maanantai 19.11.2018 | 23:47
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kaustinen on henkinen seikkailu, ajattelee kansanmusiikkijuhlien uusi toiminnanjohtaja

Keskipohjanmaa+ | Ke 4.7.2018 klo 12:02 [päivitetty pe 12:52]

Tiina Ruotsala

Kaustinen on henkinen seikkailu.

Ken festivaaliportista käy, saa kaiken kiireen heittää ja astua maailmaan, jossa väki on yhtä heimoa.

Näin voisi tiivistää Kaustisen festivaalien uuden toiminnanjohtajan Silja Heikkilän kommentit festivaalista.

Heikkilälle Kaustinen on enemmän kuin nimi kartalla. Musiikkipitäjästä on tullut henkinen koti, sillä Heikkilä on viettänyt siellä lukuisia kesiä lapsuudesta saakka.

– Tätini Outi Kangas muutti 1970-luvulla miehensä Timo Kankaan kanssa Timon synnyinpitäjään Kaustiselle, ja siellä me kyläilimme usein. Lapsena leikimme, teininä tulivat nuoruuden jutut ja nuorena aikuisena olin jo festivaaleilla kesätöissä, kertoo toiminnanjohtaja. Myös Ala-Könni-opisto tuli käytyä aineettomasta kulttuuriperinnöstä väitöskirjaa tehneeltä Heikkilältä.

Silja Heikkilä tietää siis, mistä puhuu, kun kutsuu vanhat ja nuoret yhteisiin pippaloihin Kaustiselle heinäkuussa.

Heikkilä korostaa, että festivaali on ainutkertainen kokemus, sillä sieltä voi löytää aivan mitä vain. Esimerkiksi Iholla-salissa on intiimi tunnelma ja Kaustinen-salissa hulppeat puitteet. Pelimannitalossa on perinteisesti kuumaa ja ahdasta, koska niin moni haluaa sinne kansanmusiikinkuuloon.

Sitten on Cafe Mondo, jossa kuullaan yön päälle sellaista ränttätänttää, että moni rokkifestivaali kalpenee rinnalla. Eikä unohdeta Keskipohjanmaa-areenaa, jonka esityksiä voi seurata myös piknikfiltiltä rinteestä.

Silja Heikkilä ihastelee myös festarimeininkiä, joka sallii lasten juoksennella vapaasti ja nauttia nuorten ja aikuisten kanssa kivasta tunnelmasta, sillä anniskeluoikeuksista huolimatta Kaustinen ei ole örvellysfestari. Lasten ei tarvitse kohdata ja pelätä humalaisia aikuisia.

Vaikka uusi toiminnanjohtaja ei ole kansanmusiikin eikä -tanssin ekspertti, hän on myös laulanut festivaaleilla ihan omaksi ja mahdollisten kuulijoiden iloksi.

– Lauluja Torniojokilaaksosta ja Unkarista. Kaikkea sellaista, mistä itse tykkään, hän nauraa ja myöntää traumatisoituneensa nuorena konservatorion pianotunneilla. Laulu sen sijaan ei kuole koskaan.

Heikkilä sanookin, ettei festivaaleilla koskaan tiedä, millaiseen musikanttiin törmää. Festivaalialueella kun soi joka paikassa.

Kaiken hälyn, kiireen ja vaatimusten yhteiskunnassa Kaustinen on kuin keidas, jossa on hirveän leppoista.

– Ei tarvitse tehdä aikatauluja, voi kävellä ja istahtaa, käydä kurkkaamassa. Vaikka tarjonta on monipuolinen, laidasta laitaan ja maailmalta kotipitäjään, niin Kaustinen on myös muuttumaton.

Esimerkiksi pelimannitalo on joka vuosi samanlainen konserttipaikkana. Sen tilaisuuksiin mahtuvat vain ne, jotka hoksaavat ajoissa mennä paikalle. Tuvassa on kuuma ja ikkunoista virtaa kesäilmaa.

Näin on aina ollut ja näin pitääkin olla.

– Kaustista lanseerataan kesän onnellisimpia päivinä ja ihan oikeasti voin sen allekirjoittaa, Heikkilä toteaa.

Silja Heikkilä on ollut festivaaleilla lapsesta ja tuonut myös oman lapsensa. Hän uskookin, että kun lapset saavat kokea Kaustisen jo aivan nuoresta, haluavat he festivaaleille aikuisenakin. Kaustista hän kiittelee siitä, että alue on niin lapsiystävällinen. On satsattu leikkipaikkaan ja myös lastenohjelmaan. Kaikki tapahtuu lopulta aika pienellä alueella, vaikka elämykset ovat niin suuria.

Mitä tähän lisäämään.

– Kaustisen toiminnanjohtajan työ on minulle napakymppi ja lottovoitto.

Tuo on helppo uskoa.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Fingerpori