Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Viikon puheenaihe: Kokkolan Oopperakesä kirvoitti tällaisia kommentteja

Keskipohjanmaa+
To 14.6.2018 klo 14:40 [päivitetty to 19:58]

Tämän viikon yksi puhutuimpia aiheita on ollut Kokkolan kaupungin rooli Kokkolan Oopperakesän taustalla.

Kokkolan Oopperakesä kertoi toukokuussa lopettavansa toiminnan, koska rahoituksen kerääminen on hankalaa.

Muun muassa tällaisia kommentteja aiheesta Keskipohjanmaan Facebook-sivulta:

Ei se aivan näin mustavalkoista ole. Kaupunki on tukenut suoralla avustuksella tätä Oopperayhdistystä noin 650 000 eurolla ja siihen muut avustukset päälle. Kuten lippujen ostot, vuokrat ja muiden kaupungin omistamien yhtiöiden tuki. Täten liikutaan aika isossa summassa. Mutta eipä niitä sunnuntaina julkaistussa jutussa mainita. Syytä kyllä olisi.

Janne Jukkola

Tämä on jokatapauksessa iso menetys Kokkolan imagoa ajatellen. Onneksi meille on tulossa elokuvafestivaali, jolle toivoisi pitkää ikää. T arvitsemme kulttuuria, joka on oman näköistämme ja tarjoaa sekä osallisuutta, että näkyvyyttä ulospäin. Mikä muu brändää kaupunkiamme yhtä tehokkaasti ja ihmisiä yhdistäen kuin kulttuuri. Se on tehnyt sitä aina, kautta historian. Pidetään Kokkola elävänä.

Virpi Karhu

Tunnistan kaimassani (Anu Komsi) saman suorasuisen rohkeuden, johon olen kotonani kasvanut ja harmeilen Kokkolan kaupungin nykyjohdon näköalattomuutta.

Nuoruudestani, paikallispolitiikkaa läheltä seuranneenna, muistan poliittisen kentän yhteisen tahtotilan kehittää Kokkolaa Keski-Pohjanmaan keskukseksi. Nykyisin, täältä etäältä tarkasteltuna, Kokkolan paikallispolitiikka näyttää pyörivän populistisesti tukkanuottasilla...

Anu Collin

Hienoa ja suoraselkäistä toimintaa kaupungilta, joku tolkku siinä pitää olla, mihin rahaa laitetaan. Halvempaa lennättää viikonlopuksi Lontooseen oopperaan ne, jotka ovat omilla rahoillaan lipun tuhon tapahtumaan joskus ostaneet.

Jukka Lundell

Päättäjät ynnäävät euroja ja tekevät laskelmia kuinka paljon mikin on maksanut ja kuinka paljon on tuettu. Se on heille menetetty raha.

Kulttuurin kohdalla on hirveän vaikea laskea tuottoja yhteiskunnalle. Yhdistyksen taikka yrityksen tulos pystytään laskemaan, mutta osa tuottoa on se, että toimintaa tuetaan. Se kuuluu asiaan. Miksi, niin siksi, että olen aivan varma, että joku 650 000 on monin kerroin tullut Kokkolalle takaisin. Miten niin yritysten liikevaihtojen nousuna, paikkakunnalle jääneenä rahana, verotuloina, imagotuloina jne. Vaasassa on oopperayhdistystä pyöritetty iät ja ajat ja alkuaikoina keskustelu meni samalla tyylillä. Nyt kaupungissa on joka vuosi uutta luova yhdistys, ammattilaisrunkoinen orkesteri jne.

Jotenkin vain tekisi mieleni todeta, että ehkä kulttuuriväen olisi syytä oppia uusi tapa perustella avustushakemuksensa ja toisaalta päättäjille tulisi järjestää jonkinlaista talouden koulutusta mitä yhteiskuntatalous oikeasti tarkoittaa. Se ei ole yrityksen tuloslaskelma, jota nykyinen hallituskin tällä hetkellä pitää mittarinaan vaan aivan muuta.

Mikäli me annamme kulttuuriköyhyyden levitä niin se on kansakunnan, itsenäisen kulttuurin ja isänmaallisen ajattelun tuho. Jos tämä on tavoite niin tukitaan kaikki tukihanat kulttuurille.

Otan toisen esimerkin: Maatalouden tulosta osa lasketaan tukien varaan, yritysten tulosta osa lasketaan tukien varaan. Tämä hyväksytään. Se luo työtä. Kulttuurin tuet ovat kuluja. Niiden luoma työ on näkymättömämpää ja paljon kauaskantoisempaa kuin yhden kauden katokorvaukset.

Tuomo Hirvi

Siis oliko täällä ooppera? Ei kunnolla ole osattu mainostaa, jos kaikki asukkaat ei edes tiedä?

Veijo Lyytikäinen

Oliko meillä ooppera? No, nyt voidaan käyttää tämä raha vaikka koulujen kunnostamiseen, vähäosaisten vanhusten hoitoon tai..

Marko Salmi

Kyllä tämänkin toiminnan tulee olla kannattavaa meille veronmaksajille. Rajat pitää olla kaikella.

Katariina Tunkkari

Lue lisää aiheesta: Kokkolan ooppera ei kuollut, vaikka sen toiminta loppui. Ooppera elää ikuisesti!

Kokkolan oopperayhdistyksen kritiikki tuli kaupungille yllätyksenä

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Fingerpori