perjantai 19.8.2022 | 05:52
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Pääkirjoituksen mukaan susien ilmestymisestä taajamiin on lupa huolestua

Pe 8.6.2018 klo 00:05

Sudet ovat taas otsikoissa. Ja aivan syystä.

Tuoreet tiedot kertovat Pohjanmaan maakuntien susikannan kasvaneen reippaasti. Jopa 70 prosenttia Suomen susista hakee nyt itselleen ravintoa Länsi-Suomen metsistä ja valitettavasti tuoreiden tapausten perusteella myös pohjalaisilta turkistarhoilta.

Itärajan laskelmissa susikanta on supistunut useilla kymmenillä yksilöillä. Joko sudet ovat siirtyneet itärajan taakse tai vaeltaneet ravinnon perässä länteen. Etelän kaupungeista on susien hankala saada elantoa, siksi luonnollinen suunta on ollut länsirannikko.

Kun Luodossa ja Pietarsaaressa tehtiin susihavaintoja, käynnistettiin poliisioperaatio häirikkösusien poistamiseksi. Yhtään sutta ei kaadettu mutta samaan aikaan sudet löysivät myös suojelijansa. Heidän mukaansa Suomessa olisi vaalittava suurpetokannan monimuotoisuutta. Todettiin myös, että Suomessa susi on todistettavasti tappanut ihmisiä viimeksi 1880-luvulla. Turun seudulla susi tappoi tuolloin 21 ihmistä. Todisteet puuttuvat mutta on veikattu, että tappaja olisi ollut sama susi. On arvailtu myös, että kyse oli sairaasta yksilöstä tai jopa koirasudesta.

Tosiasia on, että susikanta pohjalaismaakunnissa kasvaa ja vaikka sudet eivät ole käyneet ihmisten kimppuun, myös se uhka kasvaa sitä mukaa kun sudet saalistavat ravintoa yhä lähempänä asutuskeskuksia. Varsinaisia erämaita ei Länsi-Suomestakaan enää löydy ja susien liikkuminen Pietarsaaressa teollisuusalueella ja Luodossa taajaman liepeillä kertovat, että ravinto on susilla tiukassa.

Pohjanmaan ruotsinkielinen tuottajajärjestö ja turkistuottajayhdistys järjestävät ensi maanantaina Vaasan torilla susimielenosoituksen johon ne odottavat jopa 1 000 osallistujaa. Järjestöjen mukaan tilanne on pian kestämätön. Ne korostavat, etteivät he ole käynnistämässä susijahtia, joka hävittäisi Suomeen luontoon kuuluvan eläimen kokonaan. On täysin luonnollista, että susikannan runsastuessa myös ihmisten huoli kasvaa ja se vaatii myös lupaviranomaisilta toimenpiteitä, mielellään nopeita sellaisia.

Riistakeskuksen riistapäällikkö Stefan Pellaksen mukaan susikanta kaksinkertaistuu kolmessa vuodessa kun naaraat synnyttävät keväisin noin neljä pentua. Jos nyt Länsi-Suomessa on nyt noin 110 sutta, vuonna 2021 niitä olisi jo yli 200.

Vanhempien kasvava huoli lastensa liikkumisesta ulkona susivaaran takia on todellinen. Viime vuonna suden ruoaksi joutui 45 koiraa. Miten lähellä on raja myös ihmisen kimppuun hyökkäämisestä, sitä ei tiedä kukaan. Tuskin susien tai edes koirasusien dna:han on kirjoitettu mitään ihmisen karttamisesta. Kyse on kuitenkin nälkäisestä pedosta.

Kauko Palola

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »