Ministeri Mykkänen: Venäjän tekemät laivojen pysäyttelyt ovat loppumassa –”Viesti on mennyt läpi"

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok.) aikoo laivojen yllätystarkastukset esille, kun tapaa Venäjän varapääministerin
Markku Saksa

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok.) kertoo, että viimeisimpien tietojen mukaan venäläisten viranomaisten tekemät yllätystarkastukset suomalaisiin laivoihin ovat loppumassa.

Hän aikoo ottaa ongelman esille tavatessaan Venäjän varapääministerin Dmitri Kozakin ensi viikolla Suomen ja Venäjän talouskomission kokouksessa Moskovassa.

Mykkäsen viesti venäläisille on, että jos Venäjä haluaa suomalaisten investoivan esimerkiksi Kiinan ja Euroopan väliseen silkkitiehankkeeseen, se edellyttää, että tällaisia laivatarkastusten kaltaisia yllätyksiä ei logistiikkaketjussa tule. Jos laiva seisoo viikon satamassa, siitä tulee iso lovi vuosikannattavuuteen.

Talouskomission tehtävänä on parantaa yritysten toimintamahdollisuuksia Venäjällä.

Mykkänen kertoo Lännen Medialle puhelimitse, että hän ei ole havainnut mitään erityistä ajojahtia Venäjän viranomaisten puolelta suomalaisia yrityksiä ja tuotteita kohtaan, mutta hän sanoo Venäjän tuonninkorvauspolitiikan olevan yhä suurempi ongelma. Se tekee hintakilpailun vaikeaksi, koska Venäjä suosii kotimaisia tuotteita tarjouskilpailuissa.

–  Venäläisten valtionyhtiöiden on annettava 15 prosentin hintaetu venäläisille tarjouksille, mikä on WTO-sääntöjenkin vastaista, Mykkänen kuvaa.

UUSIMMAT UUTISET

Toinen kierros häämöttää jo, paljastaa IL:n tilaama ennuste: Niinistön kannatus jäisi alle 50 prosentin

Markku Uhari

Presidentinvaalit voivat mennä toiselle kierrokselle, jos Iltalehden ja Alma Median maanantaina julkaisema ennuste toteutuu.

Iltalehti julkisti Accuscore-yhtiöltä tilaamansa, presidentinvaalien ensimmäistä kierrosta koskevan vaaliennusteen presidenttitenttinsä aluksi maanantai-iltana.

Ennusteen perusteella gallup-ykkösenä pysyneen kansanliikkeen ehdokkaan Sauli Niinistön kannatus olisi ensimmäisellä kierroksella 49,2 prosenttia. Ennuste veisi siis vaalit niukasti toiselle kierrokselle, koska yksikään ehdokas ei saavuttaisi vähintään 50 prosentin kannatusta.

–  Minun kannaltani olisi tärkeintä, että jollain kierroksella tulisi valittua, Niinistö kuittasi, kun toimittaja Susanne Päivärinta kysyi tämän kommenttia.

Niinistön perässä järjestys noudattaisi pitkälti viimeaikaisia gallupeja. Vihreiden Pekka Haavisto jatkaisi toiselle kierrokselle 13,6 prosentin kannatuksella.

–  Toinen kierros on hyvin tärkeä näissä vaaleissa, Haavisto sanoi toimittaja Juha Ristamäelle.

Kolmanneksi ja näin pois toiselta kierrokselta jäisi jälleen oman valitsijayhdistyksensä ehdokas Paavo Väyrynen. Kasvujohteisesta kannatuksestaan huolimatta Väyrysen kannatus jäisi 13,2 prosenttiin ja näin Haaviston taakse. Väyrynen totesi, että hänellä on tällä hetkellä nouseva kannatus.

–  Todennäköisesti se on jo korkeampi kuin tuota analyysiä tehtäessä, Väyrynen totesi.

Accuscoren ennuste povaa siis liki pitäen samaa asetelmaa kuin vuoden 2012 presidentinvaaleissa, jolloin Niinistö ja Haavisto ottivat kannatuksistaan toisella kierroksella mittaa Väyrysen jäädessä kolmanneksi.

Väyrysen jälkeen neljänneksi eniten ääniä keräisi perussuomalaisten Laura Huhtasaari.

Accuscoren laatima ennuste ei ole presidentinvaaleja koskeva kysely, vaan se on aiempien kannatuskyselyiden pohjalta muodostettu arvio.

Viime viikon lopussa julkaistujen kannatuskyselyiden perusteella Sauli Niinistön kannatus on ollut laskussa. Niinistön kannatus oli Alma Median torstai-iltana julkaiseman kyselyn perusteella 58 prosenttia ja Helsingin Sanomien perjantaina julkaisemassa 68 prosenttia.

Yli 1,2 miljoonaa on jo äänestänyt

Ensimmäisen kierroksen varsinainen äänestyspäivä on sunnuntai 28. tammikuuta, ja mahdollinen toinen kierros järjestetään pari viikkoa myöhemmin 11. helmikuuta.

Ensimmäisen kierroksen ennakkoäänestys on parhaillaan käynnissä. Oikeusministeriön vaalitietopalvelun mukaan Suomessa on maanantaina kello 18 mennessä käynyt äänestämässä yli 1,2 miljoonaa ihmistä. Äänestysprosentti on siis tällä hetkellä 29,1.

Kukkonen, Räty ja Välilä pelaavat neljänsissä olympialaisissaan - Miesten joukkueeseen 16 pelaajaa KHL:stä

Kärppien puolustaja Lasse Kukkonen, Kiinassa ammatikseen kiekkoileva Noora Räty ja Ruotsissa pelaava Riikka Välilä kiekkoilevat helmikuussa neljättä kertaa olympiajääkiekossa.

Suomen jääkiekkojoukkueet Pyeongchangin olympiajoukkueeseen nimettiin tänään Vantaalla.

Kukkonen aloitti olympiauransa vuonna 2006 Torinossa. Hän kommentoi valintatilaisuuden videotervehdyksessään, että hienojen joukkuekaverien ohella mieleen ovat jääneet etenkin Vancouverin 2010 olympialaisten avajaiset.

Miesten olympiajoukkueessa on kaikkiaan kuusi pelaajaa kotimaan Liigasta. Kukkosen ohella liigapelaajista mukaan pääsi muun muassa HIFK:n nuori Miro Heiskanen.

Joukkueen rungon muodostavat 16 KHL-pelaajaa, muun muassa Heiskasen tavoin 1999 syntynyt Jokerien Eeli Tolvanen. Ruotsin liigasta on yksi pelaaja, Sveitsin liigasta kaksi.

NHL-pelaajien poisjäänti muokkasi Suomen joukkuetta niin, että olympialaisten ensikertalaisia on mukana peräti 21.

- Minulla on hyvä tunne joukkueesta. Valmistautuminen on sujunut hyvin, ja se tuo meille luottamusta. Tiedostamme hyvän mahdollisuuden, joka meillä on ja olemme valmiita tarttumaan siihen, päävalmentaja Lauri Marjamäki kommentoi Jääkiekkoliiton tiedotteessa.

Leijonien alkulohkon vastustajat ovat Norja, Ruotsi ja Saksa. Pelit alkavat Saksaa vastaan torstaina 15. helmikuuta.

Välilä tekee historiaa

Naisten jääkiekkojoukkueessa hyökkääjä Välilä, 44, on Suomen kaikkien aikojen vanhin naisurheilija olympialaisissa. Aiemmin ennätystä piti taitoluistelija Ludowika Jakobsson, joka kilpaili olympiajäällä 43-vuotiaana.

Välilä aloitti olympiauransa 1998 Naganosta ja pelasi myös 2002 Salt Lake Cityssä. Ura taukosi välillä, mutta Välilä pelasi olympiakiekkoon 2014 Sotshissa. Hän kiekkoilee nykyisin Ruotsissa HV71:ssä.

Maalivahti Räty on edustanut Suomea Kukkosen tavoin olympialaisissa vuodesta 2006 lähtien.

Kokeneiden pelaajien vastapainoksi naisten maajoukkueessa on yhdeksän olympialaisten ensikertalaista.

- Joukkueessa ovat mukana parhaat valittavissa olleet pelaajat. Kriteerit valinnoille olivat selvät: sopivuus rooliin, sopeutuminen ryhmään, urheilullisuus ja pelitaito, päävalmentaja Pasi Mustonen arvioi.

Suomen A-alkulohkossa pelaavat viime vuoden MM-kisojen neljä parasta maata, joista kaksi parasta jatkaa suoraan välieriin ja kaksi seuraavaa pelaa puolivälierissä B-lohkon kahta parasta vastaan. Naisleijonien avauspeli on 11. helmikuuta Yhdysvaltoja vastaan.

Suomen olympiajoukkueen koko on 61 urheilijaa, sillä aiemmin joukkueeseen oli valittu 11 yksilöurheilijaa sekä curlingin parikilpailun pari. Loput valinnat julkistetaan ylihuomenna.

Abbas: Toivomme, että EU tunnustaisi Palestiinan valtion

Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas toivoo, että Euroopan unioni tunnustaisi Palestiinan valtion. Abbas esitti vetoomuksen Brysselissä, jossa hän tapaa tänään EU-maiden ulkoministerit sekä korkean edustajan Federica Mogherinin.

Tapaaminen järjestetään EU:n ulkoministerikokouksen yhteydessä. Suomesta paikalla on ulkoministeri Timo Soini (sin.).

Päätös avaisi Abbasin mukaan ovia rauhalle. Hän kuvaili palestiinalaisten pitävän Euroopan unionia todellisena kumppanina ja ystävänä.

EU-maista muun muassa Ruotsi on tunnustanut Palestiinan, kun taas Suomi tai esimerkiksi Saksa ja Ranska eivät näin ole tehneet. Jokainen jäsenmaa tekee päätöksen tunnustamisesta itse.

Palestiinan tunnustaminen ei ole tänään virallisesti ulkoministerien kokouksen asialistalla, mutta voi olla, että joku ministereistä nostaa sen esiin. Sen sijaan maat keskustelevat tavoista, joilla ne voisivat tukea kahden valtion mallia.

EU:n ja Palestiinan välillä on jo yhteistyösopimus, mutta ulkoministerien odotettiin keskustelevan sen viemisestä pidemmälle. Neuvotteluiden avaaminen olisi symbolinen päätös, koska assosiaatiosopimus solmittaisiin vain tunnustetun valtion kanssa.

Euroopan unioni on sitoutunut kahden valtion malliin, jossa Jerusalem on molempien pääkaupunkina.

EU on myös palestiinalaisten merkittävä taloudellinen tukija. Komission ja jäsenmaiden tuki on ollut viime vuosina noin miljardi euroa vuodessa. Mogherini vakuutti tänään Brysselissä, että tukea jatketaan.

USA:n presidentin Donald Trumpin päätös tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi on vaikeuttanut entisestään rauhanpyrkimyksiä. Maa on myös uhannut vetää rahoituksensa alueelta.

Huumeissa ajanut Jari Sillanpää ja levy-yhtiö pysyivät sakkotuomiosta vaiti - nettisivuille ilmestyi kuitenkin viesti

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi maanantaina viihdetaiteilija Jari Sillanpään 50 päiväsakkoon rattijuopumuksesta, huumausaineen käyttörikoksesta ja kahdesta liikennerikkomuksesta. Sillanpään tuloilla sakkosumma on lähes 24 000 euroa.

Käräjäoikeus ei määrännyt Sillanpäätä ajokieltoon. Hänen väliaikainen ajokieltonsa on oikeuden mukaan jo kestänyt sen neljä kuukautta, joka tällaisessa tapauksessa olisi normaali ajokiellon pituus.

Sillanpää ei tuoreeltaan kommentoinut tuomiotaan. Hän ei vastannut STT:n soittopyyntöön eikä kirjoittanut aiheesta Facebook-sivulleen.

Sillanpään asianajaja Juha Räihä oli lähes yhtä vaitelias. Hän ei kertonut esimerkiksi sitä, aikooko Sillanpää valittaa tuomiostaan hovioikeuteen.

- Olen sanonut kaikille, että en tätä asiaa kommentoi, sanoi Räihä STT:lle.

STT yritti tavoittaa myös useita ihmisiä Sillanpään levy-yhtiöstä, mutta anti jäi laihaksi. Illalla Warner Musicilta viestittiin lyhyesti sähköpostitse.

- Olemme sopineet Jarin kanssa, että emme kommentoi asiaa ulospäin. Keikkakuvioihin liittyen Warner ei voi ottaa kantaa, koska Jari hoitaa keikkamyynnin oman yhtiönsä kautta.

Sillanpään nettisivujen keikkakalenteria oli päivitetty maanantaina. Sivuille ilmestyi teksti:

- Jari lomailee parhaillaan. Tulevat kesäkeikat päivitetään keikkakalenteriin keväällä. Talvi-iloa kaikille!

Sillanpää myönsi syyllisyytensä

Käräjäoikeus totesi, että Sillanpää käytti metamfetamiinia ja ajoi huumeen vaikutuksen alaisena Helsingin keskustassa viime syyskuussa. Hänen hallussaan oli 0,3 grammaa metamfetamiinia.

Lisäksi Sillanpää piti tuomion mukaan matkapuhelinta kädessään ajon aikana sekä ylitti keltaisen sulkuviivan autolla Helsingin Annankadulla tahallaan tai ainakin huolimattomuudesta. Sillanpää myönsi oikeudessa syyllistyneensä kaikkiin rikoksiin.

Artistin kolmeen asuntoon Helsingissä ja Vihdissä tehtiin viime syksynä kotietsintä, kertoi Ilta-Sanomat aiemmin. Kotietsinnän yhteydessä Sillanpää kertoi käyttäneensä huumausainetta jo pitkään. Varsinaisessa esitutkinnassa hän ei kuitenkaan vastannut tähän liittyneeseen kysymykseen.

Sakot vievät liki kymmenesosan vuosituloista

Oikeus toteaa päätöksessään, että 50 päiväsakkoa on yleisen käytännön mukainen rangaistus Sillanpään syyksi luetuista rikoksista. Yhden päiväsakon määrä on Sillanpään tapauksessa 475 euroa.

Käräjäoikeus korotti Sillanpään sakkoa 40 eurolla. Loppusummaksi tulee siten 23 750 euroa. Sillanpää tienasi vuonna 2016 yhteensä noin 285 300 euroa. Jos tulot ovat pysyneet suurin piirtein ennallaan, sakoista tulee maksettavaa noin yksi kahdestoistaosa Sillanpään tuloista.

Sillanpää nousi julkisuuteen vuonna 1995, kun hänet valittiin tangokuninkaaksi. Hänen vuonna 1996 julkaistu esikoislevynsä Jari Sillanpää on edelleen Suomen myydyin äänite, jota on myyty 272 940 kappaletta. Sillanpää on edustanut Suomea Euroviisuissa vuonna 2004. Siltsunakin tunnettu laulaja on 2010-luvulla tullut tutuksi myös Vain elämää -tv-sarjasta, jossa hän on esiintynyt kahdella tuotantokaudella, viimeksi viime syksynä.

Lähisuhdeväkivallan auttavaan puhelimeen tulee kymmeniä puheluita päivässä

Reilu vuosi sitten avattuun lähisuhdeväkivallan auttavaan Nollalinja-puhelimeen tuli tammi-joulukuussa lähes 8 000 puhelua, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n erikoistutkija Johanna Hietamäki. Palvelun tultua tunnetummaksi joulukuussa puheluita tuli jo enemmän kuin niihin pystyttiin vastaamaan, noin 33 puhelua päivässä.

- Tuolloin noin puoleen puheluista pystyttiin linjalla vastaamaan. Tammikuussa Nollalinja sai lisää resursseja ja nyt pystymme palvelemaan entistä paremmin, Hietamäki kertoo.

Auttavaan puhelimeen voivat soittaa läheisessä ihmissuhteessaan väkivaltaa tai uhkaa kokeneet tai heidän läheisensä. Suurin yksittäinen syy soittaa on nykyisen tai entisen puolison tai seurustelukumppanin käyttämä väkivalta.

Valtion rikosuhrimaksuilla kustantamassa palvelussa soittajia auttavat sosiaali- ja terveysalan ihmiset, joista monet ovat tehneet pitkään väkivaltaan liittyvää työtä.

Nollalinjalle soittaminen on ilmaista ja luottamuksellista, eikä siitä jää jälkeä puhelinlaskuun.

Kymmenettuhannet kokevat parisuhdeväkivaltaa vuosittain

Vuodesta 2012 asti tehdyssä rikosuhritutkimuksessa on selvitetty naisten ja miesten kokemaa parisuhdeväkivaltaa viimeisen vuoden aikana. Vuosittain naisista kertoo kokevansa parisuhdeväkivaltaa reilusta neljästä reiluun viiteen prosenttiin ja miehistä reilusta kahdesta reiluun kolmeen prosenttiin. Tämä tarkoittaa, että vähintään kymmenettuhannet Suomessa pysyvästi asuvat henkilöt kokevat vuosittain parisuhdeväkivaltaa.

- Näin pieni vaihtelu on luottamusvälien sisällä. Voidaan sanoa, että määrä on pysynyt tasaisena, kertoo tutkija, suunnittelija Petri Danielsson Helsingin yliopiston Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutista.

