perjantai 19.8.2022 | 05:25
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

MTK:n kenttäpäällikkö mielipidekirjoituksessaan: Pöytä katettu susille Pohjanmaalla

Su 24.6.2018 klo 16:30

Luken virallinen susikanta-arvio julkistettiin pari viikkoa sitten. Arvion mukaan susikannan painopiste on siirtynyt Itä-Suomesta Länsi-Suomeen. Erityisesti Pohjanmaalla susien ja susireviirien määrä on kasvanut merkittävästi. Kanta-arvion tulos ei tullut yllätyksenä, sillä susihavaintoja on tehty talven ja kevään aikana Pohjanmaan alueella todella paljon.

Sudet ovat siirtyneet Länsi-Suomeen runsaan ravinnon ja vapaiden reviirialueiden houkuttelemana. Susille on ollut ollut niin sanotusti pöytä katettuna. Länsi-Suomen rannikkoalueiden hirvitiheys on pitkään ollut valtakunnan korkeinta tasoa, eikä asiaan ole valitettavasti odotettavissa merkittävää muutosta. Susille on siis jatkossakin tarjolla runsaasti ravintoa. Runsaslukuisten hirvien lisäksi ravintoa tarjoavat vahvistuvat peura- ja kauriskannat. Ihmisistäkään ei ole ollut sudelle suurta uhkaa, jonka seurauksena pihakäynnit ovat jatkuneet ja lisääntyneet.

Susien ilmestyminen pihapiireihin ja asutuksen lähelle on herättänyt aiheellisesti pelkoa ja huolta kansalaisten turvallisuuden ja elinkeinojen puolesta. Asuinympäristöjemme turvallisuuden heikkeneminen on yksiselitteisesti väärä suunta. Väärin on myös, että muuttuneen tilanteen maksajiksi ovat päätymässä maaseudun elinkeinojen harjoittajat.

Metsänomistajat ovat saaneet tarpeekseen susien ravinnoksi ylläpidettävästä voimakkaasta hirvikannasta, joka aiheuttaa huomattavat menetykset metsätaloudelle. Taimikoiden hirvituhovahingot ovat selvästi kasvussa. Hirvituhoilmoituksia on tehty kasvavassa määrin kaikissa Pohjanmaan alueen maakunnissa. Susiuhan alla hirvien laumaantuminen on voimakasta. Kevään aikana onkin havaittu lähes täydellisen tuhon kohdanneita männyntaimikoita alueilla joissa aiemmin ei ole merkittäviä hirvituhoja esiintynyt. Karjankasvattajille ja turkiseläinten tuottajille susiuhka aiheuttaa huomattavan määrän lisätyötä. Tästä lisätyöstä ei palkkaa makseta.

Metsästäjien huolena on arvokkaiden metsästyskoirien menettäminen susien saaliiksi. Tästä on jo saatu surullisen monta esimerkkiä. Metsästäjät eivät luonnollisesti halua laskea koiriaan vapaaksi riskialueilla. Seurauksena on ollut hirvenmetsästyksen huomattava vaikeutuminen susireviirialueilla, mikä on johtanut entisestään paheneviin taimikkotuhoihin ja maanomistajien koveneviin kannanottoihin hirvikannan hoidon epäonnistumisesta. Tilannetta vaikeuttaa entisestään metsästysseurojen ukkoutuminen. Miesajona toteutettava tehokas hirvenmetsästys ei yksinkertaisesti monessa metsästysseurassa enää onnistu. Tulevaisuudessa hirvikannan hoito tulee olemaan entistäkin haastavampi tehtävä.

Liikenneturvallisuuden näkökulmasta kehityssuunta on myös huolestuttava. Susien ravinnonsaannin varmistamiseksi korkealla pysyvä hirvikanta väistämättä kasvattaa myös hirvikolareiden riskiä. Hirvikolareiden aiheuttamien inhimillisten menetysten hinta korvaamaton, rahallisten kustannusten maksajina on kaikki kansalaiset.

Susien lukumäärän kasvaessa saamme kylkiäisenä turvattomuuden, hallitsemattoman hirvikannan, lisääntyvät taimikkotuhot ja heikentyneen liikenneturvallisuuden. Tämän kehityssuunnan hinta on liian korkea niin yksittäiselle kansalaiselle kuin kansantaloudellekin. Tätä emme halua.

Mikko Syri

Kenttäpäällikkö

MTK Metsälinja

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »