Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Pride huipentuu viikonloppuna Kokkolassa – näin tapahtuma on puhuttanut kaupungissa

Keskipohjanmaa+
Ke 13.6.2018 klo 14:39

Katariina Poranen

Kokkolassa vietetään parhaillaan Keski-Pohjanmaan historian ensimmäistä Pride-viikkoa. Tapahtuman suunnittelu alkoi viime vuonna, mutta siihen innoitti neljä vuotta sitten Pietarsaaressa järjestetty Pride-kulkue.

Englanninkielinen sana pride tarkoittaa vapaasti suomennettuna ylpeyttä tai ylpeyden aihetta. Pride on vakiintunut myös Suomessa tarkoittamaan liikettä, jonka mukaan jokainen ihminen voi olla ylpeä omasta seksuaalisesta suuntautumisestaan ja sukupuoli-identiteetistään.

Pride-kulkueita on järjestetty ympäri maailmaa. Esimerkiksi Helsingissä Pride on järjestetty joka vuosi vuodesta 2006 lähtien. Keskipohjanmaan levikkialueella ensimmäinen Pride-tapahtuma järjestettiin Pietarsaaressa neljä vuotta sitten. Tänä vuonna Pride tulee ensimmäisen kerran Kokkolaan.

Tapahtuma on herättänyt keväällä ja alkukesällä Keskipohjanmaan julkaisuissa paljon keskustelua. Mielipideosaston lisäksi asiasta on keskusteltu myös lehden uutissivuilla sen jälkeen, kun Kokkolan kaupunginhallitus joutui äänestämään tapahtuman avustamisesta.

Avustamista vastustivat kaupunginhallituksen puheenjohtaja Reino Herlevi (kesk) sekä jäsenet Mauri Salo (kd), Johanna Paloranta (kesk) ja Timo Sillanpää (ps). Keskipohjanmaa kysyi Reino Herleviltä myöhemmin, miksi hän äänesti ihmisoikeus- ja kulttuuritapahtuma Priden tukemista vastaan.

– En ole mitenkään homovastainen, mutta rinnastan Priden aatteelliseen tapahtumaan. Onko näin, että tulee tänne mikä kulkue tahansa, sitä lähdetään tukemaan? Haluan kaupungilta neutraalin kannan, Herlevi kommentoi toukokuussa.

Tämän jälkeen joukko Kokkolan kaupunginhallituksen edustajia julkaisi Pride-tapahtumaa puolustavan kirjoituksen, jonka mukaan kulttuuritapahtumalla on paikkansa Kokkolan kesässä. Aihe kirvoitti myös monia muita kirjoittamaan Keskipohjanmaan mielipideosastolle.

Paljon keskusteltu Kokkola Pride alkoi kesäkuun kolmannella viikolla. Sen päätapahtuma on lauantaina, jolloin Länsipuistossa järjestetään piknik ja Pride-kulkue johtaa väen Länsipuistosta konserttiin Kauppatorille. Sunnuntaina järjestetään lisäksi muun muassa messu Kokkolan kirkossa.

Lue lisää: Kokkola Pride -tapahtumalle lähtölaukaus: yhteisen sateenkaaren virkkaaminen alkaa viikonloppuna

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Fingerpori