Ilmiötä on tutkittu aiemminkin, mutta eri tavalla. Aiemman tutkimuksen perusteella parisuhdeväkivalta vaikuttaa pysyneen lähestulkoon samalla tasolla sitten 1980-luvun.

Jos katsoo poliisin tilastoja, näyttää siltä, että parisuhdeväkivallan määrä nousi välittömästi vuoden 2011 lakimuutoksen jälkeen. Tuolloin lähisuhteessa tapahtuneesta lievästä pahoinpitelystä tuli yleisen syytteen alainen rikos. Parin vuoden päästä lähisuhdeväkivalta laski poliisin tilastoissa merkittävästi.

- Poliisin tilastot eivät ole kuitenkaan tässä hyvä mittari. Vain harva ilmoittaa lähisuhdeväkivallasta poliisille ja poliisin tilastoihin päätyvät pääasiassa vakavat tapaukset.

Danielssonin mukaan suurin osa pari- ja lähisuhdeväkivallasta on kuitenkin lievää väkivaltaa, joten kyselytutkimus on luotettavampi tapa mitata ilmiötä.

OP:n ekonomistit ennustavat talouskasvun jatkuvan vahvana - tänä vuonna 3,3 prosenttia

OP:n suhdanne-ennusteen mukaan Suomen talous kasvaa tänä vuonna 3,3 prosenttia. Ennuste on noussut marraskuusta, jolloin OP:n ekonomistit arvioivat bruttokansantuotteen kasvavan kolme prosenttia.

- Olemme saaneet viestiä ympäri maata, että aika lailla laajemmin vasta vuoden lopulla yritykset ovat päässeet mukaan tähän kehitykseen, sanoo OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen.

Hän lisää, ettei yllättyisi, vaikka kasvu muodostuisi tänä vuonna vielä nyt arvioitua vahvemmaksi.

- Meidän ennuste on selkeästi korkein mitä tällä hetkellä on, mutten näe, että se olisi erityisen optimistinen. On hyvinkin mahdollista, että tällaisessa tilanteessa kasvu muodostuu vielä vahvemmaksi.

Talouskasvu jatkuu OP:n mukaan yhä ensi vuonna, mutta sen ennustetaan hidastuvan. Ennuste ensi vuoden kasvulle on 2,3 prosenttia. Hidastumisesta huolimatta suhdannehuippuun on OP:n mukaan vielä matkaa.

Työllisiä ensi vuonna enemmän kuin koskaan

Tänä ja ensi vuonna talouskasvu perustuu yhä enemmän työpanoksen kasvulle, OP toteaa. Tänä vuonna työllisten määrä lisääntyy 30 000 ihmisellä ja työttömyysaste laskee 7,8 prosenttiin, OP ennustaa.

Ennusteen mukaan ensi vuonna työttömyysprosentti on 7,4 ja työllisiä on enemmän kuin koskaan aiemmin, 71,7 prosenttia työikäisistä. Hallituksen tavoite 72 prosentin työllisyydestä on vähällä toteutua, OP kertoo.

Heiskasen mukaan hallituksen kilpailukykypaketin seuraukset näkyvät viennin kasvussa.

- Viennin kilpailukyvyn parantuminen on varsin merkittävä. (Kikyn) vaikutus voi olla hyvinkin prosenttiyksikön luokkaa eri vuosille. Aika paljon vaikutukset tulevat tälle vuodelle.

Heiskasen mukaan myös edelliselle hallitukselle täytyy antaa tunnustusta.

- Yhteisöveron keventäminen alkaa vasta nyt näkyä, kun yritysten mahdollisuudet investoida ovat kohentuneet.

Aktiivimallin vaikutusta työllisyyteen Heiskanen ei lähde arvioimaan.

- On vaikea arvioida aktiivimallin vaikutusta työllistymiseen ja sitä, kuinka paljon on aitoa työllisyyttä ja kuinka paljon tällaista, että kun käydään hyvin lyhytaikaisesti töissä, niin ne työllisyysluvut kaunistuvat.

"Korkojen nousulta suojautumisen hetki on lähiaikoina"

Inflaatio alkaa vähitellen kiihtyä maailmantalouden kasvun seurauksena, suhdanne-ennusteessa todetaan. Vuoden lopulla inflaatio on yli kaksi prosenttia ja ensi vuonna yhä hieman yli EKP:n tavoitteen, OP ennustaa. Heiskasen mukaan inflaation nousu on nopeampaa kuin mitä EKP on arvioinut.

