Ilkka: Pandoja odotetaan Ähtäriin vasta tammikuun puolella

Tarkoitus on, että pandat tulisivat nähtäville viikolla seitsemän. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Ähtärin eläinpuistoon saapuvat jättiläispandat ovat tulossa vasta tammikuun puolella, kertoo Ilkka. Lehden mukaan alkuperäistä aikataulua on viivästetty joulukuusta pyhien takia.

Tarkoitus on, että pandat tulisivat nähtäville viikolla seitsemän. Se osuisi yhteen kiinalaisen uudenvuoden kanssa.

Eläinpuiston hallituksen puheenjohtaja Mikko Savola kertoo, että jättiläispandat on jo valittu. Kiina lähettää Ähtäriin 3- ja 4-vuotiaan pandaparin.

UUSIMMAT UUTISET

Perustuslakivaliokunta poistattaa lakiesityksestä alkoholin etämyynnin rangaistukset

Perustuslakivaliokunta ei hyväksy alkoholilakiin kaavailtua etämyynnin rangaistavuutta. Valiokunnan mukaan esityksen lakitekstissä etämyynti Suomeen ei ole kiellettyä, mutta lakiesityksen perusteluiden mukaan etämyynnistä pitäisi rangaista. Ristiriidan takia perustuslakivaliokunta vaatii, että lakiesityksestä poistetaan rangaistavuus.

- Nyt rangaistavuus pitää selkeästi poistaa, koska se ei ole kiellettyä, perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) sanoo.

Jos alkoholilain uudistuksesta mietintöä tekevä eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta haluaisi kieltää alkoholin etämyynnin, sen pitäisi Lapintien mukaan selvittää, onko kielto esimerkiksi EU-oikeuden kannalta mahdollinen. Perustuslakivaliokunta ei ota kantaa, ovatko hallituksen esitysten pykälät EU-oikeuden kannalta mahdollisia.

Etämyynti tarkoittaa alkoholin hankintaa toisesta EU:n jäsenvaltiosta siten, että myyjä vastaa juomien kuljetuksesta ostajalle tai kuljetuksen järjestämisestä.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta käsittelee alkoholilakia joulukuun puolelle. Valiokunnasta on vakuuteltu, että mahdollisesti nelosoluen ruokakauppaan tuova laki ehtii eduskunnan suuren salin äänestettäväksi ennen joulua.

Hallituksen esitykseen sisältyy kaupassa myytävien juomien alkoholipitoisuuden nosto 5,5 prosenttiin. Lisäksi esityksen mukaan ruokakaupassa saa myydä myös muutoin kuin käymisteitse valmistettuja alkoholijuomia.

Elisabeth Rehn seurasi suorana Mladicin oikeudenkäyntiä - "Syntitaakka on aikamoinen"

Pitkään YK:n erityistehtävissä Balkanilla toiminut Elisabeth Rehn seurasi keskiviikkona kotonaan Kirkkonummella suorana lähetyksenä Bosnian serbijoukkoja komentaneen Ratko Mladicin oikeudenkäyntiä. Rehn sanoi tuomari Alphons Orien tuomionluvun nostaneen tunteet pintaan.

- Minulle oli aika rankkaa, kun hän luki läpi kaikki ne paikkakunnat: kylät ja kaupungit. Muistot omasta työstäni tulvahtivat mieleen, kun niin monta vuotta siellä olin, Rehn sanoo.

- Nämä hirmutyöt, joiden takana Ratko Mladic eittämättä seisoi, ne olivat kyllä jotakin ainutlaatuisen raakaa, vaikka niitä vertaisi nykyisinkin käytäviin erittäin raakoihin sisällissotiin, hän jatkaa.

Rehnin mukaan Mladicin tuomio on erittäin tärkeä uhrien omaisille.

- Ratko Mladicin syntitaakka on aikamoinen. Tuomio, elinkautinen vankeus, oli ainoa mahdollinen. Se oli tavattoman tärkeä uhrien omaisille, he voivat nyt katsoa, että maailmassa on kuitenkin oikeutta. Läheisiäänhän he eivät saa takaisin ja omien kauhukuviensa kanssa he joutuvat elämään aina.

Vaaleansininen toive

Rehn sanoo aina uskoneensa, että raakuuksiin syyllistyneet saadaan lopulta oikeuden eteen.

- Se kesti vain paljon oletettua kauemmin. Surkeaa, että nämä oikeudenkäynnit venyvät niin valtavan pitkiksi.

Rehnin mukaan myöskään oikeuden lopputuloksesta ei aina tarkkaan tiedä.

- Olin todistamassa Ante Gotovinan ja muiden kroaattikenraalien oikeudenkäynnissä. Sitten kun he olivat tuomionsa saaneet, niin onnistuttiin jotenkin järjestämään niin, että valitustuomioistuimen tuomareita vaihdettiin, ja sitten yhtäkkiä heidät julistettiinkin täysin syyttömiksi. Toivon että tämä tuomio on lopullinen.

Veteraanidiplomaatti toivoo, että Mladicin tuomion myötä "menneisyyden yli vedettäisiin viiva".

- Ulkomaailmahan on totaalisesti unohtanut Bosnian, koska meillä on tällä hetkellä paljon suurempia ongelmia. Sellaisen vaaleansinisen toiveen tässä voisi esittää, että tämä olisi jonkinlainen myönteinen uuden alku.

Ilman neljää avainmiestä koripallomaajoukkue pelaa kuin vuosia sitten

Ei Lauri Markkasta, ei Petteri Koposta, ei Sasu Salinia, ei Gerald Leetä.

Koripallomaajoukkueen riveistä puuttuu näillä näkymin neljä avainpelaajaa, kun MM-karsinnat alkavat perjantaina vieraspelillä Bulgariaa vastaan. Maanantaina Suomi pelaa Helsingissä Tshekkiä vastaan.

- Joukkuepeli korostuu. Meidän täytyy pelata samalla tavalla kuin vuosia sitten. Kenenkään ei voi odottaa täyttävän Laurin, Petterin tai Sasun saappaita, mutta jokaisen täytyy hoitaa oman tonttinsa, kapteeni Shawn Huff sanoi maajoukkueen harjoitusten jälkeen Mäkelänrinteen palloiluhallissa Helsingissä.

Markkanen on poissa NBA-pelien ja Lee jalkavamman takia, mutta Koposen ja Salinin poissaolo johtuu Kansainvälisen koripalloliiton ja Euroliigan kiistasta. Euroliiga on ajoittanut MM-karsintapelien kanssa päällekkäin omia pelejään.

- Todella harmittava tilanne. Koripallo lajina häviää tässä. Jos futiksen kokoisessa lajissa pystytään tämä asia ratkaisemaan, uskon että koriksessa sen pitäisi onnistua myös, Huff sanoi.

Poissaolot tekevät ison loven Suomen joukkueeseen, erityisesti hyökkäyspeliin ja heittovoimaan.

- Neljä isoa palaa on pois. Saa nähdä kenelle ne pallot tulevat, apuvalmentaja Lassi Tuovi sanoi.

"Yksi vaikeimmista kesistä"

Suurin muutos nähdään takakentällä, sillä tällä vuosituhannella koripallomaajoukkueen pelinjohto on ollut kahden miehen käsissä. Teemu Rannikko ja Petteri Koponen ovat olleet itsestään selvät pelinjohtajat aina kun ovat vain olleet terveinä ja käytettävissä. Huff debytoi miesten maajoukkueessa 2003 eikä muista siltä ajalta kuin yhden jakson, jolloin sekä Rannikko että Koponen olivat sivussa.

- Se oli kesällä 2010, kun he molemmat olivat loukkaantuneina. Se oli muuten yksi vaikeimmista kesistä, Huff hymähti.

Rannikko on jättäytynyt pois, joten Suomen peliä pyörittänee aloitusviisikossa Jamar Wilson. Peliaikaa on luvassa myös Roope Ahoselle, joka kuului 2013 ja 2015 EM-kisoissa Suomen joukkueeseen, mutta ei pystynyt kilpailemaan paikasta tämänvuotisissa EM-kisoissa polvessa olleen murtuman vuoksi.

Ahonen siirtyi täksi kaudeksi Espanjan kakkosliigan Ourenseen, jossa hän on päässyt isoon rooliin.

- Olen päässyt käyttämään melkein kaikki meidän joukkueen palloskriinit. Se on ollut hieno juttu ja on tuonut kehitystä, Ahonen sanoi.

Wilsonin ja Ahosen lisäksi peliä johtamaan ovat tarjolla Antto Nikkarinen ja Ilari Seppälä, joilla kummallakaan ei ole arvokisakokemusta.

- Pelipaikoista taistellaan viimeiseen asti. Heillä on erilaiset vahvuudet. Antto on ollut mukana usean kesän ja pystyy pyörittämään peliä. Seppälä taas tuo heittovoimaa, apuvalmentaja Tuovi arvioi.

Lastenpsykiatrian professori: Kymmenvuotias hyväksikäytetty ei voinut ymmärtää mitä hänelle tapahtuu

Lastenpsykiatrian emeritaprofessori Tuula Tamminen ihmettelee hovioikeuden päätöstä, jossa 23-vuotias mies jätettiin tuomitsematta törkeästä raiskauksesta, vaikka tämä oli yhdynnässä 10-vuotiaan lapsen kanssa.

Uhrin edustaja vaati miehelle raiskaustuomiota sillä perusteella, että tämä käytti hyväksi avutonta tilaa. Hovioikeuden mielestä kymmenvuotias ei ollut laissa tarkoitetulla tavalla kykenemätön muodostamaan tahtoaan. Mies tuomittiin lapsen törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä kolmen vuoden vankeuteen.

Professori Tamminen kertoo, että kymmenvuotiaiden kehitysaste vaihtelee, mutta sellaista yleistystä ei voi tehdä, että kymmenvuotiaan pitäisi kyetä tällaisessa tilanteessa toimimaan.

- Sanoisin niin, että jos lapsi ei ole vielä puberteettikehityksessä huomattavankin pitkällä, lapsi ei voi millään tavalla tietää, mitä hänelle mahdollisesti tapahtuu tällaisessa tilanteessa, Tamminen sanoo.

Syyttäjä ymmärtää hovin päätöksen

Jutun syyttäjä Leena Koivuniemi toteaa, että hän lähti syyttämään miestä törkeästä raiskauksesta vain sillä perusteella, että tämä olisi käyttänyt väkivaltaa teon toteuttamiseksi. Tästä hovioikeus ei löytänyt näyttöä. Hän ei ajanut syytettä raiskausrikoksesta sillä perusteella, että kymmenvuotias ei olisi kykenevä muodostamaan tahtoaan tilanteessa. Näin ollen hän ei myöskään aio hakea valituslupaa korkeimmasta oikeudesta.

- Onhan se totta, että lapsi on avuton, ei siitä mihinkään päästä. Mutta siitä on lapsen osalta oma säännös, tässä tapauksessa lapsen törkeä seksuaalinen hyväksikäyttö, josta mies tuomittiin. Minun mielestäni samalla perusteella ei ole järkeä lähteä syyttämään kahdesta rikoksesta.

Siinä mielessä, kun hovi hylkäsi uhrin edustajan esittämän rangaistusvaatimuksen avuttoman tilan perusteella, Koivuniemi ymmärtää hovin päätöstä.

- Mielestäni lainsäätäjä ei ole tarkoittanut sitä, että tätä käytettäisiin silloin kun avuttomuuden perusteena on pelkästään nuoruus. Lain perustelut ja esityöt eivät viittaa siihen suuntaan, Koivuniemi sanoo.

Rikosoikeuden professori: Tarvittaessa lakia pitää muuttaa

Päätöstä oudoksuu myös rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen.

- Niin hovioikeus kuin käräjäoikeuskin on nojannut lain esitöihin vahvasti. Siellähän ei esimerkkinä ole tätä ikää mainittu. Itse kyllä painottaisin edelleen enemmän sitä pykälässä olevaa määritelmää siitä, että henkilö on kykenemätön muodostamaan tai ilmaisemaan tahtoaan. Kyllä minä katsoisin, että kymmenvuotias on kykenemätön ilmaisemaan tahtonsa.

Hänen mukaansa tapaus olisi syytä katsoa vielä korkeimmassa oikeudessa.

- Valitusluvan hakemiselle olisi ihan hyvät perusteet. Voi kysyä, että ymmärtääkö kymmenenvuotias, että mistä on kysymys ja mitä on tapahtumassa. Onko siinä eroa, onko nukkuva, humalainen tai vammainen, kun puhutaan kymmenvuotiaasta?, Tolvanen kysyy.

Hänen mukaansa tarvittaessa lakia pitää muuttaa, vaikka mies tuomittiinkin törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Ilta-Sanomien mukaan kansanedustaja Leena Meri (ps.) oli jo käräjäoikeuden tuomion jälkeen jättänyt lakialoitteen, jotta tällaisista rikoksista tulisi jatkossa tuomio törkeästä raiskauksesta. Lehden mukaan lakialoite on tällä hetkellä lakivaliokunnassa.

- Seksuaalisen hyväksikäytön tunnusmerkistöllähän suojellaan lapsen terveyttä ja tämän raiskauspykälän suojelema oikeushyvä on seksuaalinen itsemääräämisoikeus. Tässä jää kokonaan punnitsematta tämä seksuaalisen itsemääräämisoikeuden loukkaus, Tolvanen sanoo.

- - -

Korjattu klo 18.00: 1. väliotsikon jälkeen 3. kappaleessa muutettu uhrin puolustus uhrin edustajaksi.

Huhtasaari hyökkäsi EU-linjaa vastaan - Sipilä ihmettelee "höttötason kritiikkiä"

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kritisoi eduskunnassa tänään käytyä EU-keskustelua hämmästyttävän laimeaksi. Pääministerin mukaan suuren salin EU-keskustelussa esitettiin kritiikkiä yleisellä "höttötasolla" ja siitä puuttui konkretiaa.

- Aika yhtenäinen tämä EU-kantamme Suomessa on, Sipilä arvioi toimittajatapaamisessa alkuillasta.

Lähinnä perussuomalaisten selvästi kielteinen EU-kanta erottui muista puolueista eduskuntakeskustelussa. Lisäksi esimerkiksi vasemmistoliitosta kritisoitiin EU:n puolustusyhteistyötä.

Sipilä antoi iltapäivällä eduskunnalle pääministerin ilmoituksen EU-politiikasta. Puolueet ja kansanedustajat kävivät sen jälkeen debattia EU-linjasta.

Huhtasaari: Muut puolueet EU:n puudeleita

Perussuomalaisten kansanedustaja, presidenttiehdokas Laura Huhtasaari syytti muita puolueita hampaattomuudesta EU-politiikassa ja kutsui näitä EU:n puudeleiksi.

Huhtasaaren mielestä EU:ssa on nähtävissä kehitystä liittovaltion suuntaan, mikä taas hänen mukaansa vaarantaa maiden itsemääräämisoikeutta.

- Isänmaiden Eurooppa on vielä mahdollista pelastaa, Huhtasaari sanoi iltapäivällä eduskunnassa.

EU-asioita käsittelevän suuren valiokunnan puheenjohtaja, hallituspuolue kokoomuksen Anne-Mari Virolainen ei halunnut arvioida Huhtasaaren väitteitä.

- Perussuomalaisten pelottelulinjaa en halua kommentoida, Virolainen sanoi suuressa salissa.

Perussuomalaisista kesällä irtautunut sinisten ryhmä pyrki profiloitumaan hallituksen EU-kriittisenä äänenä. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo (sin.) toi esiin perussuomalaisten Huhtasaaren tavoin liittovaltiokehityksen vastustamisen.

- Sininen tulevaisuus ei kannata minkään sortin eurostoliittoa, sinisten Elo sanoi.

EU-kriittisiä äänenpainoja kuultiin myös oppositiopuolue vasemmistoliiton kansanedustajalta Paavo Arhinmäeltä, joka oli huolissaan eriarvoisuuden kasvusta EU:ssa. Arhinmäen mielestä unionin toiminta ei saisi painottua esimerkiksi yritysten vapauden edistämiseen.

"Käsijarru päällä EU-politiikassa"

Selvälinjaisempaa ja aktiivisempaa EU-politiikkaa vaativat oppositiosta ainakin vihreiden ja RKP:n edustajat. Kansanedustaja Eva Biaudet (r.) arvioi, että kokoomuksen ja keskustan hallituskumppaneina istuvat siniset jarruttavat Suomen EU-politiikkaa.

- Vastakkainasettelu hallituksen sisällä on liian suuri. Hallituksen käytävillä on liian monta hiljaista ei-sanojaa - jotta Suomi voisi ylipäänsä osoittautua uskottavaksi, innovatiiviseksi toimijaksi EU:n ytimessä, sanoi Biaudet.

Hänen mukaansa "auton ajaminen käsijarru päällä on vaikeaa".

- Suomen pitäisi olla aktiivisempi EU:n kehittämisessä.

Vihreiden puheenjohtajan Touko Aallon mielestä hallitukselta puuttuvat yhteiset suuntaviivat siitä, millaista unionia Suomi haluaa olla rakentamassa.

- Hallituksella on kolme erilaista EU-linjaa. Yksi hyvä toimisi varmaan paremmin, syytti Aalto.

Myös SDP:n kansanedustajan Tytti Tuppuraisen mukaan Eurooppa-politiikka kaipaisi johtajuutta.

Sipilä: Unioni vahvempi kuin ennen brexitiä

Sipilän mukaan pahin puhuri Euroopan unionissa on laantunut ja unioni on nyt vahvempi kuin ennen Britannian viimevuotista brexit-äänestystä. Viimeiset puolitoista vuotta ovat Sipilän mukaan ravistelleet EU:ta.

Pääministeri vakuutti, että Suomi on sitoutunut unionin arvoihin ja visioihin sekä haluaa olla aktiivinen vaikuttaja unionissa.

- Suomen lähtökohta on ollut selvä. Olemme yhdessä vahvempia ja vaikuttavampia kuin erikseen. Mieluummin siis yhdessä ja enemmän kuin erikseen ja vähemmän - paikkamme on vaikuttamisen eturintamassa, kuvaili Sipilä suuressa salissa.

PAM yllättyi työnantajapuolen ilmoittamasta työsulusta hiihtokeskuskiistassa

Palvelualojen ammattiliitto PAM on yllättynyt työnantajapuolen toimenpiteiden rajuudesta hiihtokeskusten ja ohjelmapalvelualan työkiistassa. Työnantajia edustava Matkailu- ja Ravintolapalvelut Mara ilmoitti tänään työsulusta. Maran mukaan työsulku toteutetaan yksittäisinä päivinä joulukuussa.

Edunvalvontajohtaja Jaana Ylitalo kertoo STT:lle, ettei muista PAMin joutuneen aiemmin vastaavaan tilanteeseen, jossa työnantaja olisi julistanut työsulun. Ylitalo sanoo, että työntekijäosapuoli olisi halunnut vielä jatkaa neuvotteluja.

- Todellakin yllätyimme toimenpiteiden suuruudesta, Ylitalo summaa.

Työsulku koskee Maran jäsenyrityksinä olevien hiihtokeskusten ja ohjelmapalveluyritysten työntekijöitä, jotka kuuluvat Palvelualojen ammattiliitto PAMiin. Mara sanoo, että haluaa työsululla saada riidan sovittelun käyntiin ja välttää joulusesonkia uhkaavat mahdolliset työtaistelutoimenpiteet.

Ylitalo sanoo, että PAMin hallitus ei ole tehnyt mitään päätöksiä työtaistelusta.

- Tarvittaessa se (hallitus) pystyy kokoontumaan nopealla aikataululla.

Palkankorotuksista erimielisyyksiä

Valtakunnansovittelija Minna Helle on tviitannut olevansa yhteydessä kiistan osapuoliin ja päättävänsä sovittelusta sen jälkeen.

Liittojen työehtosopimusneuvottelut katkesivat viime viikolla erimielisyyksiin palkankorotuksista.

Maran mukaan hiihtokeskustoimiala on viime vuosina kärsinyt vähälumisista ja lämpimistä talvista, minkä vuoksi PAMin vaatimukset ylittävät toimialan taloudellisen kantokyvyn. Myös ohjelmapalveluala - joka sisältää muun muassa moottorikelkka-, husky- ja porosafarit - on Maran mukaan ollut vaikeuksissa jo pitkään.

Orpo arvostelee Länsi-Pohjan sote-palvelujen jättiulkoistusta - "Nyt pitää olla maltti ja tolkku"

Kokoomuksen puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Petteri Orpo arvostelee isoa sote-palvelujen ulkoistusta Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä.

Orpon mukaan ei ole yhteiskunnan kokonaisedun mukaista, että jokin yksityinen suuri toimija tekee tällaisen veronmaksajien rahoja sitovan valtauksen samaan aikaan kun ollaan tekemässä todella suurta sote-uudistusta.

- Nyt pitää olla maltti ja tolkku siinä, että nyt näitä sopimuksia ei tehdä, vaan katsotaan tämä lainsäädäntöprosessi loppuun ja sitten katsotaan yhteiskunnan kokonaisedun kannalta järkeviä ratkaisuja maakunnissa sen lainsäädännön pohjalta, jonka me teemme, Orpo sanoi lounastilaisuudessa toimittajille keskiviikkona.

