keskiviikko 12.8.2020 | 08:56
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Torstaiaamusta aloitetaan Kaustisella tervan juoksutus – Mahdollinen sade ei pelota.  Katso video tervahaudalta

Ke 27.6.2018 klo 20:30

Minna Mustonen

Talkoovoimin rakennettu tervahauta palaa jo useampaa päivää Kaustisella. Minkäänlaisia liekin loimotuksia ei tervahaudalla näy, kukkulan uumenista nousee savua ja sitä savua pitää tarkkailla.

– Tervahauta ei saa palaa sinisellä liekillä, savun täytyy pysyä hennon harmaana. Jos on sininen liekki, niin silloin palaa itse terva, tietää kertoa tervahautaa vahtiva Mikko Finnilä.

Hän hypähtää kevyesti tervahaudan päälle ja ottaa sorkkaraudan matkaan. Raudalla painetaan hautaan pystysuoria ilmastusreikiä. Teuvo Isokangas ottaa käsiinsä ison juntan ja ryhtyy mätkimään kumparetta olan takaa.

– Himangan Pahkalan kylän miehet kävivät meitä opastamassa. Juntalla täytyy mätkiä ja tiivistää palavaa hautaa sellaiseksi, että se kytemällä palaa tasaisesti. Aivan kullan arvoisia ovat olleet Himangan miesten meille antamat ohjeet. Ilman heitä olisi saattanut tulla hätä käteen, aprikoivat tervahaudan vahdit.

Tervahaudan poltto kestää useita päiviä. Yksikseen hautaa ei jätetä palamaan, vaan vahtivuorossa on aina kaksi miestä kerrallaan. Torstaina heti aamusta olisi tarkoitus ryhtyä tervan juoksutukseen, ehkä.

– Sitä ollaan vähän matkalla sellaisen yrityksen ja erehdyksen kanssa. Luultavasti huomenna aamusta päästään tervaa juoksuttamaan, pohdiskelevat miehet.

Vaikka vielä keskiviikkona sää hellii tervan polttajia, ei mahdollinen tuleva sade pelota. Tai ei sitä ainakaan myönnetä.

– Itse tervahautaa sade tai tuuli ei pääse sammuttamaan, mutta tervan joukkoon vettä ei saisi joutua. Mikäli aamusta sataa täytyy virtaavalle tervalle rakentaa jonkinlainen suojakatos, aprikoivat talkoolaiset.

Tervan poltossa on monta työvaihetta, eikä hautakaan saa palaa miten sattuu, tietävät talkoolaiset kertoa.

Täältä pääset lukemaan ja katselemaan lisää aiheesta

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »