perjantai 14.12.2018 | 11:40
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Miltä tuntuu, kun oma kylä muuttuu viikoksi kansainväliseksi kaupungiksi? Tämän tietää vain kaustislainen

Keskipohjanmaa+ | To 12.7.2018 klo 07:00

Katariina Poranen

Reilun 4200 asukkaan Kaustisella väkiluku moninkertaistuu, kun vuosittaiset kansanmusiikkijuhlat alkavat kesällä. Käytännössä Kaustisella pyörii heinäkuun juhlaviikolla kymmeniä tuhansia ihmisiä. Väistämättä tuo ihmismäärä ja ruuhkat vaikuttavat kaustislaisiin, jotka ovat talvella tottuneet suoraviivaiseen, ruuhkattomaan elämään.

Moni kaustislainen valmistautuukin festivaaliviikon väenpaljouteen hoitamalla juoksevat asiat hyvissä ajoin ennen kuin ruuhkat alkavat. Silti kaupassa on käytävä juhlaviikollakin. Silloin muutaman ihmisen kauppajonoihin tottuneet kaustislaiset joutuvat opettelemaan jonottamista.

Liikenteessä festivaaliviikko näkyy tavallista suurempana jalankulkijoiden määränä. Joissakin paikoissa on jouduttu jopa tiukentamaan nopeusrajoituksia: esimerkiksi 13-tiellä Kansantaiteenkeskuksen edessä nopeusrajoitus lasketaan 30 kilometriin tunnissa. Suojateillä on pakko olla tarkkana.

Keskustan parkkipaikat ovat juhlaviikon aikana kortilla. Osa yrityksistä pyrkii pitämään asiakkailleen parkkipaikkoja vapaina lisäkyltitysten avulla. Esimerkiksi Halpa-Hallin pihalla on kyltit, jotka vaativat, että alueella parkkeerataan ainoastaan tunti kerrallaan parkkikiekon voimin.

Aivan festivaalialueen kyljessä sijaitsee Kaustisen ainoa päiväkoti. Sinne päästäkseen vanhemmat joutuvat ajoittain läpäisemään "tietullin": kun alueen parkkipaikat ovat täynnä, järjestysmiehet saattavat pysäyttää päiväkodille pyrkivän auton. Läpi kuitenkin pääsee, kun vahvistaa, että on matkalla ainoastaan päiväkodille, ei festivaalialueelle juhlimaan.

Juhlaviikko nostaa kunnassa joitakin hintoja. Esimerkiksi lounaan hinta saattaa olla festareiden aikaan ruokapaikoissa korkeampi kuin tavallisesti. Toisaalta viikko tuo pikkukuntaan lukemattomia ruokailumahdollisuuksia lisää. Erilaisia pop up -kahviloita ja -ravintoloita on ympäri kuntaa.

Kansanmusiikkijuhlat on tunnetusti kansainvälinen tapahtuma. Yhtäkkiä heinäkuun juhlaviikolla kaustislainen saattaa joutua tilanteisiin, joita talvella tuskin koskaan tulee eteen: englantia pääsee käyttämään, kun ulkomailta saapuneet festarivieraat tulevat juttusille.

Vaikka viikko tuo mukanaan ruuhkan, tuo se samalla myös tunteen kaupunkielämästä. Yhtäkkiä Kaustisella ollaan keskellä kansainvälistä kaupunkitunnelmaa, jossa voi nauttia mitä erilaisista esityksistä ympäri kylää!

Kaustisella sanotaankin, että on elämä ennen ja jälkeen festivaalien. Se elämä jälkeen on hetken aina hieman masentavaa: jopa ruuhkasta valittaneet ovat edes salaa hieman pettyneitä siitä, että viikko on taas ohi ja seuraavaan kertaan joudutaan odottamaan kokonainen vuosi.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Fingerpori