maanantai 19.11.2018 | 19:25
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Festareilla pääsee tanssimaan joka päivä, ja monessa paikassa

Keskipohjanmaa+ | Ma 9.7.2018 klo 15:30 [päivitetty ma 15:52]

Maisa Järvelä

Kansanmusiikkijuhlilla ei tarvitse vain passiivisena istua kuuntelemassa ja katselemassa ohjelmaa. Päivittäin on tarjolla tanssinhaluisille tilaisuuksia neljässä paikassa. Ennestään tuttuja ovat areenan tanssitupa, Kallioklubi ja lastenteltta.

Uudempi juttu ovat Maunon makasiinissa Pajalanraitilla tanssin jamiworkshopit. Tanssin saloihin eri teemoin johdattelevat Saana Kujala ja Oona Tuominen tiistaista perjantaihin.

Workshopeissa aloittelevat ja jo pitkään tanssineet saavat nauttia tanssimisen kokemisesta.

– Tanssin jamiworkshop on sosiaalisen kansantanssin työpaja, jossa lähtökohtana on musiikin ja tanssin yhteys. Workshopit sopivat kaikille, vakuuttaa Saana Kujala.

Teemoina ovat sottiisi, valssi, polkka ja polska. Parina iltana opittua pääsee testaamaan samassa paikassa järjestetyissä Nordic dance eli pohjoismaisissa tansseissa viikon artistien säestämänä.

– Jamiworkshopin idea on osoittaa, että soittajatkin tanssivat ja tanssijat soittavat, täydentää kansantanssin ohjelmatuottaja Ira Korkala.

Jamiworkshopeissa on juhlilla jo vuosia vietetty aikaa festivaaleille tulleiden koti- ja ulkomaisten artistien seurassa ja opeteltu kappaleita heidän ohjelmistostaan. Nyt niitä laajennetaan tanssiinkin.

– Workshopit ovat olleet hyvin suosittuja. Niihin ovat osallistuneet niin juhlilla esiintyvät harrastajat kuin yhä enenevässä määrin yleisökin. Juhlilla voi katsella ja kuunnella, mutta myös osallistua ja saada siten syvemmän kokemuksen, Ira Korkala toteaa.

Areenan tanssituvat aamupäivisin painottuvat kansantanssiin. Tänä vuonna pääsee harjoittelemaan niin virolaista kansantanssia kuin kaustislaista purppuriakin.

Kallioklubilla meno on eksoottisempaa.

– Siellä voi kokeilla muun muassa argentiinalaista tangoa ja flamencoa, Korkala vinkkaa.

Lastenteltassa puolestaan tanssitaan Ottosten johdolla.

Eikä tässä kaikki, sanoisi mainosmies. Juhlilla on myös kaksi isoa yhteisöllistä tanssitilaisuutta. Antti Savilampi vetää nyt viimeisen kerran perinteisen Yökatrillin.

– JPP jatkaa tulevinakin vuosina, mutta Antin seuraaja paljastetaan Yökatrillin yhteydessä

Viime vuonna ensimmäisen kerran ollut Iltavilli tarjoaa toisen, hiukan erilaisen tanssihetken. Se aloitettiin Yökatrillin ”sisartapahtumana” ja sai hyvän vastaanoton ja siten jatkoluvan.

– Tanssinhaluisille siis tilaisuuksia riittää, kun vielä päivittäin on pelimannitanssitkin. Ihmiset todella haluavat tanssia yhdessä ja kokea juhlatunnelman joka solullaan.

Tanssia on tarjolla runsaasti myös katsottavaksi. Ira Korkala nostaa viikon ykköseksi Rovaniemeltä tulevat Siepakat.

– Vuoden kärkinimi, todella tasokas ryhmä, joka nimettiin tänä vuonna Pispalan sottiisissa vuoden kansantanssiryhmäksi.

Oma konsertti Siepakoilla on torstaina areenalla.

Toinen Korkalan suosikki on Joensuusta tuleva Motora, joka viettää 50-vuotisjuhliaan. Kaustisella nähdään sekä heidän juhlaohjelmansa että viime vuonna valmistunut tanssiteatteriesitys, jonka teemana on sadan vuoden rakkaustarina.

– Ja tuleehan meille myös Oulusta vieraita. Oululainen kansantanssin suurproduktio, koko perheen kansantanssiteatteriteos Owla ja kadonnut walkia tuo lauantaina areenalle lähes sata harrastajaa ja ammattitanssijaa. Mukana on lapsia, aikuisia ja eläkeläisiä.

Kaikkiaan Kaustisen juhlille tulee noin 40 kansantanssiryhmää.

– Hienoa, että kansantanssiväki on löytänyt joukolla myös tänne, Korkala iloitsee.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Fingerpori