keskiviikko 21.11.2018 | 00:17
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kansantanssijat ovat letityksen mestareita – katso videolta, miten syntyy pysyvä lettikampaus

Keskipohjanmaa+ | La 7.7.2018 klo 10:30

Anni Saari

Ranskanletti on kansantanssiryhmä Ottosten tyttöjen yleisin kampaus. Sitä käytetään aina silloin, kun esiintymisasuna on kansallispuku.

– Letti ei sinänsä ole mikään perinteinen kansallispuvun kampaus, mutta sitä käytetään, jotta yleisilme on yhtenäinen. Hiusten pitää olla kiinni, jotta ne pysyvät pois tieltä vauhdikkaissa tanssikoreografioissa, kertoo Miia Timonen.

Timosen ohjaamissa ryhmissä kaikilla pojilla on lyhyet hiukset, mutta pitkätukkaisille pojille hiukset laitettaisiin poninhännälle.

Kampaukset mietitään koreografioiden tyyliin sopivaksi. Esimerkiksi Juniori Ottoset II -ryhmän uudessa koreografiassa tyttöjen puvun yläosa on farkkuliivi ja alaosa sininen hame, jossa on kansallispuvun tasku. Tähän tyyliin sopii hollantilainen letti, jossa hiusten alaosa jätetään vapaaksi.

Kansantanssissa kampauksen tärkein elementti on se, että pitää hiukset varmasti paikallaan. Timosen mukaan ranskanletti kyllä pysyy, kunhan sen letittää tiiviisti. Jonkin verran vaikuttaa hiuslaatu. Joissakin hiuksissa kampaus pysyy helpommin, kun hiukset eivät ole aivan vastapestyt.

Timonen tuntee ryhmänsä tanssijat ja heidän hiuslaatunsa niin hyvin, että hän tietää, miten kampaus kenellekin kannattaa tehdä. Yhtä lettiä hän tekee 10-15 minuuttia.

– Joskus käytetään lakkaa tai pinnejä apuna. Festareilla saattaa olla monta keikkaa päivän aikana ja kampauksen pitää pysyä koko päivä. Silloin voi olla, että sitä päivän mittaan korjaillaan.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Fingerpori