- On tultu siinä mielessä tärkeään vaiheeseen, että nyt alkaa tilanne muuttua. Se (EKP) on ehkä vähän hitaasti ollut mukana, ehkä liiankin rauhallisin mielin. Nyt uhkana on, että tulee liian nopea reaktio.

Keskuspankin pitää olla tarkka, miten se tilanteeseen reagoi, Heiskanen lisää.

- Jos he eivät osaa sitä oikealla tavalla viestiä, missä oikein mennään ja ennakoida oikealla tavalla kehitystä, markkinoiden heilunta voi olla suurempaa.

Myös korot alkavat ekonomistien arvion mukaan nousta ensi vuoden alkupuolella. Heiskasen mukaan asuntovelallisen ei vielä lähimmän parin vuoden aikana tarvitse menettää yöuniaan, mutta koron nousulta suojautumisen hetki alkaa olla käsillä.

- Ei tilanne tietenkään kovin nopeasti muutu, mutta jos haluaa varautua siihen, missä ollaan tulevaisuudessa, niin pitkät korot voivat nousta nopeastikin. Koron nousulta suojautumisen hetki on tässä lähiaikoina ja sitten se on myöhäistä.

Korkojen nousu on OP:n mukaan seurausta muun muassa EKP:n osto-ohjelman päättymisestä.

Julkisen talouden uskotaan lähentelevän tasapainoa

Suomen rahoitustasapaino parantuu OP:n ekonomistien mukaan edelleen ja vaihtotaseen ja julkisen talouden uskotaan ensi vuonna olevan lähellä tasapainoa. Yksityisen velkaantumisen kasvun arvioidaan olevan jopa verkkaista. Vaarana OP:n mukaan on se, että talouspolitiikassa aletaan lepsuilla.

- Suomalaisen talouspolitiikan suurin riski on suhdannetilanteen tuoma tyytyväisyyden tunne ja houkutus livetä talouspolitiikan kaidalta tieltä vaalien lähestyessä. Uudet avaukset talouspolitiikan pidemmän ajan kasvun vahvistamiseksi jäävät todennäköisesti olemattomiksi lähivuosina, Heiskanen sanoo.

Rahoitusmarkkinoiden epävarmuuden kasvu tuo riskinsä lähivuosien talousnäkymille. OP:n mukaan siirtyminen uuteen vaiheeseen pitkän kiihdytysvaiheen jälkeen merkitsee rahapolitiikassa sopeutumishaasteita.

Afganistanin hotellihyökkäyksen uhrien määrä nousi - ainakin 22 kuollutta

Afganistanin hotellihyökkäyksessä kuolleiden määrä on noussut ainakin 22:een, kertovat viranomaiset. Äärijärjestö Talebanin taistelijat hyökkäsivät automaattiasein ja singoin luksushotelliin Kabulissa viikonloppuna.

Viranomaiset selvittävät parhaillaan, kuinka iskun tekijät pääsivät hotelliin turvajärjestelyistä huolimatta. Yhtenä mahdollisena vaihtoehtona pidetään sitä, että heillä oli yhteistyökumppani hotellissa. Sunnuntaina Afganistanin sisäministeriön edustaja kertoi lisäksi todisteista, joiden mukaan osa hyökkääjistä saattoi olla valmiiksi sisällä rakennuksessa hyökkäyksen alkaessa.

Kuolleista valtaosa oli hotellin ulkomaalaisia vieraita. Uhrien joukossa on kuusi ukrainalaista. Hyökkäyksen aikaan hotellissa oli meneillään it-alan konferenssi, johon osallistui paljon ulkomaalaisia.

Afganistanin joukot surmasivat puolestaan kaikki kuusi hyökkääjää.

Vieraat piiloutuivat pylväiden taakse ja huoneisiinsa asemiesten hyökätessä ja sytyttäessä osan kuusikerroksisesta rakennuksesta tuleen. Jotkut vieraista kiipesivät parvekkeiden kaiteiden yli ja käyttivät vuodevaatteita apunaan yrittäessään paeta. Myöhään lauantaina alkanut hyökkäys jatkui pitkälle sunnuntain puolelle.

Intercontinental-hotellin turvatoimien piti olla kunnossa. Turvatoimet oli kolmisen viikkoa sitten siirretty yksityiselle yritykselle. Hotellin työntekijät kuitenkin kertoivat viikonloppuna, että turvamiehet eivät tehneet mitään vaan pötkivät pakoon.