Orpo sanoo, että kun valinnanvapaus itsessään avaa lainsäädännöllä tehtävillä pelisäännöillä yrityksille perustason sote-palvelut, se on yrityksille oikea tie päästä mukaan, eivät jättiulkoistukset.

- Minusta tämä ei ole se oikea tie, emmekä me ole tätä halunneet emmekä ole sitä tehneet, Orpo sanoi.

"Onko ollut kaikki argumentit ja tieto pelissä"

Hallitus pisti Meri-Lapin tapauksen vuoksi vauhtia sote-ulkoistuksia rajoittavan lain kiristyksiin ja kertoi niistä viime viikolla. Tavoitteena on, ettei vastaavanlaisia jättiulkoistuksia enää nähtäisi.

Orpo ei halua arvioida, millä todennäköisyydellä valtiovalta voi vielä estää Länsi-Pohjan ratkaisun. Hänen mukaansa on mahdollista, ettei siihen pystytäkään.

Orpo vetoaakin alueen kuntapäättäjiin, jotta suunnitelma peruttaisiin.

- Korostan, että sen päätöksen tekevät vaaleilla valitut henkilöt, joiden pitää miettiä myös kokonaisuutta. Uskon, että he pyrkivät varmasti hakemaan ratkaisun, joka olisi alueen asukkaiden kannalta hyvä, mutta en ole ihan varma, onko siinä pelissä ollut kaikki argumentit ja tieto siitä mitä ollaan tekemässä, Orpo sanoi.

Orpon mukaan sote-uudistus pitää saada nyt tehtyä, vaikka sitä on kritisoitu kokoomuksen sisältäkin etenkin Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren suulla. Orpon mukaan kaupunkien näkemyksiä kyllä kuullaan tarkalla korvalla.

- Sellaista vaihtoehtoa, että sote-uudistus jätettäisiin tekemättä, ei ole.

Viron hallitus pohtii alkoholiveron korotuksen perumista - kyseessä pienempi korotus kuin heinäkuussa

Viron hallitus harkitsee helmikuulle kaavaillun alkoholin veronkorotuksen perumista. Valtiovarainministeri Toomas Toniste ehdottaa, että oluen valmisteveroon suunniteltu kymmenen prosentin korotus perutaan. Pääministeri Jüri Ratas kuitenkin sanoo, että keskustelussa tärkein asia on ihmisten terveys ja toisena veron taloudellinen merkitys.

Viron hallituksen on määrä keskustella veronkorotuksen perumisesta torstaina, ja toistaiseksi kaksi muuta hallituspuoluetta ovat vastustaneet Tonisten ehdotusta. Valtiovarainministeri Toniste sanoi löytäneensä vaihtoehtoiset 35 miljoonan euron tulot muista lähteistä.

Viron alkoholipäätökset heijastuvat myös Suomeen, sillä Viron edullisemmat hinnat houkuttavat suomalaisia. Helmikuun korotus on vain pieni osa alkoholiveron kiristämistä. Viron hallitus aikoo nostaa oluen verotusta roimasti vuoteen 2020 mennessä. Suurin pomppaus astui jo voimaan 1. heinäkuuta, jolloin oluen vero nousi noin 70 prosenttia.

Suomessa kiistaa korotuksesta

Suomen hallitus päätti budjettiriihessä loppukesästä, että alkoholiverotus kiristyy 100 miljoonalla eurolla ensi vuonna. Sen jälkeen hallituspuolueet ovat kiistelleet siitä, liittyykö veronkorotus alkoholilain uudistukseen. Kokoomuksen ja sinisten mukaan alkoholilaki ja -vero liittyvät yhteen, eli vero ei nouse, jos kaupoista ei saa ensi vuonna hieman vahvempaa olutta ja lonkeroa. Keskustan mielestä pitkään valmisteltu alkoholilaki ei liity budjettiriihessä sovittuun veronkorotukseen, joka nostaa esimerkiksi olutpullon hintaa noin kuudella sentillä.

Veronkorotusta koskevan hallituksen lakiesityksen perusteluissa viitataan kuitenkin toistuvasti siihen, että esityksessä otetaan huomioon alkoholilain kokonaisuudistuksen vaikutukset alkoholijuomien saatavuuteen ja kokonaiskulutukseen. Molemmista asioista on määrä päättää loppuvuoden aikana.

Veronkorotuksista riippumatta alkoholia saa Viron hintoja edullisemmin Latviasta, mikä on houkutellut virolaisten lisäksi suomalaisia ostosmatkoille.