keskiviikko 17.8.2022 | 17:17
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Klainarin kyydissä on mahdotonta murjottaa – Järvenpäät löysivät täydellisen Kleinbusin

Järvenpään perheen kesän kohokohtia ovat rennot retket vanhoilla volkkareilla

Pe 25.5.2018 klo 09:00

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Katariina Poranen

Klainarin, hippivolkkarin eli Volkswagen Kleinbusin tuntevat kaikki. Moni nykypäivän aikuinen muistaa kulkeneensa klassisen automallin kyydissä lapsena. Aivan pienimmille kulkupeli on puolestaan tullut tutuksi Disneyn Autot-elokuvasarjasta, jossa seikkailee hippityylinen, rauhaa ja rentoa elämäntapaa rakastava Klainari-niminen auto.

Kaustislainen Järvenpään perhe ehti haaveilla omasta klainarista kymmenisen vuotta, kunnes sopiva, tai itse asiassa täydellinen yksilö tuli vastaan viime kesänä. Oli heti selvää, että tämä auto haetaan kotiin Vantaalta.

Kyseessä on vuoden 1964 malli, joka on Suomessa uutena muutettu Wiima-koritehtaalla matkailumalliksi. Näitä Wiiman valmistamia matkailumalleja on ajossa enää vain kaksi.

Löydön arvoa nostaa se, että auto on ollut jopa 20 vuotta keräilijän hoivissa pukkien päällä, eli se on säästynyt kovalta käytöltä.

Auton pitkästä historiasta kertovat takaosaan liimatut tarrat: todennäköisesti klainarilla on joskus aikaisemmin matkustettu muun muassa Pariisissa.

Klainarin ovet tömähtävät kiinni ja moottori hyrähtää käyntiin vaivattomasti. Sen ääni on niin tasaisen rentouttava, että matkamusiikkia ei kyydissä tarvita.

Tavallisesti Järvenpään perheen isä Toni ja poika Kasperi taittavat matkaa etupenkeillä – Susanna-äidin ja Rasmus-pojan valtakunnaksi jää auton takaosa. Takana pehmeillä penkeillä tilaa riittää vaikka pieneen lepohetkeen ja jalkojen oikaisemiseen.

Kun auto on pysäköitynä, taakse saa levitettyä sängyn, eli autossa voi tarvittaessa yönsäkin viettää. Takana matkustusosassa on myös pieni henkarikaappi vaihtovaatteita varten.

Järvenpäiden Klainarin takakontissa mukana kulkee retrohenkinen taitettava pöytä ja pienet jakkarat, eli kahvitteluhetki onnistuu reissun päällä missä tahansa. Joskus kahvitella voi ihan omalla pihallakin Klainarin edustalla, kun haluaa pienen katkaisun arkeen.

Järvenpäiden klainari pääsee toden teolla käyttöön tänä kesänä. Kevään ensimmäisiin retkiin kuului muun muassa vappuajelu Kokkolassa. Perhe aikoo osallistua kesällä ainakin volkkariharrastajien vuosittaiseen Bug In Finn -kokoontumiseen, jonka Suomen Volkkariyhdistys järjestää tänä vuonna Jämijärvellä.

Museorekisterissä olevalla autolla reissaaminen on omanlaistansa. Se on rentoa elämäntapaa, jossa matkan tekeminen on oleellinen osa koko reissua.

– Kiirettä ei ole, mennään maksimissaan 100 kilometriä kerralla ja sitten stopataan. On hyvä fiilis, ja matkan taittamiseen asennoituu ihan eri tavalla kuin käyttöautolla, Susanna kuvailee.

Klainarilla pääsee nopeasti lomatunnelmaan pelkästään kotikunnan lähikulmiakin kiertämällä. Järvenpäät listaavat, että lyhyen matkan päästä Kaustiselta löytyy useita mukavia päiväretkikohteita: esimerkiksi Seljesin alue Alavetelissä ja Kalajoen hiekkasärkät pohjoisempana. Klainarilla onnistuvat yön yli tehtävät reissutkin helposti.

Näyttävä auto kerää liikenteessä herkästi huomiota. Järvenpäät ovat jo huomanneet, että huoltoasemilla jututtajia riittää – monella on kysyttävää ja kerrottavaa tutusta automallista.

– Harvan naama menee mutruun, kun tämän auton näkee, Toni tiivistää.

Rakkaus vanhoihin volkkareihin sai Järvenpään perheessä alkunsa vuosimallin 1966 Volkswagen Kuplasta, jonka perhe hankki vuonna 2007. Autojen rakentamista harrastava Toni-isä sai auton valmiiksi vuonna 2009. Kupla rakennettiin niin, että se hyväksyttiin museorekisteriin.

Toni on rakentanut myös hieman uudemmat Polon (1977) ja Jetan (1982). Miksi automerkiksi on valikoitunut juuri Volkswagen?

– Ensimmäinen autoni oli volkkari, siitä se kai lähti, Toni Järvenpää arvelee.

– Eikä siitä ole koskaan tarvinnut keskustella, volkkari on ollut koko perheen merkki, Susanna vakuuttaa.

Alueella on se hyöty harrastukselle, että vanhoihin volkkareihin saa hyvin varaosia läheltä Neoretrolta Kokkolasta.

Järvenpään perheessä on kaksi lasta, Rasmus ja Kasperi. Autokärpänen on purrut varsinkin nuorimmaiseen Kasperiin, joka mielellään kulkee mukana autoreissuilla ja odottaa jo ajokortti-ikää.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »