maanantai 19.11.2018 | 19:30
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Helle työllistää ensiapua Kaustisella, alkoholi ei – jalkojen rakot voi helposti välttää, neuvoo kokenut ensiapupäivystäjä

Keskipohjanmaa+ | Ke 11.7.2018 klo 10:00 [päivitetty ke 10:52]

Maisa Järvelä

Kolmisenkymmentä vuotta Kaustisen kansanmusiikkijuhlia punainen EA-liivi päällä seurannut Vesa Viitala neuvoo juhlille tulijoita varaamaan jalkaansa vanhat, hyväksi kävellyt kengät.

– Älkää laittako uusia kenkiä jalkaan. Siitä seuraa helposti rakot kantapäihin ja varpaisiin.

Rakoille helpotusta hakevien lisäksi usein yläkoulun tiloissa toimivalle ensiapupisteelle tulevalla on haavoja ja muita pieniä, mutta kiusallisia vaivoja. Ei toki pahemmiltakaan tapauksilta ole vältytty. Ambulanssi on vienyt muun muassa sairauskohtauksen saaneita sairaalahoitoon.

– Samoin isompia haavoja on käyty ompeluttamassa – ennen terveyskeskuksessa Tunkkarilla, nykyään Kokkolassa ensiavussa, jossa yhteispäivystys toimii iltaisin ja viikonloppuisin.

Viitala kertoo, että ensimmäisinä vuosina ensiapuryhmässä oli myös lääkäreitä.

– Nykyäänkin on sairaanhoitajia, mutta ei lääkäreitä.

Varsinkin helteillä ensiapupisteen lepohuoneessa riittää asiakkaita. Vesa Viitala toteaa, että moni vanhempi ihminen uupuu kuumassa ja erityisesti pitkissä konserteissa. Juominen unohtuu eikä hyvää ohjelmaa malteta jättää kesken.

Sen sijaan alkoholi näyttelee Viitalan mukaan hyvin pientä osaa EA-ryhmän hoidettavista asioista. Eikä tilanne ole juurikaan viimeisen 30 vuoden aikana muuttunut.

– Epäilin tilanteen pahentuvan, kun alueelle tuli anniskelulupia. Mutta kävikin päinvastoin. Ihmiset nauttivat alkoholia hyvin maltillisesti, ehkä maltillisemmin kuin omien pullojen aikana.

Viitala arvelee, että ehkä alkoholin käyttö näkyy enemmän järjestysmiesten toiminnassa

– Mutta ensiapuhenkilöstön silmin alkoholi näyttää tuottavan yllättävän vähän häiriötä.

Ensiapuhenkilöstö päivystää nykyään aamusta kolmeen asti yöllä. Alkuaikoina päivystys oli ympärivuorokautista.

– Toki apu löytyy nytkin myös aamuyön tunteina. Silloin se vain on puhelinsoiton päässä.

Päivystysvuorojaan vapaaehtoiset voivat hiukan valikoida. Vesa Viitala sanoo, ettei hän enää halua yövuoroja. Tosin nytkin hänelle osuu kaksi puoleenyöhön jatkuvaa päivystysvuoroa.

– Osa vuoroistani on nyt hyvinkin lyhyitä, tunnin parinkin. Yhdeksän tuntia on kyllä turhan pitkä.

Ei Viitala kuitenkaan valita tilannetta. Hän sanoo yllättäen, että juhlilla kiertäminen on jopa mukavampaa punainen liivi päällä kuin tavallisena juhlavieraana.

– Siinä on oma tunnelmansa.

Jo pelkkä ensiapuhenkilöstön näkyminen juhla-alueella lisää Viitalan mukaan vieraiden turvallisuuden tunnetta.

– Paljon saamme kiitosta toiminnastamme. Moitetta en sen sijaan muista saaneeni.

Käy Viitala vapaallakin juhlilla.

– Melkein joka päivä tulee käytyä ja seurailtua ohjelmaa työvuoron jälkeen.

Ensiaputoiminta on Kaustisen juhlilla ollut välillä oman pitäjän SPR:n ryhmän, välillä Kokkolan vastuulla. Vesa Viitala on toiminut molempien organisaatioiden kanssa. Aluksi hän oli Kaustisen ryhmän jäsen ja vaikka Kokkola organisoi toiminnan, hän oli silti päivystämässä.

Sittemmin hän on toiminut Kokkolan ryhmässä ja nyt kun Kaustinen jälleen organisoi EA-toiminnan, Viitala on ”lainassa” omalta ryhmältään.

Mukaan toimintaan hän lähti omien lasten ollessa pieniä. Motiivina miehellä oli halu pystyä toimimaan, jos lapsille sattuisi jotain.

– Onhan tämä yhden sortin harrastus. Päivystyspäiviä tuli parhaimmillaan 20-30 päivää vuodessa. Nyt viime vuosina vähän vähemmän.

SPR:n EA-ryhmät tekevät paljonkin yhteistyötä. Apua pyydetään isoihin tapahtumiin muilta osastoilta. Kauimpia Viitalan uralla on 2015 Kontiolahdella pidetyt ampumahiihdon maailmanmestaruuskisat.

– Siellä oli päivystäjiä yli 20 osastosta. Se oli mielenkiintoista.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Fingerpori