Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

"Ei ole sellaista päivää, että tympäisisi lähteä töihin"

Keskipohjanmaa+ | Ke 13.6.2018 klo 16:00 [päivitetty to 07:58]

Maria Store

Teininä Jouni Mustonen lähti opiskelemaan levysepäksi, koska metallin, kovan materiaalin, kanssa työskentely kuulosti hienolta.

– Olen aina ollut utelias ja kiinnostunut oppimaan uutta. Halusin tietää, miten metallia käsitellään.

Fiilispohjalta, mutta kuitenkin suunnitellusti. Jouni Mustonen on edennyt työurallaan intuitiotaan seuraten. Tehnyt sitä, mikä milläkin hetkellä on tuntunut oikealta.

– Olen aina myös järjestelmällisesti selvittänyt kaikki faktat. Suin päin ei voi heittäytyä, sillä silloin käy harvoin hyvin.

Mustonen teki parikymmentä vuotta töitä erilaisissa teollisuuden rakennusprojekteissa sekä konepajapuolella.

Ensimmäisen kerran alanvaihto tuli mieleen jo kymmenen vuoden työelämässä olon jälkeen.

– Mietin, että voisin tehdä jotain muutakin. Vakavasti harkitsin arkeologian ja arkkitehtuurin opintoja.

Silloisen työnantajan palveluksessa tuli eteen kuitenkin niin mielenkiintoisia tehtäviä, että alanvaihto sai jäädä, kun sen hetkinen työ imaisi mukaansa.

– Ajattelin pitkään, että palkkatyö on palkkatyö. Otan siitä rahat ja muun ajan toteutan omia visioitani.

Vanhan korjaaminen ja kunnostaminen on kiinnostanut Mustosta pienestä pitäen. Hän on kunnostanut esimerkiksi vanhoja autoja.

Pitkäaikaisprojekti on Mustosen ja tämän vaimon omistamat kymmenkunta vanhaa rakennusta Ykspihlajassa ja Öjassa.

2000-luvulla ajatus alanvaihdosta alkoi vahvistua, kun Mustonen huomasi, että on mahdollista tehdä työkseen kaikkea sitä, mitä hän on koko ikänsä tehnyt harrastusmielessä.

– Ihailin aina ihmisiä, joista näki selvästi, että he ovat innoissaan työstään. Ajattelin, että onpa mahtavaa, että joku on noin innostunut. Mietin, että voisinkohan minäkin joskus tehdä sellaista työtä, että työ ei olisi pelkkä palkkapussi.

Vuonna 2008 Mustonen päätyi opettamaan vanhan kunnostamista Kokkolan seudun opistolle. 2010 hän lopetti työt metallialalla.

– Päätin, että niitä töitä en enää tee, jos ei ole pakko.

Pari vuotta myöhemmin hänelle avautui mahdollisuus hakeutua aikuisopintojen pariin. Opinnot johtivat konservaattorin tutkintoon, erikoistumisalana puurakenteet.

– Suoritin neljän vuoden opinnot vajaassa kolmessa vuodessa. Motivaatio oli aivan toista laatua kuin tekussa (Teknillinen oppilaitos) aikoinaan.

Mustonen sanoo olevansa ikuinen opiskelija. Valmistuttuaan konservaattoriksi, lähti hän pian opiskelemaan Jyväskylän yliopistoon kulttuuriympäristön tutkimuksen maisteriohjelmaan pääaineenaan museologia.

– Gradu on loppusuoralla ja aiheena on merellinen kulttuuriperintö. Aineksia taitaa olla väitöskirjaan asti ja tavoitteeni on hakeutua jatko-opintojen pariin.

Pian Mustonen pääsi K.H. Renlundin museoon töihin konservaattoriksi. Nyt hän on työskennellyt siellä viisi vuotta.

– Ei ole sellaista päivää, että aamulla tympäisisi lähteä töihin. Päinvastoin, ennemmin olen innoissani siitä, että mitähän tänään tekisin?

Mustonen sanoo, että vapaa-aika, opinnot ja työ limittyvät nykyisin täysin.

– Teen samaan aiheeseen liittyviä asioita niin töissä, opiskellessani kuin vapaa-ajallanikin.

Uranvaihto teollisuusalalta kulttuuripuolelle on hyppy aivan eri maailmaan. Mustonen löytää työuristaan myös yllättäviä yhtäläisyyksiä.

– Edellisessä työelämässä tein töitä teollisuuden putkistojen parissa. Siellä, yhtä lailla kuin tutkimus- tai konservointityötä tehdessä, täytyy kaikki työvaiheet dokumentoida niin että ne ovat toisen jäljitettävissä. Käsiteltävä tavara on vain erilaista.

– Sekä konservoinnissa että metallialan töissä on kyse materiaalin käsittelystä ja hallinnasta. En usko, että olisin niin hyvä työssäni ilman aiempaa työkokemustani.

Elämänmuutos-sarjassa käymme läpi ihmisten tekemiä isoja ja pieniä ratkaisuja ja muutoksia omaan elämäänsä. Vinkit: toimitus@kokkolalehti.fi.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Fingerpori