Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Keskustan johdossa jatkava Juha Sipilä on onnistunut pääministerinä ja nyt hänen suurin ongelmansakin on voitettavissa

Keskipohjanmaa+ | La 9.6.2018 klo 13:56

Aki Taponen

Sotkamo

Jatkokaudelle keskustan puheenjohtajana lauantaina valitulla Juha Sipilällä on ollut ongelma. Vaikka hänen johtamansa hallituksen politiikka on alkanut tuottaa tulosta, se ei näyttänyt aiemmin heijastuvan keskustan kannatukseen.

Sipilän edeltäjä Mari Kiviniemi ilmoitti keväällä 2012 jättävän paikkansa puheenjohtajana, kun keskustan kannatus oli 16,7 prosenttia. Sipilän hallituksen aikana kannatus valahti senkin alapuolelle, mutta näyttää nyt vihdoin keskustalaisten hartaasti odottamia elpymisen merkkejä.

Ylen torstaina julkistama gallup mittasi keskustalle 17,6 prosentin kannatuksen. Jos nousu jatkuu, kokoomus ja sdp eivät ole enää tavoittamattomissa.

Pääministerinä Sipilä on onnistunut ennakoitua paremmin. Kun hänen johtamansa hallitus aloitti, harva uskoi sen pystyvän saavuttamaan tavoitteeksi asettamaansa 72 prosentin työllisyysastetta ja nostamaan Suomen talouden aallonpohjasta vahvaan kasvuun.

Sipilän ajama palkansaajien etuja leikkaava kilpailukykysopimus sai ankaraa ryöpytystä, mutta meni läpi sen jälkeen, kun siitä oli siistitty pahimmat kohdat pois. Harva enää muistuttaa pääministeriä myöskään hänen katteettomasta lupauksestaan antaa Kempeleen talonsa turvapaikanhakijoiden käyttöön, kun siirtolaisvirta oli pahimmillaan.

Sipilän muistikirjaansa vuonna 2015 kirjaamat vaalikauden tavoitteet näyttävät nyt enimmäkseen vihreää, joten hänen ei tarvinnut toteuttaa uhkaustaan panna "ukko vaihtoon".

Kahdet vaalit menivät punaiselle

Punaiselle Sipilän johtaman keskustan tulos meni kuitenkin viime vuoden kuntavaaleissa ja tammikuun presidentinvaaleissa, joissa Paavo Väyrynen voitti keskustan ehdokkaan Matti Vanhasen nöyryyttävin luvuin.

Sipilän piti ilmoittaa jatkoaikeistaan vasta huhtikuussa puoluevaltuuston kokouksessa, mutta hän aikaisti ilmoituksensa tammikuun lopulle. Syynä oli se, että julkisuudessa hänen oli tulkittu kytkeneen jatkonsa Vanhasen vaalimenestykseen ja Väyrysen pelättiin ehtivän ilmoittautua puheenjohtajakisaan ensimmäisenä.

Väyrynen ilmoittautuikin kisaan, mutta vetäytyi aikeistaan ja erosi lopulta puolueesta. Sipilä olisi puheenjohtajavaalissa voittanut Väyrysen mennen tullen, mutta Väyrysen terävä kritiikki olisi ollut puoluekokouksessa keskustan nykyjohdolle ikävää kuultavaa.

Hädän hetkellä keskustalaiset nimittäin ryhmittyvät puheenjohtajansa taakse. Se näkyi muun muassa Sipilän Terrafame/Yle-kohun aikana, kun pääministeri oli iltamyöhään lähettänyt tekstiviestitulvan pääministerin kytköksistä uutisoineelle Ylen toimittajalle.

Valttikortti takataskussa?

Viime aikoina Sipilä on esiintynyt julkisuudessa vapautuneemmin ja varmemmin. Hän on ollut ihmeen luottavainen hallituksen suurimman hankkeen, sote- ja maakuntauudistuksen toteutumisesta, vaikka hallituksen enemmistö on laskelmien mukaan vain muutaman äänen varassa.

Sipilä pakotti marraskuussa 2015 hallituksen erouhkauksella Alexander Stubbin johtaman kokoomuksen hyväksymään lehmänkaupan, jossa keskusta sai pitkään unelmoimansa maakuntahallinnon ja kokoomus vastalahjaksi sote-palvelujen valinnanvapauden.

Hallituksen eroilmoitusta presidentille Sipilä oli jo konkreettisesti viemässä vuosi sitten, kun hallitukseen kuuluneet perussuomalaiset olivat valinneet johtajakseen Jussi Halla-ahon.

Silloin Sipilä teki Naantalissa U-käännöksen, kun suurin osa perussuomalaisten eduskuntaryhmästä oli sitä ennen ilmoittanut perustaneensa uuden, hallitusta tukevan ryhmän.

Selittyyköhän Sipilän rauhallisuus sote- ja maakuntauudistuksen läpimenosta sillä, että hänelle on takataskussaan valttikortti, jota hän ei ole vielä paljastanut?

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Fingerpori