Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Keliber julkisti selvityksen: Keski-Pohjanmaan litiumhanke on kannattava, nyt etsitään rahoitusta

Keskipohjanmaa+
To 14.6.2018 klo 15:13 [päivitetty to 16:42]

Katariina Poranen

Kaivosyhtiö Keliberin lopullinen kannattavuusselvitys julkistettiin torstaina. Yhtiön mukaan selvitys vahvistaa Keski-Pohjanmaalle suunnitellun litiumhankkeen hyvän kannattavuuden.

Keliber kaavailee maakuntaan Euroopan suurinta litiumkaivosta. Rikastamo aiotaan rakentaa Kaustisen Kalavedelle ja litiumkemiantehdas Kokkolan suurteollisuusalueelle. Varsinainen litiummalmin louhiminen alkaisi ensivaiheessa Syväjärven alueelta, joka sijoittuu Kaustisen ja Kokkolan rajan tuntumaan.

Toimitusjohtaja Pertti Lamberg on tyytyväinen kannattavuusselvityksen tuloksiin. Selvityksen eteen on tehty töitä jo pitkään, ja nyt hanke näyttää Lambergin mukaan kansainvälisesti houkuttelevalta.

– Tämä asiakirja on erityisesti pankkeja ja rahoittajia varten, siksi siinä on jätetty kaikenlainen toiveajattelu pois. Selvityksen mukaan esimerkiksi spodumeenirikastetta riittää Keliberin omista kaivoksista 13 vuodeksi, ja sen jälkeen olisi mahdollista ostaa rikastetta seitsemän vuoden ajan muualta. Uskomme kuitenkin, että pystymme toimimaan omistakin varannoista 20 vuotta.

Keski-Pohjanmaalle tehtävät investoinnit maksavat 255 miljoonaa euroa. Kun viralliset luvut ovat nyt selvillä kannattavuusselvityksessä, Keliber alkaa toden teolla hioa sopimuksia rahoittajien kanssa.

– Tähän mennessä olemme tehneet tunnusteluja ja herättäneet kiinnostusta. Vakavampia neuvotteluja varten tarvitaan juuri kannattavuusselvitys, Lamberg sanoo.

Seuraavat kuusi kuukautta ovat Keliberille kiireisiä. Tavoitteena on saada rakennettavien kohteiden luvat kuntoon, hankkia rahoitusta ja aloittaa rikastamon, litiumkemiantehtaan ja kaivosten rakentaminen.

Lamberg uskoo, että rakentaminen alkaa yhtä aikaa sekä Kaustisella että Kokkolassa. Alkuun tehdään pääasiassa maansiirtotöitä. Toimitusjohtajan mukaan paikallisille maansiirtourakoitsijoille onkin tiedossa paljon töitä.

– Uskomme, että löydämme rakentamista varten hyvin ammattitaitoista ja kilpailukykyistä työvoimaa paikallisesti, ja paikallisia haluamme myös käyttää, Lamberg vakuuttaa.

Keliber palkkaa lähiaikoina uusia työntekijöitä, muun muassa rikastamonpäällikön Kaustiselle. Lambergin mukaan auki olleet tehtävät ovat houkutelleet laajasti hyviä hakijoita Suomesta ja kansainvälisestikin.

Keliber järjestää kannattavuusselvityksestä avoimen tiedotustilaisuuden perjantaina Ammattikampuksella Kokkolassa. Tilaisuus lähetetään myös suorana netissä, ja katsojat voivat esittää kysymyksiä chatin kautta.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Fingerpori