sunnuntai 19.9.2021 | 04:01
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Geokätköilyssä koukuttaa löytämisen riemu – geokätköilytapahtuma veti väkeä ympäri Suomea Haapajärvelle

Su 8.7.2018 klo 17:00

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Maija Pylväs

HAAPAJÄRVI

Pull Together -geokätköilytapahtuma kokosi alan harrastajia ympäri maata ja ulkomailta saakka viikonlopuksi Haapajärvelle. Lauantaina vietettiin kaikille avoimen tapahtuman pääpäivää pesäpallostadionilla. Päätöstapahtuma järjestettiin puolestaan sunnuntaina Nivalassa.

–Täällä harrastajat tapaavat toisiaan ja saavat kasvot nimimerkeille, tapahtuman pääjärjestäjä Hannu Österberg tiivisti tapahtuman idean.

Oheistapahtumia järjestettiin jo keskiviikosta lähtien. Lauantaina yleisöä tuntui kiinnostavan esimerkiksi maitokärryn päälle rakennettu maailman pieni sauna, jossa moni kävi kuvauttamassa itsensä – jos vain sisälle mahtui. Tapahtuma-alueelle oli tehty 20 väliaikaista geokätköä, jotka olivat vain yhden päivän voimassa.

Viikonlopun aikana kävijöitä oli arviolta reilu 3000, mutta tarkkaa määrää on vaikea sanoa.

–Monesti nimimerkin alla voi olla neljä tai viisi henkilöä. Esimerkiksi perheillä voi olla yhteinen nimimerkki.

Idea tapahtumastasyntyi Österbergin mukaan pari vuotta sitten Kalajoella järjestetystä samankaltaisesta tapahtumasta.

–Silloin olin vasta aloittanut kätköilyn, mutta puolileikillä heitin ilmaan, että nähdäänpä parin vuoden päästä Haapajärvellä. Kaikessa hiljaisuudessa aloin kuitenkin kartoittamaan, mitä kaikkea pitäisi ottaa tällaisen tapahtuman järjestämisessä huomioon, viime syksynä Kalajokilaakson geokätköilijät ry:n perustanut Österberg kertoo.

Kokemusta geokätköilytapahtumien järjestämisestä miehellä on ennestään mutta pienemmässä mittakaavassa. Geokätköily on ollut intohimo jo useamman vuoden ajan.

–Olen viiden eniten kätköjä piilottaneen joukossa Suomessa. Löytöjä on tullut 3,5 vuoden aikana vähän reilu 5000 kymmenessä eri maassa.

Österberg muistuttaa, että geokätköily ei ole mikään kilpailu vaan seikkailu- ja elämyspeli, jossa yhdistyy internetin ja paikannustekniikan käyttö. Ydinjuttu on se, että etsitään kätkö ja laitetaan nimi lokikirjaan. Kätkö voi olla vaikkapa jokin rasia tai melkein mikä vain, kunhan sieltä löytyy lokikirja, johon saa jätettyä oman puumerkkinsä.

–Hyvin usein kätkö joko esittelee jonkun hienon paikan, itse kätkö on tietynlainen nähtävyys tai sitten kätkö on vain piilotettu hyvin. Kätkö voi olla todella työläs etsittävä, mutta sitten kun sen löytää, löytämisen riemu on valtava. Toki lajin parissa tulee samalla liikuntaa ja se kehittää pitkäjänteisyyttä.

Österbergin mukaan Reisjärvellä sijaitsee Suomen kaikkien aikojen parhaaksi arvioitu kätkö: 90 prosenttia kätköllä käyneistä on arvioinut kohteen parhaaksi ja viime vuonna se voitti Vuoden kätkö -äänestyksen. Geokätköjä voi piilottaa vain tunnuksen omaavat ja silloinkin kätköt menevät niin sanottujen kätkötarkastajien kautta. Kätköjen pitää olla lakisääteisissä paikoissa: esimerkiksi rautateille ja voimalinjojen lähelle niitä ei saa laittaa.

–Tämä on kuin aikuisille suunnattua lusikanpiilotusta. Jännää on se, että voi päästä vaikkapa metrin päähän kätköstä, mutta siitä huolimatta ei ole varmaa, että löytää sen. GPS tai puhelinsovellus kertoo, että polttelee tai viilenee.

Österbergin mukaan kätköilyssä parasta on myös se, että kaikki ovat ikään kuin samalla viivalla.

–Tämä on vähän kuin menisi yleiseen saunaan. On yritysjohtajaa, duunaria ja eri aatteiden edustajia. Siitä huolimatta kaikilla on se yhteinen harrastus, jonka kautta kaikki vetää yhtä köyttä.

Tämä on kuin aikuisille suunnattua lusikanpiilotusta.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »