henkirikoksen kohdalla rikosnimike saattaa vielä muuttua taposta murhaksi. Sen tarkemmin Sormunen ei rikosten tekotavasta toistaiseksi kerro.

Epäillyn äiti löytyi kuolleena syyskuussa Raahen Piehingissä sijaitsevasta asunnosta ja nuorempi nainen tyhjältä tontilta Raahen keskustasta.

Epäilty ei ole myöntänyt syyllisyyttään tekoihin.

Poliisi selvittää sitäkin, onko miehellä mahdollisesti myös muita henkirikoksia tai väkivallantekoja kontollaan.

- Sen osalta tehdään esiselvitystä, mutta erillistä rikosilmoitusta ei ole kirjattu tästä asiasta, Sormunen kertoo.

"Tietysti olen oppositiosta hallitusta vastaan ja myös oppositiota vastaan" - Väyrysen paluu eduskuntaan keväällä siirtäisi Mikko Kärnän sivuun

Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen sanoo palaavansa eduskuntaan kevätistuntokaudella, jos häntä ei valita presidentiksi. Väyrynen kirjoittaa blogissaan, että hän valmistautuisi eduskunnassa vuoden 2019 eduskuntavaaleihin.

Väyrynen nousi eduskuntaan 2015 vaaleissa keskustan listoilta, mutta hänen edustajantoimensa on ollut keskeytyksissä europarlamentin jäsenyyden perusteella. Viime vuonna Väyrynen kertoi perustaneensa uuden kansalaispuolueen, joka merkittiin puoluerekisteriin joulukuussa. Jos Väyrynen tulisi takaisin kansalaispuolueessa, varaedustaja Mikko Kärnä (kesk.) saisi väistyä.

Hallitusryhmillä eli keskustalla, kokoomuksella ja sinisillä on takanaan eduskunnassa 106 kansanedustajan enemmistö. Väyrysen palatessa hallituksen enemmistö kaventuisi yhdellä. Kun puhemies ei saa äänestää, hallitus tarvitsisi äänestyksiin lähes kaikki edustajansa. Väyrysen mukaan hän todennäköisesti muodostaisi oman eduskuntaryhmän.

- Tietysti olen oppositiosta hallitusta vastaan ja myös oppositiota vastaan. Suomen poliittinen valtavirta on ollut keskeisissä kysymyksissä väärässä, Väyrynen sanoi tiedotustilaisuudessaan.

Hänen mukaansa oppositiolla ei ollut vaihtoehtoa esimerkiksi vuoden 2015 turvapaikanhakijakriisiin tai suomalaisten sotilaiden lähettämiseen ulkomaille. Väyrynen myös toisti tutun kantansa, että aluepolitiikassa hallituksella on "kestämätön" suunta. Kun Väyryseltä kysyttiin yhteisiä kantoja perussuomalaisten presidenttiehdokkaan Laura Huhtasaaren kanssa, hän myönsi joissakin asioissa olevansa samoilla linjoilla.

Väyrynen ei aio jättää keskustaa

Väyrynen pyrkii ehdokkaaksi presidentinvaaleissa kannattajayhdistyksen kautta. Ehdokkuutta varten pitäisi kerätä 20 000 allekirjoitettua kannattajakorttia. Väyrysen kannattajayhdistyksen kampanjapäällikkönä toimiva Seppo Hauta-aho kertoi syyskuun lopulla, että Väyryselle kerättyjen kannattajakorttien lukumäärä oli sillä hetkellä nelinumeroinen. Väyrynen ei tiedotustilaisuudessaan tarkentanut kerättyjen korttien määrää ja sanoi, että tarkkaa tietoa korttien määrästä ei ole. Häneltä myös kysyttiin, miten yli puoli miljoonaa ääntä viime presidentinvaaleissa kerännyt ehdokas on vaikeuksissa 20 000 kortin keräämisessä.

- Se on aika työlästä, kun kortit pitää henkilökohtaisesti täyttää. Pitää laittaa kortti eteen tai tulostaa verkosta, mutta kaikilla ei ole tulostinta. Mistä ihmiset edes saavat tietää, että on tällainen mahdollisuus? Väyrynen pyöritteli.

Presidentinvaalien ensimmäinen kierros pidetään 28. tammikuuta. Jos yksikään ehdokas ei saa yli puolta äänistä, pidetään toinen kierros 11. helmikuuta. Väyrynen ei halunnut tarkemmin määritellä, missä vaiheessa kevättä hän palaisi eduskuntaan.

Väyrynen on yhä keskustan jäsen, vaikka välit puolueen johtoon ovat viilenneet.

- Ei minulla ole mitään suunnitelmia erota keskustasta, kansalaispuolue hyväksyy ja jopa rohkaisee siihen. Aiemmin oli lausuntoja, että minun pitäisi erota tai erottaa (keskustan jäsenyydestä), mutta sellaiset keskustelut ovat loppuneet, Väyrynen sanoi.

Komarovin Toronton faneja hemmotellaan nyt, mutta matka on pitkä

Leo Komarovin edustaman Toronto Maple Leafsin kausi jääkiekon NHL:ssä on alkanut vähintäänkin lupaavasti. Keskiviikkona kiekkohullun Toronton NHL-joukkue Maple Leafs kukisti kotikaukalossaan Detroit Red Wingsin 6-3. Tämä tiesi sarjataulukon kärkipaikkaa, sillä Leafsilla on koossa kuusi voittoa seitsemästä ottelusta.

- Tämä tuntuu todella hyvältä, ja jätkät ovat iloisia. Toisaalta kautta on kulunut vasta kaksi viikkoa, joten matka on pitkä, sanoi Toronto-puolustaja Morgan RiellyNHL:n nettisivujen mukaan.

Keskiviikkona Toronto oli ajoittain pahoissa vaikeuksissa Detroitin kanssa, mutta Maple Leafsin tehokkuus maalipaikoissa siivitti kotijoukkueen lopulta voittoon. Toronto iski neljä maalia viidellä ensimmäisellä laukauksellaan.

Komaroville ei merkitty tehopisteitä keskiviikkona. Hän pelasi reilut 18 minuuttia.

Viime kauden parhaaksi tulokaspelaajaksi valittu Toronton amerikkalaishyökkääjä Auston Matthews viimeisteli jo kauden kuudennen maalinsa. Hänelle kirjattiin yhteensä 1+1 tehopistettä.

Toronton konkarihyökkääjä Patrick Marleau pelasi jo 1 500. NHL-ottelunsa. Hän on 18:s pelaaja, joka on yltänyt moiseen.

Hattutemppujen ilta

Los Angeles Kings murskasi keskiviikkona kotihallissaan Montreal Canadiensin 5-1. Kotijoukkueen Adrian Kempe mätti hattutempun eli kolme maalia ja kirjautti lisäksi yhden syöttöpisteen. Mike Cammalleri puolestaan nakutti Kings-paidassa 2+2 tehopistettä. Canadiensin Artturi Lehkonen jäi vaille tehopisteitä.

Kempen tapaan hattutemppuun ylsi keskiviikkona myös St.Louis Bluesin Jaden Schwartz. St. Louis päihitti kotijäällään Chicago Blackhawksin 5-2.

Kingsin Kempelle hattutemppu oli NHL-uran ensimmäinen, mutta Bluesin Schwartzille se oli NHL-uran kolmas.

- Kun hän on vireessä, hän tempaa kaikki muutkin mukaansa. Hän todella sytyttää joukkuetoverit, kehui St. Louisin maalivahti Jake Allen Schwartzia.