tiistai 19.10.2021 | 11:46
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Laguna-hankkeesta alkunsa saanut yritys teki teknologisen läpimurron kallioperän tiheyden mittaamisessa

Ti 29.5.2018 klo 15:25 | päivitetty ti 15:40

Kasvuyhtiö Muon Solutions Oy julkisti tiistaina tehneensä läpimurron suunnittelemiensa kosmisten säteiden synnyttämien myonihiukkasten havaitsemiseen kykenevien 3D-mittalaitteiden toiminnassa ja aloittavansa pian kaupalliset mittaukset. Yhtiön juuret ovat Oulun yliopiston Laguna-hankkeessa, joka on tutkinut kosmisten säteiden mittausta Pyhäsalmen kaivoksessa.

Yhtiön valmistamia niin sanottuja myonimonitoreita voidaan käyttää esimerkiksi kallio- ja maaperässä olevien tiheysvaihteluiden kartoittamiseen. Myonihiukkasia havaitsevia mittalaitteita on viime vuosina käytetty muun muassa arkeologiassa pyramidien "läpivalaisemiseen" ja geotieteisessä tulivuorten sisäosien aktiivisuuden seurantaan.

Perinteiset mittalaiteet ovat huomattavan kookkaita ja raskaita. Muon Solutions Oy:n kehittämät uutta teknologiaa edustavat mittalaitteet ovat pieniä ja helposti liikuteltavia. Yrityksen kehittämät myonimonitorit mahtuvat ensimmäisenä maailmassa esimerkiksi useimpiin malminetsinnässä tehtäviin pora- ja kairareikiin, mikä puolestaan mahdollistaa jo olemassaolevien reikien hyödyntämisen kivien 3D-tiheysmittauksissa.

– Tällä ympäristöä säästävällä uudella teknologialla on lukuisia potentiaalisia käyttösovelluksia muun muassa malminetsinnässä ja pohjavedenetsinnässä, mutta myös monissa reaaliaikaista tiheydenvaihtelun tarkkailua vaativissa sovelluksissa. Myonien määrän mittaamiseen perustuva mittalaiteteknologia säästää asiakasyrityksien aikaa, rahaa ja muita resursseja, kertoo yhtiön toimitusjohtaja Marko Aittola.

Hän työskenteli pitkään Laguna-hankkeen projektipäällikkönä.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »