Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Hannu Björkbackan elokuva-arvio Sodankylästä: A Moment in the Reeds – varmalla käsialalla toteutettu kesäromanssi

Keskipohjanmaa+ | La 16.6.2018 klo 11:35

Hannu Björkbacka

Komea sarja festivaaleja, joilla Mikko Mäkelän esikoiselokuva A Moment in the Reeds on nähty: Göteborg, Lontoo, Lyypekki, Hampuri, Madrid, Seattle, Minneapolis, Cleveland, Boston, Melbourne, Sydney… Savitaipaleella kuvatussa kesäromanssissa näyttelijät puhuvat valtaosin englantia, joten filmille ei ole annettu suomalaista nimeä. Hetki kaislikossa olisi suora käännös.

Ohjaaja Mäkelä on Suomesta kotoisin, mutta muuttanut Lontooseen opiskelemaan kansainvälistä kirjallisuutta. Hänellä ei ole takanaan elokuvaopintoja – mikä sopii hyvin Sodankylän festivaaleille, kun muistaa Peter von Baghin vähemmän mairittelevan mielipiteen filmikouluista. Mäkelä on editoinut muiden töitä, lyhytfilmejä sekä musiikkivideoita. Käsialan varmuus ensimmäisessä omassa teoksessa on sitä luokkaa, ettei yhtään ihmettele A Moment in the Reedsin valintaa usealle kymmenelle festivaalille eri puolilla maailmaa.

Ranskasta kirjallisuuden opiskeluista kesälomalle tuleva Leevi (Janne Puustinen) kohtaa Savitaipaleella isänsä (Mika Melender) huvilaa myyntikuntoon remontoivan maahanmuuttaja Tareqin (Boodi Kabbani). Leevin pitäisi valmistella graduaan homokirjailijoiden, tunnetun suomalaisen Kaarlo Sarkian ja maailmankuulun Arthur Rimbaud’n, runoudesta. Ihastuminen Syyriasta paenneeseen, hanttihommia tekevään arkkitehtiin muuttaa nuorukaisen suunnitelmat.

Leevin isä on ennakkoluuloinen, koska Tareq ei puhu suomea. Mutta huomattuaan miehen kädentaidot ja kuultuaan tämän kehut Joukon itsensä rakentamasta kesämökistä, isän mieli muuttuu. Silloin hän ei tosin vielä aavista, mitä mökillä ja rantalaiturilla puuhataan hänen poissa ollessaan.

Kysyin ohjaajan esikuvista Sodankylän sirkusteltan esityksessä. Mäkelä mainitsi innoittajinaan Richard Linklaterin romanttisen trilogian, jonka aloitti Rakkautta ennen aamua (1995), sekä Andrew Haighin kahden miehen sattumakohtaamista kuvaavan Weekendin (2011). Kaislikko-elokuvan aihe on samantyyppinen kuin noissa. Miellyttävästi henkilöiden suhteisiin ja keskusteluihin syventyvä ja niihin rohkeasti luottava kerronta osoittaakin maineikkaiden esikuvien vaikutusta. Silti A Moment in the Reeds on omillaankin tarpeeksi persoonallinen herättääkseen mielenkiinnon nuoreen filmintekijään.

Leevin ja Tareqin lähentyminen on uskottavaa. Miesten luontevina etenevät puheet johtavat kiintymykseen ja sen myötä intiimiin kanssakäymiseen. Normiheteroseksin kuvaus ottaa usein suomalaisohjaajilta luulot pois, mutta noviisiohjaaja Mikko Mäkelä hallitsee miesten välisen rakkauden syttymisen sen haparoivista ensitunnusteluista aina saunanhöyryisen rakastelun huumaan.

Mikä vielä parempaa, A Moment in the Reeds antaa tilaa taiteen rakastamiselle. Leevi ja Tareq ottavat runouden, teatterin ja kuvataiteen vakavasti, vaikka se ei iskelmämusiikkia ja urheilua kannattavaa Jouko-isää niin kiinnostaisikaan.

Ratkaisevaa A Moment in the Reedsin onnistumiselle ensiohjauksena on Janne Puustisen ja Boodi Kabbanin täydellinen yhteistyö rakastavaisina. Puustinen on roolissaan herkkä ja älykäs, niin sanoilla kuin ilman niitä. Kabbanin koko ruumiillisuus ilmentää elinvoimaa ja myötätuntoa pinnan alla väreilevästä kodittomuuden tuskasta huolimatta.

Ilkka Salminen on tässä kuvannut ensipitkän elokuvansa. Hän tuo taitavasti ohjattujen näyttelijöiden kehittyvän suhteen lähelle katsojaa. Mäkelän omassa leikkauksessa kuvat tekevät tiiviin yhteisvaikutuksen, mutta ilmavasti hengittäen. Auvoisiin kesäkuviin mahtuu myös suomifilmin laituri-, sauna-, vene- ja rantakaislikkokliseitä. Miesparin tarinassa totunnaisuudetkin saadaan vaikuttamaan tuoreilta oivalluksilta.

Neljännen tähden A Moment in the Reeds menettää lopun haparoinnilla. Virpi Rautsialan naisrooli naapurina tuo raikasta vaihtelua, mutta mihin kohtausta enää tarvitaan? Aina luotettava Mika Melender (Hymyilevä mies, Viraali) on pääparin tasalla hämmentyneen isän roolissa. Mutta Joukon katkeruuden taustoitus käsikirjoituksessa töksähtää. Hallitun elokuvan loppuvaiheissa Mikko Mäkelä joutuu kiiruhtamaan saattaakseen Leevin ja Tareqin romanssin ymmärrettävään päätökseensä.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Fingerpori