Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Väärennettyjen henkilöpapereiden määrä kasvaa Suomessa

Keskipohjanmaa+ | Ma 12.2.2018 klo 17:53

STT, OLLI-PEKKA PAAJANEN

Helsinki

Väärennettyjen asiakirjojen määrät ovat olleet kasvussa viime vuosina. Keskusrikospoliisin rikosteknisessä laboratoriossa todettiin väärennetyiksi reilut 500 asiakirjaa viime ja toissa vuonna, kun määrä on aiemmin ollut 300–400 vuodessa.

Yleisin väärennetty asiakirjatyyppi on muu henkilötodistus kuin passi. Laboratorion suurin yksittäinen asiakas oli viime vuonna poliisi ja toissa vuonna Maahanmuuttovirasto.

– Meillä tutkitaan kaikkia asiakirjatyyppejä. Viime vuonna henkilötodistuksia tutkittiin eniten, joukossa on myös ajokortteja, passeja ja sekalaisia todistuksia, kuten syntymä- tai koulutodistuksia, kertoo rikosinsinööri Teemu Hietanen keskusrikospoliisista.

Passien osuus on noin viidennes kaikista väärennetyistä asiakirjoista.

– Passeja on satakunta vuodessa, viime vuonna suurin yksittäinen väärennettyjen passien ryhmä olivat Irakin passit, mutta mukana on myös EU-maiden, kuten Britannian, Liettuan ja Italian passeja.

Keskusrikospoliisille tulee tutkittavaksi asiakirjoja esimerkiksi poliisilta, Rajavartiolaitokselta ja Maahanmuuttovirastolta. Kaikki esimerkiksi rajalla tavatut väärät asiakirjat eivät laboratorioon kuitenkaan tule, joten väärien papereiden kokonaismäärää ei voi täysin päätellä laboratorion luvuista.

KRP:llä on eri maiden asiakirjojen kokoelma

Hietasen tutkittavaksi tulevien väärennösten laatu vaihtelee tulostimella tehdyistä selvistä väärennöksistä taitavampiin ammattimaisiin väärennöksiin. Hyvä väärennös voi mennä läpi maallikolle, mutta KRP:n laboratoriossa väärennökset jäävät aina kiinni.

– Henkilötietojen muuttaminen ei ole käytännössä nykyään mahdollista, jos tutkijalla on välineet ja osaaminen ja aikaa tehdä tutkimus. Ja meillä esimerkiksi on, Hietanen sanoo.

Väärennös ei aina kuitenkaan kohdistu henkilötietoihin. Passin voi väärentää myös vaikka poistamalla passista sivuja esimerkiksi matkustushistorian peittämiseksi.

– Sitä voidaan tehdä myös muuttamalla vaikkapa leiman päivämäärää, Hietanen kertoo.

KRP tietää, miltä eri maiden erilaiset asiakirjat näyttävät, sillä kolmella tutkijalla on turvakaapeissaan aitojen asiakirjojen kattava kokoelma.

– Lisäksi meillä on sähköisiä tietokantoja. Aitouden tarkistaminen perustuu asiakirjan visuaaliseen tarkasteluun ja teknisten ominaisuuksien tutkimiseen sekä tutkittavan asiakirjan ja aidon vertailumateriaalin väliseen vertailuun, Hietanen sanoo.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Fingerpori