perjantai 16.11.2018 | 09:34
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

"Kansantanssi on vanhanaikaista" – suomalaiset eivät tunne omaa kulttuuriperintöään, ja siksi eltaantunteet kansantanssimyytit elävät julkisuudessa

Keskipohjanmaa+ | To 5.7.2018 klo 20:30

Tiina Ruotsala

Alkukesästä tanssittu Pispalan Sottiisi nauratti somessa julkaistulla kansantanssimyytti-kampanjallaan, mutta kyllä siitä joku pahoitti mielensäkin. Sottiisin viestintäassistentti Riina Tanskanen ideoi Maarit Saarelaisen kanssa somekampanjan #5myyttiäkansantanssista.

Erityisesti Tanskanen iloitsee siitä, että jo lähes ”vanhanaikaiseksi käynyt Facebook” tavoitti ja aktivoi myös nuoret. Myyttejä jaettiin omilla faceseinillä hämmästyttävän paljon. Vanhempaakin kansantanssin ystävää huvitti, myytit osuivat ja upposivat.

Lisää tällaista!

Imatralta lähtöisin oleva Riina Tanskanen tunnustaa, ettei myyttejä tarvinnut kauaa pohtia, ne olivat jo valmiina – hänen omassa päässään.

– Minulla on ollut etäinen suhde kansantanssiin. Nuorisoseurassa harrastin teatteria. Vasta viime vuonna ja tänä vuonna kuvatessani nuorisoseuralle ensin viime kesän sirkustapahtuman, sitten syksyllä Tanssimanian ja tänä talvena Folklandian näin, millaista suomalainen kansantanssi on.

Ja sehän on!

– Hauskaa, draamallista, taitavaa ja niin tässä ajassa kiinni.

Tanskanen sanoo, että vasta Tanssimaniassa hän huomasi, että miehet todella tanssivat keskenään ja kansallispukujen lisäksi tanssiasujen kirjo on loputon. Sekin yllätti, että kansantanssijat näyttävät aidosti iloitsevan tanssista. Taitavista fyysisistä suorituksista huolimatta he eivät tanssineet omaa kehoaan vastaan. Kansantanssissa ei vääntäydytä luonnottomiin asentoihin hitaasti kärsimään. Esitysten jälkeen myös katsojalla on hyvä mieli.

Myös yhteisöllisyys kuuluu vahvasti kansantanssiin.

– Tanssiryhmässä katsotaan edelleen silmiin, ollaan yhdessä toisia lähellä ja opitaan ottamaan kädestä kiinni.

Riina Tanskanen suunnitteli somekampanjan alusta loppuun. Hän valitsi kuvat, värit ja tekstit. Tärkeää oli, että jokaisen myyttikuvan uskomus oli yliviivattu. Myytit eivät todellakaan pidä paikkaansa.

Myös värimaailma oli aika mustavalkoinen, kuten suomalaisten suhtautuminen omaan kansankulttuuriin usein on. Kuvia oli sitten hauska värittää ja nostaa näin todellisuutta katsojan tietoisuuteen.

Sottiisille somekampanja oli merkittävä. Maamme suurin kansantanssifestivaali muistutti konkreettisesti, että se elää tässä ajassa.

Aivan niin hurahtanut Imatran tyttö ei tanssiin ole, että hän suunnittelisi uutta harrastusta.

– Ei minusta varmaan sellaista tule, vaikka olen kyllä käynyt kokeilemassa täällä Tampereella Folk jamia, se on kyllä hauskaa.

Kansantanssiherätyksen saanut Riina Tanskanen on aidosti pahoillaan, että suomalaiset eivät edes halua tutustua kansantanssiin tai -musiikkiin. Erityisesti hän hämmästelee sitä, että ihmiset, jotka ovat joko ammatissa kulttuurialalla tai kuluttavat aktiivisesti kulttuuria ”välttelevät omaa kulttuuriperintöään”. Sitä on suoraan sanottuna kovin vaikea ymmärtää.

Tanskanen tiivisti somekampanjansa perusajatuksen näin:

”Ihmiset luovat jatkuvasti kansanperinnettä, kansantanssi ei ole kuollut vaan muuttuu jatkuvasti ihmisten mukana – pysytkö sinä muutoksen mukana vai sorrutko myyttejä pönkittäviin ennakkoluuloihin?”

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Fingerpori