maanantai 19.11.2018 | 03:17
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kaustisen showcase-yhtyeiden musiikissa kuullaan omaperäisiä tarinoita ja kokeilevaa soitinnusta

Keskipohjanmaa+ | To 5.7.2018 klo 12:30 [päivitetty to 13:42]

Kaustisen kansanmusiikkijuhlien showcase-konserttisarja esittelee jälleen kolme nousevaa kansanmusiikin nimeä. Maria Reikko & Best Case Scenario Band laittavat taatusti tanssiksi, oululainen Väisänen jne tulkitsee omia tarinoitaan musiikin muodossa ja Ruotsista tulee Trio Törn, joka leikkii aivan uudenlaisella soitinyhdistelmällä.

Oululainen Väisänen jne on syntynyt laulaja-lauluntekijä Tomi Väisäsen kappaleiden ympärille. Yhtye on ollut olemassa kolmisen vuotta ja tehnyt tähän mennessä yhden albumin.

– Albumia tehdessä olimme vielä trio, mutta tämän vuoden alussa kasvoimme kvartetiksi, Väisänen kertoo.

Hän säveltää ja sanoittaa itse kappaleet, joissa esimerkiksi varoitetaan exästä, otetaan osaa paholaisen syntymäpäivään ja muistellaan Taivalkosken ainutlaatuista tunnelmaa.

– Ammennan tositarinoista aina tiettyyn pisteeseen asti. Jos ei tiedä miten tarina jatkuu, voi keksiä itse haluamansa lopun.

Musiikki on kaikille suuri intohimo, vaikka suurin osa tekee myös muita töitä. Soittajilta löytyy taustaa niin rockabillystä kuin progressiivisesta ja raskaammasta rokista. Lauluntekijänä Väisänen mainitsee esikuvina muun muassa Juice Leskisen ja Tuomari Nurmion mutta myös kirjailijat Arto Paasilinnan ja Veikko Huovisen.

Väisänen jne -yhtyeen esiintymisajat Kaustisella: ke 11.7. klo 22.45, Wiljami, to 12.7. klo 22.00, Viinitupa, ja klo 00.15 Pelimannitalo.

Maria Reikko & Best Case Scenario Band muistetaan viime vuoden Iltavilli-rientojen housebandina. 7-henkinen yhtye sai alkunsa vuonna 2015 Kokkolassa, jossa kaikki sen jäsenet ovat opiskelleet kansanmusiikkia.

– Olen itse saanut paljon vaikutteita esimerkiksi Tsuumi Sound Systemiltä ja halusin tehdä jotain vastaavaa, kertoo yhtyeen perustaja Maria Reikko. Soitamme kuitenkin myös täysin akustisesti.

Kappaleet säveltää Maria Reikko, mutta ne sovitetaan yhdessä. Yhtyeelle on tärkeätä, että musiikki toimii sekä perinteisemmin tanssittuna että vapaalla tyylillä.

– Haluamme tarjota jotain heille, jotka fiilistelevät perinteistä polskaa ja sottiisia, mutta samalla olla helposti lähestyttäviä muillekin. Haluamme myös tuoda kaikki elämän maut ja värit musiikin kautta esille: riemua, kauhua, iloa, surua, liikutustakin.

Maria Reikko & Best Case Scenario Bandin esiintymisajat: to 12.7. klo 23.15, Café Mondo ja pe 13.7. klo 23.00, Keskipohjanmaa-areena (Iltavilli).

Trio Törn tuo Kaustiselle tuulahduksen ruotsalaista kansanmusiikkisointia. Nuorten muusikkojen juuret ovat syvällä perinteessä, mutta he venyttävät mielellään rajoja yhdistämällä avainviulun, viulun ja sellon. Esikoislevy julkaistiin tänä keväänä.

– Ryhmän taustalla on nimenomaan halu kokeelliseen työskentelyyn, soitinyhdistelmämmehän on hyvin omaperäinen, kertoo sellisti Klara Källström, jonka Duo Systrami -yhtye nähtiin Kaustisella viime vuonna. Triossa soittaminen on hurjan hauskaa ja mielenkiintoista, koska voi koko ajan vaihdella tehtäviä.

Trio Törn on ennen kaikkea kolmen muusikkopersoonan kohtaaminen.

– Viulistimme Olof Kennemark ja avainviulisti Petrus Dillner ovat soittaneet paljon omien kotiseutujensa kappaleita, minä puolestani myös klassista musiikkia. Kokeellisuudesta huolimatta soitamme esimerkiksi paljon tanssikeikkoja!

Trio Törnin esiintymisajat: pe 13.7. klo 23.00, Iholla-sali ja la 14.7. klo 13.30 Café Mondo.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Fingerpori