keskiviikko 16.6.2021 | 16:32
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Veteen joutuneen auttamista ja tajuttoman sukeltamista – Vesisankarit opettaa Kannuksen koululaisille monia hyödyllisiä taitoja

Ke 30.5.2018 klo 15:50

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Outi Yli-Arvo

KANNUS (KP)

Takalon koulun 5B-luokanAnna Lukkarila, Oona Niemelä ja Emilia Ilola istuvat pelastusliivit yllään banaaniveneessä Kannuksen uimahallin ison altaan syvässä päädyssä. Tarkoituksena on testata pelastusliiveillä uimista ja liikkumista. Samalla voi harjoitella pelastushyppyä, jonka hallitsemalla pää ei painu veden alle lainkaan.

– Kyllä se onnistuu, vakuuttavat oppilaat.

Iina Lastikkapuolestaan laittaa monitoimialtaalla räpylät jalkaansa sekä snorkkelin ja maskin päähänsä. Toimintarastilla voi noukkia kolikoita altaan pohjasta, sukeltaa porttien läpi sekä nostaa nukke altaan pohjasta. Lastikka on kokeillut snorkkelin käyttöä aikaisemminkin, eikä se ole hänen mielestään vaikeaa.

– Ehkä se on hankalinta, että saa putken tyhjäksi vedestä sukeltamisen jälkeen, Lastikka miettii.

Kyseessä on Koululiikuntaliiton koordinoima Vesisankarit-tapahtuma, joka on rantautunut Kannuksen uimahalliin pariksi päiväksi. Tapahtumassa alakoulun 5. ja 6. luokkalaiset sekä yläkoulun 7. ja 8. luokkalaiset pääsevät harjoittelemaan monipuolisesti vesillä liikkumisen taitoja kolmella eri toimintapisteellä. Vesipelastustaidot kuuluvat myös heidän opetussuunnitelmiinsa.

Altaissa polskivien viitosluokkalaisten opettaja Hannele Huuki on tyytyväinen, että ympäristöopin tunnilla teoriassa opiskeltavat vesi- ja hengenpelastustaidot saivat nyt käytännön harjoitusta.

– Koulussa monissa aineissa on kokonaisopetusta ja eheyttävää opetusta. Sirpaleista tietoa ei enää jaeta, vaan tuetaan kokonaisuutta, Huuki selventää.

Esimerkiksi ison altaan matalassa päädyssä harjoitellaan uhrin kuljettamista ja pelastamista erilaisia apuvälineitä hyödyntäen. Koululaiset heittävät toisilleen muun muassa pelastusrengasta sekä tyhjää muovikanisteria.

– On tärkeää muistaa, että jos pelastaa veteen joutunutta, tulisi aina käyttää jotain apuvälinettä. Hukkuva voi vetää muuten pelastajankin veden alle. Mikä tahansa käy, vaikkapa huivi tai paita, opastaa Kannuksen kaupungin palveluohjaaja Katri Kykyri.

Kampanjan puitteissa toimitetaan tapahtuman järjestäjälle tarvittavat materiaalit, kuten pelastusliivit ja snorkkelit, maksutta. Hanke antaa tapahtumalle suuntaviivat, mutta järjestäjä vastaa toteutuksesta mahdollisuuksien mukaan. Kannuksessa tapahtumasta vastaa kaupungin liikuntapalvelut.

Esimerkiksi banaanivene ja zorb-pallo eivät kuulu Vesisankarit-hankkeen materiaaleihin, mutta Kannuksen tapahtumaan ne hankittiin mukaan mukavana lisukkeena.

– Halusimme tänne myös vähän tällaista "höntsäilymeininkiä", naurahtaa Katri Kykyri – muun muassa lukuvuoden viimeisen kouluviikon kunniaksi.

Keskiviikkona Vesisankarin taitoja pääsivät harjoittamaan alakoululaiset, torstaina on yläkoululaisten vuoro.

Koululiikuntaliiton koordinoimassa Vesisankarit -hankkeessa innostetaan koululaisia harjoittelemaan monipuolisesti vesillä liikkumisen taitoja eri vuodenaikoina.

– Uimaan oppii ainoastaan vedessä, mutta vesillä liikkumisen tärkeitä taitoja voi harjoitella monipuolisesti ja turvallisesti eri ympäristöissä kaikkina vuodenaikoina, toteaa Sari Turunen Koululiikuntaliitosta tapahtuman tiedotteessa.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »