keskiviikko 21.11.2018 | 05:46
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Tastulan lomakylä on majoittanut festarivieraita jo 30 vuotta – valttina kaunis ja rauhallinen miljöö

Keskipohjanmaa+ | Su 8.7.2018 klo 18:00

Maisa Järvelä

Tastulan lomakylä on vain vuotta nuorempi kuin Kaustisen kansanmusiikkijuhlat. Ikäerolle on luontainen selitys. Ensimmäisenä vuonna yleisöryntäys juhlille osoitti, että majoitustiloista kunnassa on huutava pula.

– Heimo-vaari (Heimo Peltoniemi) neuvotteli kunnan kanssa leirintäalueen perustamisesta. Paikka oli hyvällä etäisyydellä keskustasta ja järvikin oli, mutta ranta oli melkoista hetteikköä. Ei tämä luontaisesti erityisen hyvä paikka ollut, kertoo yli 30 vuotta lomakylää isännöinyt Vesa Peltoniemi.

Kesällä 1969 Tastulan leirintäalue kuitenkin aloitti. Yrittäjinä olivat neulomonkin omistaneet Heimo ja Helena Peltoniemi.

Muita rakennuksia ei alkuun ollut kuin vastaanotoksi ja kioskiksi oli valmistunut pieni mökki. Se löytyy alueelta edelleen.

Majoittujat yöpyivät teltoissa, joita ensimmäisinä kesinä pellot olivatkin täynnä. Melko pian rakennettiin myös pari pientä leirintämökkiä, jotka ovat vieläkin käytössä.

– Eivät ole saaneet lähtökäskyä – vielä. Suunnitelmissa on kyllä korvata ne parempitasoisilla.

Jo pari kesää myöhemmin alueelle rakennettiin myös savusauna.

– Muistan, kun sitä pystytettiin, vaikka en ollutkaan kuin viisivuotias. Sillä oli makia paikka ihan rannassa.

Savusauna on sittemmin palanut. Peltoniemi toteaa, että vieläkin jotkut festivaalivieraat sitä kyselevät. Heidät hän ohjaa naapurissa olevan lomakylän savusaunaan.

Rantakin on vuosien saatossa rakentunut hetteiköstä upeaksi uima- ja oleskelurannaksi. Elävyyttä tuomaan rantaan on rakennettu niemi sekä pieni saari, jonne vie silta.

– Uimaranta on kaustislaistenkin suosiossa.

Vuosien varrella alue on rakentunut pala kerrallaan. Kaikkiaan rakennuksia ja rakennelmia on nyt parisenkymmentä. Päärakennuksessa on vastaanoton lisäksi kahvila.

– Tälle kesälle saimme tarjolle ihan kunnon ruokaakin.

Huoltorakennukset vessoineen ja suihkuineen sekä keittotiloineen sijaitsevat päärakennusta vastapäätä.

Mökkejä on kymmenen tasoltaan laidasta laitaan. Alkuperäisten pienten vaatimattomien mökkien rinnalle on noussut vähän tilavampia leirintämökkejä. Loma-asuntoja mukavuuksineen on neljä. Niistä uusin on tyylikäs 80 neliön lomatalo.

– Tarvitaan niin tasokkaita loma-asuntoja kuin vaatimattomia leirintämökkejäkin. Samoin pitää olla hyvä karavaanarialue ja teltoillekin sopivaa tilaa.

Telttailu on Peltoniemen mukaan vähentynyt eikä välillä uskottu nousubuumi konkretisoitunutkaan.

– Silti edelleen telttailijoita on ja heille pitää olla tarjolla sopivia alueita ja palveluja.

Tastulanjärven rannalla maalaismaisemassa sijaitsevan lomakylän valttina Vesa Peltoniemi pitää kaunista ja rauhallista miljöötä.

– Tällaisia perinteisiä leirintäalueita tai lomakyliä ilman huvipuistoa tai muita härpäkkeitä ei Suomessa enää kovin paljon ole. Me olemme tarkoituksella pitäneet alueen mukavan rauhallisena. Karaokeiltaa joskus kokeiltiin, mutta todettiin, ettei se ole meidän juttu.

Rauhallisuus säilyy nykyään ilman yövartiointiakin.

– Yövartioinniksi riittää, että minä nukun ikkuna auki, Peltoniemi nauraa.

Musiikkia lomakylässä kyllä kuullaan erityisesti festivaaliviikolla. Monet yöpyjät ovat hyvinkin soitto- ja laulutaitoisia, vaikka eivät varsinaisia muusikkoja olisikaan.

– Aamuisin ennen juhlille lähtöä ja taas iltaisin he usein kokoontuvat soittelemaan yhdessä. Eli kyllä täällä festivaaliviikolla tunnelmaan pääsee.

Vaikka huvipuistoa vempaimineen ei ole tarjolla, on lomakylässä satsattu, ettei tekemisen puute pääse yllättämään. On minigolfkenttä sekä lentopallo-, koripallo- ja jalkapallokentät. Patikoijalle löytyy järven kiertävä luontopolku. Talvisin hiihtoladut kiertävät järveä sekä lähimetsiä.

Lapsia viehättävät myös alueella laiduntavat lampaat. Uusimpia hankintoja ovat pari polkuautoa sekä sub-laudat.

– Sub-laudat ovat meidän nuorisomme bisnes, Peltoniemi sanoo.

Lomakylä toimii nykyään ympäri vuoden. Kansanmusiikkijuhlia ajatellen perustettu yritys ei enää ole riippuvainen yhdestä kesäviikosta.

– Tärkeä se meille on edelleen ja kesän merkittävin sesonki. Mutta suurempi asiakaskuntamme on nykyään työn perässä yöpyjät. Monet työmiehet asustavat viikkoja täällä.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Fingerpori