Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Lukija vaatii Suomea ihmiskunnan pelastajaksi

Keskipohjanmaa+ | Ke 11.7.2018 klo 17:30

Kun sotaveteraanina valekuolleeksi tekeytymällä vältin sankarihaudan jouduin sen jälkeen rauhan olosuhteissa syvällisesti miettimään, mikä on ihmiselämän tarkoitus.

Suomi oli sotatilassa yhtäjaksoisesti seitsemän vuotta, talvisota, jatkosota ja Lapin sota. Kaikkiaan Suomen sotiin on arvioitu osallistuneen noin 700 000 miehen ja 150 000 naisen, kotirintamasta puhumattakaan. Muistona sota-ajasta 92 500 sotilasta makaa sankarihaudoissa. Sotien jälkeen Suomen silloiset poliittiset johtajat Paasikivi ja Kekkonen tulivat yksimielisesti sellaiseen johtopäätökseen, että maalla näytti olevan tilaa jatkaa itsenäisenä ja riippumattomana valtiona vain pysymällä sotilasliittojen ulkopuolella. Käytännössä työ jäi Kekkosen päätehtäväksi. Tällä periaatteella toimineena Suomi kansainvälisesti arvostettuna juhli 100-vuotista itsenäisyyttä 2017.

Nyt kokoomus on muuttanut Suomen ulkopolitiikan. Kun Alexander Stubb tuli pääministeriksi 2014 kirjoitettiin sotilasliitto Naton kanssa ns. isäntämaasopimus, jonka perusteella Nato voi järjestää Venäjän rajalla sotaharjoituksia. Eikö silloin ajateltu, että sillä sopimuksella Suomi itse asetti uhkatekijän Venäjän harjoittamalle ulkopolitiikalle. Tämä voidaan todistaa sillä, että kun presidentti Niinistö on kutsunut Venäjän Putinin vierailulle, niin joka kerta Putin on sanonut, että Venäjä vastaa aina samalla tavalla kun Nato lisää painetta.

Paras esimerkki siitä, mihin tilanteeseen maailma on tällä hetkellä joutunut löytyy YK:n pääsihteeri Antonio Guterresin ajattelusta, Niinistön Kultarantakeskustelun loppupuheessa. Hän tunnusti, ettei YK voi tällä hetkellä tehdä mitään maailmanrauhan puolesta. Valta on siirtynyt sotilasliittojen johtajille. Valtapolitiikan seurauksena 2017 lopussa oli maailmassa jo 68,5 miljoonaa pakolaista. Suomella on mahdollisuus nousta ihmisyysajattelun kautta maailmanrauhan pelastajaksi, sillä oli 60 % suomalaisista vastustaa sotilasliitto Natoon liittymistä. Demokratiassa kansan enemmistön mielipidettä pitää kunnioittaa ja tämän takia keskustapuolueen on kutsuttava Paavo Väyrynen takaisin eduskuntaryhmään odottamaan seuraavia presidentinvaaleja.

Keskustapuolueen nykyisten johtajien pitää tietää, ettei keskusta olisi tälläkään hetkellä suurin puolue, ellei Väyrynen olisi vuosien varrella ihmisyyden kunnioittamiseen perustuvaa keskustalaista ajattelua pitänyt jatkuvasti esillä.

Suomi voi vaikuttaa maailmanrauhaan sillä tavalla, että presidentti sanoo, että Suomi ei mene sotilasliitto Naton jäseneksi.

Heimo Linna,

sotaveteraani, ent. kansanedustaja ja ministeri

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Fingerpori